Inlägg från: Centurion |Visa alla inlägg
  • Centurion

    Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?

    Har hört att öststatsländerna är klart överrespresenterade när det gäller alkohol- eller missbruksrelaterade skador. Tex FAS.

    Någon som vet något om Polen och Litauen?


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • Svar på tråden Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?
  • Centurion

    Oj 50% låter vansinnigt mycket?

    Jag menade inte heller specifikt FAS utan alkohol- eller missbruksrelaterade sjukdomar, begåvningsnedsättningar med mera.


    Vimsa2 skrev 2009-12-04 21:56:55 följande:
    www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=...Citat;"Denna studie bygger på en tvärvetenskaplig undersökning. I undersökningen studerades 72 av 99 barn i Västra Götaland födda mellan 1990 och 1995 och som adopterats från Polen, Rumänien, Ryssland, Estland eller Lettland åren 1993–97.""78 procent av alla barn som adopterats från Östeuropa hade ögon- och synförändringar som synnedsättning, skelning, brytningsfel, medfödda missbildningar och problem med att tolka sina synintryck. ""Barnen jämfördes med en köns- och åldersmatchad referensgrupp på 90 svenska skolbarn som bodde i samma region. Denna grupp genomgick exakt samma ögonundersökning som de adopterade barnen. Vi ansåg att referensgruppen var jämförbar med de adopterade barnen eftersom de adopterade barnen bott i Sverige i medeltal 5 år vid undersökningstillfället. De går i skola eller förskola och umgås med svenska kompisar, vilket innebär att de adopterade barnen i sitt dagliga liv jämförs med barn från det nya hemlandet till exempel i skolan och inom hälso- och sjukvården.""Vid vår kliniska undersökning fann vi att cirka 20 procent av barnen var begåvningssvaga (IQ70), och knappt hälften hade neuropsykiatriska problem som till exempel ADHD."
    Hm men i de Polska barnens fall pratar man om ögon- och synrelaterade problem och i svenskbarngruppen om rena begåvningsnedsättningar? Hur såg statistiken ut på den svenska gruppen?
    Welcome to walk a mile in my moccasines
Svar på tråden Någon som har statistik på missbruksskador på barn från Polen?