Den skola jag pratar om har inte meddelat föräldrarna.
Men här kommer reglerna och kanske det är här TS jan få svaret på sin fråga eftersom hela familjens försörjningsstöd kan äventyras om man skolkas.
Indragning av studiestöd
Krav
Utbildningen i gymnasieskolan är frivillig. Elever som väl har börjat i gymnasieskolan måste dock delta i undervisningen. Det kravet finns för att eleverna ska kunna nå målen med utbildningen. Det är också en förutsättning för att läraren ska kunna göra en riktig och rättvis bedömning av elevernas kunskaper.
Beslut
Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) och inte skolorna som fattar beslut om elevernas studiehjälp.
Rapportering
Elever som studerar på heltid har rätt till studiehjälp. Skolan ska rapportera till Centrala studiestödsnämnden (CSN) om eleverna har olovlig frånvaro i sådan omfattning att de inte studerar på heltid. Detta kan i sin tur påverka familjens rätt till annat ekonomiskt stöd.
Prövning
CSN anser att alla upptänkliga åtgärder för att åstadkomma tillräcklig närvaro ska ha prövats innan skolan rapporterar att eleven inte kan studera på heltid. Innan skolan rapporterar detta till CSN ska man ha meddelat eleven och hans eller hennes föräldrar att man avser göra det.
Underlag och beslut
CSN fattar beslut. Det är alltså inte skolorna som kan besluta om att stoppa vidare utbetalningar av studiehjälp. För sitt beslut vill CSN ha in skolornas underlag* för rapporten om minskad studieomfattning på grund av skolk.
*underlag=
= förteckning över elevens olovliga frånvaro och där ska det framgå hur omfattande frånvaron är i procent av den totala undervisningstiden per månad.
= all övrig dokumentation över vad som gjorts för att få eleven till skolan
CSN beslutar om studiestödet dras in när
Elev har väsentlig hög frånvaro, dvs en oacceptabel frånvaro.
Vid korttidsfrånvaro är arbetsgången följande
1. Mentor samtalar med eleven så fort oacceptabel frånvaro inträffat.
Oacceptabel frånvaro är:
- om frånvaron inte är anmäld
- om ströfrånvaron är påfallande även om den är anmäld
- om ströfrånvaron drabbar enskilt ämne även om den är anmäld
2.
Upprepas oacceptabel frånvaro kontaktar mentor omyndig elevs vårdnadshavare respektive har ett förnyat samtal med myndig elev och fd vårdnadshavare/kontaktperson och utfärdar en skriftlig varning.
Varningen gäller hela studietiden. Studiestödet kan dras endast om elev och vårdnadshavare har undertecknat varningen. Om det av någon anledning inte finns möjlighet att få varningen undertecknad skall den diarieföras och skickas hem i rekommenderat brev och därefter behandlas varningen som undertecknad. Kopia på varningen lämnas till receptionen för diarieföring.
3 .
Fortsätter oacceptabel frånvaro kallar mentor elev och vårdnadshavare till skolan för samtal.
Vid behov kan även rektor, elevhälsan och/eller studie- och yrkesvägledare kallas.
4.
Har inte elevens oacceptabla frånvaro upphört 14 dagar efter mötet lämnar mentor varningen och underlaget* till respektive assistent samt till kurator för kännedom.
Assistenten meddelar CSN som fattar beslut om studiestödet ska dras. Assistenten skickar kopia på varningen till vårdnadshavare för omyndig elev. För myndig elev skickas kopian till elev och eventuellt vårdnadshavare/kontaktperson.
5.
Upphör inte oacceptabel frånvaro trots ovanstående åtgärder kallas elev och vårdnadshavare till elevvårdskonferens. För myndig elev kallas elev och eventuellt fd vårdnadshavare/kontaktperson. Beslut om indragning av studiestöd tas av CSN.
Uteblir en elev utan orsak mer än en månad i följd anses eleven ha avbrutit utbildningen. Rektor kan dock medge undantag
OBS! Varje åtgärd skall dokumenteras av mentor.
Om du som mentor känner dig osäker i ärendet, kontakta kurator.
Effekter av indragning av studiestöd
I och med att hela studiestödet dras för eleven innebär det att familjen kan förlora rätten till inackorderingstillägg, bostadsbidrag, flerbarnstillägg, underhållsstöd samt eventuell barnpension.
Vid indraget studiestöd under läsåret kommer eleven per automatik även att bli utan studiestöd i juni. Anledningen är att juni månad är en bonusmånad och bygger på att eleven studerar på heltid hela läsåret.