bubbelmaja skrev 2009-10-04 16:21:39 följande:
semifreddo, är det svårt att lyckas med? Läste receptet, låter ju inte så jättesvårt. Men?
Nä, jag tycker att det brukar vara väldigt enkelt att göra även om det är en del moment. Jag brukar göra en chokladsemifreddo som är helt suverän (skriver ned receptet nedan):
200 g mörk choklad av bra kvalitet
4 st ägg
2 msk strösocker
2 dl grädde
2 dl grekisk yoghurt (jag brukar använda laktosfri lättcreme fraiche istället)
(eventuellt 0,25 dl ljus rom eller konjak som smaksättare)
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Dela äggen, 4 st, och lägg äggvitor och gulor i var sin bunke.
Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Vispa äggulorna och 2 msk
strösocker vitt och fluffigt.
3. Vispa 2 dl vispgrädde, men inte för hårt, och vänd ihop med 2 dl
grekisk yoghurt.
4. Rör ner rom/konjak i äggulevispet.
Tillsätt den smälta chokladen, gräddyoghurten och vänd sist ner den
vispade äggvitan.
5. Varva smeten med ljust muscovadosocker och/eller rostade mandelspån i en serveringsskål (jag brukar bara använda muscovadosocker eftersom jag är allergisk mot mandel).
6. Frys i 4-5 h till halvfryst, för semifreddon ska helst vara mjuk i
mitten. Fryser du den helt så temperera den minst 40 min i kylen innan
den serveras.