Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    bumsis mamma skrev 2010-01-08 11:26:18 följande:
    Barn kan få gulsot även vid tidig avnavling. Så man skall förhålla sig på samma sätt oavsett.
    Viktigt är att se till att barnet äter tillräckligt ofta och mycket, och att huden utsätts för dagsljus så mycket som möjligt. Det går även bra genom ett fönster. Det behöver alltså inte vara sol, utan det går bra med dagsljus också.
    Då minskar man risken för att barnet måste ligga under sollampa, vilket inte är så roligt för varken mamma eller barn. Men då har det ändå gått några dagar, eftersom gulsoten inte brukar visa sig  tidigare, och då har man inte missat den första tidiga bondingen. Så öven OM sen avnavling skulle öka risken så är det ju värt det,. Det är ju mycket värre att bli av med en massa blod , syresupporten från navelsträngen  och de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda barnet mot sjukdomar under livet...

    På Facebook har jag kontakt med många hemfödselbarnmorskor, i England, Austrailen och USA, som påstår att behandlingskrävande gulsot inte förekommer på barn som fötts hemma. Säkerligen är det antingen värkstimulerande/ livmodersammandragande medel, EDA eller något annat onaturligt som är boven i dramat. Frågan är bara vilket av dessa som orsakar för höga bilirubinvärden? Det verkar inte finnas någon forskning på det.
    Sent avnavlade barn blir visserligen oftare gula, men då brukar det vara den helt naturliga nyföddhetsgulsoten, som inte är farligt och som det finns teorier om t.o.m. ska vara nyttig.

    Så här står det i en artikel i Norrköpings tidningar från januari 09:

    "Däremot anses risken öka för nyföddsgulsot som i värsta fall kan ge hjärnskador.
     
    - Det är en av alla de här myterna som finns i branschen, säger Marie och hänvisar till forskning som visar att det saknas någon koppling."
    http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4710491

    Och ni som kan engelska kan läsa inlägg 1152 i den här tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33799718-116.html
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-08 12:55:45 följande:
    Mina barn har varit lite sura med värden precis på gränsen. Jag vill förstås veta vilka värden de har, så att jag vet vad de riskerar. Kan man ta värdena utan att klampa av genast? Annars har jag svårt att se nyttan med att klampa av sent, viktigast är väl att veta barnets omedelbara status, om åtgärder behövs?
    Hej Smilla!

    Ja man kan ta pH-prov med spruta från pulserande navelsträng, vilket görs på de flesta sjukhus i Sverige . Man klämmer då av med fingrarna en stund och låter sen blodet från moderkakan pulsera  färdigt över till barnet.

    Nyttan med att klampa sen är att barnet slipper bli berövad på upp till hälften av sin totala blodvolym, syresupporten från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo för att börja andas (det måste komma blod i dem innan de kan ta upp syre, och det krävs blod för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ), liksom de viktiga stamcellerna som ska skydda barnet från sjukdomar under livet.
    Dessutom blir bondingen störd när navelsträngen ska klampas och klippas. Viktigt är också att veta att pH-provet inte är till för barnet skull utan för personalens. Kan de bevisa med pH-provet att barnet mådde bra i födelseögonblicket har de ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet fått en hjärnskade eller t.o.m. dö.
    Provsvaret är sällan färdigt innan 10 minuter, och vid det laget måsta alla viktiga upplivningsåtgärder redan gjorts.
  • abuelita
    Lotlas skrev 2010-01-08 13:10:45 följande:
    Okej. Men den här mellan varianten måste ju vara bättre än den tidiga..? Jag har visserligen bara två barn, men den första (född för 2,5 år sedan) var blek och kall om händer och fötter i flera dagar efter födseln. Den andra (född för snart ett år sedan) hade fin färg från början och var inte alls lika kall om händer och fötter. Jag inbillar mig att det beror på den senare avnavlingen, eftersom de hade nästan samma längd/vikt och föddes vid nästan exakt samma tid i graviditeten.
     Absolut är mellanvarianten mycket bättre än omedelbar klampinng. Men varför inte begära att barnet får allt sitt blod?  Enligt Hälso- och Sjukvårdslagen har du rätt till det.

    Om du tycker det känns svårt att be om det och inte vill stöta dig med personalen, tänk då på att du förmodligen aldrig kommer se dem igen medan du kommer leva med barnet resten av ditt liv, och att det då kommer kännas skönt att kunna säga till barnet att du gjorde vad du kunde för att det skulle slippa bli berövad en stor del av sitt blod vid födseln.
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-08 13:48:11 följande:
    Man börjar ju givetvis återuppliva barnet innan man vet om det är en metabolisk eller respiratorisk acidos. När provsvaret sedan kommer, oftast betydligt snabbare än efter 10 minuter, så sätter man in ev. åtgärder utifrån det. Är det en respiratorisk acidos så hämtar sig barnet när man ventilerar, men vid en metabolisk har det uppstått mjölksyra i vävnaderna (pga. en mer långvarig anaerob förbränning) som kan behöva behandlas med läkemedel. Så det blir väl lite fel att säga att provet enbart tas för personalens skull...?
    Det här är uppgifter jag fått från engelska , amerikanska och australiska förlossningsläkare. Bl.a.  David Hutchon, som har infört HLR med intakt navelsträng på sitt  Darlington Memorial Hospital i England (jag FATTAR INTE varför inte alla sjukhus gör det!!!)

    Och de allra flesta svenska förlossningsläkare och barnmorskor jag varit i kontakt med säger att pH-provet är en kvalitetssäkring av vården.  De glömmer nästan alltid att tala om att det är för att de ska kunna sätta in rätt åtgärder om provet visar att barnet mådde dåligt.

    Och självklart mår barnet MYCKET sämre  om det dessutom blir utsatt för akut blodförlust och syrebrist, vilket omedelbar klampning innebär. Lungorna kan ju inte ta upp syre innan det finns blod i dem, och dessutom krävs det blod för att syre ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ. Så VARFÖR då klampa???

    På de flesta sjukhus , alltså även de som har sen avnavling, navlar man av ett dåligt barn meddetsamma och ventilerar med syre. Detta är ju helt galet eftersom man då  amputerar  ett viktigt organ som skulle försörjt barnet med syre.

    Visst  jobbar du på någon av förlossningsklinikerna i VG-regionen?  Varför kan inte ni ta pH-från pulserande navelsträng när de flesta andra sjukhus i Sverige kan det utan problem?  
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-08 14:33:47 följande:
    Nej, jag jobbar inte på någon förlossningsklinik i VG-regionen, och har inte gjort det tidigare heller. (Hade varit lite drygt att pendla runt 50 mil till jobbet... :) ) Jobbar inte alls förresten, lever "lyxliv" på sambons bekostnad, därav alldeles för mkt fritid Jag tycker också, precis som du, att det inte borde vara några problem att ta provet från pulserande navelsträng. Varför man sedan väljer att inte göra det på vissa håll har jag ingen aning om.
    Men jobbade inte du på SÄS i Borås tidigare?  Eller så har jag  kanske förväxlat dig med någon annan barnmorska?
  • abuelita
    Lotlas skrev 2010-01-08 15:34:00 följande:
    Jag har nog inga problem med det, men jag trodde faktiskt att den metod de använde var "den rätta". *silly me* Vid nästa barn (om det blir fler) kommer jag antagligen att be om att de inte klampar förrän navelsträngen slutat pulsera.
    OK, jag trodde du var gravid och tänkte nöja dig med mellanvarianten 
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-08 15:14:35 följande:
    Jag får läsa på lite, ska snart föda mitt tredje barn och de andra har klampats direkt (Danderyd). Själv är jag väldigt förtjust i siffror om vill gärna veta exakt vilka värden barnen har, personalen talade ju inte precis om att sonens värden var dåliga trots normal förlossning. Å andra sidan är det förstås mot naturen att beröva dem det blod de behöver, har inte tänkt mycket på detta innan.
    Inte alls underligt att du inte tänkt på detta tidigare, eftersom man förstås utgår ifrån att förlossningspersonal vet vad de håller på med. Men faktum är att de flesta barnmorskor , obstetriker och neonatologer vet väldigt lite om moderkakans och navelsträngens viktiga funktioner efter födseln.
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-01-08 16:35:29 följande:
    Hej allaKul med en sån här informationstråd!jag väntar mitt första barn, bf 25 april och vi har börjat nosa på förlossning och allt som hör till..Vad betyder sen avnavling? Tacksam (:Anna
    Hej Anna! Roligt att du gillar tråden

    Sen avnavling betyder att man väntar med att klampa (klämma åt med peang) navelsträngen tills den slutat pulsera och barnet fått allt sitt blod från moderkakan
    (30-50% av barnets totala blodvolym).

    På vissa sjukhus klampar man omedelbart (de sjukhus nära nationella biobanken för navelsträngsblod) , på andra  (univeritetrsjukhusen och de sjukhus som ligger geografiskt nära dessa) har man ett mellanting mellan tidig och sen avnavling (men kallar det sen avnavling) och klampar efter ca 30 sek - 1 min) och på andra sjukhus (där det inte finns några forskare som är ute efter "navelsträngsblod") väntar man tills navelsträngen pulserat färdigt och barnet fått allt sitt blod. Men det är även lite olika från barnmorska till barnmorska.

    Vet man som förälder om det här i förväg kan man begära att navelsträngen inte klampas förrän den slutat pulsera. Men  normalt får man ingen information om detta, varken på mvc eller förlossningen, så därför är det viktigt att vi är många som hjälps åt att sprida informationen vidare till andra blivande föräldrar. 

    Dessutom rekommenderas sen avnavling av både  WHO och Internationella Federationen för Obstetrik och Gynekologi , liksom svenska riktlinjer.
  • abuelita
    Lejonninnan skrev 2010-01-08 17:38:39 följande:
    Bla. för att få stamceller som annars är väldigt svåra att utvinna.Stamcellerna odlas sedan på laboratorium och används för medicinska försök.
    Precis. Och det är ju behjärtansvärt. Men man kan faktiskt inte ta sig rätten att beröva nyfödda bebisar  upp till hälften av deras blod (vuxna blodgivare får  lämna  högst 10 % !!!) och dessutom ge föräldrarna  vilseledande information, som chefen för nationella biobanken för navelsträngsblod gör:

    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkaka och navelsträng slängs i vanliga fall" . Detta är ju ren lögn!!!

    Nästan inga av de övriga kraven för att bli blodgivare stämmer in på nyfödda. Man måste t.ex. vara 18 år och väga minst 50 kg.

    Vill man som nybliven förälder göra en insats här kan man istället, efter vuxet moget övervägande,  anmäla sig själv till benmärgsregistret (Tobiasregisteret). Eller varför inte  bli blodgivare, om man inte redan är det.

    Det finns dessutom mycket som tyder på att patienter som behandlas med stamceller från navelsträngsblod aldrig skulle fått sina sjukdomar om de bara fått behålla sitt  eget navelsträngsblod vid födseln.
  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-09 01:04:20 följande:
    De flesta barnmorskor är för sen avnavling, det är högre upp i hierarkin man absolut vill ha proven tagna. Du har rätt att bestämma själv hur du vill ha det, det är ditt barn som du är vårdnadshavare över. Gäller nog att pappan övervakar lite, även om man säger till, lätt att saker händer på ren rutin annars.
    Men, "proven tagna"? Menar du pH-provet? Det går ju att ta från pulserande navelsträng, vilket görs  på de flesta svenska sjukhus.  Så vitt jag vet är det bara på de sjukhus där det är efterfrågan på navelsträngsblod som det klampas direkt istället för att ta provet från pulserande navelsträng, och att orsaken till det är att undersköterskorna  på de sjukhusen "sticker sig i fingrarna" när de tar från pulserande navelsträng. 
    Jag kan inte tro att tidig avnavling beror på något annat än  att det är efterfrågan på bebisblod.
    Om nu barnmorskorna är för sen avnavling, varför informerar de då inte föräldrarna om att de har rätt att begära det, så att de slipper navla av tidigt?? 
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.