Inlägg från: Dorian Ertymexx |Visa alla inlägg
  • Dorian Ertymexx

    Hur blir man psykiskt stark?

    Tro, faktiskt... tro på sig själv, först och främst. Och övning. Mycket övning. Övning på att bli arg snarare än rädd eller ledsen, övning på att bli kall snarare än rasa ihop, övning på att låta sig falla utan att krascha.

    Skulle jag säga.

  • Dorian Ertymexx
    Jag vet inte om jag tolkar dig rätt nu, men jag håller nog inte med helt. Jag tror det är väldigt viktigt för att vara riktigt psykiskt stark att man är i kontakt med sina känslor, oavsett om det är ilska, rädsla eller sammanbrott. Att man kan genomgå dem och lyssna på dem och känna att man klarar av dem utan att stänga av. (Till en viss gräns förstås, om man lider av alldeles för starka känslor som panikångest eller PTSD är det ju inte längre rationellt). Att våga visa sig svag och be om hjälp om det behövs, det tycker jag också är psykisk styrka.
    Ja, men det är ingen hjälp till att FÅ psykisk styrka.

    Jag kan bara utgå från min egen resa - jag gick ifrån att vara ledsen, rädd, deppig och känna mig mosad av varje motgång till att bli stark och trygg i mig själv nästan helt genom att bli arg. Genom att reagera med vrede istället för rädsla. Vreden gjorde mig kaxig, gjorde att jag vågade stå upp mot de som försökte trycka ned mig, både internt och externt (i mitt eget huvud och de som faktiskt finns utanför det), och den gav mig energi att ändra på saker jag inte trivdes med.
  • Dorian Ertymexx
    Vienzi skrev 2009-08-08 00:54:43 följande:
    Bimsan: Jag tror du har helt rätt i att det inte alltid är en styrka att vara psykiskt stark, man kan vara för stark också. Men förr eller senare brukar det komma ifatt och smällen blir så mycket hårdare om känslorna sitter långt inne...
    Nu pratar ni äpplen och päron. Psykisk styrka är inte att förtränga saker, det är att veta när man ska hantera saker också. Det är inte psykiskt starkt att förtränga problem, lika litet som det är socialt starkt att låtsas som att det regnar när man har problem i en relation med någon.
  • Dorian Ertymexx
    Vienzi skrev 2009-08-08 00:52:36 följande:
    Jag tror att det är väldigt viktigt att veta vem man själv är för att kunna bli psykiskt stark. Att kunna lita på sig själv, att veta hur man reagerar i vissa situationer och att våga gå sin egen väg och lita på sina egna beslut som rör ens eget liv oavsett vad folk runt omkring tror och tycker.
    Väldigt mycket word faktiskt!
  • Dorian Ertymexx
    Odetta skrev 2009-08-08 09:52:34 följande:
    Det här med psykisk styrka är intressant. Jag tror att en del psykisk styrka kommer när man lever, genom vad man upplever och genomlever. Och attityd.Sedan finns det styrka och styrka. Någon som inte tar lärdom av livet kommer inte vara lika psykisk stark som någon som lär sig av det som varit. Och någon som möter en motgång med "jag klarar inte det här" har långt kvar till att vara lika psykisk stark som en annan som tänker "ok...jag befinner mig här. Vad kan jag göra för att ta mig ur det här"Dorian,Jag förstår vad du menar med att kunna bli arg. Jag tror att innan man lärt sig att våra vara arg så faller man, genom rädsla och deppighet, lätt in i offerrollen...och den är snarare hämmande än stärkande.
    Precis! :)
Svar på tråden Hur blir man psykiskt stark?