Kopierade vad jag skrivit på en annan sida där de sökte såser:
Har BF måndag 1/6... lite tid över... suttit å klippt recept i en vecka... Jag har sparat på recept i 15 år...
Några roliga å inte så krångliga: ( har ej provat)
Kreolsk banansalsa:
blanda jos från 3 lime med banan som du hackat smått ( direkt innan det blir brunt...) Skölj kärna ur å finhacka 2 gröna paprikor och 1 röd chilli ex spansk peppar, Krydda med 1 tsk socker, ½ tsk salt, 2 krm malen ingefära, 1 krm malda nejlikor och ½ krm riven muskotnöt. Ställ kallt ca en timme.
Gott till: fisk, kyckling eller fläsk.
har även squashsalsa, avokadosalsa, jordgubbssalsa och het fikonsalsa...
Rödbetstzatsiki:
4 port:
4dl matlagningsyoghurt
½ dl vatten
salt å vitpeppar
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2 tsk torkad mynta
2 färska rödbettor
rör ut yoghurt med vattnet, smaksätt med kryddor å salt, skala å riv rödbettorna på grova rivjärnssidan. Blanda och ställ kallt. Gott till stekt fisk står det...
pepparrotsguacamole
Till buffé= stor sats!
10 mogna avokados
1½ krm salt
2 ½ dl nypressad limejos¨½ chilifrukt
2-4 msk nyriven pepparrot
Blanda alal ingredienser, avsluta med pepparroten utifrån hur stark du vill ha den. Blir lätt brun så gör dne itne för lång tid i förväg 3-4 timmar går bra står det.
Het aprikossås med österländsk krydda:
4 port
2 dls aprikosmarmelad
rivet skal av 1 citron
ca 2 msk pressad citronsaft
½ tsk grön tabasco eller ½ krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
Blanda ( om marmeladen är hård ta i vatten, men då kanske kryddorna måste ökas...) Cayennepeppar på slutet för å inte göra för starkt, tänk på att det tar 15 min för Cayennepeppar att sätta sig i såsen så vänta å smaka av efter det att kryddan "blommat ut".
Har även: gurkyoghurt, annorlunda hommus, baba ganoush, Stark grillsås, ädelostsås, melonsås, recept på Harissa, Ingefärssås x2.... Persiko å hallonchuttney, Auberginekaviar,
1 liten burk creme fraiche ( fetare =godare å mindre rinnig)
1-2 msk limejos ( jag brukar alltid ha det hemma på flaska!)
riven ingefära 1-3 msk beroende på smak ( eller 1-2 tsk torkad på kryddburk)
salt å peppar
God till lax, pastasallad...
Pastasallad/potatissallad:
färsk fylld pasta, ex med pesto, ost eller svamp/ färskpotatis på sommaren
avokado
stek: purjolök och färska champinjoner
soltorkad tomat har du inte ta körsbärstomater (hela)
ruccola
gröna oliver med citronfyllning