• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • puss
    hellohanna skrev 2009-06-30 14:08:03 följande:
    Om alla "hemmamammor" som sitter här och trycker ner andra kanske skulle ta vara med sina barn lite istället för att sitta här och hacka? Eller lämna på förskolan så kan ni sitta här ostört hela dagarna.
    betänk då hur lite tid "jobbmammorna" spenderar med sina barn!
  • S vali s
    hellohanna skrev 2009-06-30 22:06:45 följande:
    Ja jag vet, det är jättetråkigt att det inte kan diskuteras. Jag var med i början på denna tråd, men blev kallad både det ena och det andra när jag ska sätta min 13-månaders dotter på dagis i årsskiftet..
    Låg nivå på debatten som sagt
    Den late får brått när det blir kväll
  • Wahlentina

    Min skrutta började på dagis 12 mån gammal. Knappt lärt sig gå... Kändes hemskt men hade inget val. Hennes tider är än idag 1,5 år senare 13:30-17:00, 4-5 dagar/veckan och hon trivs bra. I början var det lite upp och ner, men mest bra tack och lov. Jag jobbar kväll så jag lämnar, maken dag så han hämtar.
    Är vi dåliga föräldrar pga tidig dagisstart?? Tycker inte jag iaf!

  • Mochride
    Wahlentina skrev 2009-06-30 22:52:57 följande:
    Min skrutta började på dagis 12 mån gammal. Knappt lärt sig gå... Kändes hemskt men hade inget val. Hennes tider är än idag 1,5 år senare 13:30-17:00, 4-5 dagar/veckan och hon trivs bra. I början var det lite upp och ner, men mest bra tack och lov. Jag jobbar kväll så jag lämnar, maken dag så han hämtar. Är vi dåliga föräldrar pga tidig dagisstart?? Tycker inte jag iaf!
    Det är synd att det är den vinklingen som kommer fram i den här tråden, att man skulle vara en sämre förälder bara för att man lämnar barnen på dagis vid en tidig ålder. Jag tycker fortfarande inte att dagistartaten, eller att ha barnen på dagis överhuvudtaget, har att göra med hur man är som förälder.
    Det är också lite synd att det tydligen är okej att lämna tidigt på dagis om man måste, men inte om man vill göra det. Man är ju världens hemskaste om man faktiskt vill tillbaka till det jobb man hade innan.
    Måste man vara bara förälder när får barn, eller får man vara mer än det?
  • snöstjärna71
    Mochride skrev 2009-07-01 11:38:45 följande:
    Det är synd att det är den vinklingen som kommer fram i den här tråden, att man skulle vara en sämre förälder bara för att man lämnar barnen på dagis vid en tidig ålder. Jag tycker fortfarande inte att dagistartaten, eller att ha barnen på dagis överhuvudtaget, har att göra med hur man är som förälder. Det är också lite synd att det tydligen är okej att lämna tidigt på dagis om man måste, men inte om man vill göra det. Man är ju världens hemskaste om man faktiskt vill tillbaka till det jobb man hade innan. Måste man vara bara förälder när får barn, eller får man vara mer än det?
    Men om man lämnar på dagis när barnet är 12 månader, då innebär det ju att man varit hemma i sex månader var såvida man inte är ensamstående. Jag förstår faktiskt inte att jobbet kan vara SÅ kul och hemmalivet SÅ trist att man inte står ut med att vara hemma i mer än sex månader.
  • misssecret

    Jag håller med om att en 1 åring är lite liten för dagis min store började när han var 18 månader, rättså liten då också men han trivdes från start var aldrig ledsen och oftast sur när jag hämtade honom han trivs fortfarande ypperligt, är nu 3,5. På dagis finns kompisar, pyssel och utflykter så jag ser inte varför dina 2,5 åringar inte skulle gå på dagis det hade de säkert tyckt var jättekul.

  • solida
    Mochride skrev 2009-07-01 11:38:45 följande:
    Det är synd att det är den vinklingen som kommer fram i den här tråden, att man skulle vara en sämre förälder bara för att man lämnar barnen på dagis vid en tidig ålder. Jag tycker fortfarande inte att dagistartaten, eller att ha barnen på dagis överhuvudtaget, har att göra med hur man är som förälder. Det är också lite synd att det tydligen är okej att lämna tidigt på dagis om man måste, men inte om man vill göra det. Man är ju världens hemskaste om man faktiskt vill tillbaka till det jobb man hade innan. Måste man vara bara förälder när får barn, eller får man vara mer än det?
    Och om man vill det för barnets skull så är man ännu hemskare...

    Det är tur att jag känner mig väldigt säker och trygg i det beslut vi tog angående sonens förskolestart för annars skulle man nog ta åt sig av alla som ska tycka hit och dit.
  • Mochride
    solida skrev 2009-07-01 13:01:13 följande:
    Och om man vill det för barnets skull så är man ännu hemskare... Det är tur att jag känner mig väldigt säker och trygg i det beslut vi tog angående sonens förskolestart för annars skulle man nog ta åt sig av alla som ska tycka hit och dit.
    Ja, vi känner oss också trygga med vårt kommande val och tänker då absolut inte ha dåligt samvete bara för att vi skolar in vårt barn tidigt. Vi kommer vara jättebra föräldrar ändå.
  • S vali s

    Det är egentligen rätt lustigt, vi fick jättemycke kritik från div. släkt o vänner när vi valde att vara hemma med vår dotter tills hon fyllde två år. Så synd det var om vår dotter och så oerhört svårt det skulle vara att skola in henne eftersom hon var så "gamal" då
    Väldigt många har dessutom en hel del åsikter om att hon nu som 3 1/2åring "bara" går drygt 20tim/v - barn behöver ju förskolan och allt den har att erbjuda
    Dotterns inskolning gick helt smärtfritt och hon stortrivs på förskolan men varken hon eller vi föräldrar känner ett behov av att hon behöver vara där längre än nödvändigt.

    Vår 3 1/2åring behöver inte förskolan mer än den tid vi arbetar, både jag och maken ser det som en enorm gåva att kunna tillbringa såpass mycke tid tillsammans med vår dotter som vi gör  och därmed kunna göra en masa härliga upptäckter tillsammans med henne, hennes kompisar o våra vänner
    Kort sagt, vår doter behöver inte vara på förskolan för att umgås med andra barn eller för att  få stimulans uppleva aktiviteter av div. olika slag - det är sånt vi har tid, lust och prk att göra tillsammans under våra lediga em/helger

    Jag blir alltid lika förvånad över alla föräldrar som på föräldramöte efter föräldramöte "kräver" att förskolan ska göra div. utflykter hit och dit, gå på teater med barnen, till biblioteket osv. - hur vore det om dessa föräldrar själva provade på att någon gång göra det tilsammans med sina barn istället för att tro att barn måste tilbringa tid på förskolan för att stimuleras

    Förståelsen för tidig-sen förskolestart tycks vara lika liten åt båda hållen - är man trygg o nöjd med sitt eget beslut förstår jag inte varför man måste hacka på andras val
    Vi har gjort ett val vi är nöjda med, hur andra gör är för mig fullkomligt ointressant - dock tycker jag att "ämnet" dvs huruvida en 1åring har ett behov av förskolan eller ej är intressant att diskutera och det borde man kunna göra utan att kasta kängor på varandra.


    Den late får brått när det blir kväll
  • Mamma Pethra
    bondi skrev 2009-05-30 19:42:36 följande:
    Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen.
    Oss behöver du inte lida med för varken vi eller vår dotter lider av det. Det stämmer att hon inte har något behov av att gå på förskolan, det är vi föräldrar som har det behovet, mycket riktigt men att gå så långt som om det vore synd om oss är bara löjligt! Det är synd om familjer som knappt har mat på bordet och får slita för att kunna betala hyran, som får vända på varenda krona för att få det att gå ihop. Det är inte synd om oss föräldrar som inte kan leva på enbart en lön. Det är lyx för er som kan det men inte synd om oss som inte kan det!
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?