• aspenbäck

  5 min metoden fungerar!!!

  Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
  Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

 • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
 • lennartsdotter
  lykta skrev 2009-06-03 17:03:12 följande:
  Jag måste bara undra en sak... Alla ni som är helt emot att man låter barnet skrika sig till sömns på kvällen då det ska sova, som ratar 5 min metoden o "idiotförklarar" de som "kränker/trycker ner/ignorerar/överger" sina barn, hur fasiken gör ni på dagen då ert barn skriker? Står ni på pass och plockar upp då direkt??? Ex. Idag skulle jag köra från stan för att hämta sonen på dagis, ca 15 min bilresa. Lilltjejen TOKVRÅLAR redan då jag sätter henne i stolen, försöker trösta, men inget hjälper. Är nyammad, rapad, bytt osv osv. sedan vrålar hon hela bilresan (sitter bak i bilen) tills hon uttmattad somnar i stolen då vi parkerar bilen. Är detta enligt er lika "hemskt" som att man låter barnet skrikam sig till sömns på kvällen??? Är lite nyfiken på hur ni tänker/gör då det av många här inne är helt förkastligt att låta barnet skrika sig till sömns... Är det då skillnad på nattsömn/dagssömn eller???
  Det är väl milsvid skillnad på att lämna barnet skrikandes ensam i sin säng mot att ha den i bilen där barnet trots skrik ändå ser och hör dig? Ibland kanske mamman/pappan tom. kan stryka barnet över kinden i bilen, lägga en tröstande hand på barnet (om barnet sitter bredvid i passagerarsätet).

  Problemet med metoder liknande 5 mm är att barnet lämnas ensamt. Barnet ignoreras. Det är effektivt... beroende på vad man vill uppnå.
 • Ord blind
  lennartsdotter skrev 2009-06-03 18:18:14 följande:
  Det är väl milsvid skillnad på att lämna barnet skrikandes ensam i sin säng mot att ha den i bilen där barnet trots skrik ändå ser och hör dig? Ibland kanske mamman/pappan tom. kan stryka barnet över kinden i bilen, lägga en tröstande hand på barnet (om barnet sitter bredvid i passagerarsätet).Problemet med metoder liknande 5 mm är att barnet lämnas ensamt. Barnet ignoreras. Det är effektivt... beroende på vad man vill uppnå.
  Personligen vill jag hellre bli ignorerad av en person som varken ser eller hör mig, då vet jag ju inte med säkerhet att jag är ignorerad... Bara en tanke sådär! :)
 • en glad

  javisst, det fungerar att uppfostra barn med slag också.... men är aga för det en bra metod??

 • Astarte

  en glad skrev 2009-06-03 18:35:09 följande:


  javisst, det fungerar att uppfostra barn med slag också.... men är aga för det en bra metod??
  Gör det?
 • en glad
  Astarte skrev 2009-06-03 18:38:06 följande:
  en glad skrev 2009-06-03 18:35:09 följande: Gör det?
  Ja, i stunden fungerar det för barn kan skrämmas till lydnad!!
 • Dax för syskon
  näradig skrev 2009-06-03 17:09:55 följande:
  jo, vi har fler barn. Vi väljer bara att ta hand om så många som vi kan sköta på ett bra sätt.
  Hahahahahaha, det där var nog det mest puckade jag har läst i den här förövrigt rätt meningslösa tråden.
 • Lilla Fjun

  Ni har precis lärt ert barn att det spelar ingen roll hur mycket jag än ropar så kommer inte mamma o pappa ändå så att ge upp och somna är det enda att göra. Fy för 5-min metoden!

 • Lilla Fjun

  Skulle du lämna din partner om han/hon hade ångest och var jätteförtvivlad och ledsen att somna ensam? Troligtvis inte. Varför göra så mot sitt barn?

 • aspenbäck

  Oj oj vad det har hänt mycket på den här tråden... För det första så står jag inte och klockar 5 min precis, självklart när jag går in så pussar jag säger godnatt och gossar lillen på kinden, men plockar ej upp honom, för det tredje så känner jag väl ändå mitt barn och hör vilket typ av skrik han har. Gör inte ni det.?Så länge han bara är arg för att jag inte plockar upp och krånglar med honom så gör det mig inget att han skriker, blir han stucken av ett bi som ngn nämnde så lär jag nog höra detta. =)Ett barn testar gränser hela tiden, låter ni aldrig era barn vara arga?

  Igår somnade han nöjt och tryggt, var inte ledsen därför att han har lärt sig att det inte är ngt farligt, mamma försvinner inte för gott utan finns fortfarande där om ngt händer.

  Vad är så hemskt med detta? Att bebisen inte får bestämma? Det pratas väldigt mycket om att lyssna in sitt barn, men jag tycker faktiskt att det är tvärtom. Det är vi som är föräldrar och ska fostra våra barn inte tvärtom. Däremot ska deras behov tillgodoses som trygghet, matas, bytas på , få massvis med kärlek mm mm mm , men det är en helt annan sak.

 • lykta
  lennartsdotter skrev 2009-06-03 18:18:14 följande:
  Det är väl milsvid skillnad på att lämna barnet skrikandes ensam i sin säng mot att ha den i bilen där barnet trots skrik ändå ser och hör dig? Ibland kanske mamman/pappan tom. kan stryka barnet över kinden i bilen, lägga en tröstande hand på barnet (om barnet sitter bredvid i passagerarsätet).Problemet med metoder liknande 5 mm är att barnet lämnas ensamt. Barnet ignoreras. Det är effektivt... beroende på vad man vill uppnå.
  Som jag skrev så satt hon i baksätet, bakom passagerarsätet, kan alltså inte se mig, jag kan inte rör henne, och höra mig... det vette sjutton, hon tokvrålade...
  Jag anser därmed att hon också lämnades "ensam" fast i bilstolen istället för i sängen... Vet inte om det är milsvid skillnad...

  Tycker det är en hårfin balansgång det här med vad som är ok och inte. Ibland kanske man precis som TS måste testa ett sätt som kan verka "grymt", men som visar sig fungera alldeles utmärkt på det barnet. Min bvc sköterska sa att ibland är det bättre att lämna ett skrikande barn i sänge/vagnen och gå ut och pausa, istället för att man tillslut tappar fattningen.

  Grattis TS till sömnen!
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!