Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    lindalake skrev 2009-09-18 13:05:55 följande:
    Nu har jag fått en dotter. Det kändes som BM hade "bråttom" att klippa navelsträngen, hon sa att de vill inte vänta för länge för det kan bli bakåtflöde, att bebisens blod åker tillbaka i strängen alltså. Men jag var lite njaa, ska vi inte vänta lite och se om moderkakan kommer ut. hon ville ex. ge mig värkstimulerande (som de typ alltid gör) men när jag frågade om hon var tvungen så nä! och moderkakan kom ut efter 12 min och navelsträngen var slapp och vit så tror det hade gått 7 min först när hon pratade om att klampa för då var den slapp och vit.Än så länge är hon inte nåt gulBlev en "naturlig" förlossning med dyktekniken -klarade iaf att slappna av och inte spänna mig och andas normalt, går ju inte att inte tänka på andningen.födde på KSS i Skövde
    Grattis Shadow!!! Vad roligt att höra att allt gick så bra och att det inte blev avklampning förrän navelsträngen var vit och slapp
    Vad bra den verkar den där dyktekninken.
    Bra att du kunde andas normalt, för då vet man att barnet få syre. Själv använde jag mig av profylaxandning när jag födde mina barn (1971 och 1982) och andades så otroligt effektivt så jag fick sockerdricka i hela kroppen, så mina barn måste ha varit rejält syresatta när de föddes.

    Skövde verkar ju riktigt bra. Babblis som har skrivit fölossningsbrevet på sidan 1 i den här tråden födde på KSS i Skövde, och hon fick beviljat allt som stod i brevet, alltså även att barnet inte skulle klampas meddetsamma om det var medtaget, utan istället hållas under placentanivå i 30 sek och få navelsträngen mjölkad.

    Att blodet slulle rinna tillbaks till moderkakan är dock en gammal villfarelse. Transfusionen kan däremot avstanna om barnet hålls mer än 50-60 cm ovanför placentanivån, men inte annars. 
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-17 15:46:36 följande:
    Här är länken till Dagens Medicinwww.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-...Den här artikeln från 2006 är  också intressant, med tanke på avnavlingsstudien i Halmstadwww.lakartidningen.se/engine.php?articleId=46...
    abuelita skrev 2009-09-17 15:46:36 följande:
    abuelita skrev 2009-09-17 15:46:36 följande:
    Här är länken till Dagens Medicinwww.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-...Den här artikeln från 2006 är  också intressant, med tanke på avnavlingsstudien i Halmstadwww.lakartidningen.se/engine.php?articleId=46...
    Innan man startar en randomiserad avnavlingsstudie, där barn alltså används som försökskaniner, borde man väl först kolla upp vilka andra studier som gjorts runt om i världen (för det har gjorts- och det görs fortfarande måååånga sådana, utan att forskarna har någon  koll på varandra), och även ta reda på vad resultaten blev? Jag tror knappast att det finns någon enda seriöst gjord studie som visar på något annat än att det är bäst att låta bli att göra ingrepp i det naturliga födelseförloppet, alltså LÅTA BLI att klampa av innan barnet fått allt sitt blod.

    Och om man är barnläkare borde man väl vara mån om att se till så inget barn utsätts för farliga ingrepp? I synnerhet om man är den läkare i landet som förmodligen är mest insatt i tidig avnavlings negativa effekter på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling.

    En studie som gäller barns hälsa får naturligtvis inte ha  något annat än barnens bästa som högsta mål,  och alltså inte forskarnas egen ära , berömmelse och längtan efter doktorshattar och Nobelpris. Eller hur?

    Varför inte istället undersöka häslotillståndet hos barn som hunnit bli några och ta reda på  hur de navlats av, och se om det finns något samband där. En sådan studie skulle jag verkligen välkomna, Men man kan bara inte  ta sig rätten att använda oskyldiga  barn som förökskaniner och navla av dem tidigt bara för att bevisa att det är skadligt.
  • abuelita

    Den 22:a stängs den här tråden för kommentarer. Det är alltså dags att starta en ny. Någon som har förslag på lämplig text att ha i trådpresentationen, något kort och lättbegripligt så att folk orkar  läsa?
    Tänkte att  jag kanske kunde lägga  länkarna och annan viktig information i de första ingläggen och hänvisa dit. Vad tycks?

  • abuelita
    lindalake skrev 2009-09-19 17:45:54 följande:
    ja lägg länkarna och det i början, är alldeles för mycket text nu. ta bara med det allra viktigaste i TS så folk får en uppfattning om vad det innebär. ex. att det handlar om 30-50% av barnets blod som det kan gå miste av. den första textdelen (första *) är bra att ha med tycker jag
    Tack snälla Shadow83 för bra tips!  
  • abuelita
    fruganL skrev 2009-09-19 23:38:07 följande:
    Hela TS får gärna vara kvar, men inte som TS.Som sagt, lite grundläggande info. Att det handlar om att inte som vanligt är i nuläget att klampa och klippa, utan att vänta si och så länge för att dittan och dattan ska hända och sen göra så här och så här. Lite länkar, lite information, men inte för tungt. Man ska verkligen inte behöva scrolla så långt för att komma till själva tråden sen.Men spara som sagt gärna hela TS och lägg som första inlägget i tråden. Skriv i TS det som är kärnan i frågan och hänvisa till första inlägget för den som vill läsa. Så det är nu är lite avskräckande och scrollandet driver i alla fall mig nära vansinnets gräns.
    Tack för tips. Har du lust att skriva ett textförslag, innehållande det som du anser vara  grundläggande information, som är så kort att ingen behöver drivas till vansinnets gäns? Vore jättebussigt om du kunde bidra med det.
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-09-19 23:41:43 följande:
    Har läst om sen avnavling här på FL och blev glatt överraskad när jag frågade min bm häromdagen hur man gör där vi bor. Ja, vi ser till att barnet får det det ska innan vi går in och klämmer av, svarade hon! Tur att man har er här som referens!
    Hej Ekorrfamiljen!   Det låter ju bra det där, om det nu verkligen stämmer. Det är nämligen tyvärr väldigt många mvc-bm som har lämnat information som visat sig inte stämma, så det är nog säkrast att kolla upp med förlosssningsavdelningen också. Det viktigaste är ju förstås att ta reda på hur de gör om barnet är medtaget när det föds. 

    Säkrast att ta med sen avnavling i förlossningsbrevet också, och då rekommenderar jag att du tittar på de brev som finns på sidorna 1 och 12.
    Och förstås att pappan (eller annan medföljare) tar på sig ansvaret att se till att det verkligen efterföljs.
  • abuelita
    fruganL skrev 2009-09-20 11:19:59 följande:
    Det kan jag göra! Kom ihåg bara att korrekturläsa det jag skriver för inte sjutton har jag fått helt kläm på det här än! =) Kommer ett mail senare idag eller senast imorgon.
    Tack!!! Kanonbra!!!   
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-09-20 09:21:56 följande:
    abuelita: Jo, jag tror faktiskt att det hade gått en stund innan sonen avnavlades, så jag hoppas att det var så. Jag ska verkligen skriva in det i mitt förlossningsbrev och så är pappan påläst om vad som gäller. Pappan ska förresten få föra min talan extra starkt på många punkter den här gången, eftersom de inte lyssnade på mig alls (vad jag upplevde det) förra gången. Trots att det var mitt 3:e barn trodde de inte att jag var nära att föda, detta pga att min andning och TENS funkade så bra ihop. När jag fick krystvärkar, och vrålade det där urtidsvrålet ni vet, sa uskan bara att jag skulle försöka andas genom värken.. Pfftt! Det är krystvärkar, bebisen är på väg!! Det trodde nu inte bm på förrän hon själv känt efter och konstaterat att jag var fullt öppen! DÅ som först fick jag lustgasen som jag bett om i nästan en timmes tid!! *morr*
    Ååh vad bra att pappan är påläst och ska föra din talan
  • abuelita
    äntligen Vi skrev 2009-09-20 19:19:58 följande:
    vad händer och vad ska man göra om man trots förlossningsbrev och samtal BM "av bara farten" klämmer till navelsträngen??
    Hej Äntigen!  Jag håller med SchumiFerrari.
    Och varför inte i god tid be uskan och bm  om att ta bort peangerna från rummet så att inget misstag sker?  Det behövs  faktiskt inga inga peanger om man väntar med att klippa tills navelsträngen "klampat" sig själv, vilket den vanligtvis gör en stund éfter att moderkakan kommit ut. Finns absolut ingen anledning att klampa innan dess.
    Moder Natur har koll på saker och ting
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-09-20 20:17:04 följande:
    Känns som att jag äntligen börjar få koll på vad som gäller även om du fortfarande är experten!
    Det gläder mig verkligen att du är så intresserad och läraktig
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-09-20 20:34:09 följande:
    Min mamma tycker att jag blivit "rabiat" Men det får hon tycka. Det är inte för min skull utan för barnen! För dem så är det superviktigt att vi blir "rabiata"
    Som om jag hade sagt det själv
  • abuelita
    fruganL skrev 2009-09-21 14:33:21 följande:
    Fick precis veta att en bekant fick sen avnavling i maj, på SÄS i Borås, men enbart eftersom de bett om det.
    Det var ju jättebra att din bekant kände till det här så att hon kunde be om det. Tyvärr så vet de flersta gravida Boråsare  ingenting om det här, trots artikeln i Borås Tidning i januari i år (rubrik: SÄS går emot experternas rön om avnavling) och mvc upplyser fortfarande inte om det. 
    Hoppas din bekant och andra som känner till detta  är villiga att hjälpa till att sprida informationen till andra som ska föda på SÄS.

    Man kan t.ex. skriva insändare. Själv gör jag  det,  både i kvällspressen och lokaltidningen, när det är något viktigt jag vill nå ut med (alltid är det någon som läser). Det började jag med för 40 år sen, när jag var 19.
    Hoppas fler tänker på att man kan göra så.
  • abuelita
    fruganL skrev 2009-09-21 16:01:08 följande:
    Hon hade skrivit det i sitt förlossningsbrev. I all villervalla och uppståndelse under förlossningen så glömde både hon och pappan bort att dubbelkolla, de sa inget och pratade inte med någon om det, men barnmorskan hade ju läst förlossningsbrevet och utgått från det. Så en underbar och uppmärksam BM med andra ord!
    Då hade de verkligen tur som fick en så bra bm. En Borås-mamma som följt mina trådar om avnavling här på FL under hela sin graviditet hade tyvärr inte samma tur. Trots att Aurora-bm hade skrivit in sen avnavling både i journalen och på avdelningens dator, blev navelsträngen klampad omedelbart. Undersköterskan hade nämligen inte blivit informerad, vilket så ofta händer. Därför  är det mycket viktigt att säga till ALLA som sticker in näsan i förlossningsrummet, plus att pappan, eller annan medföljare, vaktar över navelsträngen som en hök. Ja det bästa är förstås att i god tid be dem ta bort alla peanger och navelsklämmor från rummet, så att inga misstag sker..
  • abuelita

    Lamaze Healty Birth Practice,  kanonbra serie i 6 delar


     


     


    1. Låt förlossningen starta av sig själv



    ">


     


    2.  Var uppe och rör på dig under förlossningen



    ">


     


     


    3. Viktigt med kontinuerligt stöd , en doula t.ex.



    ">


     


    4. Undvik onödiga ingrepp



    ">


     


     5. Fördelarna med att  föda i upprätt ställning



    ">


     


    6.  Ha ditt barn hos dig efter förlossningen, hud mot hud!



    ">


     


     


     


     


     


     


     

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-21 18:04:47 följande:
    Lamaze Healty Birth Practice,  kanonbra serie i 6 delar     1. Låt förlossningen starta av sig själv
    ">

    " target="_blank">

      2.  Var uppe och rör på dig under förlossningen
    ">

    " target="_blank">

        3. Viktigt med kontinuerligt stöd , en doula t.ex.
    ">

    " target="_blank">

      4. Undvik onödiga ingrepp
    ">

    " target="_blank">

       5. Fördelarna med att  föda i upprätt ställning
    ">

    " target="_blank">

      6.  Ha ditt barn hos dig efter förlossningen, hud mot hud!
    ">

    " target="_blank">

                 
    Nr 4 blev fel länk. Men här är den rätta (hoppas jag)


    ">

  • abuelita

    Ny studie tyder på att livmodersammandragande medel försvårar amningen. Så det kanske inte är så tokigt ändå att be att få slippa den där sprutan så länge man inte blöder mer än normalt?

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8231144.stm

    Kopplingen mellan smärtstillande läkemedel och lägre amning har redan tidigare visats, och har lett till reviderade NHS riktlinjer för användning av epidural under förlossningen.

  • abuelita

    Jag kanske inte hinner skriva färdigt den nya tråden innan den här stängs för kommentarer, och då kan jag inte länka här till den nya. I så fall får ni leta rätt på den.

Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)