• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • Pemmel
    Hemmaföräldern skrev 2009-07-20 22:20:13 följande:
    Jag tror att det bästa är om föräldrarna lyssnar till sin magkänsla och följer den. Alla barn är olika. Men experterna säger att barn helst inte ska börja före 3 års ålder. www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_482223....
    Det vore ju ett trevligt om experterna även kunde övertyga försäkringskassan om det...
  • mamatobe81

    våran strax 2-åriga dotter går inte på dagis. för mig (oavsett hur andra föräldrar gör eller tänker) känns hon alldeles för liten. jag tror tveklöst att det bästa för henne är att få vara hemma men samtidigt komma ut mkt bland andra barn och vuxna, öppna förskolan är vi regelbundet på.

    har dock märkt att ALLA föräldrar frågar om eller när hon ska börja på dagis. ibland känner jag att dom tittar lite konstigt på en när man säger att hon inte ska gå på dagis, känns som om jag måste komma med en bra anledning liksom.

    så länge vi har möjlighet att ha dotter och kommande barnet hemma så kommer vi ha det, även om det blir snålt i plånboken för det tycker vi att det är värt.
    min sambo hatade dagis och satt gömd i kapprummet bakom sin jacka och jag gick hos dagmamma när jag var liten men sen vart min egen mamma dagmamma.

    går ofta förbi förskolor och ibland även sett dagisbarn på går gård...slutsatsen? tjaa, jag vill INTE att hon går på dagis helst =/

    men men alla kan inte välja.

  • Pemmel
    S vali s skrev 2009-07-20 21:30:52 följande:
    Spelar det någon roll vad andra tycker Vi valde att låta vår dotter börja på förskolan när hon var 2år och då 20tim/v. - vilket passade henne helt perfekt För oss fanns det inte på kartan att lämna henne som 1åring eftersom vare sig hon eller vi hade något behov av det och vi var rörande överens som föräldrar att hon hade det allra bäst hemma med någon av oss
    Nej, men spännande att höra. De jag diskuterat saken med ser det nämligen som ganska svårt att hålla barnet hemma mer än 1-1,5 år pga av att man har ett arbete också.
  • S vali s
    Pemmel skrev 2009-07-20 22:37:48 följande:
    Nej, men spännande att höra. De jag diskuterat saken med ser det nämligen som ganska svårt att hålla barnet hemma mer än 1-1,5 år pga av att man har ett arbete också.
    Svårt
    Tja kanske för många men det är många som klarar av att vara hemma 1 1/2-2år och även längre med lite planering.
    De flesta av mina bekanta har varit hemma minst 18mån
    Den late får brått när det blir kväll
  • Meli

    Pemmel

    Jo, så är det ju. Egentligen borde man väl då skola in direkt efter BB, så hade barnen inte blivit oroliga alls av dagis.

    Jag tycker det är ett konstigt resonemang. Har flera kompisar som jobbar inom förskolan och de skulle inte drömma om att lämna ett så litet barn som en ettåring till dagis pga sina erfarenheter inom barnomsorgen. Ettåringar behöver en förälder eller närstående, de behöver stå i centrum och bäras ganska mycket.
    Visst har de utbyte av andra barn, men de har absolut INGET utbyte av att inte vara med en förälder. Man kan gå till Öppna förkolan så att barnet får träffa nadra barn, och ha en förälder nära.

    Har man inget val, så tror jag att svenska dagis ändå håller en bra kvalitet.

  • Meli

    Pemmel

    Jag tycker 3 år är lagom. Då är anknytningen helt klar. Det finns undersökningar som visar att det itne är bra att separeras från föräldrar innan 3 år.

    Men 3 år är en omöjlighet för de allra flesta, det inser ju jag med.

    Jag skulle inte sätta mina barn på dagis innan 2. Jag vill att de ska kunna prata och göra sig förstådda.

    Vittra och Svalis

    HÅller med

  • Tonx

    Stora dotter började när hon var 2 år o 1 månad. Liten tyckte jag, men det har varit bra.

    Lilla dottern börjar i augusti, då hon är 18 månader. Och det ska bara bli skönt. Jag ser henne definitivt inte som en "bebis på stapplade ben". Hon är en social vilde som hänger oftare i takkronan än sitter på golvet, hon är kaxig och socialiserar med andra barn, har inga problem att ta för sig även bland mycket äldre barn. Hon säger ifrån och är inget tultande mähä som vissnar bort när mamma inte är i närheten. För ett år sen trodde jag aldrig jag skulle säga såhär, men fan, den ungen, om inte behöver, så kommer iaf ha stor glädje av dagis.

  • nallemaja
    S vali s skrev 2009-07-20 22:40:24 följande:
    Svårt Tja kanske för många men det är många som klarar av att vara hemma 1 1/2-2år och även längre med lite planering.De flesta av mina bekanta har varit hemma minst 18mån
    De flesta av mina bekanta har lämnat sina barn strax efter 1 år. Slump eller finns det statistik på hur man bor?
    Norr/Söder,storstad/småstad osv...
  • Meli

    nallemaja

    Jag tror generellt att man lämnar tidigare ju större samhälle.

    Ligger det något i det? Jag bor i en by 3 mil från Malmö och resonerar de flesta som att de vill vara med sina barn den första tiden. Även förskolepersonal resonerar så, om man pratar med dem. Att man ska vara hemma så länge man kan, för att föräldern är bättre för barnet än en dagisfröken när de är små.
    Egentligen förstår jag inte hur någon kan tycka annorlunda för så små, dvs att en personal är bättre för ens barn än vi föräldrar?

  • nallemaja
    Meli skrev 2009-07-22 13:27:15 följande:
    nallemajaJag tror generellt att man lämnar tidigare ju större samhälle.Ligger det något i det? Jag bor i en by 3 mil från Malmö och resonerar de flesta som att de vill vara med sina barn den första tiden. Även förskolepersonal resonerar så, om man pratar med dem. Att man ska vara hemma så länge man kan, för att föräldern är bättre för barnet än en dagisfröken när de är små.Egentligen förstår jag inte hur någon kan tycka annorlunda för så små, dvs att en personal är bättre för ens barn än vi föräldrar?
    Jag bor i en mellanstad ( en av Sveriges 10 största) så det störder ju i såna fall den teroin.

    Jag tror inte "vi" ( jag lämnade när vår dotter var 13 mån) tycker att en personal är bättre än en förälder utan mer att dagis tillför något till vardagen.
    Sen är jag den förste att erkänna att det även var av egoistiska skäl - jag vill jobba!
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?