Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    SchumiFerrari skrev 2010-01-14 14:44:51 följande:
    kanske ska diskutera den studie som Halmstad gjorde??? Är nyfiken på det om värksvaghet...
    Ja det har du rätt i, att det kanske är Halmstadstudien som ska diskuteras. Vi får hoppas på det
  • abuelita

    Har försökt leta efter hur mycket blod man ska förlora för att det ska räknas som  akut blodförlust , och hittade nu att blödningschock uppstår då patienten förlorat en liter blod eller mer.
     Så här står det i de svenska riktlinjerna för avnavling :

    ”Placentatransfusionen innebär att upp till 35 ml/kg av fosterblodet i placenta överförs till barnet efter födelsen. Det motsvarar totalt cirka 100 ml blod till ett barn som väger 3 kg. Omräknat till en vuxen motsvarar det cirka 1,5–2 liter blod. ”

    Omedelbar klampning innebär alltså blödningschock !!!

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2010-01-14 14:44:51 följande:
    kanske ska diskutera den studie som Halmstad gjorde??? Är nyfiken på det om värksvaghet...

    Men å andra sidan står det ju så här om Halmstadstudien i artikeln om riktlinjerna:

     "En viktig randomiserad kontrollerad studie i Sverige har som primärt mål att utreda långtidseffekter av tidig respektive sen avnavling på blod- och järnparametrar hos barnen. Riktlinjer som presenteras i detta vårdprogram får och ska inte användas för att påverka vilka patienter som inkluderas i detta eller andra forskningsprojekt om avnavlingens betydelse. "

    De skulle ju kunna säga ungefär likadant  nu, och hänvisa till insamling av navelsträngsblod, så som det står om amerikanska riktlinjer i slutet av artikeln:.


    "Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609

  • abuelita

    Alltså, inte förrän NU inser jag att jag kan ha tolkat det här fel!!! "I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."  hela tiden har jag tolkat det som att man inta ska ändra avnavlingsrutinerna eftersom det då inte går att samla in navelsträngblod. Men det kanske rent av betyder tvärt om??? Alltså att man inte får anpassa avnavlingsrutinerna efter blodbankningen??

    Hur tolkar ni andra det?

  • abuelita
    Molson Canadian skrev 2010-01-14 19:26:36 följande:
    That's more like it. Fortsätt så. 
    Det verkar onekligen som att du har en hel del erfarenhet av hur rutinerna är på en förlossningsklinik, så jag förutsätter därmed att du redan kan svaret på din  fråga.
    Du vet säkert att de första colostrumdropparna är viktiga, och att det  är en av ingredienserna i Moder naturs plan med att nyfföda däggdjursungar instinktivt ska söka sig till bröstvårtan .
  • abuelita
    gofoten skrev 2010-01-14 17:13:37 följande:
    Jag tolkar det som att man INTE ska anpassa avnavlingsrutinerna efter behovet av ökad bankning. Alltså att snabb avnavling INTE ska ske pga enbart insamlingen som orsak.
    Ja det är nog så. 

    Men på sjukhusen i Göteborgstrakten började de med klampning före första andetaget i samband med att biobanken för navelsträngsblod öppnade. Fram till dess tog de pH från pulserande navelsträng, enligt uppgift från personer som jobbat där.. Och de vägrar följa riktlinjerna för avnavling nu. Så det ligger väldigt nära tillhands att tro att de har anpassat sina avnavlingrutiner efter biobankens behov. Och att det  förstås är därför föräldrar inte fått någon information, varken på mvc eller förlossningen, om att de har rätt att välja sen avnavling.
    MEN, nu stod det ju i tråden om donation, att en bm på informationsmöte i GBG själv hade tagit upp frågan, och sagt att de har rätt att  välja sen avnavling !!! Så det börjar tydligen hända saker nu!!
  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2010-01-14 09:42:33 följande:
    Bättre att sluta kommentera de som skriver dumma kommentarer... så sporrar man dem inte att fortsätta...
    Ja , du har rätt.
  • abuelita
    abuelita skrev 2010-01-14 17:36:22 följande:
    Missa inte inlägg 208 i den här tråden!! www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210.html
    Alltså, jag är så himla glad   för det här inlägget, så nu lägger jag in det i den här tråden, så att ingen missar det.  Tänker särskilt på när jag ringde Mölndals förlossning i somras och bl.a. frågade varför varken de eller mvc informerar föräldrar om att de har rätt att välja sen avnavling,  när jag fick följande svar : " Nej det behöver vi inte eftersom de ändå får lära sig det på internet" .  
     Inte kloookt!!!  

    Men så här skrev alltså sign Lurifax i tråden om donation av navelsträngsblod:
     
    "Har läst i tråden tidigare och ville bara nämna att vi var på föräldragrupp nu under denna veckan och barnmorskan tog faktiskt upp det med tidig och sen avnavling. Hon pratade om Östra och Mölndal eftersom det är de sjukhusen som är aktuella för oss.
    Hon informerade oss om att det var vårt val och även om hon inte rakt ut sa att det allra bästa var sen avnavling så poängterade hon att bebisen faktiskt behöver den sista skvätten blod som de vid tidig avnavling går miste om. Hon var även tydlig med att blodet används till forskning vid tidig avnavling. Nu hade jag ju läst om detta innan så jag visste om det, men det var ändå skönt att höra henne berätta och bekräfta det man läst. De andra i föräldragruppen hade inte en aning om det så jag tror att det blev några fler som kommer att välja sen avnavling. Ville bara berätta det =) "
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-01-15 03:25:12 följande:
    Åh men så kul (: Sån där respons är ju toppen!men.. vad är colostrumdroppar..?

    Jag råkade stava fel. det ska vara med k på svenska  - kolostrum (råmjölk). 
    På Amningshjälpens sida, står det om kolostrum . 

      Amningshjälpen  verkar ha riktigt bra koll

    Det här t.ex., är väldigt bra :
     
    *Uppmuntra hud mot hudkontakt direkt efter födseln


    *Separera inte mor/barn i onödan före första amningstillfället och se till att barnet hålls varmt hos mamman


    *Vänta med barnskötsel och vägning


    *Vänta med att fika, ringa till anhöriga.....


    *Forcera aldrig ett barn till bröstet. Avvakta barnets amningsreflexer, sök och sugrörelser.

    * Underlätta för barnet att komma i amningsläge och låt barnet ta bröstet själv


    *Låt barnet suga så länge det vill
    http://www.amningshjalpen.se/tiosteg/stegfyra.htm

    Jag hoppas att nyutbildade barnmorskor kan det här bättre än den gamla stammen, vars överdrivna hjälpsamhet ofta blir till "stjälpsamhet" i stället.

Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.