• Amulett
    JPL skrev 2009-11-17 21:51:04 följande:
    Tack för tips! Böcklingpastej, korvpålägg och salami ska inhandlas. Nya tag med makrill ska tas. Mums.
    Vi har Euroshoppers Hushållsmedwurst (enormt stor förpackning) och ibland Scans prickig korv. Skinka går det också åt massor av.
    Tycker det är lite trist att så många av "påläggskorvarna" innehåller mjölkpulver, men det är väl bara att gilla läget.
    Tror jag ska ta och leta rätt på böcklingpastej jag med. Låter ju riktigt spännande!
  • Amulett
    Blå Flygare skrev 2009-12-01 12:42:51 följande:
    Svar från livsmedelsverket ang märkning av varor och starterkultur:"I den lagstiftning som finns idag så ska det framgå i ingrediensförteckningen om någon ingrediens innehåller mjölk eller en produkt av mjölk. Om det är uppenbart och allmänt kännt att ingrediensen är en mjölkprodukt behöver det inte skrivas ut extra, t.ex. filmjölk, ost och smör. Men det är inte alla konsumenter som vet att vassle, kassein och laktos kommer från mjölk, och då ska det stå i märkningen. Vi som är kontrollmyndighet (Livsmedelsverket eller kommunen) kan påpeka detta och kräva att företaget ändrar i sin märkning. Livsmedelsverket har gjort det bl.a. då det gäller att Fjällbrynt messmör innehåller vassle. I ingrediensförteckningen står det nu "vassle (av mjlölk)". Men det finns nog många produkter som saknar denna märkning.Starterkultur är mikroorganismer, oftast bakterier, som växer i filmjölk, ost, salami och andra fermenterade livsmedel. Gör livsmedlet surt, sänker pH. Bakterierna är ofta olika typer av mjölksyrabakterier. Men detta har inget att göra med att de skulle innehålla mjölk. Namnet har de troligtvis fått för att de kan växa i mjölk och bilda en syra som någon gång fick namnet mjölksyra.Det är en ny EU-gemensam lagstiftning om märkning på gång, men det är inget som tyder på att det skulle bli krav på den märkning du föreslår, utan bara det som jag skriver överst i detta mail. Men jag skickar vidare dina synpunkter till mina kollegor som är med i arbetet med denna nya lagstiftning."Med tanke på "Men det är inte alla konsumenter som vet att vassle, kassein och laktos kommer från mjölk, och då ska det stå i märkningen. Vi som är kontrollmyndighet (Livsmedelsverket eller kommunen) kan påpeka detta och kräva att företaget ändrar i sin märkning. " kommer jag framöver vara på företag om märkning och om de inte tar åt sig kontakta livsmedelsverket. Fram för bättre märkning!!
    aha! Intressant och skönt för då är salamin OK, då? eller?
  • Amulett
    saffe skrev 2010-02-04 18:30:45 följande:
    Här var det ingen aktivitet.. För att svara Jo anna: Ja, det kan ta så lång tid innan dom reagerar!En fråga: Tittade på delicatos chokladbollar idag ( 1 "inplastad" chokladboll, inte i kartong) och det stod "kan innehålla spår av mjölk" på.. Det har jag inte sett förut! Någon som vet ifall dom har ändrat i tillverkningen eller om dom bara blivit noggrannare på att märka förpackningen?
    Jag har skrivit om detta i någon tråd tidigare men minns inte vilken ... men jag har snackat i några svängar med dem.
    Enligt kundtjänsten på Delicato är det underleverantören av "skalet" som har börjat märka skalet med "spår av mjölk". När jag bad dem kolla vad som förändrats så fick jag tillslut svaret "ingenting".
    Så man får väl testa och se. Jag märkte förändringen när jag kollade på webben där det stod spår av mjölk, medan det inte stod på min kartong hemma.
  • Amulett
    Miralicia skrev 2010-02-04 19:43:51 följande:
    Det var väl diskussion här kring delikatobollarna och att de fått märkning "kan innehålla spår av mjölk" i somras/höstas nån gång. Om jag inte minns fel så berodde det på att leverantören av själva chokladdoppet till bollarna hade börjat märka chokladdoppet med "kan innehålla spår av mjölk", men enligt leverantören av chokladdoppet så har de inte ändrat något i tillverkningen av det utan enbart ändring av märkningen och Delikato har inte ändrat något i tillverkningen av bollarna, utan de ska vara lika dana som tidigare. Varför leverantören av chokladdoppet börjat spårmärka även om de inte ändrat något i tillverkningen hade väl Delikato inte själva fått ngn förklaring till. Har de varit ok så att man har kunnat äta dem tidigare så ska de vara ok nu med, har jag för mig att svaret från Delicato blev när nån här inne var i kontakt med Delicato. Om jag inte minns helt fel.
    haha! Du beskriver det mycket bättre än mig!
Svar på tråden Mjölkistråden - barn & vuxna