• aspenb­äck
  Äldre 2 Jun 22:26
  27782 visningar
  724 svar
  724
  27782

  5 min metoden fungerar!!!

  Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
  Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

 • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
 • näradi­g
  Äldre 4 Jun 09:44
  Jennick skrev 2009-06-04 08:16:22 följande:
  Om det var sant så borde ju alla barn som har blivit "utsatta" för 5 minuters metoden vara djupt olyckliga och otrygga, eller?
  bara att man klarar av att göra så mot sitt lilla spädbarn tyder ju på att man är kännslomässigt skadad.
 • näradi­g
  Äldre 4 Jun 09:45

  oj, många blev det.

 • 071001
  Äldre 4 Jun 09:51

  näradig, man kan säga att du är aktiv i den här tråden! ;-D

 • näradi­g
  Äldre 4 Jun 09:51
  071001 skrev 2009-06-04 09:51:04 följande:
  näradig, man kan säga att du är aktiv i den här tråden! ;-D
  ja, den senaste minuten var jag väldigt aktiv
 • Jävelu­nge
  Äldre 4 Jun 09:57
  aspenbäck skrev 2009-06-03 19:28:52 följande:
  Oj oj vad det har hänt mycket på den här tråden... För det första så står jag inte och klockar 5 min precis, självklart när jag går in så pussar jag säger godnatt och gossar lillen på kinden, men plockar ej upp honom, för det tredje så känner jag väl ändå mitt barn och hör vilket typ av skrik han har. Gör inte ni det.?Så länge han bara är arg för att jag inte plockar upp och krånglar med honom så gör det mig inget att han skriker, blir han stucken av ett bi som ngn nämnde så lär jag nog höra detta. =)Ett barn testar gränser hela tiden, låter ni aldrig era barn vara arga? Igår somnade han nöjt och tryggt, var inte ledsen därför att han har lärt sig att det inte är ngt farligt, mamma försvinner inte för gott utan finns fortfarande där om ngt händer. Vad är så hemskt med detta? Att bebisen inte får bestämma? Det pratas väldigt mycket om att lyssna in sitt barn, men jag tycker faktiskt att det är tvärtom. Det är vi som är föräldrar och ska fostra våra barn inte tvärtom. Däremot ska deras behov tillgodoses som trygghet, matas, bytas på , få massvis med kärlek mm mm mm , men det är en helt annan sak.
  Är det här ett skämt?
  En bebis som tester gränser? Är arg som ett bi? Som vill "bestämma"?

  Är det en "annan sak" att ge sina barn kärlek och trygghet och att finnas där när de är ledsna och förtvivlade och behöver sina föräldrar?

  Nej lilla du det är inte en annan sak.

  Och små bebisar försöker varken bestämma eller testar gränser. Det var det dummaste och mest okunnig jag hört på länge. Jag tror att du TS borde läsa på lite om spädbarn och deras behov så att du kan bli en bättre mer inkännande och empatisk förälder.

  (Nu måste jag gå och kräkas)
 • aspenb­äck
  Äldre 4 Jun 10:02

  en glad skrev 2009-06-03 19:41:41 följande:


  aspenbäck skrev: "Ett barn testar gränser hela tiden, låter ni aldrig era barn vara arga?"- självklart skall barn få vara arga - men har det med "testar gränser" i sovsituationen att göra?"Det är vi som är föräldrar och ska fostra våra barn inte tvärtom."- Fostran som företeelse är helt klart "överreklamerat", särskilt för de minsta barnen - och ditt barn är 11 månader?? Tror du att han är medvetet provocerande, utstuderat retsam, tänker som en vuxen och har det perspektivet ... eller? Barn behöver framför allt positivt samspel - från dag ett och hela tiden! Är du tillsammans med och samspelar bra med ditt barn kommer "uppfostran" att gå av sig själv. Du förstår honom som den han är och han kommer att kunna "läsa" dig och dina intentioner!
  Glömde ju att svara på ditt inlägg, ursäkta. Väluppfostrad som jag är så ska jag absolut göra detta. Att fostran skulle vara överreklamerat, det köper jag inte alls. Att han medvetet testar sina/mina gränser oja absolut. Dagarna i ända. Där han inte får gå där är han, och tittar först på mig så han är mycket väl medveten om vad han får fast man måste kolla om det går den här gången... Så här fungerar barn upp till vuxen ålder och det är föräldrars skyldighet att lära barn vad som är rätt och fel. Sen behöver inte mina rätt vara samma som dina osv men uppfostra dem det ska vi göra från dag ett. Det är jag som är förälder och jag vet mitt barns bästa, precis som du vet ditt barns bästa. Jag går inte in på era Attachment Parent sidor/trådar här och sågar era idéer fast att jag tycker att det är det tramsigaste jag har hört. Varför kan vi mammor inte stötta varandra istället för att motarbeta och lägga så mycket krav på varandra. Att kalla 5 min metoden för misshandel det är snudd på förtal tycker jag!
 • aspenb­äck
  Äldre 4 Jun 10:07
  Jävelunge skrev 2009-06-04 09:57:16 följande:
  Är det här ett skämt? En bebis som tester gränser? Är arg som ett bi? Som vill "bestämma"? Är det en "annan sak" att ge sina barn kärlek och trygghet och att finnas där när de är ledsna och förtvivlade och behöver sina föräldrar?Nej lilla du det är inte en annan sak. Och små bebisar försöker varken bestämma eller testar gränser. Det var det dummaste och mest okunnig jag hört på länge. Jag tror att du TS borde läsa på lite om spädbarn och deras behov så att du kan bli en bättre mer inkännande och empatisk förälder. (Nu måste jag gå och kräkas)
  Ja snälla du gå och gör det!
 • Äldre 4 Jun 10:12
  näradig skrev 2009-06-04 09:43:11 följande:
  Egoism kallas det..och hjärtlöshet.gör ni vad som helst mot era barn så länga det gynnar er själva?varför valde ni inte att leva utan barn så istället?
  Oj då, du tar då i! Du kanske skulle använda all din energi åt att brinna för barn som far illa på riktigt.
 • näradi­g
  Äldre 4 Jun 10:17
  Jennick skrev 2009-06-04 10:12:32 följande:
  Oj då, du tar då i! Du kanske skulle använda all din energi åt att brinna för barn som far illa på riktigt.
  Om du inte har lyckats utläsa vad jag tycker om detta så kan jag berätta att ag tycker att dessa små späda barn utsätts för något vidrigt. sedan finns det mycket som är värre men jag tänker ändå aldrig acceptera detta och inte sluta brinna för det heller. Det hindrar mig inte från att hjälpa dem som har det ännu värre eller inte riktigt lika illa.
 • NovasM­orsa
  Äldre 4 Jun 10:25

  ok nu måste jag fgråga er kritiker ngt.. mina barn somnar själv båda två (eller ja min yngsta somnar oftast medans hon äter sista målet inför natten men har hon inte hunnit somna så somnar hon pang bom i sin egen säng) jag har två barn ett på 2,5år och ett på 3mån och min sambo o flickornas pappa jobbar som lastbilschafför o är ute o kör i två veckor o sen e hemma på heltid i två veckor

  detta innerbär att jag är ensam med mina barn 14dygn per månad. om inte nån av våra vänner är o hälsar på oss

  ja min älsta går på dagis så vikliver upp på morgnarna.
  så rutiner gillar alla barn de kan vi väl vara överens om?

  men om ja inte lärt mina barn att somna själv hur skulle det då sett ut?? båda barnen soomnar för natten vid 20.00 tiden skulle jag då sitta/ ligga med min 2,5åring i famnen o söva henne i en halvtimme timme medans min 3månaders ligger o tokskriker efter mej? eller tvärt om?? ingen av dom skulle nånsin somna o jag skulle ha ett helvete..

  visst då både jag o min sambo e hemma så tar vi varsin unge på kvällen. annars lägger jag eller sambon den unge först som värkar tröttast vi läser saga för älsta dottern beroende på om yngsta e vaken eller inte.. annars lyssnar hon på en saga på skiva ist men vi lägger henne pratar lite om dagen pussas o kramas osv osv. slävker lampan o säger god natt.. o visst självklart skulle det vara ngft så får dom somna i våran säng visst inga problem de är bara att göra det.

  så till er kritiker tycker ni att ja har misshandlat mina barn?? tycker ni att ja struntar i dom? tycker ni dom värkar vara "förstörda" pga att dom fått lära sej att somna själv? är iof bara våran älsta som vi använt 5minmetoden på o ja säger bara det en kväll tog det o då var hon arg o skrek på oss i 15min i så fort hon ropade mamma eller pappa så svarade vi henne.

Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!