• aspenbäck

    5 min metoden fungerar!!!

    Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
    Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

  • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
  • linda6
    Mieria skrev 2009-06-04 15:32:14 följande:
    Det är olagligt att psykiskt misshandla barn. Jo. Att lämna ett spädbarn ensamt när det skriker och gråter räknas som psykisk misshandel och är således olagligt.
    så vitt jag vet så klassas inte denna metod som olaglig!!!
    det är ingen som säger att barnet blir psykiskt misshandlad!!!
  • tristania
    Norrland09 skrev 2009-06-04 15:38:48 följande:
    Min dotter är inte rädd för sin säng eller rädd för att somna som nån påstod och att föräldern stärker det intrycket. skitsnack. Däremot vill hon inte vara ensam, var sig i vaket eller sovande tillstånd. En arbetskompis lilla pojke på fem år kommer alltid till dem på nätterna. Mamman fick nog och sade åt honom att "nu måste du sova i din säng, vi får inte plats allihop här!"Pojken tittade på henne med sorgsen blick och svarade"Varför får ni vuxna sova tillsammans när jag som är liten måste sova ensam...?" Små barn med stora tankar.
  • Lindispindis84

    Braaaa skrivet!!!


    näradig skrev 2009-06-04 09:43:11 följande:
    Egoism kallas det..och hjärtlöshet. gör ni vad som helst mot era barn så länga det gynnar er själva? varför valde ni inte att leva utan barn så istället?
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 15:15:08 följande:
    nä men jag ska defenitivt kolla upp det, finns många tolkningar på metoden. Här är bvc.s tolkning "BVC:n har tagit fram den så kallad 5 minuters metoden. Metoden går ut på att låta barnet skrika och bestämt gå in i rummet och säga att ?nu ska du sova?. Man tar inte på barnet och tänder inga lampor. Sedan går man ut och väntar 5 minuter, vilket så klart är helt hjärtskärande eftersom barnet då skriker för fullt. Men det är bara att skärpa sig. Första natten gör man om samma sak kanske sju gånger, men andra natten blir det bara fyra gånger, tredje natten två gånger och fjärde natten ingen gång. Men denna är en metod som inte passar alla barn, det får varje förälder själva ta ställningen till." www.forskolebarn.nu/somnrutiner.htm
    Det låter ju som att de beskriver Eckerbergs metod helt och hållet. Ingen kroppskontakt, skrika/gråta 5 minuter och bara använda rösten.
  • Norrland09

    fmm handlar väl om att stå utanför rummet och lyssna till sitt gråtande barn, gå in utan ett ord, lägga ned barnet igen, stoppa om och sen gå ut igen?

    För även om min tjej inte vill sova ensam så tar jag inte upp henne om hon protesterar. Lagt barn ligger. men jag sitter hos henne tills hon somnar.

  • Norrland09

    fmm handlar väl om att stå utanför rummet och lyssna till sitt gråtande barn, gå in utan ett ord, lägga ned barnet igen, stoppa om och sen gå ut igen?

    För även om min tjej inte vill sova ensam så tar jag inte upp henne om hon protesterar. Lagt barn ligger. men jag sitter hos henne tills hon somnar.

  • Mieria
    linda6 skrev 2009-06-04 15:39:39 följande:
    så vitt jag vet så klassas inte denna metod som olaglig!!! det är ingen som säger att barnet blir psykiskt misshandlad!!!
    Nej man måste ju kunna tänka själv och ha förmåga att dra slutsats!!

    Ta reda på vad psykisk misshandel är och berätta sedan för mig om det är lagligt? Tror du att lagen definierar varje stuation i exakthet??
  • Mieria
    linda6 skrev 2009-06-04 15:39:39 följande:
    så vitt jag vet så klassas inte denna metod som olaglig!!! det är ingen som säger att barnet blir psykiskt misshandlad!!!
    Att lämna ett spädbarn ensamt och ledset = Psykisk misshandel. Om du inte förstår det bör du söka hjälp och lämna bort dina barn.
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-04 15:35:49 följande:
    Att ta sej tid med läggningen, att vara där för sina barn när mörkret faller - det ger en enorm trygghet.  Jag har som sagt 4 fina, härliga och väldigt trygga ungar
    ja och jag har en underbar trygg son som lärde sig att vara trygg i sig själv tidigt och ja la ner flera timmar på att förstärka det i samband med nattning.
    Man föds med olika personlighet och dina barn kanske inte var otrygga eller nervösa, men det finns dom som är nervöst lagda och genom att sitta o hålla dom i handen tills dom somnar skulle ha förstärkt deras osäkerhet.
    Det handlar om att anpassa och att identifiera vad som behövs för ens barn, men grunden är väl att man vill uppfostra självsäkra och självständiga individer och jag tror att det är ngt man ska jobba med fom det dom föds.
    För även spädbarn har en fantastisk förmåga att lära sig saker.
  • clarens
    Mieria skrev 2009-06-04 15:28:59 följande:
    Det där känns som en bra förklaring när man talar om ett barn som är lite större. Men spädbarn har inte förmåga att dra de slutsatser du pratar om.
    nej , självklart inte i de orden, men jag tror att de kan känna de känslorna.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!