Bellsam skrev 2010-05-20 16:57:20 följande:
Låter ju som en bra idé Kanske dum fråga men hur gör du när du bakar bröd på bara vatten och mjöl?
Vill man baka bröd på bara vatten och mjöl kan man använda surdeg som jäsmedel. Surdeg görs av vatten och mjöl, samt tid (det tar 3-5 dygn). Ibland används något sött för att hjälpa processen, t.ex. äpple eller honung, men det är inget krav för surdegen.
Exempel:
Surdeg av vete:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl vetemjöl så att degen blir slät. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Tips är att använda ugnen med endast ugnslampan tänd. Då får man en bra jästemperatur (ca 28 grader).
Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
Surdeg av råg:
Mixa 2 dl vatten och 2 1/2 dl rågmjöl så att degen blir slät. Plastas in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i ett dygn.
En känd sida om surdegsbakande hemma är
http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html
När surdegsstarten är klar tillsätter man på nytt mjöl och vatten till en deg.
Här är ett bra basrecept där man med fördel kan byta ut vetemjölet mot rågsikt eller annat. Nu handlade inlägget om att baka på enbart mjöl och vatten och då får man väl strunta i resten då. Men saltet stärker glutenet och ger arom så brödet får mer volym och smak. (sötman och fettet är för att förbättra jäsegenskaperna).
200 g surdeg*
300 g vatten, lite mer än rumstemp. och max 32°
600 g vetemjöl special
15 g (2 tsk) mörk brödsirap (jäser bort)
7 g (drygt 1 tsk) rapsolja (eller annat matfett)
15 g salt
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt.
Låt degen vila 1,5-2 timmar.
Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar.
Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het.
Stjälp upp degen på den heta plåten.
Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°).
*Surdeg. Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep. recept på surdegsstart).