• Hoppentoss

    Lindrig Asperger - kan det växa bort?

    Nej Det växer ej bort..
    Men dom lär sig att hantera situationerna.

    Min son har lite lite åt AS. Men som 15 åring så märker ingen hans problem alls. Han själv har övat och har lärt sig hantera situationen mycket tackvar att vi fick hjälp att förstå hur han ser på saker och hur han tänker.

    Kram på dig.

  • Hoppentoss

    Min bästa kompis har asberger full ut.

    Det är asbergen som gör henne unik. Hon är det goaste vännen man kan tänka sig.

    Min son har haft henne som idol och inte skämts över sin diagnos. Vi talar ofta om hans fördelar av diagnosen. Bygger upp honom.
    Ställer ofta frågor som hur tänker du då? hur löser du det? osv. Vi talar mycket.
    Rutiner är vikigt..
    Sånna tips fick vi av vår underbara psykolog.


    6barnelagom skrev 2009-11-17 11:35:43 följande:
    Tack för snabba svar! Nej, vi fick inte så mycket info om detta. De ställde inte diagnosen utan vi fick veta lite "off the record" att hennes svårigheter kan sammanfattas "lindrig Asperger" men att hon som sagt inte uppfyllde alla kriterier. Vi utgick ifrån att det skulle vara livslångt men nu märker vi att svårigheterna blir mindre, och det snabbt. Vi har forskat i detta på egen hand och förstått hur vi ska hjälpa henne att bli mer självständig t ex. Sen har ju behandligen mot ångesten hjälpt även mot andra problem, som det verkar. Kul att din kille fungerar bättre! Hoppas min gumma också kommer att göra det i framtiden med. Kram tillbaka
  • Hoppentoss

    Den frågan ställer min vän ofta.


    6barnelagom skrev 2009-11-17 13:31:34 följande:
    Ja, med det menar jag alltså: frågan är vilken typ av hjärna som egentligen är bäst? De är kanske bara olika varianter som är bra på olika sätt? "Handikappet" blir väl i kontakt med en oförstående omvärld.
  • Hoppentoss

    Intressant.
    Det måste finnas olika "läran" eller syn på detta. under vår utrdning sa dom att det ej kan växa bort men han lär sig hantera det.

    Även när vi fick gå på anhörigkurs (min mans son har med aspberger men starkare drag) Så sa dom samma sak.

    Så intressant läsning.


    kaffemamma skrev 2009-11-17 13:37:52 följande:
    Åsikterna om asberger och autism kan försvinna / tränas bort varierar. Det finns ganska många fall där barn haft en full autismdiagnos som sedan tagits bort. Sen kan man argumentera om de anpassat sig / lärt sig leva med det eller om de blivit av med de grundläggande "problemen". Här exempel på en svensk pojke: www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%2020... De flesta liknande historier, internet och autismvärlden är full av dem, handlar om barn som från början har mycket större problem än de du beskriver. En del historier är förstås internetskrönor, men jag har faktiskt kommit i kontakt med en hel del föräldrar som upplever att deras barn är fria från autism idag. Oavsett om alla böcker säger att det är livslångt.
  • Hoppentoss

    Du har rätt...men en liten tanke.

    Min kompis som har en stark diagnos på asberger. Hon har lärt sig att spela "normal". Hon har lärt sig hur hon skall uppföra sig på det sätt som räknas som "normal". Men i sina tankar så är hon samma person med samma drag.
    Det är knappt inga som skulle kunna gissa hennes diagnos. MEn jag ser tydligt när hon sätter in sig i rollen som "normal" och när hon är sitt underbara själv.

    Om man vänder på det. Om vi spelar "Asberger drag" är vi då en asberger?

    Dom som är i min omgivning lär sig att vad som är "normalt aggerande" och spelar där efter.

    Men jag är ingen proffs. jag har bara turen att ha många av dessa underbara personligheter omkring mig.


    Ejnie skrev 2009-11-20 08:30:50 följande:
    Om det går bort eller inte tror jag egentlgien är en fråga om definitioner. Som jag förstår det är autism/aspberger en samlad grupp egenskaper där personen avviker från det normala. Om man kan träna bort/lära sig hantera dessa egenskaper så att personen vid bedömningen inte skulle få en diagnos kan man väl säja att man är botad. Samtidigt kommer personen sannolik ha kvar drag av egenskaperna men inte så mycket att det märks, dvs det är egentligen itne borta bara lindrat.Jämför med en diabetes-2 patient som med ändrade kostvanor slipper både sprutor och tabletter. Är hen då botad eller lindrad? Tja, inget stämmer riktigt, hen skulle ju inte diagnosticeras med diabetes om hen gick till doktorn då men samtidigt har hen ju antagligen rätt nära till att det "blommar upp" om hen missköter sig.Och egentligen, spelar det roll i slutänden om personen är frisk eller lindrad?
Svar på tråden Lindrig Asperger - kan det växa bort?