• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • nollåtta
    Fru U skrev 2009-05-30 23:24:07 följande:
    Vad är det för fel att lämna barnen till en annan mamma (dagmamma) som är inte är pedagog? Det känns som om det skulle vara dåligt för barnen att vara med sin egen mamma då också såvida hon inte är utbildad pedagog Begriper det inte
    Förskolans uppgift är att bedriva pedagogisk verksamhet som främjar varje barns välbefinnande samt lärande och utveckling mot vissa specificerade mål, alltså inte som det var förr i tiden när det endast gällde barnförvaring. En förskollärare är en person
    som studerat tre år på högskolenivå och som specialiserat sig på barns utveckling och lärande. Jag är ingen pedagog, jag är mamma, det är två helt skilda saker.
  • nollåtta

    Jag tycker också att det är lite lustigt att så många hemmamammor tror sig veta bättre än mig som de facto har mitt barn på dagis. På min dotters förskola är det 14 barn på fyra vuxna. Det är inte specieltl mycket. Min dotter trivs och utvecklas med stormsteg.
    Jag ser inte det negativa i det.

  • Wilde

    Har inte läst tråden, men jag håller med ts.
    Min son är snart 1 år och jag hade aldrig i livet lämnat honom på dagis redan nu. Nu vet jag att det är de som inte har något val, som inte har en sambo som kan vara hemma med barnet, eller mor och farföräldrar som kan hjälpa till med barnpassning.
    Men visst har man väl rätt att vara föräldraledig i alla fall 1½ år?

  • Wilde

    Men - jag är absolut säker på att dagis är bra för barnet! När det är lite äldre än 1 år vill säga.

  • AKN75

    Pihl
    Ja men de föräldrar som du hör tjat ifrån att dom inte vill lämna sina 1 åringar på dagis för dom inte har råd,vem vet dom kanske har haft den dyra bilen mm INNAN dom skaffade barn eller valt det bara...visst dom tjatar om att dom inte vill lämna sin 1 åring på dagis men då har dom antagligen dåligt samvete över att dom lämnat sina barn på dagis då men det är ju deras huvudvärk o varför lyssna på de föräldrar som klagar om du är trött på att höra det??
    En 1 åring kan visst visa hur roligt dom haft på dagis enligt vad jag sett...1 åringar överlag skriker,gråter,skrattar o visar kroppsspråk om det är nått fel...o det märker man om man som föräldrer om nått skulle vara fel...iallafall jag skulle märkt det..samma gäller väl om nått inte skulle varit bra efter en dag på dagiset...

    Enligt min erfarenhet och vad jag hört från de flesta jag känner som har barn,så är det svårare o skola in ett äldre barn på dagis just för att dom förstår mycket mera och för att domvarit hemma med föräldrarna längre,men det varierar oxå från barn till barn..
    jag har en snart 4 årig dotter som har en lätt utvecklingstörning,väldigt sen med finmotorik,grovmotorik, ja allt o just därför har jag valt att vara hemma med henne men i Augusti börjar hon på dagis 15 timmar i veckan för jag kan knappt gå ner till tvättstugan o hänga tvätt utan att hon ropar efter mig så jag kommer njuta av dom 3 tim per dag hon kommer vara på dagis och jag vet att hon kommer må bättre av det,lära sig vara trygg utan mig med andra vuxna som ger henne trygghet men ändå veta att mamma kommer...
    Sen har jag snart en 2 åring som jag ska skola in till hösten/vintern på lektid har jag tänkt o mest för både hennes o min skull...jag skulle kunna gå hemma med min 2 åring i 2-3 år till men jag väljer att inte göra det för jag tycker det är viktigt att hon kan vara trygg med andra vuxna o barn och självständíg utan sin mamma o ändå oxå veta att mamma kommer efter några timmar o hämtar henne.

  • sweet babydreams

    Jag blir så otroligt trött på detta prat!
    Vår dotter började dagis när hon var 13 månader för vi var tvungna annars skulle jag inte få a-kassa. Och eftersom jag var arbetslös hade vi inte råd att sambon skulle vara pappaledig.

    Men är man arbetslös går de endast 15h i veckan, och det är ju jättelite, och vår dotter har inte tagit skada av detta och idag när hon är tre år älskar hon att gå till dagis.

    Varför orka sitta hemma och bry sig om hur tidigt eller sent andras ungar börjar på dagis? Det är ju inet så direkt att de blir misshandlade. Skaffa er ett liv och sköt er eget!

    Alla har inte samma förutsättningar som andra, deal with it!

  • Nettan 80
    Pihl skrev 2009-06-04 18:14:25 följande:
    ja du får gärna tycka det är det dummaste du hört. men jag tycker inte det är konstigt att vissa måste ta ut fp 7 dagar i veckan o det bara räcker ett år när man bygger nytt hus för iaf 2 miljoner o har nya bilar för ett par hundratusen, ganska vanligt enligt mig att folk har det så. Inte konstigt då har det inte räcker så långt. Jag vet oxå att vissa inte har råd men det var inte dem jag syftade på som kanske är ensamstående osv men tolka du det så om du vill. Jag prioiterar iaf va hemma före mkt annat o för den skull lever inte vi snålt. Var o en gör som de vill ju men jag förstår inte de som klagar på att kunna vara hemma längre än de varit när man lever så om man säger så!
    Det värsta jag vet är när folk spekulerar. Om bara var och en kunde hålla sig till sitt så hade det varit sååå mycket lättare här i livet. Hur vet du att det är pga av husbygge ,som btw kostar minst 3 miljoner om inte mer att bygga, eller dyr bil etc. som de måste plocka ut 7 dagar. Jag plockar själv ut 4 dagar men inte faan stör jag mig på dem som plockar ut 7, eller som du skriver inte förstår dig på. Om man nu tvunget ska spekulera så kanske det är så att personen i fråga hade en väldigt dålig lön innan man blev mamma/pappa ledig och då kanske blir tvungen att ta ut så mycket. Så om bara alla slutar att spekulera och hålla sif till sitt.

    Jag tycker varken det är rätt eller fel att låta barnet börja vid ett års ålder, det är helt beroende på hur barnet är tycker jag, och dem som känner det bäst är föräldrarna och INGEN annan.
    Skam den som ger sig........ Theo 080718
  • nathaa
    Norrland09 skrev 2009-06-05 08:25:30 följande:
    Meli - men eftersom du inte har några erfarenheter av dagis så tycker jag att du ska låta bli och uttala dig om det också.... Och inte heller förstod du ironin i "låsa in dem i köket". Självklart menade jag inte ordagrant och det trodde jag att vem som helst kunde förstå. Men förtydligande : Att bara vara i hemmets vrå med den närmaste kretsen är knappast social träning för barnen. Går man på Kyrkis så är ju det ett bra alternativ. Har man inte haft barnen själv på dagis och sett den positiva utvecklingen som sker där och det sociala samspelet så har man heller inget att säga till om. Då bara TROR man att barnen "far illa" och "mår dåligt" och "lämnas bort helt oförstående" och "slits från sin mamma". För så låter det på alla som inte har barnen på dagis. Konstigt nog så verkar det som att alla hemmamammor tror sig veta exakt vad som är bäst för alla barn i Sverige, och att deras barn är mer älskade än dem som går på dagis. De föräldrar vars barn går på dagis har jag dock aldrig hört klanka ned på hemmamammorna, så länge de låter barnen vara med på olika aktiviteter på ex Kyrkis. De som har barnen på dagis vet dock att det är för det mesta en otroligt positiv upplevelse för barnen. De kommer till sin fröken och får en kram om de behöver.Du tycker antagligen att det är ok att ha barnvakt?? Det är ju precis samma sak på dagis! De tyr sig till en annan vuxen och i min värld är det viktigt att ha fler än bara mamma och pappa att ha förtroende till. Tror du på fullaste allvar att du och dina barn står varandra närmare än jag och min dotter?? Man blir inte MINDRE mamma bara för att man lämnar på dagis! Ang utgifter som någon annan skrev om - Jag är en egoistisk hemsk mamma som vill ha en ny fin bil med absolut största barnsäkerhet-kostar skjortan men det är det värt, vi slipper laga bilarna o de är bränsesnåla. Jag vill bo i mitt drömhus för att må bra och för att mina barn ska få växa upp i en bra miljö med fräscht nyrenoverat hus och stora ytor ute att röra sig på bland djuren (bor på lantgård) Jag skulle vara en pissdålig mamma om jag tvingas bo i sunkigt hus eller i nån lägenhet eller radhus. Jag har hästar som kostar massa pengar, enbart för min egen skull och för mitt eget välbefinnandeSambon jagar från sept-febr som kostar massa pengar, har 2 hundar, och kostar en massa tid borta från barnen.Jag har ett suveränt roligt jobb som jag längtar till varje dag, och jag vill inte gå hemma på heltid mer än ett år, för då skulle jag bli tokig och klättra på väggarna. Jag vill prata annat än barnbajs, tänder, trädgård, recept och väder, barnens utveckling etc. Skulle mer än gärna jobba halvtid, men det blir i framtiden när huset är klart, men sluta jobba tänker jag INTE göra.Jag tycker det är SKÖNT att lämna på dagis så att lillan får rasa av sig och leka med andra barn, så jag får längta lite efter henne och så slipper JAG sitta i sandlådan eller bland dockorna för det är INTE kul att leka tycker jag. Oh my god!! jag är HEMSK!
    Håller med dig fullständigt! Bra skrivet
  • strawberryicecream

    Svar på Ts. 1 år är GAMMALT för att börja på dagis om du jämför med många, många andra länder. Vi har det sjukt lyxigt i Sverige. Jag tycker att du ska besöka till exempel England för att få lite mer perspektiv på saken. Det är inte våra barn det är "synd om". Tro mig.

  • nollåtta
    Åsa39 skrev 2009-06-02 21:32:22 följande:
    Mary Wollstonecraft skrev 2009-06-02 20:43:11 följande: Ursäkta men jag kan ju bara undra, vad tusan skaffar du barn för! Nästa gång?, men människa ingen tvingar dig väl att få fler barn, eller! Låter helmysk ditt inlägg, är ett skämt hoppas jag, du får ursäkta mig, bara måste undra!
    HAHAHAHHAH JAG DÖR, jag tyckte också det var piss att gå hemma med min dotter, den  mesta tiden iallafall. Jag älskar min dotter oerhört, men speciellt stimulerande är det inte att gå hemma med ett spädbarn. Nästa barn (ja vi tänker skaffa fler) har vi redan bestämt att fl ska delas RAKT AV. 9 månader var. Inte en dag längre... 

    Några frågor på det?
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?