Inlägg från: Fossa |Visa alla inlägg
  • Fossa

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Lotlas skrev 2010-01-06 22:37:43 följande:
    Inflikar, trots att ni säkert redan vet, att på Akademiska sjukhuset i Uppsala är det rutin med sen avnavling sedan drygt ett år tillbaka!
    Aha! Då kanske man ska hoppas på att det är fullt på DS
  • Fossa
    abuelita skrev 2010-01-07 23:23:06 följande:
    Åker du till Uppsala då alltså?  Men kom ihåg att du har rätt att begära att de väntar med klampningen tills det slutat pulsera, alltså även på DS.
    Jag åker gärna till Uppsala bara jag slipper KS igen. Har skrivit i mitt förlossningsbrev om sen avnavling och min sambo är helt med på noterna. Har dessutom skrivit att jag själv vill klippa navelsträngen (sambon har ju redan klippt två ) så jag har lite kontroll på det också.

    Det skulle vara jättebra med en överskådlig lista på hur de olika sjukhusen förhåller sig till avnavling men det kanske är för beroende av vilken bm man får?
  • Fossa

    abuelita: Har du något tips på hur man ska förhålla sig om barnet får gulsot. Jag har läst på i bla dina länkar och jag tror baserat på det att risken inte är högre vid sen avnavling. Men tänk om man börjar klandra sig själv om det händer och tänk om personalen klandrar mig för mitt beslut. Lite flummigt, jag hoppas du förstår hur jag menar.

  • Fossa
    abuelita skrev 2010-01-07 23:49:09 följande:
    om jag skulle få barn nu  skulle jag säga till att klampningen och klippningen får vänta tills jag själv känner att det är dags, så  bondingen får vara helt ostörd,  åtmnstone en halvtimme, gärna en timme, utan att de är där och petar och pillar och babblar och slamrar och har sig. Den här första stunden är ju så viktig, och etsar sig in för alltid, i både föräldrarna och barnet, men framför allt i barnet...
    Jag vet. Det är det som är så hemskt med mina första barn som jag var skild från en hel dag när jag låg på IVA
  • Fossa
    Smilla75 skrev 2010-01-09 09:23:58 följande:
    Dock är det så att 50 % av barn med så dåliga värden att de behöver specialvård har haft en helt normal förlossning och det är oförklarligt varför de drabbats av syrebrist. Många av dessa hittar man inte om navelsträngen inte klampas eftersom provet från det pulserande blodet inte visar om de varit utsatta för långvarig syrebrist under förlossningen utan endast kortvarig.
    Intressant! Det borde ju isf betyda att dessa barn kan skadas av sen avnavling? Konstigt att något sådant inte fångades upp i studierna som gjordes i Halmstad. Vet du mer om detta/var kommer informationen från?
  • Fossa
    Smilla75 skrev 2010-01-09 09:23:58 följande:
    Dock är det så att 50 % av barn med så dåliga värden att de behöver specialvård har haft en helt normal förlossning och det är oförklarligt varför de drabbats av syrebrist. Många av dessa hittar man inte om navelsträngen inte klampas eftersom provet från det pulserande blodet inte visar om de varit utsatta för långvarig syrebrist under förlossningen utan endast kortvarig.
    Nu har jag läst rapporten du refererade till. Förstod förstås inte allt men jag tolkade det som att om provet togs inom 30 sekunder från pulserande navelsträng skulle det vara lika bra som ett prov från klampad navelsträng?
  • Fossa
    Smilla75 skrev 2010-01-09 22:05:11 följande:
    Ja, men det visar inte om det utsatts för långvarig syrebrist under förlossning tyvärr.
    Kan du citera ur rapporten? Jag vill verkligen försöka förstå detta innan jag beslutar mig.
  • Fossa

    Ibland känner jag bara för att stänga in mig på toa för att få föda ifred Den oro jag har inför fl handlar uteslutande om att jag inte ska respekteras av vården. All uppladdningsenergi lägger jag på att hitta argument för att inte bli överkörd och få följa det min instinkt säger (föda upprätt utan smärtlindring, värkstimulerande och klampning och själv ta emot barnet) utan att behöva stöta mig med någon. Det känns helt absurt.

  • Fossa

    abuelita, Jag har funderat kring doula men jag tror att jag pga trevlighetskomplex skulle ha svårt att slappna av med en främmande person. Har ingen nära mig som jag känner mig helt avslappnad med heller. Min största önskan är att få vara ifred och kunna gå in i mig själv. Min strategi nu är att vara kvar hemma så länge det bara är möjligt. Jag är ju tidigare snittad så jag hoppas att det inte blir så mycket krångel med extra övervakning pga det.

  • Fossa

    abulelita, min sambo ska vara med men som jag ser det inte i första hand som stöd för mig utan för att han ska vara med om sitt barns födelse. Han är upplyst om att jag vill vara ifred och inte ha några glada tillrop.

    Jag har fem minuter till KS och tio till DS så jag kanske ska passa på att åka i vilofasen

    Att EDA kan leda till värksvaghet visste jag och därför var det ett önskemål att få slippa det inför min tvillingförlossning (som blev ett akutsnitt). Jag har dessutom läst att risken för värksvaghet är större om man har burit tvillingar tidigare eftersom livmodern är så uttänjd men vet inte om det stämmer. Tack för tipset om bröstvårtorna!

    Intressant om 12 h-gränsen! Gäller det oavsett i vilket stadie man kommer in? Ytterligare en anledning att vänta med att åka in isf.

  • Fossa

    Kan tillägga, ang ovanstående, för de som väntar tvillingar att det är bra om det är tydligt vilken bäbis som är vem. Det var något av det värsta från min tid på iva efter akutsnittet att titta på bilderna i digitalkameran och inte veta vem som var vem.

  • Fossa

    trållmor: Synd att vi inte tänkte på det. Eftersom vi har tvåäggstvillingar flicka/pojke insåg jag inte att det kunde bli ett problem.

  • Fossa

    Blgebo: Förlåt en ot-fråga men vet du om förlossningspall räknas som huksittande, halvsittande eller sittande ställning? Det finns nämligen en artikel i Dagens medicin som varnar för bristningar i huksittande ställning men som menar att sittande och halvsittande positioner innebär mindre risk för bristningar.

Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.