• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-24 17:13:28 följande:
    Det är därför jag känner mig så glad när jag talar med min barnmorska om det där och hon säger att hon inte ger sammandragande medel alls om livmodern verkar sköta sitt jobb själv. Däremot har hon ju som sagt alltid med det ifall livmodern skulle dra ihop sig för dåligt eller inte alls eftersom det är så stor risk för blödningar annars.Men det är ju enkelt att vara glad för sin egen del, för att man antagligen kommer slippa en massa skit-rutiner bara för att man själv väljer att föda utanför sjukhusets "trygga" miljö. Samtidigt så blir man ju lite mörkrädd för alla andras skulle (och för min egen så klart också ifall jag skulle vara tvungen att föda på sjukhus).Jag var med i en diskussion om just sjukhusrutiner vid förlossningar i en annan tråd och då var den en som jobbade på förlossningen (vilken sorts tjänst hon har vet jag inte, men jag hoppas för de födande mödrarnas skull att hon är lokalvårdare) som till en nålrädd och höggravid kvinna sa att hon med största sannolikhet kommer få en infart satt i handen på rutin oavsett vad hon själv ville eller sa i sitt förlossningsbrev. För att det förenklar för personalen vid akuta fall!Jag och några andra tappade hakorna helt! Vad säger människan! Skulle de gå rakt emot en födande kvinnas uttryckliga vilja (och rädsla) bara för att det var enklare för personalen om infartsitter på alla "patienter" redan satt där IFALL något allvarligt hände?! Ja, det var precis det hon menade!Inget förvånar mig längre...
    Inget förvånar mig heller längre. Ja vi få verkligen hoppas att den där männsikan  är lokalvårdare, och inte uska, läkare eller bm.
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-25 13:19:49 följande:
    Frederick Leboyer, Birth Without Violence
    ">

    " target="_blank">

    "What is the most important event that happened in your life? Birth! Coming into this world was quite an event. Although you don’t remember it anymore, the circumstances in which you were born could have caused traumas that you are still carrying around, unconsciously. People who have been regressed through hypnosis to the moment of birth have remembered unpleasant experiences that caused psychological problems later on in their lives."

    http://www.soul-guidance.com/houseofthesun/birthwithoutviolence.htm
  • vinterkatt

    Tack för svaren! Jag var oxå väldigt upprörd när jag fick veta att de struntar i det som de VET är det bästa för barnet och modern.

    Ska ta och skriva till Janne Josefsson och Västnytt. För det känns bedrövligt att just här ska de göra tvärtemot vad som är rätt och vara öppen med det. Borde de inte flytta hit några bra uskor från andra ställen om de vi har är så klumpiga?...

    Tror du på allvar att man kan ta med sig moderkakan hem? Ska man skriva redan i brevet att man inte vill donera något blod så de inte ens behöver besvära sig med att köra dit någon vagn?

    Och en fråga till, OT men jag tror att ni har ett bra svar på det - jag är väldigt rädd för att bli ett "vårdpaket", att ingen kommer att räkna med att jag sagt/skrivit att de ska informera om alla undersökningar/mediciner/andra åtgärder löpande och innan de gör nånting. Men så tänkte jag att om jag har en kanyl i handen så kan de ge mig nånting utan att jag märker detta. Kan jag vägra ha den instucken och be de sticka mig varje gång de behöver (kan bli många stick men då lär jag iaf inte missa nån)?

  • abuelita
    vinterkatt skrev 2009-10-25 21:16:43 följande:
    Tack för svaren! Jag var oxå väldigt upprörd när jag fick veta att de struntar i det som de VET är det bästa för barnet och modern. Ska ta och skriva till Janne Josefsson och Västnytt. För det känns bedrövligt att just här ska de göra tvärtemot vad som är rätt och vara öppen med det. Borde de inte flytta hit några bra uskor från andra ställen om de vi har är så klumpiga?...Tror du på allvar att man kan ta med sig moderkakan hem? Ska man skriva redan i brevet att man inte vill donera något blod så de inte ens behöver besvära sig med att köra dit någon vagn?Och en fråga till, OT men jag tror att ni har ett bra svar på det - jag är väldigt rädd för att bli ett "vårdpaket", att ingen kommer att räkna med att jag sagt/skrivit att de ska informera om alla undersökningar/mediciner/andra åtgärder löpande och innan de gör nånting. Men så tänkte jag att om jag har en kanyl i handen så kan de ge mig nånting utan att jag märker detta. Kan jag vägra ha den instucken och be de sticka mig varje gång de behöver (kan bli många stick men då lär jag iaf inte missa nån)?
    Som jag förstått det så ska man i god tid innan  förlossningen läsa igenom och skriva på papper om donation, om man vill donera sin bebis blod till Nationella biobanken på Sahlgrenska. Men det verkar ju faktiskt som att det inte alltid är så. Det var  en göteborgsmamma som berättade här för några veckor sen att när hon var inne på förlossningen var det en annan mamma där som fick frågan om donation mitt under pågående värkarbete. Hon hade då alltså inte en chans att sätta sig in vad det här innebär för henne och barnet, och dessutom var det mycket respektlöst gjort av personalen att ställa den frågan mitt under förlossningen.
    Så jag tror du bör vara på din vakt.
    Ska du ha någon med dig som kan se till att dina önskemål i förlossningbrevet efterföljs? Även om pappan är med så kan du även ha ytterligare en person, t.ex. en vänninna, din mamma, eller en doula.  Själv var jag med  när båda mina barnbarn föddes .

    Det är faktiskt så att man inte kan tvingas till något.   Sjuvård och förlossningsvård är en service för medborgarna. Personalen är alltså till för att serva oss, inte för att domdera och bestämma över våra huvuden. Så de har absolut ingen rätt att sätta nål på dig om du inte vill,  och du har rätt att ta med dig moderkakan hem.  Den tillhör ditt barn, och ingen annan. Det finns faktisk de som tar med sig moderkakan hem och gräver ner den i trädgården och planterar ett träd på samma ställe. I min familj har vi pratat om att göra så för varje nytt barnbarn som föds. Om du skriver det i förlossningbrevet, och dessutom avsäger dig pH-provet, så garderar du dig från eventuella vampyrer.
    Man är faktiskt inte ens tvingad att föda på sjukhus. Man får föda hemma om man vill, men det är tydligen bara i Stockholm man får bidrag till barnmorskearvodet, trots att en hemförlossning är billigare än en sjukhusförlossning.  Man kan t.o.m föda utan barnmorska om man skulle vilja det.  Det är inte olagligt. Men jag rekommenderar inte det om man inte är väldigt insatt och väl förberedd inför förlossningen, och dessutom har nära till sjukhuset om man skulle behöva åka in.

    Jättebra att du tänker skriva till Janne Josefsson och Västnytt!!!   Och det vore förstås väldigt bra om fler som läser det  här hjälper till. Ju fler som skriver/ringer  dit desto  större chans att de tar det här på allvar. 
  • Anaiah
    vinterkatt skrev 2009-10-25 21:16:43 följande:
    Tack för svaren! Jag var oxå väldigt upprörd när jag fick veta att de struntar i det som de VET är det bästa för barnet och modern. Ska ta och skriva till Janne Josefsson och Västnytt. För det känns bedrövligt att just här ska de göra tvärtemot vad som är rätt och vara öppen med det. Borde de inte flytta hit några bra uskor från andra ställen om de vi har är så klumpiga?... Tror du på allvar att man kan ta med sig moderkakan hem? Ska man skriva redan i brevet att man inte vill donera något blod så de inte ens behöver besvära sig med att köra dit någon vagn? Och en fråga till, OT men jag tror att ni har ett bra svar på det - jag är väldigt rädd för att bli ett "vårdpaket", att ingen kommer att räkna med att jag sagt/skrivit att de ska informera om alla undersökningar/mediciner/andra åtgärder löpande och innan de gör nånting. Men så tänkte jag att om jag har en kanyl i handen så kan de ge mig nånting utan att jag märker detta. Kan jag vägra ha den instucken och be de sticka mig varje gång de behöver (kan bli många stick men då lär jag iaf inte missa nån)?
    Visst kan du ta med dig moderkakan hem! Det är ju DIN moderkaka!

    På Huddinge frågade de tillochmed om jag ville ha med den eller inte, men det var ju inte i Västra Götaland förstås... :-/

    Jag kommer inte heller vilja ha infart om vi föder på sjukhus, så jäkla bråttom är det inte om det händer något så att de inte kan sticka då!
  • Rockan
    vinterkatt skrev 2009-10-25 21:16:43 följande:
    Tack för svaren! Jag var oxå väldigt upprörd när jag fick veta att de struntar i det som de VET är det bästa för barnet och modern. Ska ta och skriva till Janne Josefsson och Västnytt. För det känns bedrövligt att just här ska de göra tvärtemot vad som är rätt och vara öppen med det. Borde de inte flytta hit några bra uskor från andra ställen om de vi har är så klumpiga?... Tror du på allvar att man kan ta med sig moderkakan hem? Ska man skriva redan i brevet att man inte vill donera något blod så de inte ens behöver besvära sig med att köra dit någon vagn? Och en fråga till, OT men jag tror att ni har ett bra svar på det - jag är väldigt rädd för att bli ett "vårdpaket", att ingen kommer att räkna med att jag sagt/skrivit att de ska informera om alla undersökningar/mediciner/andra åtgärder löpande och innan de gör nånting. Men så tänkte jag att om jag har en kanyl i handen så kan de ge mig nånting utan att jag märker detta. Kan jag vägra ha den instucken och be de sticka mig varje gång de behöver (kan bli många stick men då lär jag iaf inte missa nån)?
    Jag har fött på Östra & fått sen avnavling på egen begäran. Dock fick jag avsäga mig pH-prov. (Finns en längre återgivelse längre bak i tråden.)

    Förutom just den biten så är jag faktiskt jättenöjd med min förlossning på Östra. Jag fick inte nån infart satt "på rutin", jag tror inte de gör det vid normala förlossningsförlopp utan EDA. Vill du ha EDA kan det kanske vara annorlunda? Den BM som var med under slutet av min förlossning & vid födseln var helt underbar & påpekade själv flera ggr för USK:an att hon inte skulle klampa. Jag fick upp dottern direkt på bröstet, inga 30 sekunder under placentanivå, & navelsträngen fick vara ifred. Den klampades inte förrens vi sa att det var ok, vilket visserligen var innan moderkakan fötts fram, men den var vit, slapp & tömd på blod.
  • abuelita

    Alltså, vad trög jag har varit som inte har fattat att vampyrerna inte bara tar blodet från avklampade moderkakor utan att de även suger ut det från pulserande navelsträngar! Jag trodde det var pH-provet som  togs på den här italienska videon, men nu fattar jag ju vad de håller på med.
     

    ">

  • vinterkatt

    Tack för svaren!
    Det känns faktiskt mer och mer som om jag försöker skydda mig från vampirer... ;)
    Ska säga till att jag vill ha moderkakan hem (fast det vill jag inte) och steka den ;)
    abuelita - ja, jag fick ett sånt papper och det var då jag började läsa på men jag slängde det bara eftersom det inte fanns någon möjlighet att avsäga sig donationen, man kunde bara acceptera den genom att skriva under. Så jag tänkte (naivt) att om jag inte har något påskrivet papper så borde de fatta att jag inte vill donera.
    Sambon ska vara med på förlossningen och han är rätt så insatt i mina önskemål så han får hålla koll.
    Föda hemma funderade jag inte ens på, första barnet och massa nojjor över barnets tillstånd... Här får man inte ens föda hemma om det är första barnet...

    Rockabillan - vad bra att du är nöjd med er förlossning. Skönt att de lyssnade på dig, jag vill oxå att de frågar innan de klampar av och helt enkelt har respekt för vår familjs önskan.
    Jag ska ha EDA men tänker ändå protestera mot infart.
    Vad är det för konsekvenser om man avsäger sig PH-provet? Det jag är mest rädd för är att syrebrist som ev. uppstår under förlossningen inte upptäcks och behandlas och dottern får bestående skador.

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)