Inlägg från: Lady Dahmer |Visa alla inlägg
  • Lady Dahmer

    Snälla föräldrar, GE ER!

    ungmamma89 skrev 2009-11-09 07:23:22 följande:
    Jag har alltid levt efter regeln "Ät det som serveras, när det serveras, annars får du vara hungrig". Det är INGET fel i att göra så. Det finns inga barn i sverige som svälter. Att se folk som daltar med sina barn när det gäller mat, det gör mig riktigt illamående faktiskt. "äh, hon/han gillar inte det och det, så jag får skylla mig själv som lagat det... Hon/han kan äta det eller det istället" Vadå istället? Vad är det för stil att lära sitt barn att det är okej att gnälla över mat så att de får något annat istället? Tror ni att skolbespisningspersonalen resonerar likadant sen? Eller planerar du kanske att skicka med barnet egenlagad mat till skolan när det så blir dags? Skärpning, ni lär era barn att fnysa åt mat, att det är okej att gnälla över mat som folk slitit för att laga. Och ni lär era barn att det är okej att vara överkräsna när det gäller mat! Förlåt om ni tar illa upp, men det finns inget värre än att laga mat till barn som anser att ingenting utöver pannkakor är acceptabelt. Seriöst... någon sorts variation får det väl vara?TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-09 07:39Måste tillägga att jag inte pratar om att någon enstaka gång ge vika och kanske ge något annat, utan att jag stör mig på när det ALLTID blir så, att man inte ens säger åt barnet att smaka om det är någon ny maträtt, utan att man hellre gör en macka än att ta en diskussion. Självklart gör man ju undantag om man VET att barnet absolut inte gillar maten.
    jag måste bara fråga dig TS... äter du mat du tycker är äcklig? Och om du inte klarar att äta den, går du hungrig då eller tar du t.ex en macka eller nåt annat för att bli mätt?

    Givetvis ska man lära barn att äta olika sorters mat och framförallt att känna matglädje, men det sker inte med tvång.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • Lady Dahmer

    jag skrev lite om ämnet i min blogg, jag kopierar:

    _____________________________________________

    För ett par år sedan hade jag hållt med. Men efter att ha tänkt till lite så inser jag ju att det vore helt ologiskt att kräva något av mitt barn som jag själv aldrig skulle falla mig in att leva efter.

    Jag äter inte mat jag tycker är äcklig. Klarar jag inte av att äta maten på tallriken så gör jag inte det. Och är jag fortfarande hungrig så äter jag ju givetvis nånting annat. Varför ska jag då kräva att ungen går hungrig om maten på tallriken inte duger?

    Givetvis ska man lära barn att äta olika sorters mat, att alltid våga smaka men framförallt att känna matglädje, men det sker inte med tvång. Mat ska vara kul, gott, trevligt. Måltiden ska vara gemenskaplig och pedagogisk. Matglädje.

    Givetvis skulle jag inte ställa mig och laga en alternativ rätt, men kanske erbjuda nåt annat som är tillgängligt? En smörgås? En banan? Dessutom tror jag starkt på att göra barnen delaktiga i vad som ska serveras. Låt dem ta del av vad som ska handlas, hur det ska tillagas osv.

    Det skulle aldrig falla mig in att servera nåt till Oskar som han tycker är apäckligt, och jag frågar ofta honom vad han tycker att vi ska äta. Detsamma borde ju gälla för Ninja. Det jag gör nu är att köra på säkra kort och sedan lägga till en ny eller trist ingrediens. Ungen älskar pasta (ve och fasa) så det serveras med bönor, med broccoli, med linser, med quorn osv. Ibland äter hon allt på tallriken, ibland inget. Ibland bara pastan.

    Och ibland kräver hon ketchup. Och då får hon det.


    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • Lady Dahmer

    jag tror det handlar om att ERBJUDA och framförallt om att vara en förebild.

    Servera maten - ställ den på bordet eller lägg det på tallriken, men ha inga förväntningar på att det ska ätas upp. Ingen press, ingen diskussion. Ät själv och visa att du tycker om maten. Tids nog så kommer ungen smaka.

    Sen kan man ju trixa lite. Min unge älskar pasta, finns det på tallriken så äter hon oftast inget annat. Så för att få henne att äta ägg eller sojabitar så serverar jag BARA det ihop med lite sås eller nån grönsak. (vem säger att man måste äta enligt tallriksmodellen varje måltid?)

    Servera grönsaker mellan målen som snacks istället för att bråka om det vid maten.

    Serverar man spagetti med köttfärssås och broccoli på sidan ska man liksom inte bli förvånad om ungen ratar broccolin!


    The male is an incomplete female, a walking abortion
Svar på tråden Snälla föräldrar, GE ER!