Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    Har nu fått svar angående avnavlingsrutinerna på KS Solna. Här är utdrag ur mailet:

    "Hur länge varje barnmorska väntar med att klampa vet jag inte. Jag tror dock att de flesta låter barnet vara ligga i sängen under placentanivå och inte komma upp till mamma de första 30 sekunderna medans navelsträngsprover tas och det första blodet går över. Detta enl gällande rekomendationer.
    Det har fungerat ganska smidigt, 30 sekunder går fort och mamman hinner oftast inte märka det. Hon pustar ut efter krystningen och barnmorskan torkar av barnet och frotterar så barnet skriker om det behövs. Sen läggs barnet upp till mamma och då tror jag att det är olika när man väljer att navla av.

    HLR med intakt navelsträng diskuteras inte. Vid förväntat dåligt barn klampas navelsträngen fortfarande tidigt då det anses viktigt att få tillförlitliga blodgaser för att fastställa om det handlat om en asfyxi eller något annat tex infektion. Det är av högsta vikt att få prover innan barnet skriker i dessa lägen för den fortsatta vården av barnet. Det anses även som en högre prioritet att snabbt få ut barnet till barnbordet än att avnavla sent. "

    Vad anser ni om det här, ni som har sett The other side of the glass, We can be muck kinder, What babies want, och Bonding? Och som har läst det här av Sarah buckley:

    "At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ‘case’."

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-06-23 14:00:30 följande:
    .

    HLR med intakt navelsträng diskuteras inte. Vid förväntat dåligt barn klampas navelsträngen fortfarande tidigt då det anses viktigt att få tillförlitliga blodgaser för att fastställa om det handlat om en asfyxi eller något annat tex infektion. Det är av högsta vikt att få prover innan barnet skriker i dessa lägen för den fortsatta vården av barnet. Det anses även som en högre prioritet att snabbt få ut barnet till barnbordet än att avnavla sent.

    "
    och som sagt, jag trodde  faktiskt det var basic knowledge  att  kraftig blodförlust är väldigt farligt. 
    Och  särskilt farligt måste det ju vara om patienten  är alldeles nyfödd. Och dessutom redan mår dålig , ja ibland t.o.m. väldigt dåligt. 

    Vissa läkare säger att placentablodet utgör ca 30% av barnets totala blodvolym och vissa säger att det handlar om nära 50%.  (vuxna  blodgivare får bara lämna 10% år gången!!!)

    Och dessutom så behöver ju lungorna blod för att kunna ta upp syre, och det krävs blod för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra vitala organ. (läs inlägg nr 8 om lungfunktionen hos nyfödd)
  • abuelita
    Lyckoprinsessan skrev 2009-06-23 14:27:15 följande:
    Om man som gravid har låga blodvärden, är det extra viktigt att barnet får allt blod från moderkakan då?Som ickegravid får jag inte lämna blod alls pga dåliga värden...
    Ja det är det, eftersom det är stor risk att barnet också har dåliga blodvärden om mamman har det. De barnen är alltså i allra högsta grad beroende av att få behålla allt sitt blod.
  • abuelita

    Sitter här och ilsknar till. Ska det verkligen vara så förbaskat svårt att förstå att man inte kan hålla på och beröva nyfödda barn deras blod, i synnerhet  barn som redan mår dåligt!!!!!!
    Hur många nya studier det än kommer som  visar att detta är skadligt  så envisas ansvariga läkare med att fortsätta med det här vansinnet...år ut och år in!!!!!!!  Hur tänker folk egentligen??? Jag begriper det verkligen inte.

  • abuelita
    Lyckoprinsessan skrev 2009-06-23 14:27:15 följande:
    Om man som gravid har låga blodvärden, är det extra viktigt att barnet får allt blod från moderkakan då?Som ickegravid får jag inte lämna blod alls pga dåliga värden...
    Här t.ex. kan står det att det är särskilt viktigt med sen avnavling när  mamman  är anemisk:

    "  Delaying cord clamping should be used as a strategy to combat anemia in infancy especially amongst infants born to anemic mothers." 

    http://indianpediatrics.net/feb2002/feb-130-135.htm scrolla ner till liten blå ruta med Key Messages
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 17:03:12 följande:
    Nä ,jag fattar inte heller.. och hur vissa forskare /läkare har mage att hävda att deras studie är unik i västvärlden!!!! Det gör mig super arg!!!!!!!!!!!!
    Ja det gör mig väldigt arg också. Grrrrrr!  
    Arg blir jag även  när jag av ren omtanke om de mammor vars barn  kanske kommer att bli  försökskaniner i denna "unika" studie  går in i en tråd för gravida som bor i den staden, för att försöka varna,  så får jag såna här svar:

    "Tycker du kan hålla dig till din tråd istället . Är någon intresserad så kan det ju diskuteras där ." 

    och   " Väldigt OT och ren reklam för din tråd."

    Otack är världens lön. Suck!
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-06-23 17:31:09 följande:
    Kan inte heller förstå...Det är bara att använda sitt sunda förnuft för att fatta att vem som helst som förlorar så mycket blod inte kan vara ok av det.
    Jamen PRECIS!  Tänk att det ska vara så svårt att förstå. Det behöver man ju inte ens några medicinska studier för att begripa.

    Du måste ha känt att jag tänkte på dig när jag skrev mitt senaste inlägg. Du kom ju till min undsättning då när jag blev påhoppad 
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 17:33:59 följande:
    Jag har sett det... Jag är sååå tacksam att jag hittad den här tråden och därmed kan kräva sen avnavling för mitt barns bästa!
      Men det gäller inte bara att hitta tråden, man måste kunna fatta vad det handlar om också. Och det är det ju som sagt tyvärr inte alla som kan.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-06-23 17:54:42 följande:
    ne..alla kan ju inte det... Det är tråkigt.. allal som ska ha barn verkar var pålästa om all möjlig och omöjlig smärtlinding, de vill inte ha ett kladdigt och blodigt barn på magen, de ska minsan än det ena och än det andra. Men något som påvekar deras barns hälsa orkar/vill de inte engagera sig i...
    Ja det är verkligen märkligt hur olika man prioriterar. Beror antagligen på att de här mammorna  inte kan tänka sig att sjukvården kan göra några fel . Plus att de , liksom  de flesta personer som jobbar inom förlossning- och neonatalvård, inte   har förstått att nyfödda barn är fullkomligt medvetna och kännande individer som registrerar ALLT , i synnerhet under de första 5 minuterna (anledningen till att jag upprepar detta så mycket är att jag inte vill att någon ska missa det eftersom det är så otroligt viktigt)
  • abuelita
    Lyckoprinsessan skrev 2009-06-23 14:27:15 följande:
    Om man som gravid har låga blodvärden, är det extra viktigt att barnet får allt blod från moderkakan då?Som ickegravid får jag inte lämna blod alls pga dåliga värden...
    Jättebra att du tog upp det här, för det har jag faktist glömt ta med tidigare, trots att det är så viktigt. Men nu har jag gjort ett tillägg om det i TS.
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)