• Lirpa09

    Starta eget café - Tips!

    Vad ska man tänka på vid nystart av ett café?
    Tips på olika hemsidor med hur saker och ting går till önskas gärna..

  • Svar på tråden Starta eget café - Tips!
  • Lirpa09

    Ingen som har något tips om ex. bidrag, sponsorer, vad man ska tänka på m.m.?

    Skulle hemskt gärna vilja komma i kontakt med någon som startat eget café/fik. Inboxa isåfall!

  • Virriga Vera

    Vad är det egentligen du vill veta?

    Ett råd jag kan ge dig är iallafall att ta kontakt med kommunen Miljö&Hälsa och be att de skickar alla papper du behöver för att få Cafétillstånd. Reglerna är ganska hårda så det gäller att vara bra påläst.

  • Elicia81

    du måste ha ett bra recept på goda bullar, med charmig personlighet så att alla kommer ihåg just diina bullar :D

  • Lirpa09

    Virriga Vera skrev 2009-05-28 14:21:39 följande:


    Vad är det egentligen du vill veta?Ett råd jag kan ge dig är iallafall att ta kontakt med kommunen Miljö&Hälsa och be att de skickar alla papper du behöver för att få Cafétillstånd. Reglerna är ganska hårda så det gäller att vara bra påläst.
    Jag vill veta allt! Finns det bidrag att söka och vad krävs för att få dem? Sponsorer, går det att ordna till ett café? Vad krävs för tillstånd? Är det tillåtet att baka hemma och ta med till lokalen eller måste allt göras på plats? Hur ska man tänka vid prissättning? Hur får man kontakt med leverantörer eller kan man handla vart man vill? Lite på ex. Ikea, lite på ICA, lite på Konsum..

    Som sagt, skulle hemskt gärna komma i kontakt med någon kunnig hjälpsam själ
  • jaghopparhögt
    Lirpa09 skrev 2009-08-06 19:13:25 följande:
    Virriga Vera skrev 2009-05-28 14:21:39 följande:
    Jag vill veta allt! Finns det bidrag att söka och vad krävs för att få dem? Sponsorer, går det att ordna till ett café? Vad krävs för tillstånd? Är det tillåtet att baka hemma och ta med till lokalen eller måste allt göras på plats? Hur ska man tänka vid prissättning? Hur får man kontakt med leverantörer eller kan man handla vart man vill? Lite på ex. Ikea, lite på ICA, lite på Konsum..Som sagt, skulle hemskt gärna komma i kontakt med någon kunnig hjälpsam själ
    Bidrag?
    Sponsorer?
    Är det inte meningen att du ska tjäna dina egna pengar?
  • Lirpa09
    jaghopparhögt skrev 2009-08-06 19:39:21 följande:
    Bidrag?Sponsorer?Är det inte meningen att du ska tjäna dina egna pengar?
    Självklart! Bidrag för nyföretagande och sponsorer med ex. möbler, leksaker m.m. Alltså innan man kommit igång.
  • hannizen
    Lirpa09 skrev 2009-08-06 19:43:53 följande:
    Självklart! Bidrag för nyföretagande och sponsorer med ex. möbler, leksaker m.m. Alltså innan man kommit igång.
    Arbetsförmedlingen ger startkapital om man är över 25 år gammal. Nej man får inte baka bullar hemma,man ska göra allt på en och samma plats,d.v.s CAfet. Men möbler och sånt kan du få handla på ikea:Dhaha..
  • BlygTjej
    hannizen skrev 2009-08-06 20:24:30 följande:
    Arbetsförmedlingen ger startkapital om man är över 25 år gammal. Nej man får inte baka bullar hemma,man ska göra allt på en och samma plats,d.v.s CAfet. Men möbler och sånt kan du få handla på ikea:Dhaha..
    Haha? :-O
  • BlygTjej
    hannizen skrev 2009-08-06 20:24:30 följande:
    Arbetsförmedlingen ger startkapital om man är över 25 år gammal. Nej man får inte baka bullar hemma,man ska göra allt på en och samma plats,d.v.s CAfet. Men möbler och sånt kan du få handla på ikea:Dhaha..
    Läste i fel tråd, sorry.. Trött
  • mayasmama

    du får definitivt inte baka hemma, kanske inte ens i lokalen - det beror på hur lokalen är utformad, vilka fläktsystem som finns. Väldigt många cafeér får överhuvudtaget inte göra ngt annat än värma mat i mikro och bereda smörgåsar och sallader.

    vem som skulle sponsra dig med möbler har jag ingen aning om - har aldrig hört talas om ngt sådant men säg gärna till om jag har fel - skulle också vilja ha ett sånt bidrag i sånna fall

    starta eget bidrag kan du få från arbetsförmedlingen, men du måste ha varit inskriven ett bra tag - jag hade två månader för lite så jag fick aldrig ngt bidrag när jag startade mitt företag

  • Savanna555
    Lirpa09 skrev 2009-08-06 19:13:25 följande:
    Virriga Vera skrev 2009-05-28 14:21:39 följande:
    Jag vill veta allt! Finns det bidrag att söka och vad krävs för att få dem? Sponsorer, går det att ordna till ett café? Vad krävs för tillstånd? Är det tillåtet att baka hemma och ta med till lokalen eller måste allt göras på plats? Hur ska man tänka vid prissättning? Hur får man kontakt med leverantörer eller kan man handla vart man vill? Lite på ex. Ikea, lite på ICA, lite på Konsum..Som sagt, skulle hemskt gärna komma i kontakt med någon kunnig hjälpsam själ
    Du kan handla var du vill. I många fall är det bra att handla av en grossist, ett företag som specialiserar sig på att sälja till restauranger och caféer. De kan oftast köra ut grejerna också, vilket kan vara bra med tanke på kylhållning osv. Vissa saker är det mycket billigare att köpa på en vanlig matvarubutik. Sedan handlar det naturligtvis om vilka mängder det är du ska köpa, grossisterna har ofta storpack som du kanske inte kommer att behöva.
  • Nelio

    Låter som du ska börja med en bokföringskurs/ekonomi och kurs för hantering av livsmedel. Samtidigt är det ju bra att jobba på Cafe och se till att man får erfarenhet av det och ju mer man hjälper till ju mer kan man lära sig.

  • Anova
    Lirpa09 skrev 2009-08-06 19:13:25 följande:
    Virriga Vera skrev 2009-05-28 14:21:39 följande:
    Jag vill veta allt! Finns det bidrag att söka och vad krävs för att få dem? Sponsorer, går det att ordna till ett café? Vad krävs för tillstånd? Är det tillåtet att baka hemma och ta med till lokalen eller måste allt göras på plats? Hur ska man tänka vid prissättning? Hur får man kontakt med leverantörer eller kan man handla vart man vill? Lite på ex. Ikea, lite på ICA, lite på Konsum..Som sagt, skulle hemskt gärna komma i kontakt med någon kunnig hjälpsam själ
    Jag skulle börja med att kolla upp om din hemstad verkligen behöver ett café? Finns det redan många, så kanske jag skulle överväga att inte starta ett till café.

    I princip behöver du lokal innan du får tillstånd. Kommunen gör en koll av din egen kunskap om livsmedelshantering och lokalens som du ska hantera livsmedel i. Det finns en hel del skrivet om detta på t.ex. livsmedelsverkets hemsida.
    Kommunens miljökontor kan hjälpa dig vidare i denna fråga.
    och som sagt, de är endast tillåtet att bereda livsmedel i godkända lokaler och hemmet är sällan en godkänd lokal.

    Leverantörer (grossister) är A och O, köp inte på ICA eller konsum, de har sina egna leverantörer och lägger på en viss summa för att tjäna på varan. Om du sedan köper från t.ex. ICA så måste du ytterligare lägga på en summa för att du inte ska gå back. Det är ingen lösning.
    Sök på t.ex. grossiter livsmedel och sen din hemstad och kolla om det finns några du kan tänka dig använda. Sen maila/ring dem och hör dig för.

    Prissättningen är egentligen upp till dig. Du ska ju ha så pass mycket att du kan ta ut en lön att leva på, samtidigt som du inte kan ta för mycket för att då kommer inte kunderna handla. Har du konkurrens i din hemstad så kanske du kan lägga dig några kronor lägre än vad de andra och därmed locka till dig kunder. Kolla övriga caféers prissättning.

    Det är nog du som får stå för inventarier, maskiner osv.. Det gör du kanske lättast genom ett lån. Almi har en del bra startaeget-lån, banker har givetvis också lån.
    Sponsorer kan du nog "glömma".
    Starta eget-bidrag som nämns ovan är något som jag upplever är ganska svårt att få (och som sagt, man måste vara arbetslös/riskera att bli arbetslös och vara över 25). Det är tyvärr ingen summa som du kan räkna med att kunna investera i verksamheten utan starta eget-bidraget är bidrag som gör att du kan leva under uppstarten av företaget. (80% av a-kassa om jag inte minns fel).

    Mitt tips är att först och främst kolla om din idé går att genomföra rent praktiskt. Finns det mycket konkurrens, finns det lokaler idag som går att använda (eller måste du ta en lokal och bygga om), kommer det att fungera ekonomiskt med t.ex. lån och eget företag (osäkert att du verkligen kan ta ut lön vissa månader).
    Gör kalkyler över din verksamhet. Det finns många bra böcker i starta eget..

    Sen är det smart att ta en grundläggande kurs i ekonomi så att du verkligen fattar detta med moms, löpande bokföring mm. Har du ingen utbildning i livsmedelshantering så är det klokt att läsa något sånt också.

    Har du frågor kring det ekonomiska hör av dig.. Jag är utbidad (företags-)ekonom, har jobbat på café och jobbar idag inom livsmedel.
  • Savanna555
    Anova skrev 2009-08-08 16:12:21 följande:
    Leverantörer (grossister) är A och O, köp inte på ICA eller konsum, de har sina egna leverantörer och lägger på en viss summa för att tjäna på varan. Om du sedan köper från t.ex. ICA så måste du ytterligare lägga på en summa för att du inte ska gå back. Det är ingen lösning.
    Problemet om man är en liten kund är att det ibland inte lönar sig att göra sina inköp hos en grossist eftersom man kan tvingas köpa väldigt stora förpackningar av saker man kanske inte hinner använda innan bäst-före datum. Å andra sidan varierar det säkert beroende på var i Sverige man befinner sig och hur konkurrensen ser ut bland grossisterna.

    Där jag drev ett café var det mycket vanligt att restauranger och caféer kompletteringshandlade vissa varor på t.ex Willys eftersom det var billigare än att handla motsvarande produkter hos den enda grossist som var något att räkna med. Det krävdes väldigt stora volymer för att man skulle få bättre pris hos grossisten.
  • Anova
    Savanna555 skrev 2009-08-08 18:05:31 följande:
    Problemet om man är en liten kund är att det ibland inte lönar sig att göra sina inköp hos en grossist eftersom man kan tvingas köpa väldigt stora förpackningar av saker man kanske inte hinner använda innan bäst-före datum. Å andra sidan varierar det säkert beroende på var i Sverige man befinner sig och hur konkurrensen ser ut bland grossisterna. Där jag drev ett café var det mycket vanligt att restauranger och caféer kompletteringshandlade vissa varor på t.ex Willys eftersom det var billigare än att handla motsvarande produkter hos den enda grossist som var något att räkna med. Det krävdes väldigt stora volymer för att man skulle få bättre pris hos grossisten.
    Okej, jag jobbade på café i Stockholm.. där kanske det är större åtgång på saker och ting.
    Sen beror det mycket på grossister. Jag har jobbat i ett litet företag (i livsmedelsbranschen men inte inom café), där behövde inte företaget ta in alls så mycket livsmedel så att det blev över för mycket. (Sen är det ju svårt att bedömma)
    Samma sak för de företag inom restaurang som jag jobbat som revisor emot, men som sagt, det kanske går att göra avtal om små volymer eller gå ihop flera (ex. café och restaurang) om det krävs större volymer.
  • Mummy

    När hade du tänkt starta? Just nu är det väldig svårt att få lån till någon restaurang eller cafeverksamhet.
    Du ska även ha arbetat fram en ordentligt bra affärsplan för att banken/Almi ska kunna ge dig ett lån.

    Har du tänkt på vart det ska ligga? Är det en stor eller mindre stad? Hyran kanske är 10.000 kr. Till det kommer inköp av varor, el, osv osv osv. Man måste sälja ganska mycket för att kunna ens gå runt när du har ett lån att betala också.
    Kommer du klara det själv eller måste du ha en anställd? Kommer du kunna sälja så pass mycket att det kommer kunna bekosta en anställd?

    Tänk även på hur familjesituationen ser ut. Kan du lägga 7 dagar/vecka utan något i inkomst under ett eller kanske två år?

  • jalem

    krävs det speciella tillstånd att ha öppetider från tex 21-24? allt stänger här klockan 21 och det är stendött då...tänkte att folk måste ju vilja göra något efter att klockan blir 21.. 

Svar på tråden Starta eget café - Tips!