• Linnis
    Äldre 23 Nov 23:01
    3818 visningar
    17 svar
    17
    3818

    Det blev Colombia!

    I dag fick vi besked av AC att vi äntligen kommit fram i landskön och kan - om vi vill - börja samla papper till Colombias privata barnhem. Och det vill vi ju. Så i kväll är vi så glada, så glada. För första gången under 10 års barnlöshet så känns det som att jag faktiskt nu har en chans att kunna bli mamma inom en inte alltför avlägsen framtid. Ett glas vin i kväll och är nu gråtmild av glädje.

    Någon som vet vad pappers-samlande för Colombia innebär? Vi väntar ivrigt på PM3 från AC, men all förhandsinformation är välkommen.

  • Svar på tråden Det blev Colombia!
  • Äldre 23 Nov 23:04
    #1

    Häääärligt!! Grattis! Vi har just, nästan, samlat alla papper som ska skickas till just Colombia!

  • Linnis
    Äldre 23 Nov 23:12
    #2

    Tack Kusin Knase, är det mycket jobb som ska göras i papperssamlandet? Vad är det vi har framför oss?

    Mest orolig för att behöva involvera hemutredaren igen eller att sammankalla släkten/referenter (alla bor inte där vi bor) för att det krävs?

  • KimKat­t
    Äldre 23 Nov 23:15
    #3

    Åh så spännande! Grattis!! Hoppas er väntan inte blir lång.

  • Äldre 23 Nov 23:15
    #4

    Stort grattis Linnis! Vad härligt!

    Kram/ Kluran

  • Äldre 24 Nov 07:30
    #5

    Grattis och lycka till!

  • miaske­ll
    Äldre 24 Nov 07:48
    #6

    Vi var tvungna att komplettera vår hemutredning för att utredningar till Colombia ska skrivas och innehållas särskilda saker. Men ibland kan man ha tur och redan ha allt det Colombia vill ha i utredningen. Vi fick komplettera med sju sidor! Angående referenter så ska du ha tre stycken. De ska skriva var sitt brev. Förutom detta så ska du ha ut ut från polisregister, personbevis, foton, passkopior, personligt brev, ansökan till barnhemmet, friskintyg....det kan vara mer intyg också, men jag tror det skiljer sig från barnhem till barnhem också vilka papper som ska in. Invänta pm3, där får du exakta instruktioner hur alla papper ska se ut. Vilket barnhem ska ni få adoptera från? Vi väntar barn från Los Pisingos i Bogota, Colombia.

    Lycka till med papperssamlandet och grattis till det förnämliga landsvalet.

    Du kanske redan är med i vår google Colombia-grupp? Om inte, så är du välkommen! groups.google.se/group/adoption-colombia/
    Du måste ha ett googlekonto för att ansöka.

  • Ålen
    Äldre 24 Nov 08:38
    #7

    Linnis, vad härligt för er!!! Då vi också är väldigt intresserade av Colombia (via AC) blir jag lite nyfiken på hur länge ni stått i kö?

    Lycka till med samlandet!!

  • Namast­e72
    Äldre 24 Nov 09:59
    #8

    Grattis! Vad kul!


    { Väntar på vår efterlängtade dotter }
  • Äldre 24 Nov 10:26
    #9

    Vad roligt! Grattis!

    {#lang_emotions_cheers}

  • Äldre 24 Nov 11:08
    #10

    Linnis: vi fick reda på innan vi fick PM 3 att en del saker inte riktigt hade kommit fram i hemutredningen, så vi bjöd hem vår utredare för att prata om dessa saker (igen) och se till att allt det viktiga skrevs ner. Sen sammanställde utredaren utifrån det ett aktualiseringsintyg som vi skickade in till organisationen och fick godkänt.

    Något ni kan göra så länge är att kolla om ni har foton till presentationen, trevliga och glada kort som visar vilka ni är och hur ni bor och att ni älskar varann. Bara ca 10 stycken (i de vanliga fotofickorna jag köpte får det bara plats 8 kort, 4 per sida), så det gäller att gallra! Se till att ni är ganska uppklädda och att alla som är med på bild har skor på sig!

    Vi "återanvände" våra referenter, de uppdaterade mest de tidigare referensbreven enligt instruktionerna om hur de skulle se ut samt med namn och uppgifter om sina resp nytillskott i sina familjer etc. Samt nytt datum såklart. Får se om det blir godkänt, men det borde inte vara några problem.

    Ta och boka läkartid också så fort som möjligt, det är ju inget som sjukvården prioriterar idag precis, med alla vaccinationer som all personal nu jobbar med...!

    Lycka till och låt er inte överväldigas utan ta en sak i taget!

  • Linnis
    Äldre 24 Nov 11:35
    #11

    Tack alla ni trevliga människor!

    @ Ålen: vi har köat hos AC sedan början av 2007.

    Med tanke på vad Pixel-Mia och Kusin Knase berättar ska vi nog redan nu förvarna vår hemutredare samt boka in läkartider. Julen närmar ju sig med stormsteg så lika bra att förbereda det man kan. Och ny digital systemkamera har vi redan enats om att köpa till oss själva i julklapp så det passar ju in rätt bra.

    Jag har dock inte riktigt förstått hur det fungerar i Colombia. Skickar de vår hemutredning för bedömning i Colombia nu eller samlar man alla papper först och först därefter blir man utvald till ett specifikt barnhem? Och gällande ålderskraven, hamnar de lite äldre barnen i åldersspannet (vi har 0-36 mån) sannolikt hos oss som är "äldre" eller kan vi komma ifråga för ett barn under 12 mån? Vi är 34 och 36 år gamla och det är vårt första barn.

  • mamita­09
    Äldre 24 Nov 14:56
    #12

    Det är nog lite olika hur det kan fungera angående vilket barnhem det blir, när vi skulle skicka papper så skickade AC ut en förfrågan till barnhemmen som då meddelade om de kunde ta emot oss eller ej och det barnhem som då kunde ta emot fler ansökningar blev det. Nu när vi står i kö för syskon så önskar vi från samma barnhem. Det är nog väldigt olika hur det fungerar, vet en familj som skickade papper till Colombia och efter det vart placerade hos "deras" barnhem utav icbf. AC brukar nog oftast få information från barnhemmen när det finns plats för fler ansökningar och då meddelas de blivande föräldrarna.

    Angående ålder så är det väldigt svårt att svara på, jag själv är 27 år och vi fick en liten kille som var över 1 år. alltså ingen garanti att man får de minsta barnen bara för att man själv är yngre osv. Vi träffade en familj under vår vistelse som var 37 resp 38 som hämtade en 5 månaders pojke så jag tror de tittar på väldigt många olika aspekter när de placerar barnen och inte bara ser till ålder. Men de flesta barn som kommit till Sverige under 2009 har varit strax över och strax under året men även flera äldre än så.

    Vad roligt att det blev Colombia, lycka till och kramar

  • Mollso­n
    Äldre 24 Nov 15:48
    #13

    Grattis till att få påbörja papperssamlandet till Colombia!

    Vi har våra handlingar i Colombia och hos barnhemmet Los Pisingos.

    Mitt tips är att vänta med att boka läkartid och tid hos familjerätten. Vi behövde inte komplettera våran hemutredning utan den såg bra ut- AC återkopplar om ni behöver komplettera med något och i såfall vad.

    Till just Los Pisingos skickas handlingarna i två omgångar och läkarundersökningen görs vid omgång två. Vi skickade omgång två 6 månader efter första omgången så då var inte blanketten aktuell och vi fick göra om läkarundersökningen.

    Så mitt tips är att invänta PMét från AC så att ni slipper dubbla utlägg.

    ..också nyfiken på vilket barnhem ni ska skicka till..

    Lycka till!!

  • Äldre 24 Nov 16:38
    #14

    En viktig detalj som lätt glöms bort men som bör förberedas i god tid är era vaccinationer. Vänd er till vilken vaccinationscentral som helst och tala om att ni ska resa till Colombia, vart i landet ni ska, syftet med resan och hur lång tid ni beräknas vara borta så vet de vad ni behöver. Vaccinationer håller i allmänhet flera år. Däremot kan det ta tid att bli fullvaccinerad mot exv. hepatit. Någon av er kanske måste BCG-vaccineras, och den tar tid att läka. Det är heller inte så kul att ha nyvaccinerade, ömma armar när man träffar sitt barn första gången. Bättre att ev. biverkningar har fått klinga av.

  • Äldre 24 Nov 21:58
    #15

    Åh, vad roligt med Colombia! Fantastiskt land och underbara barn!! (Opartisk som jag är ) Lycka till med papperssamlandet!! Det som vi upplevde som "jobbigast" var nog fotograferingen, vi sparade den till sist och var stressade och skulle ta alla kort på samma dag. Ingen bra idé. Svårt att få med vår då 2,5 årige son på noterna.

    GRATTIS!!
    /Lisa med två prinsar födda i Colombia

  • Linnis
    Äldre 24 Nov 22:49
    #16

    Tack alla för bra input. Det som känns lite osäkert är åldern på framtida barn dvs om man bör boka in sig på "baby-kurs" via AC och investera i en spjälsäng eller om man ska fundera på lite äldre barn, skippa spjälsäng och i stället boka in sig på nybörjarkurs i spanska.

    Eller också avvaktar vi bara PM 3, att landassistenterna fingranskat vår utredning för att se om komplettering ens krävs och ser bara tiden an.

    Men det där sistnämnda är vi ju ganska dåliga på....

  • Äldre 24 Nov 23:11
    #17

    Nybörjarkursen i spanska tycker jag ni ska satsa på i vilket fall. Ni ska vara i landet i flera veckor, och ni får ut mycket mer av er vistelse om ni kan tala och förstå språket lite.

    Måste också få gratulera er till ert landval (eller om det var landet som valde er?). Colombia är fantastiskt! Underbart land med underbara människor och inte minst underbara barn (är också helt objektiv hehe )

Svar på tråden Det blev Colombia!