• jelena2

    Järnrikt!

    Jag vill bara tipsa om lite järnrika frukter och grönsaker. Det pratas om jordgubbar och broccoli t.ex. men det finns mycket bättre alternativ!!!
    Jag blir skitkass i magen av järntabletter. Finns det fler som jag, så kommer här lite tips:
    Carambola, torkade dadlar, passionsfrukt, pepino och physalis. Dessa innehåller 1 mg eller mer per 100 g ätlig del FÄRSK frukt.
    Bönor, fänkål, jordärtskocka, mangold, persilja, spenat, svartrot och vitlök. Dessa innehåller 1,9 mg eller mer per 100 g ätlig del FÄRSKA grönsaker.
    I konserverat tillstånd kan det säkert skilja sig...

    /Jelena

  • Svar på tråden Järnrikt!
  • lata kocken Johanna

    goda snacks som man kan släta med sej och som är rika på järn:

    torkade aprikoser 6mg/100g
    torkade dadlar 1,3mg/100g - färska mindre än hälften
    torkade fikon 2,2mg/100g
    russin 2,4 mg/100g

    en del nötter och frön är järnrika tex
    cashew 6mg/100g
    pistaschnötter 6,7mg/100g
    solrosfrön torkade 6,8mg/100g
    hasselnötter 3,6mg/100g
    pumpafrön 15mg/100g !!!

    annat järnrikt
    messost 30% 10g/100g
    messmör och all annan messost 5g/100g
    cornflakes berikade 7,1mg/100g
    SpecialK 13mg/100g
    parboiled ris berikat kokt 1mg/100g (icke berikat 0,2mg)
    fullkornspasta kokt 1,5-2mg/100g

    produkter med mycket hemjärn - som är lättare för kroppen att ta upp
    hårt blodbröd 19,8mg/100g
    paltbröd 26mg/100g
    blodpudding beroende på fetthalt 17-19mg/100g
    leverpastej beroende på fetthal 5,5-7,7mg/100g

    ett lite kul faktum:
    köttfärssås hemlagad i vanlig panna 1-2mg/100g
    köttfärssås helagad i gjutjärnspanna 4,5-5,5mg/100g

  • lata kocken Johanna

    buffar upp den här tråden

  • doktorC

    Intressant - jag läste häromdan om pumpafrön men visste inte att dom var SÅÅ järnrika. Coolt, då ska jag köpa det.

    Nu måste jag passa på att fråga er en grej som jag funderar på.
    Det verkar ju som om alla gravida i princip måste ta järntillskott. Varför tror ni att det är så? Jag menar, kroppen borde ju vara kapabel att fixa det själv med rätt kost. Gick alla gravida runt och hade järnbrist förr i tiden, eller åt dom något vi inte äter, typ inälvsmat? Vad tror ni?

    Jag skulle gärna försöka få i mej järn från maten om möjligt. Det blir väl att äta paltbröd och pumpafrön då..

  • lata kocken Johanna

    man använde järngrytor istället för rostfria och det ger en enormt stor skillnad i järnintag - så den som har problem ska verkligen satsa på att laga all mat i järngrytor

    alla siffror är tagna från slvs livsmedelstabell (från 2002) min är snart sönderläst eftersom jag använt den i ett antal kurser i utbildningen

  • doktorC

    aha, vilken tur man gör det då
    det var ju otroligt stor skillnad ja enligt din tabell!

  • lata kocken Johanna

    makens moster var anemisk (mellan 90och 100 i HB) och bytte ut en stor del av sina grytor och pannor mot gjutjärn

    tre månader senare hade hon 130-140 i Hb - visserligen inte gravid men det är ett exempel på att det har effekt

  • doktorC

    är det sånt järn som lätt tas upp av kroppen också?

  • Hildis

    Bra tråd. Jag puffar. Den här åker in bland mina favoriter!

Svar på tråden Järnrikt!