Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Blgebo skrev 2010-01-20 10:50:27 följande:
    Hittade en artikel på "Elsevier" om barn som blivit kraftigt medtagna pga. skulderdystoci vid födseln. Hos dessa barn, hamnar en större mängd blod kvar i placenta, och ofta navlas de av direkt och återupplivas. Har du läst den Abuelita? Stod att den är från 2009. Kan tyvärr inte länka artikeln, det är en betalsajt...men jag klippte ur en bit av "abstrakten". Cardiac asystole at birth: Is hypovolemic shock the cause?"Loss of this blood initiatesan inflammatory response leading to seizures, hypoxic-ischemic encephalopathy, and brain damageor death. Animal studies have shown that human umbilical stem cells injected into a rat’sabdomen after induced brain damage, can protect the rat’s brain from developing permanent injury.To prevent damage to newborns, the infant must receive the blood volume and stem cells lost at the timeof descent and immediate cord clamping. Recommended countermeasures for research include: (1)resuscitation at the perineum with intact cord; or (2) milking the cord before clamping; or (3) autologoustransfusion of placenta blood after the birth; or (4) rapid transfusion of O negative blood after birth andbefore seizures begin."
    Kanonbra  Blgebo, för att du uppmärksammade detta otroligt viktiga!!  Här är  en länk http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=21267955   (Judith Mercer  är på den här videon om sen avnavling av prematurer, som jag visat flera gånger förut 
    ">

      ) .

    Jo jag  hade faktiskt läst det här tidigare och hade tänkt posta länken  i den engelskspråkiga facebook-gruppen om avnavling  (http://www.facebook.com/delayedcordclamping) . Kanske är dags nu. BellyBellyKelly (skapare av Belly Belly  http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/cord-clamping-delaying-cord-clamping ) , som startade gruppen  i våras och som jag administrerar  den  tillsammans med, är  nu själv aktiv där igen  efter flera månaders uppehåll och  har börjat posta länkar, så jag  inväntar lämpligt tillfälle.
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-20 10:50:27 följande:
     "Loss of this blood initiatesan inflammatory response leading to seizures, hypoxic-ischemic encephalopathy, and brain damageor death. Animal studies have shown that human umbilical stem cells injected into a rat’sabdomen after induced brain damage, can protect the rat’s brain from developing permanent injury.To prevent damage to newborns, the infant must receive the blood volume and stem cells lost at the timeof descent and immediate cord clamping. Recommended countermeasures for research include: (1)resuscitation at the perineum with intact cord; or (2) milking the cord before clamping; or (3) autologoustransfusion of placenta blood after the birth; or (4) rapid transfusion of O negative blood after birth andbefore seizures begin."
    Har nu gjort ett försök att översätta stycket som du kopierade. Tog visserligen hjälp av google translate, men de gör ju bara halva jobbet. Om någon kan förbättra översättningen så är jag tacksam.

    ”Förlust av detta blod initierar en inflammatorisk reaktion som leder till kramper, hypoxisk-ischemisk encefalopati (HIE) och hjärnskador eller dödsfall.
    Djurstudier har visat att när humana stamceller från navelsträngsblod injiceras i en  buken på råtta  efter inducerad hjärnskada, kan råttans hjärna skyddas från att utveckla bestående skador.

    För att förhindra skador på nyfödda barn måste barnet få sin hela blodvolym och de stamceller  som går förlorade vid tidig avnavling.

    Rekommenderade motåtgärder för forskning är:

    (1) återupplivning med intakt navelsträng mellan mammans ben , eller (2) mjölkning av navelsträngen innan klampning, eller (3)  transfusion av barnets eget moderkaksblod efter förlossningen, eller (4)  snar transfusion av O negativt blod efter födseln,  innan kramper har infunnit sig. ”

    (mitt nu 8-åriga barnbarn , som föddes med  katastrofsnitt p.g.a. att  en  stressad läkare hade sönder navelsträngen  i samband med amniotomi  (hinnsprängning), fick omedelbar blodtransfusion (från vuxen donator) , och det var säkerligen denna snabba blodtransfusion som gjorde att han klarade sig helt utan några men, utan är istället en ovanligt intelligent kille....om mormorn får säga det
  • abuelita
    Iya Akintunde skrev 2010-01-20 08:28:49 följande:
    Ts; Detta blir kanske lite OT, ber om ursäkt för det. Skrev tidigare och frågade om sen avnavling vid snitt. Jag fick en dotter 12/1 med planerat snitt, dock så när de skulle sätta spinalbedövningen på mig så fick dom inte till det. Dom hängde och böjde och rent utsagt det var 2 personer som hängde på varsin sida av mina axlar och försökte pressa ner mig. Fruktansvärt bara det, till råga på det så försökte de sätta en spinal-bedövning 9 gånger! Utan att lyckas. Vid det 9e sticket så var jag så utmattad av smärta att jag var redo att bara lägga mig ner och dö i stort sätt. Då säger de att de måste söva mig, då tycker jag att som läkare kanske man skulle ha stannat vid 3e försöket medan jag fortfarande var i ett hyffsat bra tillstånd och diskuterat att söva mig istället för att plåga mig och sen bara ta beslutet över mitt huvud. Som tur var hade jag världens bästa BM med mig som sa ifrån gång på gång att det inte är någon mening att försöka de 4,5,6,7,8,och 9gången men narkosläkaren ville väl leka hjälte. Tydligen så ansåg inte han att hon var av tillräcklig rang att uttala sig om den saken. De sövde mig och lilltjejen blev ordentligt tagen av narkosen, och avnavlade direkt pga att hon inte kom igång med andningen själv. Nu ställer jag mig och undrar om hon hade haft en bättre återupphämtning om dom hade väntat med avnavlingen, vilket jag självklart tror. Tycker det är hemskt och tråkigt att sjukvården verkligen pekar neråt i dagsläget (Iaf i mina ögon). Som sagt, det enda som lyfte upp den upplevelsen var den underbara behandlingen på bb och min bm. När min son akutsnittades 2006 så kom åtminstonde läkaren upp dagen efter och pratade igenom vad som hände med mig och bad till och med om ursäkt för att snittet inte var så rakt som han velat! Hallå tyckte jag, du har räddat min sons liv vem bryr sig om det är rakt eller inte?? Och i detta fall nästan 4 år senare så tycker man att läkaren åtminstonde borde ha lite medmänsklighet och förklara varför han ville leka allan ballan och nästan få mig att svimma av smärta. Men nej, ingen förklaring fick jag. Fortsätt din kamp, är så glad att se att de finns starka personer som dig som verkligen vill förändra!
    Tack för att du delade med dig !
    Det  var verkligen inte OT och absolut ingenting att be om ursäkt för. Det var däremot väldigt bra att du berättade det här så att det blir uppmärksammat hur misshandlad man kan bli, både fysiskt och psykiskt,  när man föder barn, så att det därmed finns chans att det blir ändring på  det och skadliga interventioner och felbehandlingar minskar, eller upphör helt (det är därför jag startar de här trådarna).

    jag har ännu inte tagit reda på om det är möjligt att göra sen avnavling när mamman är sövd. Vet inte vad som är mest skadligt för barnet, att  bli av med sitt moderkaksblod eller att få för mycket narkos i sig. Ska försöka hinna ta reda på det snart.
  • abuelita
    konkelbär skrev 2010-01-20 13:49:04 följande:
    Vill bara hoppa in i tråden och ge en "solskenshistoria" - På mig rörde de inte navelsträngen förän efter åtmnstone 10 minuter. Moderkakan väntade de med i uppåt 40 minuter och jag kunde krysta ut den väldigt enkelt.Vrinnevisjukhuset i Norrköping födde jag på, 2007
    Hej Konkelbär !   Det var ju verkligen en solskenshistoria i synnerhet som Vrinnevisjukhuset hade omedelbar  klampning som rutin då (jag mailväxlade med dåvarande förlossningschefen sommaren och hösten 07, och han vek inte ett tum)

    I den här NT-artikeln från januari 09 http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4710491  står det att de fortfarande inte hade slutat med omedelbar avnavling trots att det då gått 3 månader sedan riktlinjerna för avnavling presenterades.

    Hade du alltså begärt sen avnavling, eller råkade du ha turen att få en klok barnmorska som begrep det här och trotsade chefens order?

    (vet du att dangelbär betyder samma sak som konkelbär?    )
  • abuelita

    Vad sägs om det här inlägget då, från december 2008???

    ”Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?

    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL!”


    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36407096-101.html

    Att de haft tidig avnavling på SÄS i 10 år stämmer dock inte med de rapporter jag fått från personer som jobbat där, nämligen att de tog pH-provet från pulserande navelsträng fram tills strax innan Nationella biobanken för navelsträngsblod  öppnade 2006. Sen började de, precis som Göteborgssjukhusen, att klampa före första andetaget för att ta pH-provet, och håller på med det än eftersom det är så "tekninskt svårt att ta det från pulserande sträng och uskorna sticker sig i fingrarna" {#lang_emotions_undecided}

  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-20 10:50:27 följande:
    Hittade en artikel på "Elsevier" om barn som blivit kraftigt medtagna pga. skulderdystoci vid födseln. Hos dessa barn, hamnar en större mängd blod kvar i placenta, och ofta navlas de av direkt och återupplivas."

    Blgebo, fick ni  lära er McRoberts  skulderdystoci-manöver på bm-utbildningen?   Vet du i så fall om den funkar bra?


    ">


     

  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-20 10:50:27 följande:
    Hittade en artikel på "Elsevier" om barn som blivit kraftigt medtagna pga. skulderdystoci vid födseln. Hos dessa barn, hamnar en större mängd blod kvar i placenta, och ofta navlas de av direkt och återupplivas. Har du läst den Abuelita? Stod att den är från 2009. Kan tyvärr inte länka artikeln, det är en betalsajt...men jag klippte ur en bit av "abstrakten". Cardiac asystole at birth: Is hypovolemic shock the cause?"Loss of this blood initiatesan inflammatory response leading to seizures, hypoxic-ischemic encephalopathy, and brain damageor death. Animal studies have shown that human umbilical stem cells injected into a rat’sabdomen after induced brain damage, can protect the rat’s brain from developing permanent injury.To prevent damage to newborns, the infant must receive the blood volume and stem cells lost at the timeof descent and immediate cord clamping. Recommended countermeasures for research include: (1)resuscitation at the perineum with intact cord; or (2) milking the cord before clamping; or (3) autologoustransfusion of placenta blood after the birth; or (4) rapid transfusion of O negative blood after birth andbefore seizures begin."
     Nu har jag postat den på Leaving A Baby´s Umbilical Cord To Stop Pulsating
    (Delayed Cord Clamping)  Tack för att du gjorde mig påmind  

    http://www.facebook.com/delayedcordclamping
  • abuelita

    Någon som vet  om det har blivit någon ändring sedan detta publicerades 2001, eller om förlossningspersonal fortfarande inte  känner till det här  ??




    ”En studie gjord i Israel visade att risken för kejsarsnitt ökar efter amniotomi, hinnsprängning. Störst risk att föda med kejsarsnitt löpte de kvinnor som inte fött med kejsarsnitt innan. Risken att förlossningen ska ha dålig progress, gå för långsamt, var tre gånger så hög som normalt i studien. Ett annat problem som hinnsprängning kan medföra är att fostrets hjärtljud försämras (dubbel ökning). De riskfaktorer som identifierades när det gäller kejsarsnitt var tidig hinnsprängning, tidigare kejsarsnitt, många tidigare graviditeter. ”
    http://www.9manader.nu/artiklar/kejsa00014

     
  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2010-01-20 19:54:30 följande:
    en liten tanke/fråga:Det pratas mkt om hallonbladsthé och jag köpte det med motiveringen att det hjälper livmodern etc. att förbereda förlossningen samt underlättar läkning efteråt...Nu på paketen står det att det är oxytocin i det och att det fungerar värkstimulerande.Är det i så pass stor utsträckning tror ni att det inte är bra, och att det stressar bebis etc. etc. (allt det som värkstimulerande har som neg. effekt???)Min förhoppning var att dricka det och att det hjälpte lite på traven och stöttade livmodern till läkning efteråt...
    Här är något som jag sparat om hallonbladste men jag har glömt att spara länken, kommer inte heller ihåg var jag hittade det. Hoppas det kan vara till någon hjälp i alla fall.

    " Hallonbladsté  ska hjälpa att sätta igång en BF, men i själva verket skall man börja dricka det 2 månader innan BF och sedan en månad efter BF för att hjälpa livmodern med dess läkningsprocess och minska blödning vid förlossning".
  • abuelita
    Lia och bäbisen skrev 2010-01-20 21:21:32 följande:
    Jag drack några koppar hallonbladste/dag veckorna innan dottern kom och hon kom 11 dagar tidigt. Jag tror inte det hade med drickandet att göra, men det sägs ju som du säger, att det förbereder livmodern inför förlossning. samt att man inte ska dricka det FÖR tidigt i graviditeten för att det då kan riskera sätta igång...men jag vet inte. Har aldrig hört att det skulle vara dåligt på något vid (alltså senare i grav). Det känns ju naturligt iaf !=)
    Ta en titt på God´s Pharmacy, och läs om avocado. Hmmm, mycket intressant
    http://www.manataka.org/page1429.html
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.