• Mammanseko

    Akvarifiskar och akvarier Del 1

    Gör ett nytt försök till att starta upp en akvarietråd här på fl!

    Det fanns en tidgare men den dog sakta ut när tråden flyttades till medlemsgrupper.

    Här är tanken att vi ska prata och disskutera allt som har med akvarie och akvariefisk att göra!

    Hoppas det finns flera akvarieintresserade!


  • Svar på tråden Akvarifiskar och akvarier Del 1
  • Emotional

    Hej!
    Du är såklart inte ensam! *ler*, här finns en till som har fiskintresset. Jag odlar lite olika fiskar (på hobby nivå). Har ganska många akvarium! :) Vad har du för fiskar? Antal akvarium? Vore kul om vi kunde visa bilder och så här också? Hoppas fler hakar på tråden! :)

  • Linus familj

    hej jag har också fiskar har ganska nyligen börjat. men vore kul å kunna få lite tips å råd av er som haft lite längre:)

  • Emotional

    Linus familj:
    Roligt att du också har tagit steget in i akvariumens värld! *ler* Hur stort akvarium har du, vilka fiskar? *nyfiken*.

  • Pumsig

    har ett 100 liters och ett 50liters just nu är det malar av olika slag tycker dom e både tuffa o fina dessutom gör dom rent:D sen har vi platy, neontetror, svärdbärare och en sort jag inte kommer på namnet på nu men dom e stora och gula iallafall. har provat guppy men får det inte att lyckas med dom. några tips på hur man lyckas med guppys kanske???? dom är ju så fina.

  • Pumsig

    just det lite förrvirad kanske bytte alias nyss från linus familj till pumsig

  • Emotional

    Pumsig:
    Guppy är ibland svåra att få nöjda, speciellt de man köper i akvarieaffären (de är ofta för gamla eller sjukliga). Då är det bättre att köpa dem direkt från en odlare. Om man ändå vill köpa dem från akvarieaffären får man nog räkna med att bli av med ett par innan de "tuffa" blir ensama överlevare. Kan vara miljön som stressar dem, deras sällskap i akvariet tex. De guppy som jag haft bäst lycka med är de som bott ensama. Endlers brukar dock klara sig bättre, de äter inte upp sina småttingar heller. Nu är endlers visserligen mindre, men de är fina ändå. Och framförallt: de dör inte ut. *ler*.

    Är dem "stora gula" ciklider eller kanske labyrintfiskar (någon gurami kanske?). *nyfiken*.

    Vilka sorts malar har du?

  • Pumsig

    åhh gurami heter dom om jag inte minns helt fel. vi har två Gibbiceps en som blivit ruskigt stor men väldigt fin:) och en lite bebis:) sen har vi två fläckiga pansarmalar och så har vi glasmal och några vanliga algätare ( tror dom hette så). ska åka å kolla på lite fisk i dag med tänkte jag:) skulle vilja ha en kampfisk men djuraffären avråder då dom tydligen är svåra och måste vara ensama så jag sitter å letar lite fakta om dom nu:) tror våra guppysar kanske blev stressade då för vi hade sorgmanteltetra i samma akvarium och dom var rätt elaka mt våra andra fiskar med så dom fick åka till fiskhimmelen istället. vad har du för fiskar??

  • Emotional

    Pumsig:
    Jag har flera akvarium som innehåller: (jag odlar på de flesta av dem): guppy, endlers, grön svärdbärare, platy, scalare, tigerlimia, blå limia, glitter limia, vildform av guppy, neoheterandria elegans, heterandria formosa, girardinus falcatus, pansarmalar, xenotoca eisensi, kampfisk, körsbärsräka, chrystal red räka, gula räkor, blå och rosa äppelsnäckor, asolene spixi snäckor, malaysiska sandsnäckor, posthornssnäckor. Sedan har jag ett sällskapsakvarium här hemma och där bor det: en scalare, ett gäng kuhliiålar, 2 peckoltior, en siamesisk algätare, kardinaltetror, 1 koppartetra (som inte passar in någonstans égentligen, men jag tycker så synd om den om den ska flytta så den får stimma med kardinalerna).
    Så snart jag får igång lite fler akvarium så är det dessa fiskarn som står högst på inköpslistan: malawiciklider (golden och socolofi), fler vildformer av levandefödare, sydamerikanska ciklider, sen lite fler färger av platy och guppy. :)

    Bor guramin själv? Är den inte bråkig? Jag hade ett blågurami par en gång, men de bråkade för mycket. Tror man behöver ha 1 hane till 2 honor egentligen och ett stort akvarium med extremt tätt med växter så att honorna kan gömma sig.

    Kampfiskar kan vara riktigt bråkiga och även om du får tag i en snäll individ så brukar alla sorters fiskar (även de man inte tror) bita på dess långa fenor. Det är ofta därför man inte kan ha dem i sällskapsakvarium. Sedan finns det såklart undantag, men jag tror inte det blir så bra tillsammans med tetror och svärdbärare. Och guramin kan också vara elak mot kampfisken (om inte kampisken är elak först, beror på hur stor guramin är). Men kampfiskar är så fina, jag vet! *ler*. Det är jättefint att ha ett 40l akvarium med mycket växter och en kampfisk hane och ev en hona (om man har så mycket växter att hon kan gömma sig, annars är det bäst om hanen är själv).

    Du vet säkert redan om det men dina gibbiceps kommer att växa ur ditt 100 snabbt. De blir rejält stora (uppimot 60cm) de rackarna., men jag håller med om att de är fina! :)

  • Pumsig

    har 3st gurrami och dom verkar trivas visst dom e o tjuvnyper på dm andra ibland men oftast så håller dom 3 i hop och håller sig på sitt hörn i akvariet. hade blågurami jag med men dom dog av stress vid ett vatten byte så dom levde inte länge dom var stressade i akvariet och vid vattenbytet så dog dom tråkigt ng för dom e ju fina:)

    jo dom blir ju stora gibbicepsen men han ska få bo här så länge det går sen får han flytta till en naturbruksskola där han får vara i en bassäng med sköldpaddor och andra malar:) han är runt 15cm nu och va 3 cm när vi köpte den:D

    låter som du har mycket fina fiskar iaf.....ska försöka å se mig efter ett större akvarium framöver så man kan ha lite mer fiskar när man börjar få lite blodadtand för det:)

Svar på tråden Akvarifiskar och akvarier Del 1