Inlägg från: BlommyNess12 |Visa alla inlägg
  • BlommyNess12
    SchumiFerrari skrev 2010-01-09 20:53:14 följande:
    Den största är anemi dvs blodbrist
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?
    Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 16:02:56 följande:
    hej HellokillerN!Ja det stämmer att omedelbar avnavling ökar risken för  hypoglykemi (lågt blodsocker)Bl.a.  den här avnavlingsstudien har kommit fram till det :"We can now add to the list of potential benefits: less initial hypoglycemia," ....www.fsneo.org/JourClub/4-038.htm
    Tack så jättemycket för ditt svar! Det känns skönt att få någon slags förklaring till varför det hände, han var riktigt nära på att stryka med p.g.a detta.. Det är riktigt underligt att läkarna inte kunde ge något svar på varför det hände om det kommit fram i studier! Man tycker ju att läkare borde hålla sig uppdaterade.. :/

    Jag ska läsa länken, och kan redan nu säga att om det blir några fler barn så blir det sen avnavling som gäller..
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 19:01:32 följande:
    Varsågod Förstår att det känns skönt att få en trolig förklaring till att han mådde som han mådde.Ja det är verkligen RIKTIGT UNDERLIGT att läkarna inte har koll på vilka studier som görs och vad dessa kommer fram till. Jag hade kontakt med en engelsk förlossningsläkare på Facebook som berättade att han och en kollega till honom planerade att starta en avnavlingsstudie  "eftersom det inte gjorts någon sådan tidigare". När jag berättade för honom att det redan gjorts och fortfarande görs  massor runt om i världen och att det bl.a.  pågick en i Sverige just då (Halmstadstudien - som också trodde de var först i världen!), blev han väldigt förvånad. Sedan dess har jag inte hört något från honom, så jag vet inte om de kom igång med sin studie eller ej.Enligt George M Morley, som  nog är världens främsta expert på det här med avnavling, så pågår de flesta avnavlingsstudier  för forskarnas  egen skull , på skattebetalarnas bekostnad, och barnen används förstås som försökskaniner,  utan att föräldrarna får information om vad tidigare studier redan kommit fram till, alltså att tidig avnavling är skadligt.Halmstadstudien presenterades i oktober 09, men hur många  inom förlossningsvården känner till vad den kom fram till då? Antagligen inte många. Den kom bl.a. fram till att sen avnavling inte ökar risken för behandlingskrävande gulsot, vilket  förlossningspersonal har trott i evigheter och därför navlat av tidigt (dock inte så tidigt som vissa sjukhus gör för att ta pH-prov), och de flesta tror det fortfarande, trots att studien presenterades  för  3 månader sedan.
    Men varför är det på detta sätt? Jag blir helt kall inombords, detta är ju inte okej alls. Jag hade ingen aning om att tidig avnavling/klampning kunde vara farligt på något sätt, jag fick snarare intrycket av personal och barnmorskor att det kunde vara farligt att avnavla SENT, p.g.a gulsot, som kunde ge risk för hjärnskador etc..  Men om det finns forskning och bevis på att det inte är så, och att det inte finns någon form av fördel att avnavla tidigt, bara nackdelar, varför gör man det då?

    Att det inte talas om detta i media, för det är ju faktiskt inte riktigt klokt att det ska få pågå på detta sättet.
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 19:41:34 följande:
    Vilket sjukhus födde du på och hur  länge sen var det?  Om det var efter att riktlinjerna presenterades i oktober 08 så är det ren skandal, för då borde de ha fått vetskap om detta.Riktlinjerna presenterades i både Läkartidningen, Dagens Medicin, Barnmorskeförbundets hemsida, i Rapport på tv och  i många av landets dagstidningar och radiokanaler.  Jag hade informerat de flesta av dessa redaktioner, och många många fler,  som inte tog upp det.  Det funkar inte så bra om det bara är en person som stöter på hos media, eftersom de då lätt kan tro att det bara är en galen kärring som fått en fix idé. Några andra tidingar som dock nappade några månader senare var Borås Tidning och Norrköpings Tidningar :Olika metoder för navelprov på nyföddattp://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=471 0491SÄS går emot experternas rön om avnavling (den här länken brukar inte funka här på FL. I så fall kan du söka på rubriken)www.bt.se/nyheter/boras/sas-gar-emot-experter...(1069931).gm
    Sundsvalls sjukhus, den 22a oktober 2008, födde jag min son.. Vet inte om de hade fått informationen i början redan, eller under den första veckan vi var kvar på sjukhuset..
    Jag förstår att det måste vara svårt att få media att reagera när man står ensam, men alla i denna tråd som insett farorna borde tillsammans skriva mail till tidningar etc, så att ämnet blir lite mer belyst. Jag blir uppriktigt sagt helt förskräckt av detta, och kommer nog knåpa ihop ett mail åtminstone till våra två lokaltidningar (Sundsvalls Tidning, Dagbladet)
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 19:57:19 följande:
    Riktlinjerna presenterades den 23/10-08, alltså dagen efter att din son föddes!  Men eftersom jag hade tipsat Rapport så gick de ut med det redan den 18:e, så då BORDE förlossningspersonalen ha fått vetskap om det!!!Dessutom var det en Sundsvallspappa, som läste mina blogginlägg om avnavling, som enligt vad han själv berättade lyckades få alla barnmorskorna i Sundsvall att sluta med tidig avnavling. Ska se om jag hittar det han skrev i kommentar på min blogg. Ja det vore kanon om fler som läst här och insett att sen avnavling är skadligt hjälper till att informera media. Jag brukar be om det då och då men under de här 2 åren jag skrivit om avnavling på FL har det nästan aldrig varit någon som svarat på de inlägg där jag bett om hjälp, så nu blev jag verkligen glad
    Ja, jag tror det skulle ta rätt hårt om vi gick ut i media med hur min son mådde och tog skada, och att vi fick ingen som helst förklaring till varför det kunde vara på det sättet, utan fick bara axelryckningar, TROTS att riktlinjerna presenterades dagen efter, dvs samma dag han blev inlagd för intensivvård..

    Det vore jättekul om du kunde hitta den kommentaren, min barnmorska som skötte detta var Annelie Parlment (stavning?) och hon klampade t.o.m innan jag fick upp mitt barn på bröstet. Det värsta av allt var att ingen förklarade hur det kunde komma sig att det blev som det blev, när han var 12 timmar sprang de bara iväg medhonom från oss på BB och la in hono på Neo, tillslut fick vi ett rum så vi fick vara på samma avdelning som honom men vi fick inte träffa honom eller vara med honom på nästan ett dygn  framåt eftersom det krävdes så pass intensiv vård för att han skulle komma igång igen och få upp blodsockret.. :/ Och ingen sa ett ljud, de kunde bero på en bakterinfektion, men när proverna var negativa ryckte de bara på axlarna och sa "shit happens" ungefär..
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 20:17:19 följande:
    Jag bli verkligen frustrerad när jag hör sånt här. FATTAR inte varför förlossningspersonal är så okunniga och inte håller sig ajour med vad som händer inom deras område!!! Men det är därför jag lägger ner så mycket tid och energi på att informera blivande föräldrar och att försöka nå ut till de ansvariga inom och över förlossningsvården och till media..Jag hittade inte mitt blogginlägg med kommentaren från Sundsvallspappan men jag hade sparat hans kommentar bland andra positvia förlossningberättelser. Jag vet alltså inte när hans barn föddes, men jag gissar att det var närmare ett år innan riktlinjerna presenterades:"Jag fick mitt tredje barn för 2 veckor sedan och bad då personalen att avvakta med avnavlingen tills pulseringen slutat, vilket de gjorde. Hon kände inte till något om att det skulle vara farligt men gjorde ändå som jag bad.Dagen efter fanns en artikel i vår lokalblaska om ämnet som jag naturligtvis klippte ut och överlämnade till barnmorskan som faktiskt blev uppriktigt upprörd över att sådana frågetecken fanns utan att man tagit det på allvar. Sundsvalls barnmorskor tar nu detta på fullaste allvar och avvaktar med avnavlingen tills pulsering avstannat, bara för att vara säker på att inte skada barnet."
    Detta innebär alltså att de uttalat att de INTE sak utföra tidig avnavling/klampning, och sedan ändå fortsatt med det? Detta är ju inte riktigt klokt. Jag är så lycklig och glad över att min son faktiskt mår bra i dagens läge, men jag blir ändå förbannad. Det vore intressant att få kontakt med denna Sundsvallspappa, om du har hans mailadress så kanske jag skulle kunna få maila honom och fråga vilken BM de hade, och vilken barnmorska han pratat med, så att jag kan ringa och prata med den personen som gjort uttalandet, och fråga varför det inte blev någon "utlovad" förändring. Men det är självklart helt upp till dig om du vill lämna ut den eller inte, i min inbox då såklart.
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-10 20:42:16 följande:
    Nu hittade jag mitt inlägg där han kommenterat och det var från 7 april 08. Alltså måste hans barn ha fötts ca 24 mars. Jag har inte hans mailadress, bara länken till hans blogg  Där kan du kontakta honom. Jag inboxar länken.
    Tack så jättemycket! Vi får se vart detta leder då..
  • BlommyNess12
    Anaiah skrev 2010-01-10 22:33:50 följande:
    Förlåt att jag frågar, men var bor du? Och hur gammal upplevde du att din barnmorska var? Jag "känner" nämligen en Annelie Parment från mellan- högstadiet i Göteborg. Hoppas att det inte är samma person.
    Jag födde på sundsvalls sjukhus för lite drygt ett år sedan. Jag uppskattar att hon var mellan 25-40 (väldigt grov gissning, men jag minns inte riktigt hur mycket rynkor och fina linjer hon hade, jag var lite upptagen )

    Hon hade rött hår, rätt slarvigt uppsatt, hon såg ut lite som att hon hade en annorlunda, dvs alternativ klädstil privat, med sitt smink och det där röda håret.
  • BlommyNess12

    Jag tror inte du behöver oroa dig för att det är den annlie du känner, jag sökte just på eniro på namnet och det finns två i sverige som heter så, ena bor i gbg och andra här i stan


  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-11 11:49:42 följande:
    Har hittat lite om hypoglykemi  som obstetrikern George M Morley har skrivit. Morley(engelsman , men verksam i USA) är förmodligen den läkare i världen som har mest kunskap om  det här med avnavling . Han kom det hela på spåren strax innan han gick i pension  (för  drygt 10 år sen har jag för mig) och då hade som  uppgift att undersöka varför det är 4 ggr så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion - trots att barnen inte blöder!!!  Och nu som pensionär ägnar  han all sin tid åt att både forska vidare inom det här området och att informera omvärlden.Jag kan tyvärr inte alla orden i texterna på svenska, och vissa vet jag inte heller vad de betyder på engelska, men fråga gärna om det är något ord du undrar över, för har vi tur så kan jag det, eller så kanske någon annan som läser här vet. Viktigt dock att veta att ICC är förkortning av Immediate Cord Clamping, alltså tidig avnavling : “Cord closure abruptly halts the placental supply of glucose to the brain (used in aerobic and anaerobic respiration); the neonatal liver (glycogen stores) must begin to maintain blood glucose levels. A major portion of the liver’s blood supply is from the hepatic portal vein that derives its blood from the mesenteric arteries. If the gut (and hence the liver) is not “copiously perfused,” hypoglycemia may result in a neonatal convulsion. Deficient perfusion of the liver may also be a factor in bilirubin excretion and “physiological” jaundice. “ ”Hypoglycemia caused by deficient liver perfusion has already been mentioned. These signs and symptoms and their related pathology are present to some degree in practically every child admitted to the NICU. They are seldom recognized for what they are, because neonatologists are indoctrinated with the concept that placental transfusion is a pathological event and that an immediately clamped newborn has a normal blood volume. Many neonatologists have never seen a newborn that has closed its cord physiologically.”www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth...“Sick neonates are one of the most heavily transfused groups of patients in modern medicine.” [13] “At risk” – sick neonates have routine ICC.  The symptoms and signs of nearly every child admitted to an NICU – pallor, weakness, inability to suckle, oliguria / anuria, hypotension, hypothermia, metabolic acidosis, anemia and hypoglycemia are those of hypovolemia and hypovolemic shock.  The retraction respirations (RR) of an ICC neonate are the same as those of an adult dying in hypovoelmic shock (air hunger).  RR fills the right heart with blood; it is in response to a very low central venous pressure.  Hyaline membranes form in adult shock lung and neonatal shock lung, IRDS, and in foals, puppies and newborn rabbits that lose blood volume at birth. www.cordclamp.org/ZICCthe%20PrimeInjury.htm
    Hej, tack så jättemycket för all info, har inte riktigt tid att läsa nu men jag tänkte göra det senare ikväll eller så.  Jag är verkligen jätteglad att jag hittat denna tråd, men jag har trots det värk i magen över att allt blev som det blev. Jaq kommer ihåg att jag på slutet började fundera på  sen avnavling utan att direkt söka upp fakta om risker, utan bara att det skulle vara "naturligare" (ville ha en väldigt naturlig förlossning) , diskuterade det lite med min sambo och sedan lät vi ämnet vara, och när förlossningen sedan väl var ett faktum så var det ingen som öht tänkte på det där, jag var ju helt slut efteråt och orkade inte hålla kol, och dessutom visste jag inte vad det fanns för risker med tidig avnavling, jag visste bara att det fanns "risker" med sen avnavling. Har grubblat på detta hela natten nu och tvångskramat min son några extra gånger idag.

    Som sagt, jag ska läsa länkarna senare, nu måste jag plocka ur gratängen ur ugnen.
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-13 13:18:35 följande:
    Nu handlade sidan jag länkade till om medtagna barn, som blir avskurna från sin placenta som skulle försörjt dem med blod och syre  när de blir ”livräddade”.Det framgick visserligen inte i HellokillerNs inlägg om hennes  barn var medtaget vid födseln.  Hon berättade att han var fullgången men inte hur han mådde när han föddes. Vad jag förstod så navlades han inte av för att få livräddning, så jag antar att han mådde bra, men  han blev  tydligen extremt tidigt avnavlad, redan innan hon fick upp honom på magen. Kanske det var denna  extremt tidiga avnavling som orsakade hypoglykemin??  Och kanske han även var medtagen efter förlossningen?Jag förstår att det måste kännas obehagligt för er som själva har navlat av en massa barn för tidigt att läsa sånt här, alltså att ni under ert yrkesutövande, när ni gjorde det ni trodde var det rätta,  kanske har  orsakat skador . Men vi kan aldrig komma någon vart om vi inte är villiga att titta på vad  som kan förbättras .För inte många decennier sen blev nyfödda  opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn "inte kände något" utan bara skrek reflexmässigt för att ”vädra lungorna” . Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi  nu  vet  var fullkomligt katastrofalt.  Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig. Fram till för drygt 20 år sen fick alla barn rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Ville man  att ens barn skulle slippa  det var båda föräldrarna tvungna att skriva på papper där man garanterade att man inte hade gonorré (min man och jag var tvungna  att göra det ).  Inte förrän en barnmorska  själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt  ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .  De barn som inte skrek meddetsamma  när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes,  mättes, tvättades  innan de  fullt påklädda  och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga  på barnsalar på BB och skrika  efter sina  mammor  (”vädra lungorna”)  medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, fjärde timme,  då barnen  vägdes före och efter, och ofta var så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart  att nästan ingen fick amningen att fungera  på den tiden!  Jag  själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82,  tillhör  dessa offer för  amnings experternas  ”goda råd”, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning . Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ”mådde barnen bäst”  av  modersmjölksersättning . Och nu har vi överanvändning av EDA, värkstimulerande dropp,  ultraljud,  m.m. utan att egentligen veta vad allt det här  kan få  för konsekvenser, eftersom man  inom obstetriken ofta börjar använda saker utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..  Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat  inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer, rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt. Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ”somnar” i magen av EDA,  att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och  föds med syrebrist. Inte heller får man veta  att  man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna. Obstetriken har verkligen ingen vacker historia,  vilket  Marsden Wagner, förre chefen för WHOs mödra- och barnavårdsenhet,  pratar om på det här klippet ur  Business Of Being  Born.
    ">

    " target="_blank">

    Om det inte hade funnits eldsjälar som protesterat mot  sånt här  så  skulle det inte ske några förändringar.  Så snälla Blgebo, hjälp mig i det här, istället för att ständigt vara på mig och hacka!!!“When a thing is new, people say ‘It is not true.’ Later, when its truth becomesobvious, they say ‘It is not important.’Finally, when its importance cannot bedenied, they say, ‘Anyway, it is not new.’” -- William James
    Han mådde bra när han föddes, försökte amma, men blev trött och somnade. Sov hela natten, men något oroligt och pep emellanåt så jag fick lägga honom till bröstet två gånger, och på morgonen så ville han som inte vakna till ordentligt, så de tog ett "sockerprov" på honom som visade 1,8, de koppmatade i honom ca 20 ml ersättning och två timmar senare (ca) så tog de ett nytt prov, då hade det sjunkit till 0,7 och sen sprang de iväg med honom och så såg jag knappt röken av honom på resten av det dygnet..
    Och de kunde inte för sitt liv förstå varför han hade så lågt blodsocker, då det inte fanns någon tänkbar orsak till att det blev som det blev enligt dem. Det enda de kunde tänka sig var infektion, men de proverna var negativa.
    Tänkte bara dela med mig Om det hjälper på något sätt.

    Och tusen tack för alla dina länkar!
  • BlommyNess12
    abuelita skrev 2010-01-13 19:38:29 följande:
    Tack snälla för att du delade med dig    Jag tycker faktiskt det låter som att det skulle vara denna extremt tidiga avnavling som orsakade  hypoglycemin.Om du får kontakt med Sundsvallspappan,  pratar med din barnmorska, eller kontaktar lokaltidningen, så kan du väl berätta ? 
    Ja, jag kommer skriva och berätta hur det går
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.