Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 20:06:09 följande:
    Ja, jag tror det skulle ta rätt hårt om vi gick ut i media med hur min son mådde och tog skada, och att vi fick ingen som helst förklaring till varför det kunde vara på det sättet, utan fick bara axelryckningar, TROTS att riktlinjerna presenterades dagen efter, dvs samma dag han blev inlagd för intensivvård..Det vore jättekul om du kunde hitta den kommentaren, min barnmorska som skötte detta var Annelie Parlment (stavning?) och hon klampade t.o.m innan jag fick upp mitt barn på bröstet. Det värsta av allt var att ingen förklarade hur det kunde komma sig att det blev som det blev, när han var 12 timmar sprang de bara iväg medhonom från oss på BB och la in hono på Neo, tillslut fick vi ett rum så vi fick vara på samma avdelning som honom men vi fick inte träffa honom eller vara med honom på nästan ett dygn  framåt eftersom det krävdes så pass intensiv vård för att han skulle komma igång igen och få upp blodsockret.. :/ Och ingen sa ett ljud, de kunde bero på en bakterinfektion, men när proverna var negativa ryckte de bara på axlarna och sa "shit happens" ungefär..
    Jag bli verkligen frustrerad när jag hör sånt här. FATTAR inte varför förlossningspersonal är så okunniga och inte håller sig ajour med vad som händer inom deras område!!! Men det är därför jag lägger ner så mycket tid och energi på att informera blivande föräldrar och att försöka nå ut till de ansvariga inom och över förlossningsvården och till media..

    Jag hittade inte mitt blogginlägg med kommentaren från Sundsvallspappan men jag hade sparat hans kommentar bland andra positvia förlossningberättelser. Jag vet alltså inte när hans barn föddes, men jag gissar att det var närmare ett år innan riktlinjerna presenterades:

    "Jag fick mitt tredje barn för 2 veckor sedan och bad då personalen att avvakta med avnavlingen tills pulseringen slutat, vilket de gjorde. Hon kände inte till något om att det skulle vara farligt men gjorde ändå som jag bad.
    Dagen efter fanns en artikel i vår lokalblaska om ämnet som jag naturligtvis klippte ut och överlämnade till barnmorskan som faktiskt blev uppriktigt upprörd över att sådana frågetecken fanns utan att man tagit det på allvar. Sundsvalls barnmorskor tar nu detta på fullaste allvar och avvaktar med avnavlingen tills pulsering avstannat, bara för att vara säker på att inte skada barnet."
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-10 20:24:36 följande:
    Detta innebär alltså att de uttalat att de INTE sak utföra tidig avnavling/klampning, och sedan ändå fortsatt med det? Detta är ju inte riktigt klokt. Jag är så lycklig och glad över att min son faktiskt mår bra i dagens läge, men jag blir ändå förbannad. Det vore intressant att få kontakt med denna Sundsvallspappa, om du har hans mailadress så kanske jag skulle kunna få maila honom och fråga vilken BM de hade, och vilken barnmorska han pratat med, så att jag kan ringa och prata med den personen som gjort uttalandet, och fråga varför det inte blev någon "utlovad" förändring. Men det är självklart helt upp till dig om du vill lämna ut den eller inte, i min inbox då såklart.
    Nu hittade jag mitt inlägg där han kommenterat och det var från 7 april 08. Alltså måste hans barn ha fötts ca 24 mars. Jag har inte hans mailadress, bara länken till hans blogg  Där kan du kontakta honom. Jag inboxar länken.
  • abuelita

    För er som inte redan vet det så har jag en till tråd igång här på FL , som heter "Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!! "
    www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html

    Det är en ganska intressant diskussion där just nu; Vitulina, en agent från Nationella biobanken för navelsträngsblod i Göterborg, bekräftar att insamling av navelsträngsblod ska börja/har börjat i Stockholm, och snart även i Skåne. Men hon kan inte svara på om detta redan har trätt i kraft eller vilket/vilka sjukhus det rör sig om, eller hur det blir med avnavlingsrutinerna då.

  • abuelita
    malush skrev 2010-01-10 21:54:35 följande:
    Vet ni vad rutinen för detta är på Varbergs sjukhus?
    Hej!
    Enligt en barnmorska som jobbar på Varbergs sjukhus, och som deltagit här på FL, så började de med sen avnavling i december 08. Men jag vet inte om de låter det pulsera färdigt helt eller om de har någon standard efter 2-3 minuter som vissa sjukhus med "sen avnavling" har. Men  du har rätt att begära att de  väntar tills det slutat pulsera och navelsträngen är vit och slapp och helt tömd på blod.
  • abuelita
    malush skrev 2010-01-10 21:54:35 följande:
    Vet ni vad rutinen för detta är på Varbergs sjukhus?

    Nu hittade jag det som Varbergsbarnmorskan skrev, 12 dec 2008:
    "Hej ville bara informera om att i Varberg kör de skarpt läge med sen avnavling från och med i dag! Och Halmstad hänger kanske snart på, de gör en studie om det nu och ska utvärdera resultatet innan de beslutar sig. ”.

    Men det där med Halmstad blir jag verkligen inte klok på. Deras studie är ju tydligen klar nu och den visar att barnen mår bäst av sen avnavling, men ÄNDÅ så fortsätter de tydligen med tidig avnavling. Jag fattar ingenting!! Någon annan som fattar?

    Bl.a. står det så här i rapporten: "Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder ."   (för höga  bilirubinvärden  vid 2-3- dygn ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

    Läs mer: 
    http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910

  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-09 21:11:10 följande:
    Finns det någon sida där man kan kika på övriga saker som kan hända?Min son var oförklarligt medtagen efter förlossningen p.g.a extremlågt blodsocker och vi fick ligga med honom i intensivvård på neonatalen trots att han föddes fullgången. De kunde inte ens när vi blev utskrivna ge en förklaring till varför det hände, så jag blev lite nyfiken på om det kan påverka även blodsockret, för han blev omedelbart klampad.

    Har hittat lite om hypoglykemi  som obstetrikern George M Morley har skrivit. Morley(engelsman , men verksam i USA) är förmodligen den läkare i världen som har mest kunskap om  det här med avnavling . Han kom det hela på spåren strax innan han gick i pension  (för  drygt 10 år sen har jag för mig) och då hade som  uppgift att undersöka varför det är 4 ggr så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion - trots att barnen inte blöder!!!  Och nu som pensionär ägnar  han all sin tid åt att både forska vidare inom det här området och att informera omvärlden.

    Jag kan tyvärr inte alla orden i texterna på svenska, och vissa vet jag inte heller vad de betyder på engelska, men fråga gärna om det är något ord du undrar över, för har vi tur så kan jag det, eller så kanske någon annan som läser här vet. Viktigt dock att veta att ICC är förkortning av Immediate Cord Clamping, alltså tidig avnavling :


    “Cord closure abruptly halts the placental supply of glucose to the brain (used in aerobic and anaerobic respiration); the neonatal liver (glycogen stores) must begin to maintain blood glucose levels. A major portion of the liver’s blood supply is from the hepatic portal vein that derives its blood from the mesenteric arteries. If the gut (and hence the liver) is not “copiously perfused,” hypoglycemia may result in a neonatal convulsion. Deficient perfusion of the liver may also be a factor in bilirubin excretion and “physiological” jaundice. “


    ”Hypoglycemia caused by deficient liver perfusion has already been mentioned. These signs and symptoms and their related pathology are present to some degree in practically every child admitted to the NICU. They are seldom recognized for what they are, because neonatologists are indoctrinated with the concept that placental transfusion is a pathological event and that an immediately clamped newborn has a normal blood volume. Many neonatologists have never seen a newborn that has closed its cord physiologically.”
    http://www.obgyn.net/pregnancy-birth/pregnancy-birth.asp?page=/pb/articles/neonatal-resuscitation

    “Sick neonates are one of the most heavily transfused groups of patients in modern medicine.” [13] “At risk” – sick neonates have routine ICC.  The symptoms and signs of nearly every child admitted to an NICU – pallor, weakness, inability to suckle, oliguria / anuria, hypotension, hypothermia, metabolic acidosis, anemia and hypoglycemia are those of hypovolemia and hypovolemic shock.  The retraction respirations (RR) of an ICC neonate are the same as those of an adult dying in hypovoelmic shock (air hunger).  RR fills the right heart with blood; it is in response to a very low central venous pressure.  Hyaline membranes form in adult shock lung and neonatal shock lung, IRDS, and in foals, puppies and newborn rabbits that lose blood volume at birth.

    http://www.cordclamp.org/ZICCthe%20PrimeInjury.htm

  • abuelita

    Det här är ett klipp ur filmen The Other Side Of The Glass, en film av L.Janel Martin som vänder sig till blivande pappor. Här intervjuar hon  en av de få KLOKA obstetrikerna här på jorden - Stuart Fischbein. Hoppas ni hänger med i vad hans säger trots att det inte är textat.
    ">





    Och i kväll kl 24.00  svensk tid ska  Janel  intervjua honom i direktsänd radio. Det här meddelandet la hon ut på Facebook i går:


    "Stuart Fischbein, MD/OB is LIVE tomorrow, Monday, January 11 at 5:00 central on KOPN 89.5 FM on "Thought Crime Radio: Voices for the Human Rights of Babies". We are talking about informed consent and history of misuse of drugs in obstetrics and the impact on women and babies. Stream it live on www.kopn.org. Podcasts of this and previous shows also on www.ThoughtCrimeRadio.blogspot.com."

    Ni som har möjlighet att lyssna har nu alltså några timmar på er att lista ut hur man gör för att lyssna live på det här live i natt.

  • abuelita
    CLT skrev 2010-01-11 15:36:07 följande:
    Frågan har säkert ställts innan men...Hur funkar sen avnavling och planerat snitt???
    Hej CTL!   Ja  den frågan kommer upp då och då. Senast i förrgår, sid 9 inlägg 88.  Men det gör absolut ingenting att samma fråga ställs flera gånger, utan det är bara bra att viktiga frågor kommer upp ofta, så att ingen missar dem.
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-09 19:15:44 följande:
     Klart är att merparten av barn mår bäst av att avnavlas sent, det är nog inte omstritt heller..
    Då är vi övenens här då alltså,  att det är fel att  rutinmässigt navla av alla barn tidig för att ta pH-provet, så som görs på sjukhusen i VG-regionen?

    Enligt Lena Granström, avdelningschef  på SÄS förlossning i Borås,  är  anledningen till att de navlar tidigt  för att kunna ta pH-provet, vilket de vill ha som ha som en kvalitetssäkring av vården, inget om att det är för att kunna sätta in rätt behandling om barnet mår dåligt, inte heller eller något om att provet blir säkrare vid tidig avnavling än om det tas från pulserande navelsträng.

    Ur artikeln SÄS går emot experternas rön om avnavling, i Borås Tidning : ”Vi tycker inte att expertgruppens slutsatser räcker. Vi har diskuterat det mycket. Tidig avnavling är vårt sätt att säkerställa hur vi har skött förlossningen. Det är en kvalitetskontroll som vi inte vill vara utan, säger Lena Granström. ” 

    Och enligt Maud Ankardal, verksamhetschef för Sahlgrenskas obstetrikenhet,  är  anledningen till tidig avnavling att det är tekniskt  svårt att ta provet från pulserande sträng, inget om att provet blir säkrare vid tidig avnavling, vilket jag förstått att du däremot menar att det blir.
     
    Följande är ett mail från Maud Ankardal till mig för ca en månade sedan, alltså långt efter det att Halmstadstudien redovisat att barnen mår bäst av sen avnavling : 

    ”På de tre förlossningsavdelningarna i Göteborg använder vi rutinerna med tidig avnavling eftersom det ännu inte finns publicerade data, från någon europeisk studie, att alternativet sen avnavling är bättre. Det är tekniskt mycket svårare att ta prov från icke klampad navelsträng och tekniken måste kvalitets¬granskas. Om patienten så önskar avstår vi från tidig avnavling.  PH-provet från navelsträngen har stort värde som kvalitetsvariabel och det är då viktigt att det tas på alla nyfödda. I dagsläget tas detta prov på cirka 96 % av de nyfödda. Om andelen barn med låga navelsträngs-pH är liten är detta en mått på hög kvalité på vården. För det enskilda barnet har värdet betydelse för diagnostik av eventuell asfyxi.”

    Så här står det i slutet av  de svenska riktlinjerna:

    "Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."

    Man behöver alltså inte vara så himla listig för att klura ut att det är av samma anledning som sjukhusen i VG-regionen (där Nationella biobanken för bebisblod  ligger) inte följer riktlinjerna, eller hur  pH-provet i Stockholm och Skåne kommer att tas när navelsträngsblod ska samlas in där. Om det nu inte redan har börjat?  Det här smusslas det ju med bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar, så man får därför inget veta.
  • abuelita
    malush skrev 2010-01-11 15:50:00 följande:
    Tack "skarpt läge med sen avnavling" tror du det innebär att de låter det pulsera färdigt då?
    Jag vet faktiskt inte. Säkrast att du garderar dig
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.