Forum Inaktiva: Socialsekreteraren - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Placering inom sol, lvu

  Fre 18 sep 2009 20:11 Läst 25122 gånger Totalt 3 svar
  catta1­978
  Visa endast
  Fre 18 sep 2009 20:11

  Jag har lite frågor ang. sol-placering samt lvu-placering.
  Vi har tre barn placerade på två olika platser.jag börjar med den äldsta som jag har sen ett tidigare förhållande.
  hon är 10 år och är placerad enligt LVU och 15 mil ifrån mig. De inblandade inom socialen visste vart vi bodde innan hon placerades. innan var hon placerad på ett barnhem ca 10 mil ifrån i 3 månader och vi hade telekontakt flera gånger i veckan. Hon är nu placerad i familjehem sedan 9 månader tillbacka. Vi har umgänge enligt följande, Jag träffar henne i ca 6 timmar i månaden, då hemma hos hennes mormor och morfar. Pappan har vårdnaden om henne och får bara ha henne en helg i månaden och det är den helgen då jag träffa henne. Tele kontakten består av 2 samtal per vecka ca 15 min per gång.
  Hon får inte komma hem till mig och min nuvarande trotts att vi var på ett möte som skulle möjliggöra detta.
  Vi får inga svar på vad detta beror på.
  Sen kommer vi till de två små barnen som jag har med min nuvarande man.
  Pojke 4 år respektive flicka 3 år, dom är omhändertagna enligt sol.
  Dom har varit placerade på ett barnhem i först 9 månader ca 20 mil ifrån oss, där var vi en gång i veckan och hade umgänge med dom. Samt att vi hade telefonkontakt dagligen med dom. Dom är nu sen 3 månader tillbaka placerade i familjehem ca 14 mil ifrån oss. Umgänget är 4 timmar varannan vecka samt att vi har telekontakt med dom 2 gånger per vecka ca 5 minuter.
  Vi har försökt få tillstånd ett umgänge även med de 2 små barnen hemma hos oss, men i detta fall skyller socialen på avståndet.
  Placeringen beror på att det var turbulent i hemmet hos mig och min nuvarande man, men det har heller inte varit helt ok hos min äldsta flickas pappa.
  Vår nuvarande situation är som följande: Jag och min man har jobb samt utbildning sen ett tag tillbaka samt har jobbat på de svårigheter med vår relation som vi har haft. Vi har dessutom gått till psykolog och har fått reda på att vi inte har några av de psykiska problem som socialen har sagt. Dock hade jag en aggressionstörning som jag nu är fri ifrån.
  Vi har därmed gjort allt i vår makt för att förbättra vår situation för våra och våra barns skull.
  När vi frågar socialen om varför vi inte kan få ha barnen hemma på umgänge säger dom: det är för långt, det har varit turbulent, barnen kan tro att dom ska få stanna kvar. Det är många och otydliga svar på våra frågor, vi får inga riktlinjer om hur vi ska eller kan göra.
  Det är heller ingen som ser de förbättringar som vi har gjort på många olika plan.
  Det jag vill med detta inlägg är väl först och främst få reda på om sociala myndigheten kan få göra så här samt att jag skulle vilja ha en utomståendes synpunkter på om avstånd kan hindra ett umgänge. Ligger det oss i faten om vi ej kan be oss lediga från våra nya jobb samt utbildning för att kunna åka flera mil till möten m.m?
  Socialen har tidigare sagt att vi har ekonomiska problem. Om vi då tar ledigt hela tiden så är vi inte längre intressanta för arbetsgivaren.
  Vi känner att vi blir motarbetade i alla frågor och vi känner också att vi inte har någon att vända oss till.
  Vi får inga svar ingen hjälp eller stöttning. Snälla vet du hur vi kan gå till väga.

 • Social­sekret­eraren
  Visa endast
  Sön 20 sep 2009 13:36 #1

  Hej,

  Vad jag förstår så har du inte vårdnad om äldsta barnet men om de två yngsta?!

  Om du inte är vårdnadshavare för äldsta barnet så är du inte part, det vill säga du kan inte begära hemtagningsutredning (vilket man som vårdnadshavare kan kräva för att domstolen ska pröva om tvångsvården, LVU ska upphöra). Detta innebär att du har svårare att påverka hur umgänget ska ske och omfattningen.

  Dina små barn är placerade frivilligt (enligt SoL) det vill säga placeringen har skett då du och den andre vårdnadshavaren(?) sagt ja, samtyckt, till att barnen ska bo i familjehem.
  Detta innebär att ni som vårdnadshavare den dag då ni anser att ni har förmåga att ta hand om barnen har "makten" att ta hem barnen. Jag undrar om ni vet hur socialtjänsten skulle agera om ni ställde ett sådant krav, är socialtjänsten orolig vad gäller er förmåga att ta hand om barnen att en ansökan om LVU skulle ske till Länsrätten?

  När barn är placerade i familjehem, och bedömningen är att placeringen kommer att vara långvarig så är det vanligt att umgänget inte sker i biologiska föräldarnas hem. Som du skriver det kan för barnen innebära oro över om de ska få stanna kvar eller inte, likaså anses det bättre utifrån barnperspektiv att det är föräldrarna som får resa och inte barnen. Går det att diskutera vilka tider som umgänget ska ske på, just för att arbetet inte ska bli lidande? Umgänget ska ske med barnens behov och bästa i fokus.

  Du skriver att ni inte fått några riktlinjer omvilka förändringar som behöver ske. När barn placeras oavsett om det sker via LVU(tvång) eller SoL (frivilligt) upprättas en vårdplan, där det står vad barnet behöver under placeringen och vad som krävs för att vården ska upphöra, det vill säga att barnen flyttar hem igen. När det är små barn handlar förutsättningar för vårdens upphörande nästan uteslutande om vad föräldrarna ska göra för förändringar. Då du samtyckt till placeringen ska du ha läst och godkänt vårdplanen.

  mvh Camilla

 • catta1­978
  Visa endast
  Mån 21 sep 2009 09:18 #2

  jag har en vårdplan som jag skulle vilja att du tittar lite på. har du en mail som jag kan skicka till?
  Vore väldigt bra att få din syn på detta.
  MVH
  catta

 • Social­sekret­eraren
  Visa endast
  Tis 22 sep 2009 10:25 #3

  Hej Catta!

  För mig känns det inte ok att gå in och titta på vårdplanen, detta av hänsyn till er som är inblandade, den andre vårdnadshavaren och barnen. Detta då jag i detta forum agerar som privatperson.
  Jag vill föreslå att du efterfrågar möte med den socialsekreterare som handlägger ert ärende och kanske då tillsammans med dennes chef.

  Mvh Camilla

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll