• Anaiah

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    abuelita skrev 2009-10-10 08:13:53 följande:
    Något jag tycker vore väldigt intressant att får veta är  på vilka olika sätt ni som läser den här tråden gör för att sprida informationen vidare,  så att  andra blivande föräldrar också får veta det här. Tror det skulle kunna inspirera andra att göra likadant om ni berättar här  hur ni gör. 
    Jag pratar med alla som är intresserade om det här, de flesta vännerna är ju mer eller mindre intresserade av att prata om vår kommande förlossning så tillfälle ges ganska ofta. Sedan kommer jag antagligen posta ett inlägg i min blogg ganska snart om detta eftersom det är en grej jag själv funderar över.
  • Anaiah
    Jazza skrev 2009-10-10 16:02:48 följande:
    Ville meddela att jag födde en flicka igår natt på SÄS, de gjorde som vi önskade och lät navelsträngen pulsera klart innan den klampades och klipptes. Jag fick upp lilla Sunna på bröstet, direkt och provet togs från pulserande navelsträng. Hon mår jättebra och jag med
    Grattis! Vad kul att ni känner er nöjda med vården!
  • Anaiah

    Jag ställde följande fråga här på FL's forum för frågor till barnmorskorna:

    "Min barnmorska (som jobbar delvis på förlossningen) säger att i princip alla barn somnar en stund efter att EDA lagts på mamman.

    Vet ni hur vanligt det är att barnet somnar? Och i så fall, finns det några vetenskapliga artiklar om detta som man kan läsa?

    Detta var något jag var helt ovetandes om inför min första förlossning (då jag fick EDA) och nu när jag väntar mitt andra barn hade jag önskat att jag visste detta redan första gången. Jag känner mig inte alls bekväm med att veta att barnet kommer bli påverkat av en smärtlindringsmetod som hittills alla sagt INTE påverkar barnet på något sätt!"

    Och detta var det svar jag fick där:

    "Hej,

    Jag vet inte om det finns några vetenskapliga studier/artiklar på hur många barn som somnar efter mamman har fått EDA.
    När mamman får Morfin av någon anledning under förlossningen brukar det också efterföljas av en sovperiod för bebisen.

    Ha det bra

    Mari"

    (www.familjeliv.se/Forum-15-317/m47908779.html)

  • Anaiah
    fruganL skrev 2009-10-11 12:07:39 följande:
    Tycker ingen av expertforumen innehåller tillfredsställande svar. Många ställer specifika frågor och får allmänna svar. Ungefär som horoskop i veckotidningar - de stämmer in på alla. Svaren på forumet stämmer in på många frågor. Precis som att experterna är livrädda att stöta sig med någon genom att svara för precist.
    DET håller jag definitivt med om!
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-12 14:16:06 följande:
    I ABC-klinikens lokaler ligger nu Södra BB, och de verkar  också ha förstått det hela. www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel... Sen har vi ju "doulaeffekten " också, vilket landstingen verkligen borde satsa på om de vill spara pengar. De borde både står för doulautbildningarna och doulornas avoden: "Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat. Med en doula minskar: · antalet kejsarsnitt med 50% · förlossningens längd med 25% · behovet av medicinsk smärtlindring med 30% · önskemål om ryggbedövning med 60% Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse." Th Doula Book, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003 www.doula.nu/
    Vi pratade om doula igår på föräldrautbildningen och barnmorskan hade ringt runt till Stockholmssjukhusen och kollat om man fick ha med sig en och tydligen är det inte självklart på alla sjukhus iom svininfluensan. BB Södra var det helt ok på, men på Sös skulle man helst bara ha en person med sig t ex.

    Det tråkiga är att det antagligen beror lite på vem man pratar med, om man stöter ihop med en paragrafryttare eller någon som är flexibel och kan se till kvinnans behov av extra stöd. Väga in borde de ju också göra att det inte är så himla många som använder doula och att man i dessa fall kanske kan göra ett undantag eftersom de uppenbarligen är i så stort behov av en extra stödperson att de har tagit med sig en egen. Förlossningsrädsla brukar ju tas på allvar, men när det gäller svininfluensan så verkar all rim och reson försvunnit ut genom fönstret.

    Föder vi på sjukhus och de försöker stoppa vår doula på sjukhuset så föder vi fan i foajén, jag lär inte ta ett nej.
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-13 09:13:27 följande:
    Ja precis, all rim och reson verkar ha försvunnit ut genom fönstret . Det är klart att de som anlitat en doula kommer få en mycket sämre förlossning, kanske med helt onödiga komplikationer som följd,  om doulan blir stoppad i dörren. Och precis som du skriver så är det  fortfarande så få som anlitar en doula så det borde de verkligen kunna göra undantag för. Jag skulle inte heller tagit ett nej, utan också fött i foajen om jag bestämt mig för att föda på sjukhus och inte hemma. Men om jag  hade tagit svininfluensapropagandan (skapad av massmedia och Big Pharma)  på allvar  (vilket jag inte har) så skulle jag inte våga föda på sjukhus bland alla bakterier och virus, utan valt att stanna hemma i lugn och ro med min doula.. 
    Jag blir mer och mer lockad av tanken på att föda hemma. På förhand vet vi ju att det inte kommer att ta lång tid för mig att föda oavsett var vi är, men då är ju frågan i stället om det verkligen är någon idé att åka in till sjukhus i alla fall?

    Igår på föräldragruppen så hade vi en vikarie, Liisa Svensson, som tillsammant med doulan Susanna Heli har föräldrakurser i mental avslappning och andningsteknik (bygger mycket på dyktekniken och grundar sig i Susannas bok "Föda uran rädsla"). Liisa jobbar tydligen också dessutom ofta i barnmorske-team med min barnmorska vid hemförlossningar och hon verkade verkligen toppen (för att få landstingsstöd för hemförlossning måste man ju ha två barnmorskor på plats)! Tillochmed sambon var lite kär och då är det han som är mest avig inför idén att föda hemma! Hon var en sån där bra barnmorska - rak men ändå väldigt mjuk. Det är lite svårt att beskriva men hon verkade väldigt sympatisk.

    Visst, sjukhusförlossningar har ju sin poäng och sin säkerhet, men tanken på att få föda barn tillsammans med människor man på förhand byggt upp ett förtroende för känns väldigt lockande nu. Vi får se hur det blir...
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-13 09:13:27 följande:
    Men om jag  hade tagit svininfluensapropagandan (skapad av massmedia och Big Pharma)  på allvar  (vilket jag inte har) så skulle jag inte våga föda på sjukhus bland alla bakterier och virus, utan valt att stanna hemma i lugn och ro med min doula.. 
    Jag väntas ju dessutom föda mitt i RS-säsongen, den är ju ett betydligt större hot! Och ett verkligt sådant också! Vår barnläkare har tillochmed avrått oss från att skola in vårt äldsta barn på dagis utan att vänta tills bebisen är några månader med det. Tydligen så var RS-säsongen mild och sen förra året och då kan man förutspå att den kommer bli "tidig" och kraftig i år.

    Visserligen finns det en risk att den nya influensan bryter ut ordentligt först nu när det börjar bli kallt och folk håller sig inomhus, men den har ju faktiskt inte visat sig vara farligare än en vanlig influensa (även om de inte heller är att leka med som riskgrupp). Faran består egentligen bara i att så få är resistenta mot den nya influensan i jämförelse med den årliga så att smittspridningen KAN bli mycket värre, men det återstår att se om den hotbilden som målats upp verkligen kommer införlivas - jag börjar bli skeptisk (och då är jag ändå hypokondriker).

    Jag kommer ändå vaccinera mig nu nästa vecka eftersom det dels är det enda sätt jag kan skydda bebisen mot influensan, plus att jag själv tillhör en riskgrupp, samt att mitt äldsta barn har förkylningsastma (som inte räknas till riskgrupperna så han kommer inte att vaccineras eftersom han är yngre än 3 år) och blir väldigt dålig av bara vanlig snuva. Sambon kommer också vaccinera sig för sonens skull, men i övrigt tänker vi nog inte direkt hålla karantän direkt. Det känns meningslöst och överförsiktigt.
  • Anaiah
    Emsingen76 skrev 2009-10-13 11:52:46 följande:
    Jag pratade med en kompis igår som har BF om ungefär 2 veckor. Vi pratade om sen avnavling (hon har redan köpt alla mina argument) och hur svårt det är att få vissa människor att ta till sig viss information. Hon berättade i alla fall att när hon hade varit på "förlossningsföreläsningen" på Huddinge sjukhus hade de berättat för alla att på Huddige tillämpar de sen avnavling. Heja! Bra att de säger detta till alla. Vi får bara hoppas att det är så i verkligheten också...
    Bra att du sa det, jag har nämligen inget minne av hur de gjorde när jag förlöstes där första gången 2008 (då jag inte hade någon aning om hur avnavligen spelade roll), men då är det ju hyfsat troligt att sonen min fick allt sitt blod och det känns himla positivt! Tack!
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-13 18:51:12 följande:
    RS-virus  låter inget vidare. Jag minns när jag jobbade med nyfödda sjuka barn på St Görans barnsjukhus under nästan hela 80-talet, och när det var RS-säsong. Då önskade man att det de små sjuklingarna hade kunnat få vårdas hemma istället. Angående hotbild, så har jag nu blivit mer rädd för vaccinet än själva influensan. Det är helt annan information som går ut i massmedia än på facebook , twitter, bloggar m.m.. Jag hade visserligen bestämt mig för att inte dra in  vaccinationsdebatten  här i tråden, men vill ändå råda er som är gravida och har småbarn att söka efter information på nätet innan ni bestämmer er för hur ni ska göra med vaccinationen. 
    Jag är väl påläst, ifrån säkra källor. Vad som står i pressen ger jag inte mycket för, jag går på de direkta källorna i stället.

    Något som KAN vara bra att veta angående vaccinet är att det vaccin vi får i Sverige inte är detsamma som det som kommer ges i USA, jag har hört mycket argument emot baserade på amerikanska publikationer. Dessa är till viss del, men inte fullt ut, tillämpningsbara på det svenska scenariot.

    Men ja, det är ju en helt annan diskussion.
  • Anaiah
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-13 22:29:36 följande:
    Vet varken ut eller in angående vaccinet, men just nu lutar det åt att jag inte tar det.. Känns bättre att utsättas för smitta och bli livslångt immun istället för att ta vaccination och bara ha kortvarigt skydd. Det är så svåååårt! Måste (för att återgå till ämnet) fråga på förlossningen varför de bara kör 30-sekundersvarianten. Jag vill ha bebisen hos mig tills det slutat pulsera i navelsträngen och då som först får de komma och klippa. Undrar hur man får dem att gå med på det.. Jag som inte ens fick lustgas när jag kom in trots ordentliga värkar. Först när jag vrålade att jag behövde krysta kände de efter, insåg att jag var fullt öppen och gav mig lustgasen.. *suck*
    Alltså, om du kräver att de inte ska röra navelsträngen så kommer de heller inte göra det. Som patient i Sverige så har man rätten att bestämma över sin behandling och också om sitt barns. Jag tror inte du behöver fundera över HUR du ska få dem att göra som du vill, se till att ni skriver det först i förlossningsbrevet och drilla din partner att komma ihåg att påminna förlossningspersonalen om det när barnet kommer ut och att hålla koll på dem.

    Ni bestämmer över er förlossning och hur ni och ert barn ska behandlas, de flesta inom förlossningspersonalen är så pass funtade att de inte går emot nyblivna föräldrars uttryckta vilja. Stå på er bara!

    (Angående vaccinationen, läs i denna tråd - mycket bra information från säkra källor: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m47604547.html)
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)