Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    BlommyNess12 skrev 2010-01-11 16:43:06 följande:
    Hej, tack så jättemycket för all info, har inte riktigt tid att läsa nu men jag tänkte göra det senare ikväll eller så.  Jag är verkligen jätteglad att jag hittat denna tråd, men jag har trots det värk i magen över att allt blev som det blev. Jaq kommer ihåg att jag på slutet började fundera på  sen avnavling utan att direkt söka upp fakta om risker, utan bara att det skulle vara "naturligare" (ville ha en väldigt naturlig förlossning) , diskuterade det lite med min sambo och sedan lät vi ämnet vara, och när förlossningen sedan väl var ett faktum så var det ingen som öht tänkte på det där, jag var ju helt slut efteråt och orkade inte hålla kol, och dessutom visste jag inte vad det fanns för risker med tidig avnavling, jag visste bara att det fanns "risker" med sen avnavling. Har grubblat på detta hela natten nu och tvångskramat min son några extra gånger idag.Som sagt, jag ska läsa länkarna senare, nu måste jag plocka ur gratängen ur ugnen.
    Förstår att du grubblat på detta i natt och haft värk i magen och tvångskramat sonen. Sån himla tur att han klarade sig så bra ändå.

    Enligt George Morley har i princip alla barn på NICU (neonatal intensive care unit) hamnat där p.g.a. för tidig avnavling. Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet.

    Ta hand om gratängen du, så går jag ut till hönshuset
  • abuelita
    Snuvan skrev 2010-01-11 17:53:26 följande:
    Jag vill bara fråga lite av ren nyfikenhet. Min son föddes den 22 dec och när jag krystat fram huvudet så visade det sig att han hade navelsträngen 2 varv runt halsen så barnmorskan klippte av, den satt så hårt virat runt halsen att hon var tvungen att klippa av båda varven för det gick inte att linda upp. När jag krystat ut hela pojken så satt navelsträngen ett varv runt kroppen också så det hade ju blivit som en strypeffekt när huvudet klämdes ut. Han andades inte alls och dom sprang iväg med honom till akutrummet, pappan följde naturligtvis med. Där satte de mask på honom och blåste in syre, efter några gånger så började han hosta och dra korta korta andetag, de skrubbade honom för att få upp blodcirkulationen eftersom han var helt grå.Det tog 20 minuter innan pappan kom tillbaka med pojken i famnen och la honom hos mig. Nu gick ju allting bra och jag kände mig hela tiden väl omhändertagen.Nu till frågan, hur skulle det ha kunnat hjälpa att dom inte klippte navelsträngen? Tänker på citatet "Om de barn som mår dåligt vid födseln bara får sitt syrerika moderkaksblod först så behöver de i regel inte ens någon upplivning utan piggnar till på egen hand, eftersom Moder natur har tänkt ut hur det här ska gå till, alltså att moderkakan ska fortsätta försörja barnet med syre och blod under de första kritiska minuterna i livet."Tycker du alltså att jag skulle ha krystat ut honom ändå eller?Bara lite nyfiken.
    Hej Snuvan. Jaså du är bara lite nyfiken du

    Tyvärr så finns det ju situationer som denna då det inte går att göra annat än att klippa. Men många gånger när barnet har navelsträngen runt halsen så kan man faktiskt använda en metod som kallas "kullerbyttamaövern", som de flesta barnmorskor och förlossningsläkare  tyvärr  inte känner till. Jag återkommer med den när jag letat fram den. Ska äta först.

    Och  att de här smartingarna som är ansvariga för förlossningsvården ännu inte har kommit på att det går att dra upp blod från moderkakan  och fylla det i en dropp-påse och ge barnet sitt eget blod meddetsamma övergår mitt förstånd.
    När mitt äldsta barnbarn, som är 8 år i dag, förlöstes med  katastrofsnitt på grund av att en klantig läkare hade sönder navelsträngen i samband hinnsprängning, fick han omedelbar blodtransfusion (vilket ALLA tidigt avnavlade barn borde få) och klarade sig därför helt utan men. Men det hade förstås varit mycket bättre om han fått sitt eget blod istället för från en vuxen donator.

    Är du säker på att din son fick syrgas , så det inte var rumsluft han ventilerades med? Studier visar nämligen att syrgas gör mer skada än nytta när det inte finns blod i lungorna. Vid omedelbar avnavling måste man vänta med syrgas till det hunnit komma lite blod i lungorna, av det lilla som barnet har i kroppen. Resterande 30-50%  finns ju i moderkakan...
  • abuelita

    Snuvan, här kommer "kullarbyttamanövern" (somersault maneuver)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.

    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen

    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här “kullerbyttabarnen” ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och "mjölka" navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud..

    (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

  • abuelita
    Blgebo skrev 2010-01-11 17:36:38 följande:
    Att alla barn på neointensiven skulle vara där pga. tidig avnavling är jag skeptisk till. De barn jag såg där hade andra fel. Infektioner (GBS eller annat), blodförlust pga. moderkakan släppt för tidigt innan barnet var framfött (antingen under krystskedet eller före förlossningen, hade inget m dropp eller avnavling att göra), för tidigt födda, missbildningar, skador som uppkommit genom att modern fått havandeskapsförgiftning etc. Nu vet jag inte om den avdelningen var unik, men jag kan ju alltid fråga en gammal klasskompis som är barnssk på neo, vad den vanligaste orsaken till intagning är. Däremot är barn till den "lägre klassen" i samhället överrepresenterad på neo. Många problem hör ju tyvärr ihop med dålig kost, missbruk, risker i hemmiljön osv.
    Naturligtvis finns det barn på intensiven som inte bara hamnat där p.g.a. tidig avnavling, men de hade naturligtvis mått mycket bättre om de blivit sent avnavlade, eller åtminstone fått navelsträngen mjölkad och samtidigt hållas lågt i 30 sekunder, och många av dessa barn kanske inte ens hade behövt hamna där alls om de sluppit  utsättas för den kraftiga blodförlust och syrebrist som tidig avnavling innebär, utan vårdas på vanlig neonatalavdelning istället..

    När jag själv jobbade på neonatalavdelning under större delen av 80-talet  kom en nerknarkad prostituerad kvinna och lämnade in sitt nyfödda barn , som hon hade i en väska. Hon hade i knarkpåverkat tillstånd helt ensam fött barnet hemma , och eftersom hon inte ville ha mer med barnet att göra lämnade hon bara in det på sjukhuset och drog  själv iväg därifrån. Vi som arbetade där förundrades över att barnet mådde så bra. Förutom abstinensbesvär verkade det för övrigt helt OK. Långt senarere förstod jag att denna nerdrogade mamma förstås inte hade navlat av förrän långt efter det att navelstängen slutat pulsera, säkert inte förrän efter att moderkakan kommit ut. Barnet hade därför naturligtvis fått i sig allt sitt  moderkaksblod och syre, och blev därmed skyddat från de skador det säkerligen skulle fått om det hade fötts på sjukhus och blivit hastigt avnavlat. För det är ju just barn till missbrukare, för tidig födda, extra medtagna efter förlossningen och andra särskilt svaga barn som löper risk att få bestående skador av för tidig avnavling.
  • abuelita
    gofoten skrev 2010-01-11 21:07:10 följande:
    Tack för ditt arbete med tråden, verkligen samhällsnytta du utför! Jag har fött 2 barn (2004 och 2006). Då hörde jag aldrig talas om detta med sen avnavling. Mina barn är födda hemma och har pga av en medveten BM fått sen avnavling utan att jag själv noterade det. Mina bebisar var båda väldigt gula ;o). Nu ska jag föda mitt 3:e barn, men på sjukhus denna gång. Har infört krav om sen avnavling i förlossningsbrevet men känner mig ändå inte säker att navelsträngen får vara ifred. Är rädd för att jag blir som en "varghona" och slänger ut personalen om de närmar sig. Är ju inte van att ha obeknata nära i detta läge... En fråga jag har är ang läget som anges för bebisen efter födseln. Jag har inte legat ner varken under krystningen eller efteråt utan haft barnet i famnen då jag sitter upp i skräddarställning. Tror det blir samma denna gång men är det något jag ska tänka vad gäller läget för att bebisen ska "hinna" få allt blod?
    Hej Gofoten!  Tack för att du uppskattar vad jag gör. Det värmde verkligen {#lang_emotions_sunny}

    Men vad roligt att höra att du fött hemma 2 gånger och att dina barn då blivit sent avnavlade  

    Eftersom du redan fött två gånger utan att någon styrt och ställt över dig  (antar jag) så gissar jag att du inte kommer ha några problem att följa dina instinkter och föda i den ställning som känns rätt för dig, och ta barnet i famnen igen som du gjorde när du födde hemma.
    Moder natur har sett till så att transfusionen från placentan går precis i rätt  takt och att barnet får precis rätt mäng blod, utan att man behöver hålla barnet lägre först. Det är bara om barnet mår dåligt man ska göra så, så att det får i sig blodet och syret fortare, för att snabbare kvickna till. 

    Frågan är bara om du kommer kunna  låta bli att lyssna på personalen, om de styr och ställer, så att du tappar fokus på dig själv och din kropps signaler. 

    Jag undrar ju förstås varför du inte tänker föda hemma även denna gång?
  • abuelita
    Smilla75 skrev 2010-01-10 13:44:30 följande:
     Barn som är mycket medtagna riskerar skador om de inte får vård omgående, det finns ingen seriös forskning som rekommenderar sen avnavling i de fallen.
    Smilla, jag utgår fortfarande ifrån att du inte har några problem med engelska och hoppas därför att du tar dig tid att läsa den här länken med ett öppet sinne utan att tänka på om de personer som skrivit det är trovärdiga eller ej i dina ögon, utan istället bara ta in det som står där fundera på om det  ligger något i det, alltså om det här kanske rent av skulle kunna motverka att barn får förlossninsskador i onödan. 

    http://www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm
  • abuelita
    BlommyNess12 skrev 2010-01-11 16:43:06 följande:
    Hej, tack så jättemycket för all info, har inte riktigt tid att läsa nu men jag tänkte göra det senare ikväll eller så.  Jag är verkligen jätteglad att jag hittat denna tråd, men jag har trots det värk i magen över att allt blev som det blev. Jaq kommer ihåg att jag på slutet började fundera på  sen avnavling utan att direkt söka upp fakta om risker, utan bara att det skulle vara "naturligare" (ville ha en väldigt naturlig förlossning) , diskuterade det lite med min sambo och sedan lät vi ämnet vara, och när förlossningen sedan väl var ett faktum så var det ingen som öht tänkte på det där, jag var ju helt slut efteråt och orkade inte hålla kol, och dessutom visste jag inte vad det fanns för risker med tidig avnavling, jag visste bara att det fanns "risker" med sen avnavling. Har grubblat på detta hela natten nu och tvångskramat min son några extra gånger idag.Som sagt, jag ska läsa länkarna senare, nu måste jag plocka ur gratängen ur ugnen.
    I  länken som jag la ut i inlägget till Smilla  (inlägg 133) står det också om hypoglycemi.
    Sidan handlar om iatrogen livräddning  av nyfödda (iatrogen= sjukdom eller skada som orsakats av läkare) 
     
    ”Hypoglycemia: liver ischemia reduces production of glucose.” 
     
    Ischemi innebär att en vävnad  inte får tillräckligt med blod (ichemi är vanligaste orsaken till  syrebrist, eftersom det syretransporterande hemoglobinet  finns i de röda blodkropparna )
    Ichemi i levern reducerar alltså glucos produktionen  (hypoglycemi)

    Verkligen mycket märkligt att inte läkarna kunde förklara varför din son fick hypoglycemi!!
    Många neonatologer och obstetriker tror fortfarande att placentatransfusion är något  patologiskt,  och att ett tidigt avnavlat barn har en normal blodvolym. Skrämmande nog är det många av dem som  aldrig ens har sett ett nyfött barn med normal blodmängd, vars navelsträng fått pulsera färdigt.
  • abuelita

    Glömde tala om att länken nere till vänster på den här sidan http://www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationxx.htm   ( som jag la in i inlägg 133)  är FEL, FEL, FEL. Det är nämligen ett blodbanksföretag (navelsträngsblod)  som har snott URL till den här webbsidan om avnavling. Men  ”den felande länken” är alltså  kvar . 
    Tyvärr är vi väldigt många som har lagt in den lite här och var, bl.a. finns den i flera av mina tidigare trådpresentationer här på FL.

    Det här är nu den rätta länken: 
    http://www.cordclamp.org/

  • abuelita
    JadeVoong skrev 2010-01-13 00:05:47 följande:
    Förstår jag detta rätt nu, att sen avnavling är bra för barn som föds flr tidigt eller i samband med komplikationer? Eller kan man kräva sen avnavling trotts att man har en norla förlossning och barnet verkar välmående? Fyller det någon funkon eller är det onödigt då?
    Hej JadeVoong!  ALLA barn mår bäst av sen avnavling, och i synnerhet medtagna, för tidigt födda och andra särskilt svaga barn, eftersom tidig avnavling innebär en blodförlust på ca 30-50% av den totala blodvolymen och att barnet blir av med sin naturliga syreförsörjning.. Pigga fullgångna barn klarar förstås en sådan kraftig blodförlust bättre än de svagare, men de mår naturligtvis inte heller bra av det här
    ..
    I de svenska riktlinjer för avnavling, som presenterades i oktober 08 http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 ,  gäller alltså  sen avnavling, men bara för pigga barn,  de medtagna är olyckligt nog inte inberäknade, eftersom de "måste" iväg snabbt som 17 till upplivningbordet. Jag har trots ihärdiga försök ännu inte lyckats övertyga någon av de ansvariga inom förlossningsvården att det går att göra HLR med intakt navelsträng. Det gör man nämligen på  Darlington Memorial Hospital i England . Där navlas ALLA barn av sent..

     Men en av mammorna som deltagit här i tråden fick i alla fall beviljat sina önskemål i förlossningsbrevet om att barnet skulle hållas lågt i 30 sekunder och samtidigt få navelsträngen "mjölkad", om det skulle födas medtaget. På så sätt kan barnet få i sig en hel del av sitt syrerika moderkaksblod på väldigt kort tid, och mår då förstås mycket bättre  än om det skulle blivit av med upp till hälften av sitt blod.  Gör man så behöver barnen i regel inte ens tas iväg  till upplivning, eftersom de brukar hinna piggna till,  och kan istället ligga kvar med intakt navelsträng och vila ut hud mot hud med mamma. 

    Av någon underlig andledning som jag ännu inte blivit riktigt klok på följer inte alla svenska sjukhus riktlinjerna för avnavling, trots att även WHO och International Federation of Obstetrics and Gynecology rekommenderar sen avnavling.
  • abuelita
    Vintervacker skrev 2010-01-13 12:34:20 följande:
    Hej, har precis läst igenom den här tråden (men inte tidigare), intressant!Jag går på Södra BB och föder då troligen där också. Någon som vet hur de ställer sig till denna fråga? De har ju trots allt ett lite mer alternativt och naturligt sätt att se på förlossningen, åtminstone som de profilerar sig...
    Hej Vintervacker!  Enligt uppgifter tidigare i mina trådar  så ska Södra BB ha sen avnavling. Men jag vet inte om de väntar tills navelsträngen slutat pulsera, eller om de har någon standard efter 2-3 minuter, som många sjukhus med "sen avnavling" har, ja vissa av dessa har t.o.m. 30 sek -1 min som standard. Jag vet inte heller hur de gör om barnet föds medtaget.   Så det är nog ändå säkrast att du tar reda på  dirket från förlossningsavdelningen hur de gör. Ingen bra idé att fråga på mvc, eftersom det alltför många gånger har visat sig att mvc-morskor har väldigt dålig koll på avnavlingsrutinerna på det aktuella sjukhuset.
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.