Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    gofoten skrev 2010-01-20 21:45:19 följande:
    Ringde min tilltänkta förlossningsavdelning idag (Lund). Har talat med dem innan men ville försäkra mig om vilka PM de följer. Enl BM så avnavlar de efter att pulsationerna avstannat, men jag undrade varför jag inte själv kunde få avgöra när det skulle göras och det fanns ingen argumentation från just denna BM ang det. Så där tänker jag stå på mig, vill helst att moderkakan lossnat först. Sedan har de enl PM tålamod att vänta 1 timme innan de bör/ska åtgärda en icke lossnad moderkaka.
    Åh vad bra av dig att ringa dit och fråga !  
    Det låter ju väldigt bra det där. Men var ändå på din vakt och ta med i förlossningsbrevet, och prata även med personalen i god tid, om hur du vill att de ska göra om barnet är medtaget. Sånt finns nämligen inte tid att diskutera när barnet väl är fött. 
    Så det inte blir som för Josefin, som födde i Lund förra året.

      Läs hennes inlägg, 249 i  den här tråden  www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-25.html

     


      

  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2010-01-20 22:05:54 följande:
    Jag tänkte just på orden som stod på paketen; "oxytocin" och det är "värkstimulerande". Och det är ju det vi pratar om här i tråden också ibland...att just värkstimulerande dropp ex. kan vara mer skadligt än nyttigt och att det stressar bebisen etc. etc.men teet borde ju inte innehålla alls mkt av detta, utan kanske mer bara påverka aaaningen...skulle ni dricka teet?Jag har 2 veckor kvar till bf idag, så jag är inte ute för tidigt om man säger så...
    Men jag antar att det är naturligt oxytocin som finns i hallonblad, och inte något syntetiskt de har tillsatt? Syntocinon är ju ett konstgjort oxytocin, om jag förstått det hela rätt.  Överdosering är förstås inte bra även om det är naturligt, men jag tror knappast man kan överdosera med hallonbladste.
    Jag är dock inte så insatt i det här, så jag vågar inte ge några råd, bara spekulera.. 
  • abuelita

    Har under kvällen suttit och sökt på K-vitamin, som ges rutinmässigt till alla nyfödda,  trots att det tydligen inte gjorts några studier  på det, och vad jag förstått så ges fortfarande samma dos som på 40-talet, en dos som är 20 000 ggr den normala dosen för en nyfödd!!
    Det jag  tidigare läst om K-vitamin är att det bara är tidigt avnavlade barn med komplicerade förlossningar som behöver det. Men ju mer jag läser desto mer verkar det som att inga barn borde på injektionen. 

    Här i Lisa Barretts barnmorskeblogg (hon har verkligen  mycket bra information i sin blogg)  hittade jag en hel del skrämmande - det står att K-vitamin ökar risken för barnleukemi!!!
    Har försökt att översätta, men jag inser nu att jag inte klarar det, så nu länkar jag dit  istället och hoppas på att de flesta av er förstår engelska.
    http://www.homebirth.net.au/search/label/Vitamin%20K

  • abuelita
    vargaa skrev 2010-01-21 10:46:41 följande:
    Okej, ja det kan ju vara så att moderkakan i normalfallet kommer ut som den ska och att det iaf inte är ngn fara. Det var inte så jag uppfatatde det min kompis sa, men hon menade säkert så. Isf är det ju inte anledning nog att tveka över sen avnavling.Tack för alla svar. :)
    Lotus Birth är något som verkar bli allt vanligare runt om i världen (åtminstone mina  Fabebookvänner). Då navlar man inte av alls utan låter navelsträngen torka och  brista av sig själv efter några dagar, som chimpanserna (vår närmaste släkting) gör. Chimpansmamman bär alltså med sig både ungen och moderkakan (och ibland även en äldre unge på ryggen), men ett mänskligt Lotus-barn får sin moderkaka behandlad med eteriska oljor och örter och den lindas in i linneduk (tror jag?) och bevaras nära barnets kropp under de här dagarna.

    Den australiska obstetrikern Sarah Buckley , som har fött sina egna 4 barn hemma enligt  Lotus Birth,  är en stor förespråkare för det.
     
    Den här italienska videon, som handlar  om avnavling,  visar på slutet  ett ”Lotus-barn”.

    ">


    Även om man inte kan italienska så  framgår det tydligt vad filmen handlar om, men här är en tillhörande artikel om Lotus Birth,  som jag dragit genom google translate . Funkade tyvärr inget vidare att  översätta till svenska, men engelska blev mycket bättre (jag  bodde 2 år i Rom under min uppväxt och kan därför avgöra att översättningen är helt OK)
    http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.lastampa.it%2F_web%2Fcmstp%2FtmplRubriche%2FBenessere%2Fgrubrica.asp%3FID_blog%3D26%26ID_articolo%3D719%26ID_sezione%3D565%26sezione%3D&sl=it&tl=en
  • abuelita
    abuelita skrev 2010-01-21 11:39:46 följande:
     Funkade tyvärr inget vidare att  översätta till svenska, men engelska blev mycket bättre (jag  bodde 2 år i Rom under min uppväxt och kan därför avgöra att översättningen är helt OK)translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&h...
    Länken funkade tydligen inte. Lägger därför in originallänken, så kan ni själva dra den genom google translate http://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplRubriche/Benessere/grubrica.asp?ID_blog=26&ID_articolo=719&ID_sezione=565&sezione=
  • abuelita

    Här får vi sen en chimpansmamma som bär med sig moderkakan. Tyvärr får hon inte vara ifred för babianer, så hon äter upp moderkakan efter ett tag.


    ">

  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-21 10:46:17 följande:
    Pratade med förlossningen i Falun, orkade inte vänta på mailsvar från dem. De tillämpar sen avnavling, efter att pulsationerna i navelsträngen upphört enl. den bm jag pratade med. Prover tas ur pulserande navelsträng. (där ser man hur dålig koll BMmvc har när det kommer till förlossningens rutiner, eftersom hon sa till mig att det var tidig avnavling...)
    Vad bra !

    Tänk, det verkar nästan mer regel än undantag att barnmorskorna på mvc inte vet något om avnavlingsrutinerna på det aktuella sjukhuset, men ändå drar de till med något svar, utan att ha en aning . Har fått åtskilliga bevis för det under de här 2 åren på FL. Försökte för ca år sen göra en lista över vilka sjukhus som hade sen avnavling, enligt uppgifter från trådbesökarna, men det visade sig snart att nästan inget stämde, eftersom de flesta hade frågat  på mvc. 
  • abuelita
    Ladyn skrev 2010-01-21 11:53:57 följande:
    Hur lång tid ungefär tar det för navelsträngen att sluta pulsera?
    hej Ladyn!
    Om man inte forcerar transfusionen genom att hålla barnet lägre än moderkakan en stund, utan låter det få komma til mammas famn meddetsamma,  så tar det normalt mellan 3-5 minuter, men det kan ta både längre och kortare tid, ibland upp till en halvtimme, eller t.o.m. mer, och det här verkar ha ett samband med hur lång tid barnet behöver på sig för att andas helt själv..
    Men det finns ingen anledning att navla av innan moderkakan kommit ut, och det är inte ens bråttom då.
  • abuelita

    Fick just en fråga från en blivande tvillingmamma som har fött sina tidigare barn hemma och planerar  att även föda tvillingarna hemma. Nu undrade hon hur det går till vid avnavling av tvillingar, och jag svarade så här:

    Avnavling av tvillingar går till på samma sätt som vid enkelbörd om de har varsin placenta. Men om de delar placenta är det däremot viktigt att båda hålls i samma nivå när den första är född; Om man håller tvilling 1 i lägre nivå än placenta får tvilling 2 (som ännu inte är född) för lite blod. Och om tvilling 1 hålls i högre nivå blir det istället h*n som får för lite blod.


    Här är en hemförlossning med tvillingar som blir sent avnavlade. Har sett den här fantastiska videon många gånger men kan inte öppna den nu. Vet inte om det är tillfälligt fel i min dator. Kan du öppna den? www.homebirth.net.au/search/label/Twins


    Vid flerbarnsbörd är det ju fler händer och fötter som kan trassla med navelsträngarna och därför är det något vanligare att de har navelsträngen runt halsen/kroppen när de föds. Så det är viktigt att känna till "Kullerbyttamanövern" (Somersault Maneuver) också:


    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.

    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngens ögla

    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :


    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.


    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.


    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.


    4. Vira bort navelsträngen

Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.