• Ain

    Vi från "Första barnet i november 2007" - del 9

    zandra: hur gick det för honom att somna?

    Miriam har inte vattkoppor ända. Nästan lite synd, för hon hade det ju sa lindrigt att det hade varit skönt att veta att det var över. Men nu var det ju inte vattkoppor - sa det var väl därför det var lindrigt Troligast bara prickar som man kan fa av virus.

    I morse da vi skulle till läkaren var det värsta snökaoset. Folk här är sa usla pa att köra pa snö.De kröp fram i 50 pa 110 väg... och da var det ända inte ens halkigt eller mycket snö pa vägen. De hade ju skottat och saltat! Det bara snöade lite... och da far folk panik Med värsta köerna som resultat. Sa jag blev ganska försenad till läkaren. Pinsamt. Men vad ska man göra...

  • Ain

    Haha, joda, Miriam ska göra allt själv, allt är "mina" och hon vill inte klä pa sig pa morgonen oftast. Igar när vi skulle hem fran lekgruppen sa ville hon inte sluta leka utan kastade sig pa marken och rullade runt och vralade. Mindre roligt, men jag blir inte speciellt stressad ända, det händer ju alla föräldrar och det är ju ända kul att man ser att de utvecklas.

    Miriam tycker det är roligt att bada och duscha, men hon hatar att tvätta haret. Da blir det värsta illvralen tills man tvättat klart haret.

    Igar överraskade Miriam oss pa ett sa lustigt sätt. Jag skulle ga pa bio och bad Miriam om en godnattpuss. Da tog hon mitt ansikte i sina händer och tryckte en puss pa var kind, pa franskt sätt Det har hon aldrig gjort förut. (eller hon gjorde det tydligen igar ocksa när Markus kom hem). Nu börjar hon bli riktigt fransk

  • Ain

    Ah, sa hon hade bade overall och fleecekläder? Det later väl som att det är nog varmt? Jag trodde först att hon bara hade fleecekläder och det later ju lite kallt kanske.

    Det stämmer ju absolut som du/ni skriver. Om man känner att barnet inte är för kallt finns det väl ingen anledning till att man ska sätta pa mer kläder? Det kanske är lite annorlunda pa dagis da de inte har tid att känna pa alla barn, utan där sätter de pa mycket kläder bara för att vara säkra pa att de är varma...

    Men jag maste skratta lite. Här nere är det superkallt just nu: -4 grader! Brrr. Da gar man knappt ut pa dagis längre   Dessutom har jag typ blivit lite acklimatiserad. Jag tycker ocksa att det är kallt och lite olustigt att ga ut Och jag är ända fran Umea och borde ju vara van. Men efter typ 15 ar som jag inte bott där längre sa är man ju inte van. Men vi är iaf ute en gang per dag jag och Miriam. Men det är inte sa manga andra som  är ute da kan jag ju säga.
    Som tur var verkar det som att Miriams nya dagis är ute nästan varje dag även om vädret inte är jättebra.

    Jag har ocksa värsta foglossningen Zandra. Bade vid ryggen och fram. Men jag har nog gett upp lite. Har prövat olika saker som ackupunktur och osteopati och förra graven sjukgymnastik. Tycker inte att det hjälper nämnvärt och da är det ju bara jobbigt att ta sig iväg och halla tiderna och allt. Nu är det ju "bara" tre manader kvar ocksa.

    Och sa börjar magen bli sa stor och hard att det verkligen är jobbigt att röra sig. Pust och stön - nu börjar jag bli less!

  • Ain

    Grattis till Virre!

    Idag har vi varit pa IKEA och köpt en ny säng till Miriam. Det blev inte en växasäng eftersom Markus tyckte den vita i metall var ful och den bruna passar inte in resten av rummet. Sa det blev en vit vanlig barnsäng i samma serie som vi har garderoben och skötbordet och bokhyllan i.

    Sa i natt sover Miriam för första gangen i en stor säng. Hon var jätteuppspelt när vi byggde upp den och skulle latsassova i den Men pa kvällen var det inte sa att hon sov lättare i den, men det tog heller inte mycket längre tid än vanligt (nagot jag fruktade). Vi far väl se om hon vaknar i natt och hur det blir i morgon bitti - om hon fattar att hon kan ga upp själv ellerinte

    Annars köpte vi en matta till köket och lite plastboxar för att förvara hennes lego och andra leksaker i. Vi maste ocksa göra lite rum i hennes stora garderob sa att lillebror far plats för sina kläder, sa vi maste om-organisera rummet lite...

    Jag kände att jag hade mycket energi under dagen (kanske boandet som blivit till mani men nu är jag ganska slut faktiskt.

    Ja bra ide att skära ut skumgummimadrass själv. Det funkar ju säkert jättebra.

    Xgirl: ska kolla in kläderna 

    zandra: jo, det maste ju vara frustrerande för Noah att inte kunna uttrycka sig som han vill. och för er som inte förstar. Hoppas det släpper snart sa att ni kan fa höra allt han vill berätta

  • Ain

    xgirl: fina kläder. De med landskap pa har jag ocksa funderat pa att köpa om de finns kvar när jag kommer till Sverige.

    zandra: wow, vill han ligga och mysa i sängen? vad gulligt det later

    Idag hade jag detta samtal med Miriam:

    Jag: Nu ska du ta och dricka färdigt för sedan ska du sova och sedan ska vi aka och simma.

    Miriam: simma simma simma!

    Jag: ja, men först sova...

    M: simma simma simma!

    J: Först sova sedan simma

    M: inte sova!

    J: jo, först sova sedan simma

    M: FöRST dricka! sedan simma

    J: ja, först dricka, sedan sova - sedan simma

    M: simma simma!

    suck... Men tillslut gick hon och sov middag utan problem och snart ska vi aka och simma

    Igar gick det bara bra med att sova. Hon vaknade visserligen pa natten och grät, men det gör hon annars ocksa om hon typ drömt nagot och sa. Och även nu när hon skulle sova mitt pa dagen steg hon inte upp ur sängen eller nagot, trots att hon egentligen inte ville sova.

    Som ni märker är Miriam inte som Noah Hon vill hellre leka än ligga och trak-sova... men hon behöver ju sova och när hon väl ligger i sängen brukar det ga bra.

  • Ain

    Xgirl: du lade ju ut en bild med tva bodies och ett par tights i gult. Jag menade tightsen och bodyn till höger, den har ju ocksa typ landskap och nagon katt pa. Men klänningen du länkade till är ju ocksa fin!

    Du är förövrigt inte ensam om att bli lite irriterad pa den bättre hälften. Ibland är det befogat och ibland inte

    Alltsa generellt är Markus duktig pa att göra lika mycket som jag hemma, han kan se själv vad som behövs göras, det är inte jag som behöver paminna och säga vad han ska göra. MEN, han ar jättesvart att verkligen fatta att jag nu behöver vila mycket mer, och även behöver lite extra ompyssling, sa det blir ibland lite gnäll här hemma över det. Jag kan tycka att han pa egen hand kan tänka pa att säga at mig att det inte är nagra problem om jag sitter och läser lite i soffan osv för att vila mig. Eller atminstone inte bli sur om jag ber honom göra nagot istället för att göra det själv. Da tycker han att jag liksom säger att han inte gör nog. Och det är det ju egentligen inte, bara det att jag inte orkar själv.

    Men för att vara ärlig, det som jag blir mest sur över är att han liksom verkar tycka att allt är normalt. Jag skulle gärna vilja höra nagongang att magen är fin, att han klappar pa magen osv. Men han har saa svart att tycka att en bebis är kul innan den är här. Det var samma med Miriam. Jag far verkligen intrycket att han inte alls vill ha bebisen - men egentligen vet jag ju att det inte är sa. När Miriam var här och liksom reell, sa var han ju hur förälskad som helst, och han tycker ju det är kul med denna bebis med. Men för honom är det för overkligt tror jag. Men man tycker ju att han medvetet kunde tänka pa att uppmärksamma magen lite grand iaf när han vet att det är viktigt för mig...

    Zandra: joda det var väldigt roligt pa badet. Fast jag kände mig inte riktigt bekväm. Vi hade nämligen en liten kris innan vi kom iväg. Min mammabaddräkt är försvunnen! Sa jag provade en bikini som jag hade när jag var gravid förra gangen, men nu väger jag mer sa nedernelen är ganska liten och det blir lite bilringar under armarna... Men jag tänkte att den kanske ända kunde funka, den visade ju inte hela bysten iaf utan täckte det viktigaste Men da gjorde jag felet att fraga Markus vad han tyckte och han bara "jaa, den passar ju inte precis". Tack för den... Man kan ju vara lite mer taktfull liksom Till slut tog jag dock min vanliga baddräkt som mot förmodan passade nagorlunda, men absolut inte satt bra, men den fick iaf ett ok fran modemedvetna maken   Men jag ska erkänna att jag faktiskt blev ganska sur ett tag...

  • Ain
    Xgirl83 skrev 2010-01-10 20:59:01 följande:
    Vilka jättebra tips, CarlAstrid!! Jag ska läsa dem fler gånger. Och så som du beskriver hur Emil är när du har "sovmorgon" är PRECIS så som Andreas är! Selma är och studsar på mig, jag sparkar på Andreas och han gör nåt tafatt försök att ta Selma men somnar om. Hon hoppar på mig, jag säger till henne att gå till pappa, han försöker lägga henne intill sig i förhoppningen att hon ska somna om. Han somnar, Selma studsar på mig, jag sparkar till Andreas. Osv osv... Då går det verkligen inte för mig att somna om sen. Och det är så jobbigt om man då kanske gått och lagt sig lite senare just för att man förväntar sig att få sova nästa morgon, då får man ju istället MINDRE sömn än vanligt.
    Haha, ursäkta att jag skrattar, men PRECIS sa hade vi i morse Da var jag ocksa lite lagomt sur... (fast oftast brukar han faktiskt ta med sig Miriam ned)
    Xgirl83 skrev 2010-01-10 21:05:37 följande:
    Ain: Jag hade också blivit lite sur för en sån kommentar som den om bikinin faktiskt! Fast även där tycket väl männen att vi är konstiga när vi blir sura när de bara svarar på vår fråga. Hehe.
     
    Ja, han sa ju det, "varför fragar du om du inte vill ha ett ärligt svar". Tjaa, för att fa stöttning att det inte ser helt galet ut? Fast det gjorde det visst

    Och jo, ofta kunde man ju vara rakare, det är sant. Fast ofta tycker jag att jag varit det, och Markus VET ju tex att jag gärna vill höra snälla saker om graviditeten och att han kan gosa lite med magen och sa. Det är bara det att han inte tänker pa det, eftersom han mer visar sina känslor i saker han gör (just nu vattorkar han golvet tex...), och jag har ju inte direkt lust att fika efter komplimanger hela tiden

    Inte lätt det där... Men det är ju skönt att veta att manga andra har samma problem

    http://www.familjeliv.se/Bloggar-3-52/b120264.html  Detta är förresten min systers blogg, där hon skrev om den snabba förlossningen.
  • Ain

    Ja, Miriam sover ocksa ganska daligt pa sista tiden. Hon vaknar och grater och ropar pa oss. Ibland somnar hon om i sängen utan problem, ibland funkar bara att hon kommer in till var säng. Men da sover vi ju sa himla daligt... Jag märkte det idag pa mammayogan, da vi skulle göra knipövningar höll jag pa att somna Fast annars är jag inte sa trött och sömnig, men om jag lägger mig ned och vilar somnar jag supersnabbt
    Hur som helst tror jag att det är nagon slags utvecklingsfas, för det verkar inte direkt som trots, eller som att hon inte "vill" sova, utan hon vaknar och grater och bland funkar det att lugna henne ibland inte sa bra.

    Här snöar det jättemycket nu. Tror faktiskt inte det snöat sa mycket och sa länge pa de senaste aren. Varje ar far vi ju snö, men att det snöat sa länge är inte vanligt. Som tur var sa vänjer folk sig ju lite, och det blir plogat relativt snabbt och sa, sa det är lite mindre kaotiskt nu än det var tidigare i veckan. Men det är ända himla jobbigt att ta sig runt.

    zandra: vad skönt att Noah far vara pa dagis fulltid. Det behövs ju (eller atminstone nästan fulltid) om ni ska jobba och plugga heltid...

    Miriam har ocksa storlek 86. 92 kan fungera, men da är det lite stort. Men oftast köpter jag 92, för 86 kommer nog inte passa jättelänge till.

    Ja, Miriam vill gärna rita lite överallt hon med inga tapetmalningar ännu, men bord, och böcker och hon själv har ju blivit fint bemalade kan man ju säga.

  • Ain

    Malia: ja, sadant är ju jobbigt. Och sedan att tvätta ögonen brukar ju inte vara det lättaste heller Miriam har haft flera ögoninflammationer, men som tur var aldrig sa att hon inte fatt upp ögonen alls.

    Zandra: skönt att du hann klart med din uppgift. Duktigt gjort pa sa kort tid!


    I natt vaknade Miriam vid 23:00 tiden och grät. Jag hörde att hon andades tungt och väsande - lite som vi astma och sa hostade hon konstigt. Det kom väldigt fort, för hon var inte alls förkyld da hon gick och lade sig. Sedan när hon pratade sa var hon alldeles hes. Efter att ha konsulterat en läkarbok misstänkte vi att det var falsk krupp och där rekommenderas det att ringa en läkare, sa vi fick ringa till barnsjukhuset. De trodde ocksa att det var falsk krupp och vi fick bla radet att ga ut och promenera i kalla luften. Det ska tydligen hjälpa och sedan aterkomma om det blivit värre. Jag kan ju inte pasta att kylan hjälpte, men hon blev heller inte värre, sa vi akte aldrig in till akuten. Det tar ända typ 30 minuter och mitt i natten är det ju inte det roligaste man kan ha för sig.
    Markus lag sedan vid hennes säng pa natten och hon vaknade upp ett par ganger för att hon hade svart att andas. Men nu i efterhand har jag förstatt att hon haft ett ganska lätt kruppanfall. Vissa blir ju bla om läpparna och sa. Vi fick iaf aldrig panik eftersom hon hela tiden kunde andas.

    Sedan nu i morse andades hon fortfarande väsande sa da akte vi in pa barnakuten pa ett annat sjukhus i närheten där man kan fa en akuttid och slippa sitta och vänta. (de har ej öppet pa natten) Där kollade de lungorna, syremättnaden osv och allt verkade bra, sa läkaren konstaterade att det var falsk krupp.

    Nu idag har hon matt bara bra, om än trött och hostig. Hostan kan tydligen sitta i ganska länge. och det kan hända att hon far andningssvarigheter i kväll igen. Men troligast mindre jobbigt än igar.

    Det var bara sa överraskande att hon vaknade och helt plötsligt hade svart att andas, när hon inte alls varit sjuk innan.

    Annars var vi pa ett terrarium idag. Det är väldigt litet, men a andra sidan passar det ganska bra med Miriam. Ormarna var inte alls kul, för de rör sig inte, men krokodilen, sköldpaddorna och spindlarna var kul

    Nej, nu ska jag smaka ett bröd jag just bakat. Det är med bikarbonat och bakpulver sa i svenska recept ska man ju ha fil till det. Och fil hittar man inte här. Tog istället kefir som ju är liknande fil. Far se hur det smakar Det gar väldgt snabbt att röra ihop iaf.

  • Ain

    Jo, det var lite obehagligt, men hade hon haft ännu svarare att andas hade jag nog blivit riktigt orolig. Nu var det ända ganska lätt, och man sag att hon heller inte hade panik även om hon var ledsen när hon vaknade pga andningen.

    De kan fa lätt feber, men oftast är det inte nagon hög feber.

    miriam äter jättedaligt. Nu har hon börjat smaka lite mer olika saker, men det är ända nästan alltid bara det hon känner till och gillar, dvs pasta och ris, korv, köttbullar, fiskpinnar eller annat panerat, ibland tabouleh och sa frukt. Inga grönsaker eller potatis, eller vanligt kött. Tyvärr tycker hon mest om fet mat och sa frukt (som ju är nyttigt, men kanske inte lika nyttigt som grönsaker) sa hon är ganska rund trots att hon inte äter sa bra. Inte tjock alltsa, men hon ligger nästan en kurva över medel pa vikten medan längden är medel, sa man far kanske passa sig lite. Vi har nu börjat försöka vara lite strängare med maten sa att det inte blir sa mycket "specialmat" at henne, utan ge henne fran varan och annars far det vara (men ända försöka se att hon far nagorlunda i sig bra mat över en dag). Hon far alltid frukt och det äter hon alltid.
    Men vi hoppas att hon snart börjar smaka och äta av all mat. Vi försöker nu med att man iaf ska smaka, men det funkar inte sa bra

    Jo, kefir smakar ju lite som fil och det viktiga i sadana bröd med bikarbonat är (tror jag) att filet är syrligt för att fa det att jäsa, och det är ju kefir ocksa. Men kefiren här är mycket syrligare än den är i Sverige...

    xgirl: skulle ocksa gissat pa ligamenten.

Svar på tråden Vi från "Första barnet i november 2007" - del 9