• bettan

    Min 18 åring vill ha underhåll och studiebidrag...har inte råd me det!

    Ja vad kan man göra .....hon har precis fyllt 18 och jag lovat henne hela studiebidraget, 1050:- , förut fick hon 700:- /mån( lite kanske men har 3 barn till och ensamstående , så det är knapert ).
    Nyss damp underhållsbidraget ner i hennes namn , 1273:- . hon vart överlycklig och vägrar "ge" mig dom , (har haft underhåll sen hon va 5 år , och ingen alls kontakt med pappan).
    Har försökt att förklara att det är faktiskt omöjligt att ge henne dom också , ska ju täcka till sånt som går åt i hushållet..shampoo , mat , batterier , bindor , försäkringar , internet ..ja allt möjligt som kostar som hon kanske inte tänker på.

    Kollade konsumentverkets hemsida , och om jag kollade rätt så "kostar" en 18 åring nästan 3500:- mån , sånt som är nödvändigt..har försökt att förklara allt men hon tycker det är hennes pengar , önskar jag hade råd att ge henne dom , men det går inte , och om jag känner henne rätt så sprätter hon iväg pengarna på nolltid . Han säger att hon ska köpa shhampoo å sånt själv...men det ska ju täcka så mkt mer!

    Hon fick 10 000 ;-av sin styvpappa , som hon inte ens umgås med....skulle ju vara ett litet startbidrag att spara tills hon ska flytta eller körkort eller nåt sånt . Hon brände pengarna på 3 veckor !

    Vad !? hjälp . Hon tycker nog att jag är snål eller tror att jag bara vill ha pengarna...men har verkligen försökt att förklara hur pengarna ska räcka.

    Ska hon gå från 700:- till 2300:- i mån och jag/resten snåla ännu mer???

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-24 22:15
    oj vad många svar :) .
    Har pratat med henne ang. vad allt kostar..men det går inte in..hon tycker jag tar HENNES pengar...jag hatar att bråka om pengar ,ska försöka komma fram till en summa som ska täcka lite hygienartiklar mm , på prov !så hon får lära sig att hantera pengarna ! sen ska jag lägga på en summa som "hyra" så det blir samma summa som underhållet , bra ?

  • Svar på tråden Min 18 åring vill ha underhåll och studiebidrag...har inte råd me det!
  • Cia o krabaten

    Du får sätta dig ner med henne och prata allvar.
    Hon är faktiskt 18år.
    Om hon ska ha alla pengar så ska du ha hyra av henne.
    Gissningsvis en hyra på 1500-2000:- om det ska ingå mat...

  • Alexi

    Precis, det är väl bara att säga att hon då ska betala hyra, på den summa som konsumentverket uppger att en 18-åring kostar.

  • EJai

    Verkligen inte. HOn får stt barnbedrag underhållstödet talar för sig själv. Pappans sätt att hjälpa till med kostnaderna som hennes behov kostar i hemmet. Å detta då e det du skriver tv, bredband, elen mm

  • yodi

    när jag var 18 fick jag både studiebidraget och underhålls bidraget.

    men då betalade jag dels en peng i "hyra" samt att jag fick köpa hygien artiklar och kläder mm själv.

    självklart kan hon inte få allt själv att blåsa på vad hon vill, låt henne köpa så mycket som möjligt själv för dom pengarna så lär hon sig vad saker och ting kostar :)

  • nano

    Sätt dig ner och gå igenom hela din ekonmi för en måndad: mat, hyra, kläder, nöje, telefon + mobil, tv, el osv. Hon behöver få se vart pengarna går och lära sig det. En 18åring behöver ha bättre koll på pengar än vad hon verkar ha så det är nog dags att involverar henne i din ekonomi för att hon lättare ska förstå vad allt kostar.

  • nano
    nano skrev 2009-09-24 21:04:21 följande:
    Sätt dig ner och gå igenom hela din ekonmi för en måndad: mat, hyra, kläder, nöje, telefon + mobil, tv, el osv. Hon behöver få se vart pengarna går och lära sig det. En 18åring behöver ha bättre koll på pengar än vad hon verkar ha så det är nog dags att involverar henne i din ekonomi för att hon lättare ska förstå vad allt kostar.
    Just det, se till att bemöta henne som en vuxen. Inga pekpinnar, "lilla gumman" eller sånt, då reser antagligen rygg och tar inte in nåt. Försök få henne att känna sig viktig i disskusionen och som en vuxen.
  • Gummis

    Kräv hyra av henne och vägrar hon betala den, så koppla bort hennes möjlighet till dator, internet, hygienartiklar tv, allt som underhållspengarna går till och visa henne svart på vitt vad hon kostar i månaden.

  • Fyrbarnsmorsa

    Har själv en snart 17 åring och så länge han bor hemma så är underhållet till mig för att han bor här.Inget snack om saken faktiskt.
    Vill han ha dom pengarna själv när han fyller 18 så är det bara att flytta.Den diskussionen sk du inte ens behöva ta med henne faktiskt.
    Tala om att ska du ha både studebidrag och underhållet och bo kvar hemma så är det bara att börja betala för sig och det gäller allt hyra,el,mat,hygien,tel,alla kläder,smink,även mat osv.Tror hon inser att det blir billigare att ge dig underhållet faktiskt..

  • Themis

    Vad man kan göra? Jo, man kan lära sitt barn att saker kostar innan det är för sent, krutmorsan har helt rätt.

    Finns bra exempel på kostnader för barn/vuxna per månad på konsumentverkets sidor bland annat.

  • AnLj

    Underhållsbidrag räknas till hushållsets totala inkomster vid eventuell ansökning av ekonomiskt bistånd. Det ska med andra ord täcka kostnader för vad hon kostar. De 1273 kr är med andra ord pengar som är dina trots att hon är 18 år. Du är enligt lag försörjningsskyldig om hon studerar på gymnasial nivå fram till hon fyller 21. det blir med andra ord väldigt dumt då underhållsbidraget utbetalas till de myndiga "barnen" trots att man som vårdnadshavare är försörjningskyldig ett tag till. Hota att flytta hemifrån är sådelse ingen bra strategi utan att försöka komma överens. Om det inte går kan ni boka en rådgivningstid hos en hushållsekonomisk rådgivare hos socialtjänsten i din hemkommun. Det brukar hjälpa när ungdomar tror att pengarna är sina och förstår inte till vad pengarna går till.

Svar på tråden Min 18 åring vill ha underhåll och studiebidrag...har inte råd me det!