fattiglusen skrev 2010-05-17 10:58:10 följande:
Jag brukar baka mitt eget bröd då jag enbart ha vetemjöl hemma och inga andra ingridienser.vetemjöl blandat med vatten, jag gör en det och gör limpor av dessa, Visst de jässer inte men det blir gott ändå. Har jag tur och har socker hemma lägger jag i lite av det i degen då blir det gott och lite sötma, jag fundera på att göra en kokbok med minna alla recept va tycker ni andra?Att ha barn och inte pengar så det räcker är tufft men man få göra va man kan med det lilla man har.
Ja att baka sitt eget bröd sparar man in många kronor på!
Jäst kostar inte mycket, knappt 2 kr och räcker till flera limpor, men vill man hellre baka utan så kan man ju göra en surdeg. Då blir brödet dessutom smakrikare (godare), nyttigare och håller sig färskt längre. Surdeg består bara av mjöl, vatten och tid, så det är ju billigt.
Kostnaden för ett vetebröd;
50
g
färsk jäst
1,75
kr
1,5
kg
Vetemjöl
5,93
kr
18
g
Salt
0,14
kr
15
g
Matolja
0,38
kr
1000
g
Vatten
0,01
kr
0,75
kWh
Energi
0,26
kr
8,46
kr
4
st
2,12
kr/st
(Nu vet jag inte hur det blir med kolumn och radbrytningar i inlägget, kanske betydligt rörigare, men det går kanske att se ändå=)
Summa; 2,12 kr/limpa