Inlägg från: susannemalmö |Visa alla inlägg
  • susannemalmö

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Vem har sagt tat de tycker att det är tråkigt att vara med sitt barn?


    Åsa39 skrev 2009-06-02 21:45:15 följande:
    men ärligt om man säger att det är tråkigt att vara med sina barn... Hur kan man tycka det? Jo jag accepterar att ni tänker som ni gör... jag bara vill höra hur ni resonerar
  • susannemalmö

    Jag kände mig instängd och hade för lite kontakt med andra vuxna. Jag fick ingen mental utmaning och kännde att jag mest stod och stampade på samma ställe. Att ta hela föräldrarledigheten, eller att ens var föräldrarledig alls var inget val för mig och det gjorde väl sitt till att jag blev tvingad. MEN, jag älskade att vara med min dotter och trots allt var det en lycklig tid eftersom jag hade henne och var totalt nykär i henne, det hade som sagt inget med henne att göra.


    Åsa39 skrev 2009-06-02 21:47:03 följande:
    utanför boxen? Men varför uppskattade du inte föräldraledigheten?
  • susannemalmö

    Att vara föräldrarledig ja, inte att vara med sitt barn. Det är inte samma sak.´


    Åsa39 skrev 2009-06-02 21:48:45 följande:
    Mary Wollstonecraft skrev 2009-06-02 20:43:11 följande:
    Hon här tyckte att det var tråkigt!
  • susannemalmö

    Tänk vad mång pappor som inte borde ha barn, de tar ju sällan ut så mycket föräldrarledighet...

  • susannemalmö

    Vi var yte mest hela tiden, jag kände mig inte bokstavligen instängd.
    Öppna förskolan var inget för mig, hade inget gemensamt med de andra där.
    Jag styrde upp mitt liv genom att börja jobba, då blev allt toppen och jag ser ändå min dotter mycket mr än de flesta föräldrar.
    Men omständigheterna gjorde att jag inte trivdes med att vara föräldrarledig så pass länge som jag tvingades vara, det måste ju vara ok eftersom det knappast drabbat min dotter på något sätt.


    Åsa39 skrev 2009-06-02 21:54:57 följande:
    Men det finns ju lösningar, man väljer ju sitt liv själv och styr upp hur man vill ha det... så kunde jag med känna, då gick vi till öppna förskolan, där kan man träffa andra vuxna eller gick ut och tittade kände på världen utanför husets väggar.
  • susannemalmö
    snöstjärna71 skrev 2009-06-02 22:10:18 följande:
    Alla har inte möjligheten att vara hemma, men att frivilligt sätta en 12 månaders på dagis tycker jag är märkligt.
    Fast det kan fortfarande vara det bästa för barnet och familjen i längden.
  • susannemalmö

    Fast varför dra till med det värsta. De allra flesta lämnar troligtvis inte sina ettåringar på förskolan varje dag, 8 timmar om dagen. Varför detta behov av att se allt i svart eller vitt?
    Och det betyder fortfararande inte att en ettåring är en bebis.


    Hervor 1 skrev 2009-06-02 22:40:19 följande:
    Att en 1 åring är en nyfiken och social liten varelse behöver ju inte innebära att bästa platsen för honom/henne är tillsammans med 15 andra småbarn 8 timmar om dagen, flera dagar i veckan.
  • susannemalmö

    Nja, jag har skrivit att jag ábsolut inte tror att det är dåligt att vara hemma med barnen. Men jag är övertygad om att varje familj själva är kapabla att se var som är bäst för barnet i längden. För mig var det att sätta min dotter i förskola när hon var 14 månader och sen ha henne på halvtid.
    Men du gör det ju till en svart-vit fråga när du drar upp barn som är på förskolan 8 timmar om dan, fem dagar i veckan. Jag tror inte det hör till vanligheterna för ettåringar vars föräldrar har ett val.


    Hervor 1 skrev 2009-06-02 22:52:28 följande:
    Varför är det fel att kalla en 1-åring "bebis"? Med tanke på att spädbarnsåldern slutar först vid 1 års ålder så är det ju, i princip, en bebis.. Jag tycker inte att jag ser allt i svar eller vitt, jag anser att jag tagit upp rätt mycket utav gråskalorna i denna tråden - alltså, jag ser inte förskolan som enbart negativ men heller inte rakt av positiv. Om det nu är några som ser det i svart eller vitt så är det väl isåfall "dagisfolket" här i tråden? Det är ju bara positivt och bra med förskola och det finns ingen förmåga (eller kanske snarare vilja) att reflektera över det som jag/vi som är kritiska skriver.
  • susannemalmö

    På min dotters förskola är de verkligen jättebra på att se de här sakerna och ta tag i dem snabbt.
    Jag känner faktiskt inte alls igen mig i er skräckbild av förskolan, var har ni fått den ifrån?
    För övrigt lägger jag mig inte i barnens lek när jag är med min dotter på lekplatsen heller. Vissa saker kan de faktiskt få lov att reda ut själv. Jag tycker du verkar tro att barn klarar mindra än vad de gör.


    Åsalie skrev 2009-06-03 10:29:04 följande:
    preeecis detta menar jag..... så ursäkta att jag skrev "tvungen" att lära sig äta mat själv, det jag menar är att om tiden inte finns vid matbordet, då förstår man ju i samma mening att tiden inte heller finns på lekgården, eller i leksalen, en del barn har våldsamma tendenser och "gillar" att knuffas, ta andras saker, vara hårdhänta, testa gränsen, det gör mig jätteont i hjärtat att veta att inte allt detta kommer synas :( Bondi förklarade ovan vad jag inte hinner göra :)
  • susannemalmö

    Ettåringar som dominerar varandra? Det har jag aldrig sett, nu tror jag faktiskt att du är ute och cyklar.
    Och att det inte skulle finnas pedagoger ute på gården när barnen är där låter inte så troligt, då är nog problemet snarare att du inte ser dem.
    Jag tror faktiskt att din negativa inställning till förskolan påverkar vad du ser litegrann.


    Åsalie skrev 2009-06-03 10:46:30 följande:
    en osäker ettåring som blir dominerad av en icke osäker ettåring.....har svårt å se att de kan reda ut det på egen hand...men det glädjer mig att din dotters förskola är jättebra på detta. Jag går ofta förbi ett par förskolor och ser detta jätteofta (inte alltid ettåringar dock) och det svider som tusan.....ibland ser jag inga fröknar alls? och jag har även sett förskolor ute på utflykt på lekplatser, tycker de missar jättemkt....sånt som man inte vill ska drabba sitt eget barn.......en gång var det en pojke som slog sig och han ropade mamma, mamma och grät verkligen jättemycket, fröken som tröstade tröstade bara lite lamt och suckade för att han inte lugnade sig direkt....ajjjj vad det gjorde ont...denna pojken var äldre än 1 år!!!
  • susannemalmö

    Fast hur ofta är det 5 ettåringar per personal på förskolan då?


    Åsalie skrev 2009-06-03 11:10:12 följande:
    Någon skrev att man då inte kan vara fembarnsmamma för då missar man ju åxå nåt...ja...har man femlingar så klart man missar en del. För vi pratar ju om fem 1-åringar isåfall...Åldern har stor betydelse.... Hos dagmammor är det väl ofta inte 5 ettåringar utan större åldersspann tex
  • susannemalmö

    Men hur hade du tänkt dig att det skulle gå när hon börjar skolan?


    Åsalie skrev 2009-06-03 11:06:18 följande:
    jo, det vågar jag nog påstå, min tjej har umgåtts med andra tjejer på gatan sedan de var 2 månader då å då, och det har varit klart från början vilka individer som varit starka i grupp och vilka som varit svaga....min tjej fick alltid slag i huvudet med leksaker (naturligtvis inte av illvilja) och de andra barnet/en tog hennes saker direkt, medan hon aldrig vågade ta någon annans saker utan satt "snällt" och pillade på nåt eget...anspråkslös lixom,...osäker om någon annan kom inpå och tog på henne m.m....när jag skrev dominerar så menar jag inte beräknande, utan helt enkelt lite starkare i grupp
  • susannemalmö

    Fast du säger att hon är svag i grupper, hur ska det bli bättre om hon inte får träna sig i att ta för sig?
    Men visst, jag fattar att det ultimata för din dotter inte är att börja vid ett års ålder, kan du då inse att alla barn inte är som ditt och att vi nog är bättre lämpade att bestämma vad som är bäst för våra barn än vad du är?


    Åsalie skrev 2009-06-03 11:34:35 följande:
    Då är hon 7 år, på vilket sätt har det att göra börja dagis när hon var 1 år?
  • susannemalmö

    Nä, jag tycker inte heller att förskola är en nödvändlighet för alla.
    Men för mig och min familj är förskola det bästa valet. Du tycker synd om ettåringar och är allmänt negativ mot förskolor. I stället kan du ju lite på att vi också vet vad som är bäst för vår familj, precis som du vet vad som är bäst för din.

    Det är så nedsättande när folk tycker synd om ens barn som de vet väldigt lite om. Det är inte ett dugg synd om min dotter, hon visar inga som helst tecken på att må dåligt, tvärtom.


    Åsalie skrev 2009-06-03 11:47:25 följande:
    ja jag tror att föräldern är den bäst lämpade att bestämma över sitt eget barn.Hon övar (?) vi träffar regelbundet 2 andra hemmaföräldrar med barn och sakta men säkert ser jag att hon blir starkare. I sin egen takt, med mamma i närheten (pappan jobbar)Tycker inte förskola behöver vara normen bara för att de flesta använder sig av den. Personligen tycker jag nog att man kunde slopa 15-timmarsrätten vid föräldrarledighet och lägga den resursen på att anställa fler pedagoger istället.
  • susannemalmö

    Tja, men då handlar det ju inte om hurvida man väljer att sätta sitt barn i förskolan vid ett års ålder eller inte.
    Då handlar det om ifall man har ett barn som passar på förskolan eller inte.
    Och det är väl oberoende av ålder, det finns många fyraåringar som inte heller trivs.
    Så jag föstår inte vad det är som gör att man kan generallisera och säga att det är fel att sätta en ettåring på förskolan om man har ett val.

    Min dotter går där halvtid och trivs som fisken i vattnet. Hon har redan en bästis som hon hänger ihop med som ler och långhalm och en massa andra kompisar som hon pratar om i evighet när hon kommit hem. Hon är social och har ett stort behov av att träffa andra barn. Jag som inte känner någon som har barn skulle inte kunna ge henne allt som förskolan kan ge henne och vet att det är det absolut bästa för min dotter.


    Åsalie skrev 2009-06-03 12:10:13 följande:
    okey, jag kan förstå att det känns nedlåtande, men.....ja...vad ska jag säga...Din dotter har jag ingen aning om, jag tror säkert det är som du säger :)men samtidigt reagerar jag (som TS) av det jag själv har SETT! och ja...dessa barn tycker jag ju helt ärligt synd om.,...även äldre barn som inte syns och hörs när de blir pucklade på/överkörda både verbalt och fysiskt......tuffingarna styr typ......detta ser jag titt som tätt.....och mina ögon letar alltid efter fröknar som kan se det..... tycker jag ser dom sitta ihop och prata istället.... INGEN kritik mot er andra pedagoger, drar inte alla över en kam...
  • susannemalmö

    Haha, ja, lyckligtvis är hon inget underbarn som kan berätta om sin dag vid ett års ålder.
    Hon fyller snart 3. Men jag skolade in henne när hon var 14 månader och hon har trivts bra sen dess. Att jag skolade in henne så tidigt gjorde att jag har kunnat ha henne där på halvtid istället för på heltid, det tycker jag är viktigare än att gå hemma tills hon är två.
    Dessutom har jag som sagt inga vänner med barn, hennes kontakt med andra barn under sitt första år var begränsad till en mammagrupp en gång i veckan. Det var ju ok då men inte hållbart i längden.


    Åsalie skrev 2009-06-03 13:46:52 följande:
    susannemalmö - jag har nog missat din dotters ålder? Pratar hon om sina bästisar i evigheter? Hon måste vara bra mkt äldre än 1 år ;)?
  • susannemalmö

    Jag då, jag får ut 12000 i månaden, har ett boende för 2400, ingen bil och ingen lyx, vad ska jag dra ner på tycker du?


    Pihl skrev 2009-06-04 23:26:20 följande:
    Nu sa skrev jag inte de som vill ut o jobba, de nämnde jag inte alls vad jag vet. Jag menar de som klagar på att de måste lämna sina barn fast de egentligen inte vill. det finns mkt man kan dra ner på i utgifter enligt mig om man vill va hemma. Jag trivs med det o som jag skrev så orkar jag inte höra på nåt tjat från andra som har dåligt med pengar när man väljer ny bil osv som jag skrev innan med. Visst kunde vi fått låna mer pengar av banken till ett större hus, nyare osv men vi valde ett lite billigare o har en ganska låg månadskostnad för att min sambos ganska dåliga lön ska räcka till räkningarna iaf. så tänkte vi när vi köpte hus. sen hade vi valt en bil typ dubbelt så dyr hade det ju blivit mer där oxå i månaden, nu betalar vi ca 1400 kr. försöker bara förklara hur vi tänkt med de vi har så jag ska kunna jobba halvtid sen typ när min son är äldre. men trivs man inte med att vara hemma så blir det ju inte bra heller men jag älskar verkligen detta livet, jag vill inte byta ut det mot vilket jobb i världen jag skulle bli erbjuden! gonatt!
  • susannemalmö

    Ja, snälla ge mig tips.Ska bli roligt att se hur du kan trolla med min ekonomi.


    Pihl skrev 2009-06-04 23:43:10 följande:
    nu var detta väl ingen tråd för hur man skulle spara in pengar på att kunna va hemma så länge möjligt eller nåt i den stilen. jag vet hur min ekonomi ser ut eller vår kanske jag säga. o efter våra förutsättningar så har vi gjort som vi gjort. men hade jag varit ensamstående hade det aldrig gått. så är det bara o jag är jättetacksam att min sambo har jobb o allt det. men vi har oxå som jag skrev inte valt det dyraste just för att kunna va hemma längre ist. men om ni vill spara på dagarna o va hemma kan du få lite tips av mig=)
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?