• Chicchi

    Svenska föräldrar på Irland!

    Hej alla!
    Jag bor f.n. i Italien, men min sambo ar i kontakt med ett foretag pa Irland... nu har jag en fraga till er (rattare sagt flera fragor):
    Enligt er, vad ar minimilonen (brutto) for att leva och bo bra i Dublin, for en familj pa tre personer som vill bo i en bra lagenhet, centralt eller med bra kommunikationer, med minst 2 bedrooms?
    Vad kostar dagis/dagmamma?
    Finns det jobb aven for mig? Dum fraga eftersom ni vet noll om mig, vad jag menar ar, kan jag hoppas pa att hitta ett ok jobb sa smaningom, som larare, oversattare, tolk, customer service, vad som helst...? Hur har det gatt for er?
    Tack pa forhand!!!

  • Chicchi

    Lilith74 och Lovande

    TACK for era snabba svar! Ja boendepriserna verkar ligga ungefar pa vad vi betalar har i Italien nu... min sambo hade kollat pa internet och de priser han sag hos formedlingarna var pa runt 1400-1500, da tror jag iofs han hade kollat pa riktigt fina treor (dvs 2 sovrum+vardagsrum) som lag ganska centralt. Men for mig ar det helt okej att bo lite utanfor, om det finns bra kommunikationer... finns det det? Bussar, sparvagnar? Ar tex bussarna punktliga och kommer nar de ska? Kan man aka buss m barnvagn/sittvagn?
    Ojoj dyrt med childcare, verkligen. Brukar man ha au-pair? Det blir kanske billigare i langden?
    Tack igen for att ni har talamod med mina fragor...

  • Chicchi

    Hej igen alla ni pa Irland... hoppas ni har det bra...
    sambon hade en telefonintervju med ett foretag i Dublin nu i veckan... men det tar tid innan han far veta om han gar vidare i rekryteringen. Jag hoppas!!! Vore sa kul med ett nytt land (bor f.n. i Italien). Det skulle val bli ett totalt nerkop vad galler klimatet, men....
    Lilith74: Tycker du att skatten ar nastan lika hog i Irland som i Sverige?????????? Har i Italien ar skatten lagre an i Sverige, och anda skulle min sambo fa cirka 10% lagre skatt i Irland jamfort med har...??? Beror det kanske pa hur mycket man tjanar/typ av jobb????
    Apropa vackra platser, jag har ju bara semestrat pa Irland och aldrig bott dar, men jag minns Blasket Islands som en helt fortrollande vacker plats... har ni varit dar?
    Forresten sa tycker min sambo att jag har varit suddig i mina fragor till er! Jag skulle ha preciserat och sagt: Vad ska man tjana FORE SKATT for att tre pers ska leva bra pa en lon... var det sa ni menade ocksa, fore skatt?

  • Chicchi

    PS Lilith74: Jag minns ocksa Cork som en gullig och fargglad stad! Hur manga bor dar?

  • Chicchi

    PS igen: nu papekar min sambo att nar jag fragade om hyror skulle jag ocksa ha sagt att vi vill hyra moblerat, och vi vill garna ha en hog standard pa boendet... var det moblerat ni menade? Nagon av er som hyr moblerat?

  • Chicchi

    Lilla mej
    Jag tror jag fattar, eller kanske inte... sa upp till 220 i veckan betalar man ingen skatt alls??? Om jag hittar ett typ deltidsjobb och tjanar tex 800 i manaden sa betalar jag ingen skatt?

  • Chicchi

    Ja, vi kollade pa Internet (daft.ie) och sag lagenheter som vi gillade.... 1500 cirka lag hyran pa for 2 bedrooms... ibland mer...da var det centralt i Dublin, superfina lagenheter. Jag kan garna tanka mig att bo lite utanfor, huvudsaken ar att det finns bra kommunikationer.

  • Chicchi

    Annu en fraga: hur raknas skatten om man ar sambo, betalar man skatt som tva singlar eller som ett gift par?

  • Chicchi

    Lilla mej

    Tack for alla dina svar!!!
    Ja som sagt, vi far se, bor ju i Italien f.n. och sambon ar sugen pa att byta jobb och det verkar ju finnas mycket jobb pa Irland. Jag har ju bara varit dar pa semester, men vi tyckte om landet och manniskorna. Regnar det verkligen sa mycket som man brukar saga??? Blir det kallt pa vintern?
    Vi bor i norra Italien och har har husen ofta bra uppvarmning, men i sodra Italien ar husen svinkalla pa vintern och man maste ha tjugo yllekoftor och vantar inomhus, typ... det ar val inte lika pa Irland???

  • Chicchi

    Anganende public transports....som sagt sa bor vi i Italien sa vi ar vana vid bussar som inte kommer

  • Chicchi

    Apropa stress: nu kom jag pa att jag ska fraga hur arbetsklimatet ar! Har i norra Italien arbetar man valdigt hart, det ar langa dagar, min sambo aker hemifran vid 8 kommer hem vid 7 och det ar ovanligt tidigt att sluta arbetet, manga i Italien arbetar till sent pa kvallen... han har ratt till ca 1 timmes lunch men har bara tid att ta 20-30 min, sen tar han sammanlagt ca 15 min kafferast under dagen (han ar Key Account Manager). Sa det ar stressiga dagar, mycket jobb. Ar tempot lugnare pa Irland alltsa? En normal arbetsdag pa ett multinationellt foretag, nar borjar o slutar den?
    Jag har sa manga fragor, ni far ha talamod...

  • Chicchi

    Arbetar man overtid? Far man betalt/kompledigt for overtid pa Irland? Eller maste man jobba over utan ersattning?

  • Chicchi

    Lilith74: tack for tipset om websidan, vi ska titta pa den!
    Lakarkostnaderna var inte sa farliga tycker jag, var barnlakare har i Italien ar mycket dyrare!
    Dina erfarenheter verkar ganska daliga vad galler bostad och jobb! Som sagt sa ar vi beredda att betala en hel del for att bo bra. Vi bor ganska dyrt nu i Italien just for att jag vagrar bo kallt och fuktigt...
    Om man kan tanka sig att betala 1200-1500 i manaden for en 2-sovrummare i utkanten av Dublin (i ett bra omrade), kan man hoppas pa en bra boendestandard da?

  • Chicchi

    Hejsan Emmafia!

    Vi har kollat pa daft.ie och jag tycker ocksa att manga av lagenheterna ser jattefina ut, synd att inte alla satter ut foton dock. Visst finns det manga hemska, med rosa heltackningsmatta+rod plyschsoffa etc... (rosa och rott verkar vara poppis nar det galler irlandsk heminredning...???) men ocksa manga fina med parkett, stora fonster, fina kok etc. Kan tanka mig att Dublin har battre standard an resten av landet.
    Finns det nagra omraden i Dublin som INTE rekommenderas? Kriminalitet, droger?

  • Chicchi

    Hej hej
    Japp var barnlakare i Italien tar mellan 70 och 80 euro for en rutinkontroll, dvs han vager, mater och pratar lite allmant om hur hon mar. Och det ar inte sa att han ar speciellt dyr jamfort med andra! Men han kommer pa hembesok om barnet ar mycket sjukt och da tar han samma pris. Sa jag tycker det ar helt ok.
    Men visst ar det sa, att det ar Europas lagsta nativitet har. Allt som har med barn att gora kostar valdigt mycket (mjolkersattning, blojor, klader, barnmat)...
    Skatten i Italien ar lagre an i Sverige men hogre an pa Irland (vi hittade en sajt som raknar ut hur mycket skatt vi skulle betala pa Irland).

  • Chicchi

    Hej hej alla!
    Jag var har ibland for ett tag sedan med tusen fragor eftersom sambon varit i kontakt med nagra foretag i Dublin... det har inte "blivit nagot" av det, inte annu iallafall.... men jag tittar in och sager hej anda, ni var ju sa trevliga allihop och svarade talmodigt pa alla mina funderingar !
    Sitter har i ett gramulet och fuktigt Italien, om en vecka aker jag till ett (formodligen) grakallt och regnigt Sverige... november ar nog ingen toppenmanad nagonstans i Europa...hur har ni det sjalva med regnandet just nu?

Svar på tråden Svenska föräldrar på Irland!