Inlägg från: fjärilen78 |Visa alla inlägg
  • fjärilen78

    Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd

    hej!

    tror jag skrivit i tråden förut men är inte säker

    vi har i dagarna fått veta att våran son har gluten och ska nu göra en tarmbiopsi finns det nån som skulle vilja berätta lite om hur det är att leva med barn som har gluten, om mat ja allt som är kring just gluten?!!

    vore väldigt tacksam!!

  • fjärilen78
    joojoo skrev 2009-04-08 16:32:31 följande:
    fjärilen78: I början är det mycket att ta in och lära sig eftersom man inte vill råka ge sitt barn fel mat. Efter ett tag lugnar det ner sig och man kommer in i vanor precis som med de flesta andra grejer. hemma tycker jag inte att det är besvärligt. Det som är lite jobbigt är när man ska äta ute eller är bortbjuden. Oftast tar vi med till honom själv, men ibland får man lita på att andra har koll på att de serverar rätt mat för honom. Sonen är också allergisk mot mjölk vilket gör det betydligt svårare. Idag har vi varit och tagit blodprovet som ska bekräfta hans diagnos. Jag tycker att han känns så väldigt mager, men han följer kurvorna och det var inget att oroa sig över. Han har lite hull på låren även om han tillhör den smala sorten, som läkaren sa. Vi ska fortsätta med mjölkfri kost och provocera när vi känner oss redo för det. Provsvaret skulle dröja en vecka.
    tack för ditt svar!!

    vill er son gärna ha av det som ni äter? hur reagerar han på att inte få i såna fall? när man t ex ska fika med kaka/bulle så funderar jag mycket på hur sonen kommer reagera på att inte få likadan som vi får och kan man t ex baka nånting som ser likadant ut som med vanligt vetemjöl i? förstår du hur jag menar(tyckte själv det var krångligt att formulera )

    vad har era barn haft för symtom som gjort att man utrett dom?? är det så att man inte behöver ha symtom alls???
  • fjärilen78
    joojoo skrev 2009-04-08 21:43:01 följande:
    fjärilen: Min son testades enbart för att utesluta gluten. Blev skickad till barnmottagningen pga dålig viktuppgång och krånglig mage. Min son bryr sig sällan om att han inte får samma. Kan ibland undra varför han inte får äta något, men blir aldrig ledsen eller så. Han kan snarare bli lite sur på oss om vi äter samma mat. Han uppfattar som att han alltid ska ha annorlunda och så är det ju så klart för det mesta. Han reagerade när han blev bjuden från det vanliga kakfatet av en som inte kände till hans celiaki. Kändes väldigt positivt. Det enda jag är lite orolig för är godis. Han älskar godis och får han chansen skulle jag kunna tänka mig att han skulle ta. Det är inte gluten i så många sorter, men han har ju även mjölken att ta hänsyn till. Jag brukar försöka ta reda på vad som ska bjudas på kalas för att han ska få ungefär samma. Han verkar inte bry sig att han inte får exakt samma, iaf inte än så länge.
    vad skönt att det gått så bra och att han inte verkar bry sig om att inte få samma!!
    Teskedsmamman skrev 2009-04-09 11:08:56 följande:
    Fjärilen: Hemma tycker jag det enda är att jag håller på och bakar jämt (känns det som), kakor man köper t ex smakar bara kemikalier tycker jag så jag bakar allt från bröd, via bullar till kakor... När det ska käkas pasta så äter 3 st i familjen vanlig pasta, Ian glutenfri och jag bulgur (GI) så det blir många kastruller
    haha ja herregud du måste ha fullt upp när du ska göra mat då
    usch lät inte som några goda kakor som man köper då, funderar på att baka allt bröd och kakor och sånt själv vet inte men får för mig att det måste bli billigare och kanske godare??!!

    är det nån av er här inne där man inte haft speciellt med symtom??
    att jag frågar är för våran dotter som är 1,5 år har 2 exakt lika dana symtom som sonen, dels att hon utan anledning spyr då och då och sen kan man få byta flera bajsblöjor om dagen på henne med exakt samma konsistens som brorsans och även lukten är densamma!!
  • fjärilen78

    hej!

    måste fråga om nån av era barn ofta har feber och kan det vara en biverkning av gluten???

    måste ringa barn på måndag skulle höra av mig inom 14 dagar om vi inte fått nån tid för tarmbiopsi.

  • fjärilen78

    sanna sfds: vad jobbigt din lille kille verkar ha det med sin mage det jag tänkte på var om ni kollat mjölkintolerans,lactos? för det du beskriver är precis som våran dotter hade det när hon var i samma ålder!!

  • fjärilen78
    Sanna SDFS skrev 2009-04-26 10:39:22 följande:
    Vet faktiskt inte om det är kollat, kanske dom gjorde samtidigt som gluten? Dom tog ju mer blodprover nu för att kolla ytterligare saker men just mjölkintolerans sa läkaren inget om. Ska fråga när han ringer med provsvaren. Fick ni svar på varför er dotter hade sådana problem med magen direkt eller fick ni också först testa med lactulos/movicol?
    man brukar göra pricktest för att kolla mjölk och visar det inget så brukar man få utesluta all form av mjölk för att se om det blir nån förbättring!!

    nej vi fick prova med allt möjligt för magen till slut fick vi ge stora klyx för att få ut avföringen som var sååå hård så hon var genomsvett och spydde av smärtor för att få ut det och jag har aldrig varit med om nån som lagt såna korvar, dom var enorma!!
    då gjordes ett pricktest för mjölk men det visade inget så då fick vi utesluta all form av mjölk och undan för undan såg man hur bra hon mådde och kunde bajsa utan problem men så fort hon fick i sig minsta lilla mjölk så hade hon hemska magsmärtor!!
    så det berodde på mjölk!!
    men sånt kan växa bort och när dottern var runt 3-4 år så hade detta vuxot bort på henne och nu kan hon både äta sånt med mjölk i och dricka mjölk i lagom mängd!!
  • fjärilen78

    vi har nu fått tid för tarmbiopsi på sonen så vi ska dit den 19 maj men jisses han får inte äta nånting från kl 00 på natten men ska inte vara där förrens kl 11{#lang_emotions_surprised} är inte det lite väl sent då är det ju lunchdags för honom och hur ska man förklara för en sån liten att han inte får äta

  • fjärilen78

    msået fråga är det svårt och krångligt att baka glutenfritt???

  • fjärilen78

    lalasmama: hej hej!!
    jo då ganska bra här , 19 maj ska sonen göra tarmbiopsin ska bli skönt att få den överstökad och få svaret så man kan påbörja rätt kost för honom och kanske få en förändring till det bättre!!

    ok finns det nån bra sida på nätet med recept där det inte blir torrt eller kladdiga bakverk

    tar gärna emot recept på både bröd,bullar,kakor och tårtor

    allt bra med er?

  • fjärilen78

    lalasmama: åh just ja jag lägger till dig i min adressbok har gjort en ändring pga ett kort som jag inte vill att snokar ska se här i byn för då blir det sånt snack

Svar på tråden Mammor med barn som har celiki fortsättningstråd