• RaraBarn

    Fläskfile

    Jag vill ha förslag på recept med fläskfilé.

    Jag har ett recept som är supergott men det känns som om jag gör den rätten om och om igen och aldrig blir det något annat.

    Jag tycker verkligen fläsfilé är bland det godaste i köttväg men behöver lite nya ideer.

    Dela med er ni som kan och vill...

  • Svar på tråden Fläskfile
  • hejentjej

    vill du ha ett enkelt och uppskattat tips?
    arla skogssvampspanna
    20 kronor
    2 minuter

  • RaraBarn
    hejentjej skrev 2009-04-11 01:20:40 följande:
    vill du ha ett enkelt och uppskattat tips?arla skogssvampspanna20 kronor2 minuter
    Hittas på arlas hemsida antar jag...
    ska kolla genast...
  • Onefineday
    hejentjej skrev 2009-04-11 01:20:40 följande:
    vill du ha ett enkelt och uppskattat tips? arla skogssvampspanna 20 kronor 2 minuter
    Detta är fenomenalt! Även till kyckling...
  • Gurkan

    När vi åt kött brukade vi göra så här:

    Skiva fläskfilén och stek och krydda med salt och peppar. lägg skivorna i en ugnsfast form och slå på en krämig champinjon- och vitlöksfärskostsås och täck formen med smördeg och in i ugnen.

    eller:

    skivade och stekte fläskfilén med salt och peppar. la i en ugnsfomr med en sparrisstuvning och så ost ovanpå och in i ugnen.

    eller:

    Skårade fläskfilén och fyllda med antingen vitlökssmör, chilismör eller pesto. Band ihop filén och in i ugnen.

    eller.
    tärna fläskfilen och bryn med salt och peppar och lägg i en gryta. slå på någon form av grädde och ha i syltlök, hackade inlagda vitlöksklyftor, soltorkade tomater (ta gärna lite av oljorna från båda, räcker med bara litegrann), lite sambal oelek, soja, salt och peppar och så servera med ris och sallad

  • IJAM

    Här kommer massor av recept!

    Balsamfilé
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500g Fläskfilé
    200g Färska champinjoner
    3 Vitlöksklyfta
    Smör
    1 tsk Salvia
    1 Köttbuljongtärning
    2 msk Balsamvinäger
    1 1/2 dl Vatten
    1 tsk Soja
    1 brk Crème fraiche

    Skär köttet och svampen i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i
    smör i en stekpanna och lägg över i en traktörpanna. Fräs svamp och vitlök. Lägg över i pannan. Tillsätt salvia, buljongtärning, vinäger, vatten, soja och crème fraiche. Låt allt koka ca 10 minuter. Servera med fräst spenat och potatis

    Bosses Wok-gryta
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    1 påse wokgrönsaker
    500 g fläskfilé
    500 g broccoli
    2 msk olja (t ex olivolja)
    1-2 msk soya (allt efter smak)
    3 dl grädde
    salt och peppar
    1-2 vitlöksklyftor

    Strimla fläskfilén i mindre bitar. Värm woken eller järngrytan. Häll i ca 2 msk olja. Stek hastigt köttet, tag upp det och lägg det på en tallrik så länge. Lägg i grönsakerna och fräs dem
    på medelvärme tills de mjuknat, ca 8 minuter. Häll på 3 dl grädde, soyan, pressa i vitlöken och smaka av med alt och peppar. Lägg åter i köttet och låt allt få ett uppkok så att det är riktigt varmt. Servera med ett gott bröd till.

    Bärplockarns gryta
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500gr färsk skinka, fläskfile eller kycklingfile
    1 msk kinesisk soja
    2 msk bong kalvfond
    2 ½ dl matlagningsgrädde
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar ( ½ tsk riven färsk ingefära)
    1 dl lingonsylt
    1 ½ msk vatten
    ½ msk vetemjöl

    Strimla köttet, och blanda skinkstrimlorna med soja och fond i en gryta. Fräs det snabbt ett par minuter under omrörning på hög värme. Blanda samman grädde, salt,kryddor och lingonsylt. Häll blandningen över köttet och rör om. Koka 15 min. under lock. Blanda vatten och vetemjöl och red av grytan. Servera med kokt ris eller pasta och en fräsch sallad.

    Champinjongratinerad fläskfilé
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter

    600g Fläskfilé
    2msk Smör
    3/4tsk Salt
    3/16tsk Vitpeppar
    Champinjonsås
    200g Färska champinjoner
    2msk Smör
    2msk Vetemjöl
    4dl Vätska, grädde + sky
    1 Äggula
    Gratinering
    2dl Riven ost

    Helstek filén i stekpanna ca 10-15 minuter. Salta och peppra. Vispa ur pannan med lite hett vatten och koka ihop skyn. Skölj svampen och skiva den. Fräs i matfett, strö över mjölet och späd med grädde och sky. Låt såsen koka 3-5 minuter. Blanda ner äggulan och låt såsen svalna. Skär filén i skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Häll över såsen och toppa med riven ost. Gratinera i 250°C i 10-15 minuter, eller tills det har fått en gyllenbrun färg. Servera med potatis eller ris och en sallad.

    Dubbelmarinerad Oxfilé alternativt Fläskfilé

    (obs! Tar 2 dygn att tillaga och köttet ätes kallskuret).
    Det här behövs för 4 personer:

    ? Ca 500 gram oxfilé/fläskfilé, ej för tjock

    Marinad 1:
    ? 2 msk kinesisk soya
    ? 1 msk Caj P:s original grillolja
    ? 0,5 tsk salt
    ? 2 msk olja
    ? 1 tsk socker

    Marinad 2:
    ? 0,5 dl vitvinsvinäger
    ? 0,5 dl vatten
    ? 1,5 dl olja (max)
    ? 1 tsk salt
    ? 0,5 tsk väl stött svartpeppar
    ? 1 pressad vitlöksklyfta
    ? 0,5 dl finhackad persilja
    ? 2 msk avrunnen kapris (eller mer helst)

    Exotisk fläskfilé
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500g Fläskfilé
    Salt Peppar
    Paprikapulver
    2 Bananer
    2 dl Grädde
    1 Röd paprika; liten
    2 tsk Curry
    1 dl Ost; riven

    Sätt ugnen på 250°. Putsa filén fri från hinnor om det behövs. Dela den i 3-4 cm långa bitar. Ställ dem med snittytan uppåt och klappa ut till platta biffar. Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver. Bryn köttet i matfett i en panna tills det fått fin färg på båda sidor. Lägg över det på ett ugnssäkert fat. Skala och skiva bananerna och kärna ur och strimla paprikan. Lägg detta bland köttet på fatet. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner curryn. Slå grädden över köttet och strö över osten. gratinera hastigt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan har fin färg. Sallad och kokt ris passar bra till.

    Familjesöndagsgryta
    7 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter

    500g Fläskfilé
    200g Smålök
    2 msk Margarin
    Salt Peppar
    2 tsk Paprikapulver
    400g Krossade tomater
    200g Champinjoner
    14 Prinskorv
    1 msk Vetemjöl
    1 dl Vatten
    18 Köttbullar; färdigstekta

    Putsa och skär fläskfilén i skivor. Koka upp lite vatten och förväll löken några minuter så är det enklare att skala den. Låt löken svalna och skala den sedan. Smält hälften av fettet i en stekpanna och bryn fläskfilén. Lägg över skivorna i en gryta och salta och peppra. Bryn de hela lökarna i stekpannan och lägg över dem i grytan. Häll tomaterna i grytan, strö över paprikapulver och låt allt sjuda under lock ca 15 minuter. Bryn champinjoner och prinskorvar i resten av margarinet och lägg dem i grytan. Lägg köttbullarna direkt i grytan. Sjud några minuter. Blanda vetemjöl med vatten, red av grytan och smaka av. Servera med kokt ris eller
    pressad potatis.

    Fannys fina gryta
    4 portioner/stycken

    500g Potatis
    10 Små morötter
    15 Charlottenlökar; eller små gula
    500g Fläskfilé

    Marinad
    3/4dl Olja
    2msk Vinäger
    1 Vitlöksklyfta: pressad
    1tsk Krossad rosmarin.

    Skär filen i skivor och marinera i ett par timmar. Skala potatis och morötterna, kapa i lämpliga bitar, och skala lökarna (om man kör gul lök kan man behöva halvera dem). Varva rotfrukter och lök i en gryta, och häll på 2 dl buljong, salta och peppra. Sen får det koka tills det "nästan" är klart (den som vill ha exaktare tidsangivelse får stryk). Då tar man upp filén ur marinaden och bryner den i en stekpanna och slänger i det i grytan. Sen får det liksom "bli klart" (eventuellt kan man hälla i resten av marinaden (enligt receptet skall man SILA marinaden innan man häller i den, men det går bra ändå ). Sen är det bara att njuta.

    Filégryta med sting
    4 portioner/stycken

    600 g fläskfile
    2 ölkorvar "kryddstarka" eller bratwurst
    1 msk vetemjöl
    100 g syltlök
    150 g svarta urkärnade oliver
    1 strimlad paprika
    3/4 dl hackad ättiksgurka
    3 dl grädde
    1 tsk smulad mejram
    salt svartpeppar

    Putsa fileén, och skär i knubbiga skivor. Skär korven i ca 2-3cm bitar. Bryn köttet i smör och korven i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan. Krydda med salt, papar och mejram. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i syltlöken, oliver och ättiksgurkan. Låt puttra 10-15 min. Späd med buljong eller grädde om det behövs och smaka av kryddningen. Servera med ris

    Filégryta med svamp
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter

    500 g fläskfilé
    200 g färska champinjoner eller kantareller, skivade
    2-3 gula lök, klyftas
    1 skiva rökt skinka, ½ cm tjock, strimlad
    1 röd paprika, strimlad
    3 dl grönsaksbuljong (=vatten + buljongtärning)
    1-2 dl mjölk
    1-2 msk maizena mjöl
    ½ tsk sambal olek
    1 tsk salt
    2 krm vitpeppar
    2-3 msk matolja
    1 msk smör

    Skär filén på snedden i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp oljna i en wok och lägg köttet. Salta och peppra. Tillsätt paprika, skinka och lök. Fräs svampen separat i smör några minuter tills vattnet försvunnit. Häll över i woken. Häll på buljong och sjud ca 15 minuter under lock. Blanda samman mjölk och maizena mjöl. Häll redningen i woken, rör om. Sjud i 2-3 minuter. Rör ner sambal olek. Servera med ris eller kokt potatis

    Filé i chutneysås
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500g Fläskfilé
    2 Purjolökar
    1 msk Smör
    1 tsk Salt
    1/4 tsk
    Svartpeppar
    1/2 dl Mangochutney; medelstark
    2 1/2 dl Mellangrädde
    1 dl Köttbuljong
    1 msk Soya
    1 tsk Vinäger
    1/2 tsk Ingefära

    Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Bryn köttet i en stekpanna. Fräs purjolöken i en gryta och lägg över köttet. Salta och peppra. Blanda mangochutney (hacka om bitarna är stora), mellangrädde, buljong, soya, vinäger och ingefära. Häll det i grytan. Låt köttet eftersteka i såsen i ca 5 minuter.

    Fläskfilé Dijon
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500g Fläskfilé
    1 msk Margain
    1 st Gul lök
    1 burk Kantareller
    Köttbuljong gjord på 1½ dl vatten och 1 buljongtärning
    en burk Cantandouost med vitlökssmak
    2 tsk Fransk senap
    1 tsk Maizenamjöl.

    1. Skär upp fläskfilén i skivor. Skala och hacka löken. Skölj och hacka kantarellerna. 2. Hetta upp margarinet i en tjockbottnad gryta och bryn filéskivorna runtom. Tag upp dem och fräs lök och kantareller. Lägg tillbaka filéskivorna i grytan och rör om.
    Tillsätt buljongen, Cantadouosten och senapen. Rör om tills osten smält. Lägg på
    locket och låt småkoka i ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
    3.Blanda majsenamjölet med lite vatten och red av grytan. Servera den festliga grytan med hasselbackspotatis och en grönsallad.

    Fläskfilé Flamenco
    4 portioner/stycken

    600g Fläskfilé
    2 Lök, gul
    1 Paprika, gul
    1 Apelsin, saft+skal
    2 msk Olja; stekning
    1 tsk Socker
    2 tsk Sambal Oelek
    2 msk Chilisås
    1 tsk Curry
    2 msk Soja
    2 dl Crème fraiche
    1 dl Vin, vitt; eventuellt

    Putsa och skär filén i 1/2 cm tjocka skivor. Strimla löken och paprikan. Riv av skalet från apelsinen och pressa ur saften. Bryn löken lätt i oljan (gärna i traktörpanna) och tillsätt apelsinskal, socker och paprika. Låt allt brynas några minuter. Tillsätt sambal oelek, chilisås, curry, soja, crème fraiche och vin (eventuellt). Koka upp och låt småputtra på svag värme.
    Bryn under tiden filén i stekpanna. Salta och peppra på båda sidor. Häll sedan över såsen. Späd ev. med mer vin och smaka av. Servera med ris.

    Fläskfilégryta
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    400g Fläskfilé
    2 msk margarin
    2 dl Vatten
    2 msk Touch of Taste kalvfond
    1 Röd paprika
    1 Purjolök
    2 Morot
    250g Broccoli
    2 msk Vatten
    1 1/2 msk Vetemjöl
    1 Krm salvia

    Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och bryn i margarinet på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över skivorna i en traktörpanna. Tillsätt vatten och fond och låt grytan koka upp. Strimla paprikan och skiva purjolöken. Skär morötterna i 1 1/2 cm bitar och broccolin i buketter. Tillsätt grönsakerna och låt grytan koka ca 10 minuter under lock. Blanda vatten och mjöl och red av grytan med, låt den koka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och smulad salvia. Låt grytan koka upp igen. Servera med kokt ris eller pasta och en fräsch sallad

    Fläskfilégryta med julsmak
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    600 g fläskfilé
    1 purjolök
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    smör
    2 dl vispgrädde
    2 msk konc kalvfond
    1 tsk malen ingefära
    1 tsk malen kanel
    1 tsk soja
    1/2 dl russin

    Skär köttet i tjocka skivor och purjolöken i bitar. Salta och peppra köttet, bryn i smör i en stekpanna. Ta upp köttet och fräs purjolöken i smör. Vispa ihop grädde, kalvfond, ingefära, kanel, soja och russin i en låg, vid gryta. Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 min. Servera med chutney och potatis.

    Fläskfilé latino med pitahayasås och cassavamos
    (4 portioner)

    1 fläskfilé, cirka 700 g
    2 tsk salt
    2 krm vitpeppar från kvarn
    Sås:
    2 msk olja
    2 msk chilisås
    1 msk lime, pressad
    Cassavamos:
    1 cassava, skalad, i bitar
    1 mango, finhackad
    1 msk olja
    1 röd spansk chilipeppar,
    finhackad
    1 lime, färskpressad
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar från kvarn

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Putsa filén. Salta och peppra.
    Blanda samman olja, chilisås och lime. Pensla filén med såsen.
    Lägg köttet i en ugnssäker form och stek tills innertemperaturen är 65 grader. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp i tunna skivor.
    Servera med limeskalstrimlor, cassavamos, skivad lime och en sås av fruktköttet från röd och gul pitahaya.

    Cassavamos:
    Koka cassavan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt.
    Tillsätt mango, olja, chili, limesaft, salt och peppar. Rör samman till ett mos. Smaka av. Forma moset med hjälp av två matskedar till ägg.
    Bonustips
    Den röda pitahayan med vitt fruktkött har mindre kärnor och mildare smak än den gula.Dela frukterna och skrapa ur innehållet. Det blir en fruktig, aromatisk och läskande sås

    Fläskfilé med curry och ananas
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter

    600g fläskfilé
    salt och peppar
    smör
    1 burk kokosmjölk
    1msk curry
    1 krossad vitlöksklyfta
    1msk soja
    1msk farinsocker
    1-2tsk pressad citronsaft
    10 små coctailtomater
    4 ananasskivor

    Putsa fläskfileén från fett och hinnor och skär den i skivor. Salta och peppra på köttet. Bryn skivorna lätt på båda sidor i smör i en stor stekpanna. Ta upp köttet och ställ det åt sidan. Häll kokosmjölk i stekpannan och låt koka i 5 minuter. Tillsätt curry, krossad vitlök, soja, farinsocker och citronsaft efter smak. Salta och peppra. Koka såsen i 5 minuter. Lägg ner köttskivorna och halverade tomater i såsen och låt sjuda ett par minuter. Skär ananasskivorna i bitar och lägg ner dem i grytan. Värm upp och servera grytan med ris.

    Fläskfilé med lime
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500 g fläskfilé
    1 tsk salt
    smör
    1dl vatten
    2 dl crème fraiche
    2 msk konc kalvfond
    1/2 - 1 tsk sambal oelek
    1 tsk soja
    1 msk honung
    strimlat skal och pressad saft av 1 lime

    Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg, vid gryta. Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min. Servera med couscous eller ris och frästa grönsaker.

    Fläskfilépasta
    4 portioner/stycken

    1 fläskfilé
    4 portioner pasta (penne, eller spiraler)
    1 burk vitlöksost
    1½ burk creme fraiche
    Riven ost

    Koka pastan, och häll den i en ugnssäker form. Skiva filén och bryn den. Vispa ur stekpannan med dessertosten och cremefraichen. Lägg filéskivorna på pastan, och häll såsen över, strö på riven ost. Tillaga i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter.

    Fläskfilé- och bacongryta
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    350g Fläskfilé
    150g Bacon
    1 Gul paprika
    1 Grön paprika
    1 Röd paprika
    1 Buljongtärning
    1 1/2 dl Vatten
    Olivolja,
    salt & peppar,
    Paprikapulver

    Skär fläskfilén och stek i olivolja. Tillsätt bacon. Kärna ur paprikan, strimla den och lägg i grytan. Krydda med paprikapulver. Skiva löken och lägg ner. Rör runt med buljongtärningen och häll på vattnet. Koka ihop 5-6 minuter tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt, peppar och ev. mer paprika. Servera med tagliatelle. Garnera med oregano.

    Fläskfilé Tex Mex med majspudding

    4 ? 6 personer
    600 gram fläskfilé

    Marinad
    3 pressade vitlöksklyftor,
    Salt och peppar
    1 matsked oregano
    1 tesked kummin
    2 matskedar pressad citron
    2 matskedar pressad apelsin
    1 ½ dl olivolja

    Till grytan
    2 hackade gula lökar
    2 röda paprikor i bitar
    1 burk, 400 gram, krossade tomater
    1 ½ dl matlagningsvin
    Några droppar tabasco
    1 burk, 430 gram, avrunna kidneybönor.

    Majspudding
    Mattfett till formen
    3 matskedar skorpsmulor
    1 ¼ deciliter mjölk
    1 burk majskorn
    100 gram rumsvarmt smör
    3 ägg
    1 nypa socker
    2 ? 3 kryddmått socker
    1 kryddmått peppar

    ? Skär köttet i 2 cm koka skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd ned köttet. Låt det marinera i kylskåpet i minst en timme och sedan rinna av. Hetta upp oljan i en stekpanna, och bryn köttskivorna. Låt lök och paprika fräsa med en stund. Koka ihop något och smaka av med tabasco. Vänd ned bönorna och hetta upp. Servera med majspudding.

    ? Smörj och bröa en 1 liters suffléform. Kör majs utan spad, och mjölk i en matberedare eller mixer till en grov puré. Rör smöret krämigt i en skål, tillsätt äggen ett och ett,
    vispa ordentligt efter varje ägg. Blanda ned socker, salt och peppar. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i ungefär 30 minuter till dess att puddingen är gyllenbrun och genombakad.

    Fläsk med sötsursås
    250 g skivat fläskfilé
    2 msk kinesisk soja
    2 små paprikor, röd och grön
    1/2 purjolök
    2 msk majsolja
    2 msk vetemjöl
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1/2 dl av någon sötsur fruktig sås; sweet chili, eller Mango Jalapeno glaze

    1. Skär fläskköttet i 1 1/2 cm bitar och marinera det med soja 15 min.
    2. Kärna under tiden ur paprikan och skär den i tärningar. Ansa och strimla purjolöken.
    3. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna.
    4. Strö mjöl över köttet, blanda om och bryn det därefter snabbt under omrörning.
    5. Salta, peppra, tillsätt grönsakerna och fräs en halv minut.
    6. Häll över sötsur sås, koka upp och servera med ris, gärna jasminris.

    Fylld Fläskfilé
    4 port:
    900 g fläskfilé
    2 askar creme bonjour vitlök (eller det man gillar bäst)
    4 pkt bacon
    matl.grädde
    soja

    Snitta upp filéerna fast inte helt igenom, bred på vitlöksosten. Lägg ihop dom igen.
    Linda baconskivorna runt filéerna. Bryn dom runt om i stekpanna, låt dom sedan bli färdiga i ugnen på 175 grader. Spara stekskyn från filén i pannan, häll på grädde (ca 2,5-3 dl). Vispa runt, tillsätt lite soja, ev salt och peppar. Om du har vitlökost kvar, klicka ner det i såsen. Smaka av, tillsätt mera soja, salt och peppar om det behövs. Stekskyn som blir i formen i ugnen efter köttet (då den är klar) kan du oxå hälla ner i såsen sen. Servera med potatisklyftor och en fräsch sallad.

    Gorgonzolaspäckad fläskfilé

    500g färsk fläskfile
    75 g gorgonzola
    2-3 st schalottenlökar
    200 g champinjoner
    1 dl vitt vin
    3 dl vispgrädde

    Skär fläskfilén i tjocka skivor och banka ut dem något. Gör ett snitt i ì sidan och stoppa in bitar av gorgonzola. Peppra och stek dem fint till ì de är nästan klara. Salta på köttet i stekpannan. I en annan panna smälter Ni finhacka lök i lite smör. Skiva ì champinjonerna och låt dem fräsa med. Salta och peppra. Häll på vinet. ì Späd med grädde och låt småputtra några minuter tills såsen tjocknar ì något. Häll över champinjonsåsen i fläskfilépannan och låt allt puttra ì någon minut. Smaka av. Garnera med bladpersilja och servera direkt ur ì pannan. Ev. kan såsen redas med 1 msk margarin 1 msk mjöl.

    Inbakad fläskfilé
    4 portioner/stycken
    1-2 fläskfiléer (ca 6 hg)
    1 lök
    1 brk creme fraiche
    150 g dessertost med vitlöksost
    ½ dl finklippt persilja
    2 vitlöksklyftor
    1 paket smördeg (färdigkavlad)
    1 ägg

    Bryn fläskfilén lätt tillsammans med finhackad lök. salta och peppra under tiden. Lägg smördegen i en ugnsfast form Skär fläskfilén nästan rätt igenom i skåror, och lägg den på smördegen. Rör ihop creme fraiche, pressad vitlök, persilja och dessertosten till en smet och tryck ner i skårorna, och det som blir över breds ut ovanpå. Knyt/vik ihop smördegen till ett paket, och pensla med ägg. Tillaga i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter Servera gärna med potatisgratäng.

    Madames Fläskfilé

    Buljongtärning 1 st
    Champinjoner färska 300 g
    Crème Fraiche 2 dl
    Fläskfilé 600 g
    Lök Gul 2 st
    Paprika röd 1 st
    Sojasås 1 tsk
    Vitlök klyftor 2 st

    Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och platta ut dem lite.
    Bryn skivorna gyllene på båda sidor i lite matfett, krydda med salt och grovmalen
    svartpeppar. Lägg över dom i en ugnsfast form.
    Skala och hacka löken. Skölj,kärna ur och skär paprikan i tärningar.
    Ansa svampen och skär den i mindre bitar.
    Fräs svampen i lite marg. tills all vätska har kokat in. Tillsätt mera marg. och löken.
    Pressa vitlöksklyftorna över röran och tillsätt även paprikan.
    Låt allt fräsa ytterligare några min.
    Tillsätt 2 dl buljong och creme fraiche.
    Låt det puttra en stund. Smaka av med äkta soja och salt och peppar.
    Häll stuvningen över köttet och strö över riven ost.
    Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått fin färg och blivit genomvarmt.
    Ugn:250 ca 10-15 min.
    TIPS!
    Det går bra att laga rätten i förväg och förvara den i kylen tills den ska gratineras.
    Sänk då värmen till 200 och gratinera i stället ca 20 min.

    Mandelblommans persikogryta
    Bryn fläskkött, typ strimlad fläskfile o krydda med knorrs grill o stekkrydda (den röda burken), ha ev i lite hackad paprika o svamp med. Slå över creme fraiche o låt koka upp, ha i hackade persikor o låt koka med en stund, mosoa dem lite o spä med persikospadet o smaka av med kryddan o ev lite vitpeppar o en köttbuljong.
    Gott med pasta eller ris.

    Har du lergryta? I så fall är detta toppen.

    1 påse Santa maria marinad honung
    1 påse Santa maria marinad vitlök
    2 msk stark senap
    2 dl rött vin
    ca 2 klyftor vitlök

    Blanda och marinera fläskfilén i detta ca 1 timme. Ner med allt i lergrytan (marinaden också). In i ugnen och värm till 175 grader och låt stå i ca 1,5 timme.
    Servera med kokt potatis eller potatisgratäng, med marinaden som "sås". Lättlagat och gott.

    Rosé-Filé
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    600 g Fläskfilé
    1 gul lök
    1 pkt bacon
    2 hg färska champinjoner
    1 buljongtärning
    2 dl Creme Fraiche
    2 msk chilisås
    1 msk rosépeppar
    ½ msk sojasås
    1 vitlöksklyfta

    Skär filén i skivor. Bryn dem på båda sidor i lite margarin. Tag upp skivorna, salta och peppra. Skala och finhacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i lite margarin tills vätskan har kokat in och löken är mjuk. Vispa ner buljong (2 dl) och creme fraiche, chilisås, pressad vitlök och soja. Låt såsen koka upp. Lägg i köttskivorna och låt det puttra några minuter. Hit går rätten bra att förbereda. Klipp baconet i mindre bitar. Fräs det. Låt det rinna av på hushållspapper. Smaka av såsen. Strö över bacon, klippt persilja och rosépeppar. Servera med pasta.

    Salsa fläskfile
    500g fläskfile i bitar
    1 påse tacokrydda (tex santa maria)
    1 dl vatten
    1 burk salsasås (valfri styrka)
    1 påse cheddardip (inte den man blandar med gräddfil) + 1 (tetra) matlagningsgrädde
    eller 1 burk cheddardip+ matlagningsgräde (grädden kan uteslutas vid cheddardippen)
    1 påse riven ost

    Blanda vattnet med tacokryddan och låt stå några timmar, för starkare smak stå längre. Stek köttet (utan marinaden) blanda cheddardip och matlagningsgrädden i en kastrull. Lägg köttet, cheddarsåsen, salsasåsen i en ugnsfast form och strö över osten gratinera i ugn 200C tills osten fått färg 20-30 min Servera med ris och en sallad.

    Smaskig fläskfilé
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
    1 st fläskfilé
    1-2 burkar champinjoncreme
    1 liten flaska chilisås
    1 liten burk inlagd paprika
    3 dl tjock grädde eller för en magrare variant, en förpackning kelda ostsås
    2-3 dl riven ost salt o peppar

    Skiva och bryn fläskfilén, salta o peppra om så önskas. Lägg över köttet i en ugnsfast form, bred på champinjoncremen. Ha på den strimlade paprikan (utan spadet). Blanda chilisås och grädden/kelda och häll i. ha på den rivna osten och kasta in rätten i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter. servera med tagliatelle eller ris, taglissar rekommenderas Kommentar : Favoriträtt !!!

    Snabba fläskfilén med pasta
    4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter

    500g Fläskfilé
    1/2 tsk Peppar
    4 Skivor strimlad bacon
    3 dl Vispgrädde
    1 msk Ljus fransk senap
    1/2 Buljongtärning; smulad
    1 1/2 tsk Soya
    2 msk Rosépeppar; krossad
    1 dl Ost; riven
    300g Pasta
    100g Gurka; hyvlad

    Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Koka enligt anvisningarna. De sista minuterna av koktiden läggs strimlor av gurka, som har hyvlats med osthyvel, ner i vattnet. Putsa fläskfilén fri från fett och hinnor, skär den i centimetertjocka skivor. Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna och låt dem rinna av på hushållspapper. Behåll baconfettet i stekpannan. Krydda fläskfilén med peppar och bryn den hastigt. Ta upp köttet. Häll grädden i stekpannan och koka upp tillsammans med fransk senap, buljongtärning, soya och rosépeppar.
    Låt koka några minuter, lägg ner köttet och låt sjuda ca 2 minuter. Rör ner osten, smaka av och tillsätt ev salt. När pastan är klar, låt den rinna av väl och servera med fläskfilén och såsen på varma tallrikar, strimla baconet och strö över.

    Thailändsk fläskfile
    Kokos, ingefära och chili ger sting i denna exotiska gryta.
    Ingredienser
    4 port

    500 g fläskfilé
    2-3 purjolökar
    2-3 vitlöksklyftor
    1/2 - 1 röd pepparfrukt eller 1/2 -1 tsk sambal oelek
    smör
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 msk färsk ingefära eller 1 tsk malen
    1 köttbuljongtärning
    2 dl kokosmjölk
    2 dl matyoghurt Gör så här

    Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökarna i sneda skivor. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 3 min/sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna några min. Smaksätt med riven ingerfära och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matyoghurt. Lägg i köttet och låt grytan koka upp. Smaksätt med salt och servera direkt med kokt ris. Tips: Köttet kan stekas i förväg.

    Lycka till!

  • RaraBarn

    Men jösses vad många smarriga recept ni har ...
    Jag kommer få äta fläsfile varje dag framöver så jag får testa allt...

    Tusen Tack allihopa....

    Enda problemet är ju att man blir jädrans hungrig när man läser alla smarriga förslag.

  • hejentjej

    behövs inget recept ens : )
    bara köpa,
    häll i grädden, sedan smakgojset i locket

  • RaraBarn
    hejentjej skrev 2009-04-12 00:01:09 följande:
    behövs inget recept ens : )bara köpa,häll i grädden, sedan smakgojset i locket
    Nu fattar jag...
    Ska genast testas.
  • linjes

    Marinera fläskfilen och stoppa upp den med fetaost och hackad tomat mums

  • hejentjej

    ts. de va kanon, bjöd mina föräldrar å syster på i vintras, dom trodde jag stått i timmar med den "grytan" smakar verkligen avancerat
    men om de bara visste hur lätt de va haha

  • RaraBarn
    stjärndamm skrev 2009-04-10 23:27:09 följande:
    Brukar antingen lägga medaljongerna i marinad (typ rapsolja, olivolja, vitlök, kryddor och honung) eller skära ett snitt i den och ha i mozarellafyllning eller något och in i ugn..
    Testade Mozarellafyllningen i gårkväll.... mums...
    Till och med ungarna tyckte det var super duper...

    Tack för det tipset!

    Ska testa något annat till helgen...längtar redan.
Svar på tråden Fläskfile