• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-28 19:58:28 följande:
    Någon som läst boken Föda utan rädsla, eller/och gått någon  av kurserna?  www.fodautanradsla.se/
    Vi har precis beställt hem boken och kommer gå kursen den 22/11!
  • abuelita
    Bubblan83 skrev 2009-10-28 21:57:58 följande:
    Tack för svaret:) Jag ska se till att skriva in det i förlossningsbrevet och se till så att det blir sen avnavling. Tur att man har sambon med sig så får han hjälpa till också och se till så att önskemålet efterföljs.
    Bra att du skriver in det i förlossningsbrevet och att din sambo kommer se till så det efterföljs. Men det krävs även att man säger till muntligt , i synnerhet till uskan eftersom det i regel är hon som sköter klampningen plus att bm ofta glömmer berätta för henne vad som står i förlossningsbrevet. Viktigt att komma ihåg att säga till igen om det blir personalbyte..

    Vill passa på att påminna om att man måste vara 18 år för att få bli blodgivare och man får inte lämna mer än 10% av sin totala blodvolym per tillfälle (för att det är farligt!!!) .

      Borde det då inte  stå med stora bokstäver på löpsedlarna att spädbarn tvingas  donera 30-50% av sin totala blodvolym  i samma stund de föds? ??
    Låt oss  alla hjälpas åt att se till så det gör det snart! !!! 
  • Petrellie

    Jag var på ultraljud igår och det visade sig att min moderkaka ligger väldigt lågt i framkant. Förhoppningsvis hinner det ändra på sig innan det är dags att föda för jag vill inte bli snittat men är moderkakan föreliggande har jag ju inget val.

    Hur funkar det då med sen avnavling? På samma sätt? Jag inbillar mig att det inte blir riktigt på samma sätt med moderkaka och annat vid snitt eftersom det är ett avbrott i den naturliga processen som sker vid en vaginal förlossning.

  • SchumiFerrari
    Petrellie skrev 2009-10-29 10:20:39 följande:
    Jag var på ultraljud igår och det visade sig att min moderkaka ligger väldigt lågt i framkant. Förhoppningsvis hinner det ändra på sig innan det är dags att föda för jag vill inte bli snittat men är moderkakan föreliggande har jag ju inget val.Hur funkar det då med sen avnavling? På samma sätt? Jag inbillar mig att det inte blir riktigt på samma sätt med moderkaka och annat vid snitt eftersom det är ett avbrott i den naturliga processen som sker vid en vaginal förlossning.
    Det står om det i början av tråden. kommer inte ihåg nu..
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • abuelita

    Här är en gammal tråd om sen avnavling vid snitt:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33964976.html

    I artikeln om nationella riktlinjerna (se länk till Läkartidningen i TS) står det så här om snitt:


    "Vid förlossning med kejsarsnitt överlämnar den förlösande obstetrikern barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. Om barnet är medtaget avnavlas det omedelbart för ett snabbt omhänder- tagande och neonatal hjärt–lungräddning. Operationsassistenten tar syra–basprov på samma sätt som beskrivits tidigare. Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2–3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling ska ske efter 2–3 minuter."

    Om det är pappan som håller barnet under de här första 30 sekunderna  blir det en tryggare upplevelse för barnet än om en främmande person  gör det. Så det här kan alltså vara en lämplig uppgift för honom.


    Petrellie skrev 2009-10-29 10:20:39 följande:
    Jag var på ultraljud igår och det visade sig att min moderkaka ligger väldigt lågt i framkant. Förhoppningsvis hinner det ändra på sig innan det är dags att föda för jag vill inte bli snittat men är moderkakan föreliggande har jag ju inget val.Hur funkar det då med sen avnavling? På samma sätt? Jag inbillar mig att det inte blir riktigt på samma sätt med moderkaka och annat vid snitt eftersom det är ett avbrott i den naturliga processen som sker vid en vaginal förlossning.
  • abuelita

    Den grekiske filosofen Aristotles, som levde 300 år före Kristus, hade bättre koll på navelsträngens och moderkakans funktion efter födseln än vad dagens läkare och barnmorskor i allmänhet har:

    "Frequently the child appears to be born dead, when it is feeble and when, before the tying of the cord, a flux of blood occurs into the cord and adjacent parts. Some nurses who have already acquired skill squeeze (the blood) back out of the cord (into the child’s body) and at once the baby, who had previously been as if drained of blood, comes to life again". 

  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-27 21:47:07 följande:
    Ja, det var en bra förklaring!Igår när jag pratade lite om blödningar i hemmet vid hemförlossningar med min barnmorska så berättade hon att på sjukhus så har man "råd" att pilla och klåfingra sig med diverse ingrepp som barnmorska och läkare under förlossningen eftersom resurser finns för de fall där situationen blir akut, medan man i hemmet MER låter moderns kropp sköta arbetet (framförallt efterbörden) och man har så sett att blödningsrisken minskar. Men, som sagt, de har ju ändå med sig sammandragande medel ifall blödningen inte skulle avta av sig själv efter efterbörden fötts fram.Det låter ju på Sheila Kitzinger som om man går i cirklar rätt mycket, man uppfinner medel och metoder för att komma till rätta med ett problem som kan uppstå när man gör något annat forcerat med modern och dess kropp. Om man navlar av sent eller helt sonika gör som man gjorde förr och lät navelsträngsblodet rinna ut av sig själv så verkar det ju onekligen som om risken för hela problematiken mer eller mindre försvinner. Om jag fattat det rätt?
    Verkligen  upprörande att läkare och barnmorskor anser sig ha "råd" att pilla och klåfingra sig med diverse ingrepp  bara för att det finns resurser om det skulle bli akut.  jag vet inte vad jag ska säga om det här.  Skulle vilja svära.

    Men det här förklarar ju verkligen varför det  nästan adlrig är några komplikationer vid hemförlossningar medan det på sjukhus  nästan är mer regel än undantag med diverse ingrepp, som skapar komplikationer, som kräver ingrepp,
    som skapar nya komplikationer, o.s.v.

    Ja risken för att moderkakan ska fastna minskar förstås om man klipper istället för att klampa och låter blodet rinna ut ur moderkakan , men barnet förlorar förstås fortfarande lika mycket blod och syre.

    Jag har sagt det många gånger förut och jag säger det igen : DONT MESS WITH MOTHER NATURE!!! (ja jag jag sitter faktiskt här och säger det högt)
  • Anaiah

    God kväll på er allihopa!

    Nu är det så att jag är en av 10 familjelivsmedlemmar som har blivit nominerad till FL:s bästa blogg och jag tänkte ta tillfället och publiciteten i akt och sprida kunskap om sen avnavling.

    Men innan jag postar mitt inlägg vill jag att ni ögnar igenom det och hjälper mig att korrigera eventuella felaktigheter!

    Och vill ni rösta på min blogg så kan ni göra det här: www.familjeliv.se/Forum-5-155/m48349075.html

    _________________________________________

    -Sen avnavling, vad är det? tänker ni.

    Jo, avnavla gör man när barnet föds. Det innebär att man klampar och klipper navelsträngen.

    -Jaha, vad innebär SEN avnavling då? Och varför är det viktigt?

    I flera hundra år har kotymen varit att man klampar och klipper navelsträngen innan barnet tar sitt första andetag, alltså på direkten efter födseln. Anledningarna till att man började med detta är inte helt klarlagda, men på senare tid har man försvarat den tidiga avnavlingen med att barnet inte får lika allvarlig nyföddhetsgulsot, ett samband som aldrig blivit bevisat. En annan anledning är att sjukhusen vill göra ett pH-prov på navelsträngsblodet och att detta är lättast att ta om navelsträngen är klampad.

    PH-provet gör man för att se ifall barnet hade syrebrist under själva förlossningsögonblicket och det kan vara bra att veta ifall skador skulle uppstå senare i barnets liv och föräldrarna vill få det till förlossningsskador. Det är alltså främst ett bevis för att förlossningspersonalen inte har misskött sig.

    Anledningen till att man bör idka SEN avnavling, vilket innebär att man klapar och klipper navelsträngen först TIDIGAST efter 2-3 minuter eller ännu hellre först när pulsationerna upphört eller tills moderkakan är framfödd, är att kvar i moderkakan finns mellan 50-20% av barnets fulla blodvolym. Navlar man av tidigt går barnet alltså miste om nästan hälften av sitt eget blod! Om man låter bli att avnavla så pumpas blodet i moderkakan successivt över till barnet under dess första levnadsminuter.

    I blodet finns också viktiga stamceller och blodet som pumpas ut hjälper barnets lungor att utvidgas och för även till extra syre till barnet, syre som ligger kvar i moderkakan.

    Nu, efter över 100 års kritik mot de tidiga avnavlingsrutinerna, har Socialstyrelsen ändrat sina rekommendationer kring avnavlignsrutinerna från tidig till sen och det är inte en dag för tidigt! Tyvärr har de då prioriterat blodtillförseln från moderkaka till barn framför barnets behov att ligga hud mot hud hos mamman. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska barnet ligga under placentanivå i 30 sekunder innan det lyfts upp till mamman, men detta är en överflödig åtgärd om man inte talar om kraftigt försvagade eller nedsatta barn. Lägger man upp barnet direkt på mammans mage så pumpas fortfarande blodet över, men det tar lite längre tid än om det var nedförsbacke.

    Nåja, man kan tro att då är väl allt som det ska, om nu Socialstyrelsens rekommendationer för barnmorskor och undersköterskor har ändrats till sen avnavling, men en rundringning bland landets barnmorskor och undersköterskor visade att ca 70% av dem fortfarande använde sig av tidig avnavling och alltså gick rakt emot de rekommendationer under vilka de ska lyda!

    Anledningarna till detta var främst gammal vana, men också en missuppfattning om att pH-provet var svårt eller omöjligt att ta om navelsträngen inte var klampad. De var rädda för att slinta och sticka sig med nålen eller trodde helt sonika att det inte var möjligt att göra provet. Men de barnmorskor och undersköterskor som tillämpar sen avnavling påstår motsatsen, det är fullt möjligt att ta pH-provet från en tillfälligt (med fingrarna) avklampad navelsträng eller helt enkelt från den pulserande navelsträngen och hade man klampat av tillfälligt var det bara att släppa på blodet igen efter att provet tagits.

    Sen avnavling är viktigt för alla barn, tänk er själva hur ni skulle må om ni förlorade 20% eller så mycket som 50% av ert blod på en dag? Och allra viktigast är det naturligtvis för de tidigt födda, de medtagna och de snittade barnen. Idag avnavlas fortfarande många för tidigt födda eller medtagna barn omedelbart och tas till kuvös där de får andas syre, syre de kanske ändå hade fått om man hållit barnen under placentanivå och mjölkat navelsträngen!

    Tyvärr är det så att det råder mycket okunskap bland förlossningspersonalen och värst är det tydligen i Västra Götaland där mödrarna ofta tvingas välja mellan pH-provet (där föräldrarna också intalas att det provet är väldigt viktigt för barnets del och/eller skuldbeläggs för det missade provet) och den sena avnavlingen, samt att trycket ligger på att donera moderkakan och navelsträngsblodet helt och hållet. Men i hela landet är det fortfarande osäkert om personalen på förlossningsavdelningarna tillämpar tidig eller sen avnavling.

    Jag vill hjälpa till att öka medvetenheten kring vikten av att barnet får sitt blod, det blod det har rätt till och det blod som hans/hennes kropp har tillverkat.

    Vad man kan göra som blivande förälder är att man skriver in att man vill ha sen avnavling (eller snarare kräver det) i förlossningsbrevet samt att den partner man har med sig till förslossningen hjälper till att förstärka denna önskan/krav under förlossningen så att ingen råkar göra något av bara farten när barnet väl fötts.

    Familjeliv.se finns också en tråd om sen avnavling som startats för att öka medvetenheten, kunskapen och sprida fakta kring varför avnavlingsrutinerna är så viktiga och vad de kan få för konsekvenser. Där kan man ställa frågor kring den tidiga/sena avnavlingen och dela med sig av sina egna erfarenheter. Där finns också flera exempel på vad man kan skriva i förlossningsbrevet och hur man kan formulera sig.

  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-29 17:10:27 följande:
    Verkligen  upprörande att läkare och barnmorskor anser sig ha "råd" att pilla och klåfingra sig med diverse ingrepp  bara för att det finns resurser om det skulle bli akut.  jag vet inte vad jag ska säga om det här.  Skulle vilja svära. Men det här förklarar ju verkligen varför det  nästan adlrig är några komplikationer vid hemförlossningar medan det på sjukhus  nästan är mer regel än undantag med diverse ingrepp, som skapar komplikationer, som kräver ingrepp, som skapar nya komplikationer, o.s.v. Ja risken för att moderkakan ska fastna minskar förstås om man klipper istället för att klampa och låter blodet rinna ut ur moderkakan , men barnet förlorar förstås fortfarande lika mycket blod och syre. Jag har sagt det många gånger förut och jag säger det igen : DONT MESS WITH MOTHER NATURE!!! (ja jag jag sitter faktiskt här och säger det högt)
    Nejnej, jag menade ju naturligtvis ifall man klippte navelsträngen och lät blodet rinna ut ELLER använde sen avnavling - resultatet för moderkakan borde ju bli detsamma (alltså att den töms och lossnar och föds fram lättare). Naturligtvis menar jag inte att man ska låta blodet gå till spillo på lakanen, men jag menar att för mammans skull lär det ju förr ha varit bättre även med detta alternativ eftersom det då är mindre blödningsrisk för henne eftersom då moderkakan lossnar lättare som den ska än om den vore fylld av genom avklampat kvarhållet blod.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)