• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • tessi3h

    Alla gör som sagt som de vill och det är jättebra att så många av er har fått så bra dagis till era små pluttar men när jag ser min lillkille på ett och hur han töltar runt här hemma är jag såå lycklig över att veta att han ska få vara hemma länge till i skyddad miljö tillsammans med familjen. Är helt säker på att han är fullt tillfreds med sitt liv hemma och de utmaningar han behöver som att klättra, äta själv springa runt med storebror och i lagom dos träffa andra bebisar får han tillsammans med mig. Nej, för mig är det helt främmande med dagis för min lilla kille.

  • ami
    Norrland09 skrev 2009-06-05 13:28:21 följande:
    Förresten TS och alla andra dagishatare; hur kan dessa ett- och tvååringar skratta,äta mat, sova, ha kul och UTVECKLAS när de är övergivna, otrygga, helt oförestående och vantrivs på dagis....? Svara på den frågan är ni vänliga!Om dagis vore en sådan fruktansvärd plats för en ett eller tvååring så tror jag att fler skulle absolut ha problem i skolan senare och i det sociala livet. Och anknytningen till föräldrarna måste ju gå helt i spillror tydlligen?!?!Tvärtom så är det bevisat att barn på dagis har en betydligt bättre språkutveckling än "hemmabarn", de blir mer socialiserade och lär sig att visa hänsyn, att vänta på sin tur, att anpassa sig till andra och inte bara tänka på sig själv. För hur man än är som mamma så är ens egna barn alltid bäst. På dagis får de lära sig att det finns fler barn som är minst lika bra. Att det finns andra att ta hänsyn till. För barn behandlar aldrig sina kompisar och fröken på samma sätt som sina syskon och föräldrar. Men framförallt, svara på frågan här ovan. Hur kan ett övergivet, otryggt, oförstående barn utvecklas, skratta, äta,sova och tjuta av glädje när man säger att det är dagisdags.... det skulle jag vilja veta!
    Ja, det är aldrig för tidigt att inrätta sig i ledet. Anpassas och socialiserade, veta sin plats. Borde vara obligatorisk dagisstart vid 6 mån ålder. Så kan föräldrarna arbeta heltid igen och betala skatt som går till barn och äldreomsorgen (för de gamla overksamma tas självklart hand om staten med). Vilket underbart liv!!!
  • susannemalmö

    Ja, snälla ge mig tips.Ska bli roligt att se hur du kan trolla med min ekonomi.


    Pihl skrev 2009-06-04 23:43:10 följande:
    nu var detta väl ingen tråd för hur man skulle spara in pengar på att kunna va hemma så länge möjligt eller nåt i den stilen. jag vet hur min ekonomi ser ut eller vår kanske jag säga. o efter våra förutsättningar så har vi gjort som vi gjort. men hade jag varit ensamstående hade det aldrig gått. så är det bara o jag är jättetacksam att min sambo har jobb o allt det. men vi har oxå som jag skrev inte valt det dyraste just för att kunna va hemma längre ist. men om ni vill spara på dagarna o va hemma kan du få lite tips av mig=)
  • Norrland09

    ami - *suck* Tänker inte ens svara något dylikt.

    En annan sak undrar jag oxå över -

    Varför är det inga dagisföräldrar som gnäller på hemmaföräldrar men i princip ALLA hemmaföräldrar gnäller på dagisföräldrarna?

    Har hemmaföräldrar nån slags översittarroll i samhället med rätt att döma andra?

    Varför har de utsett sig själva till "störst bäst och vackrast" ?

    Handlar det inte bara om olika VAL ?? Och är det inte så i samhället att för det mesta kan man inte avgöra vem som har rätt och fel...?

    För den här dagisdiskussionen är rätt fjantig egentligen. Inget av dagisbarnen lider eller mår dåligt - det är bara att ta av sina extremt partiska och dömmande glasögon och kika in genom fönstret på ett dagis så ser man att de har riktigt trevligt.
    Ingen av hemmabarnen lider heller då jag tror att de flesta hemmaföräldrarna ser till att kidsen får träffa andra kids.

    Så.

    Varför tjatar man om att dagis är så hemskt EGENTLIGEN!?!
    VAR finns de ledsna, osäkra, otrygga dagisbarnen? Vem har sett dem med EGNA ögon? Jag som faktist har barn på dagis ( i flera omgångar) har aldrig sett dessa barn men tydligen så ser hemmaföräldrarna väldigt mycket misär eftersom de säger att det är SÅ HEMSKT på dagis.

    ... eller är det så att man tror att man själv vet vad som är bäst för ALLAS barn och därför dömer innan man ens vågat skaffa sig en ärlig uppfattning...??

  • lovecats

    Läste artikeln på aftonbladet om spädbarn på 4 månader som dött. Skönt iaf att gränsen går vid ett år (skulle gå att höja några månader) och inte som i andra länder. vid några månaders ålder. De barnen i artikeln hade ju inte ens en chans. Här kan iaf de flesta barnen ta sig framåt själva när de börjar dagis.

  • Veladis

    Norrlnad: Jag tror de söker bekräftelse på att det de gör är rätt. Men är man så osäker på sin föräldraroll och sina val kanske man ska ta sig en funderare...

  • S vali s

    Norrland09: Det finns många "dagisföräldrar" som har åsikter om hemmaföräldrar och hur det påverkas deras barn att inte gå på förskolan och som även gärna "gnäller" på hemmaföräldrar om detta, bara att läsa den här tråden så får du många exempel på det

    Sen håller jag int riktigt med dig om att inget dagisbarn lider - hur är DU så säker på det
    Jag har haft alla mina tre barn på förskolan och under alla dessa år så har jag sett både en, två ja t-o-m flera barn som inte mått speceillt bra av att vistas på förskolan.
    En av mina allra bästa vänner var efter ett år tvungen att byta till dagmamma eftersom hennes son mådde riktigt dåligt av förskole miljön så att klappa sig för bröstet och säga att inget barn far illa är lika naivt som att påstå att alla "hemmabarn" har en trygg o stimulerande uppväxt.

    En bra fungerande förskola med engagerad personal är en underbar miljö för barn att vistas i men tyvärr så ser det inte ut så på alla förskolor, det finns förskolor där det brister  så vi som har våra barn på förskolor där allt fungerar perfekt för våra barn ska vara glada o tacksamma för det men samtidigt måste man ju ha i åtanke att det även finns förskolor där det inte fungerar lika bra - tror man npgot annat är man rätt naiv.


    Den late får brått när det blir kväll
  • Åsalie
    Norrland09 skrev 2009-06-06 21:04:28 följande:
    ami - *suck* Tänker inte ens svara något dylikt. En annan sak undrar jag oxå över - Varför är det inga dagisföräldrar som gnäller på hemmaföräldrar men i princip ALLA hemmaföräldrar gnäller på dagisföräldrarna? Har hemmaföräldrar nån slags översittarroll i samhället med rätt att döma andra? Varför har de utsett sig själva till "störst bäst och vackrast" ? Handlar det inte bara om olika VAL ?? Och är det inte så i samhället att för det mesta kan man inte avgöra vem som har rätt och fel...? För den här dagisdiskussionen är rätt fjantig egentligen. Inget av dagisbarnen lider eller mår dåligt - det är bara att ta av sina extremt partiska och dömmande glasögon och kika in genom fönstret på ett dagis så ser man att de har riktigt trevligt. Ingen av hemmabarnen lider heller då jag tror att de flesta hemmaföräldrarna ser till att kidsen får träffa andra kids. Så. Varför tjatar man om att dagis är så hemskt EGENTLIGEN!?! VAR finns de ledsna, osäkra, otrygga dagisbarnen? Vem har sett dem med EGNA ögon? Jag som faktist har barn på dagis ( i flera omgångar) har aldrig sett dessa barn men tydligen så ser hemmaföräldrarna väldigt mycket misär eftersom de säger att det är SÅ HEMSKT på dagis. ... eller är det så att man tror att man själv vet vad som är bäst för ALLAS barn och därför dömer innan man ens vågat skaffa sig en ärlig uppfattning...??
    tja...i mitt fall så har jag SETT det själv, och även TS har sett det själv.... läs ts så ser du, det var pga det hon sett som hon startade tråden.

    Jag som valt att vara hemmaförälder har fått många kommentarer och blickar när jag berättat att jag inte har stora på dagis trots rätten till 15 h (mammaledig med 2an) jag är verkligen one of a kind, dagis är helt klart normen här, och nästan alla undrar hur jag ska kunna ge min dotter tillräcklig stimulans.

    Jag tror dock att många barn älskar dagis.... jag var ju en av dom själv när jag var liten......
  • Norrland09

    Det står ingenstans i TS att hon sett lidande barn, det står att H*N lider när h*n ser barn på dagis....

    och som jag skrev, jag har inte sett ett enda lidande barn under alla dagisår på flera olika dagis men SJÄLKLART finns undantagen som bekräftar reglen - samma som hos hemmaföräldrarna där det garanterat finns understimulerande barn som går väldigt sakta framåt i utvecklingen.
    Det var dumt att skriva "inget barn" för självklart finns det dem som har hamnat på fel dagis.
    Men det känns som att hemmaföräldrarna drar ALLA dagisbarn över samma kam och LIDER med barnen på dagis, fast än barnen själva inte lider det minsta

    Om man ser barn som lider och mår dåligt på sitt dagis så får man ju försöka göra allt som står i sin makt och byta dagis, avdelning, övergå till privat eller kanske dagmamma.
    Men jag tror fortfarande inte att det är föräldrarna som behöver ges dåligt samvete, det är personalen det är fel på om dagis inte fungerar!

    Jag förstår om TS hade skrivit en tråd om nått dagis där ungarna bara behandlas som maskiner utan individuell anpassning med fröknar som borde bytt jobb för länge sen. För visst finns det Bra och Dåliga dagis.

    Men att lida med ALLA barn på dagis är att ta i så man spricker!

  • Norrland09

    Tillägg: jag har även jobbat på olika dagis och fritids och ej heller där sett dessa lidande barn.

Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?