• EL I

    Allergitråden

    Någon som vet om ma kan använda vanlig havregryn till t ex köttbullar om man är veteallergisk, alltså kan det finnas vete i detta? kunde inte läsa mig till det på paketet.

  • EL I

    Är det bara jag som inbillar mig eller  har hans mage blivit mindre också trots allt? (Lagt in bilder i galleriet) Tycker den inte är lika utspänd även om den fortfarande är svullen.
    På ena bilden ser man även hans kinder! Det syns bara typ "ärrvävnad" på kinderna nu. Nästan enda gången han blir röd nu är när han varit ute och sen blir han det på dagis men där har han ju fortfarande fått lite vete i mackorna på mellis...samt havremjölk.
    Vad tror ni? Tror ni kinderna hör ihop med vetet också? Känns nästan så tycker jag...

  • EL I

    Visst är det härligt
    ja man blir så glad när man ser skillnad men sen tänker jag att jag bara får för mig. Ringde ju barn mott och ville ha intyg till dagis. De skulle försöka fixa det men kommentarerna är ju alltid "vete??? men det är ju sååååå ovanligt!" Och??? jag blir så irriterad. Jag skiter ärligt talat vad de vill sätta för "ord" på det (allergisk, överkänslig, inte tål...) bara att han blir bättre är huvudsaken för oss
    Så jag hoppas de inser det också!

    Till o med min man som tvivlat på mina "idéer" ser stor skillnad


    Frisören skrev 2010-03-25 20:44:09 följande:
    Men du, det är ju STOR skillnad! Kinderna såg ju också super fina ut- härligt!
  • EL I
    Angel Gbg skrev 2010-03-28 13:45:43 följande:
    Vi har varit på Lekstan och C har utslag lite överallt och det gör ont... Hur kommer det sig att hon reagerar sämre och sämre för varje exponering? Jag är så trött på alla som säger "det växer snart bort" när faktum är att det utvecklas åt precis andra hållet. Att gå från diaréer och lätt astma till svår astma och kaskadkräkningar en helnatt därefter påverkat allmäntillstånd och matvägran i 4-5dagar tex (soja)
    Min son har också blivit sämre för varje provocering, även fast han absolut inte har så mycket symtom som din dotter. vad jag har hört (kan vara helt fel) så kan det bli värre om de utsätts för ofta, alltså att kroppen aldrig får vila från det den inte tål. vet som sagt inte om det stämmer men med sonen är det tydligt att han blivit sämre.
  • EL I

    *suck* nu har sonen börjat sova dåligt på nätterna igen. Vaken flera timmar Han är dock fortfarande bättre i humöret dagtid(glad för det mesta), magen är ännu mindre, inte förstoppad, utslagen i ansiktet är bättre om ej borta än.

    antar att det kanske är nån utvecklingsfas, tänder (fast jag hra inte känt/sett några) eller växtvärk. Hoppas på det i alla fall. Annars tycker man att det andra också borde blivit sämre om det berodde på nåt i kosten??

    Han har ju alltid sovit lite dåligt så det kanske inte bara har med magen att göra utan att han är en "dålig sovare" i perioder? Vad tror ni??

  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-29 15:13:34 följande:
    Nej, ingen slump om jag får gissa. Är vete helt borta? Havre?
    vi har tagit bort all vete här hemma. de skulle fixa på dagis men jag tror det var fr o m i dag. Mannen glömde fråga i morse och när jag hämtade var det ingen från hans avdelning kvar. Så han har fått vete på dagis i alla fall i fredags...så antar att edt kan vara det kanske?! jag tyckte mig se en försämring dagen efter han varit på dagis, men när han hade varit hemma 2 dagar så var det bra igen med nattsömnen.

    Får se hur det blir i natt...om han nu fått vetefritt på dagis. Nä har inte träffat dagispersonalen på hans avdelning sedan förra veckan så jag har inte kunnat säga att han inte ska ha havremjölk så det skulle vara det isf. Hemma får han varken vete eller havre. Helt vetefri hemma i ca 2 veckor och helt havrefri hemma i ca 1 vecka.

    Ska försöka prata med dem i morgon. Ska be mannen säga att han inte ska ha havremjölk i morgon och sedan får han fråga om de fixat vetefritt nu.
  • EL I

    Nu är vi på resa men jag fick samtal från både barn mottagningen och sen pratade jag med dagis i går. Barnmott hade skickat remiss till dietist och vi skulle få en snar tid och sen var kokerskan alldeles förtvivlad för hon fick inte tag på nåt utan vetestärkelse från dem de handlar upp från, inte som hon kunde se i alla fall. Jag ska prata med henne på tisdag och ge henne listan jag fick här (sädesslagstråden) vilka "veteord" det finns och vart det finns vete och inte. Sedan ska jag försöka se om jag kan hjälpa henne att få tag i nåt men i värsta fall har jag erbjudit mig att ta med bröd. Det gör mig inget så länge han mår bra. Visst ska jag inte behöva göra det och jag vet att de gör allt för att få tag i det men det känns bra att de är så engagerade i alla fall.

    Är just nu hos mina föräldrar som träffar oss kanske en gång varannan eller var tredje månad pga avstånd mellan oss. De sa direkt att de märker jättestor skillnad på lilla sonen för han är mycket gladare och han är inte lika skrikig.

  • EL I
    maribel skrev 2010-03-31 21:26:05 följande:
    Hej min lilla kille är mjölk, ägg och nu även veteallergisk.Mjölk och ägg har inte varit några problem men hur ska vi göra nu? Kollat lite i affären och det finns ju knappt något bröd eller kakor att ersätta med, han är 16 mån och van att äta normalt bröd och kakor m.m Vet att ni har många trådar men var kan jag hitta ett bra recept utan vete till bröd eller kakor som barn gillar. Har tid hos dietisten om 2v. Men behöver hjälp nu!!! Har provat med de få bröd som finns att köpa men han vägrar.
    det finns ju bland det glutenfria. Där det står "naturligt glutenfritt" är utan vete. Det finns även kakor med "naturligt glutenfritt".
    Min son är 15 månader o har i o för sig inte vant sig vid att äta kakor än men bröd var inget som helst problem att byta ut mot detta bröd. han accepterade det utan problem. Det finns massor av recept hos de "gamla" i dessa trådar, i deras bloggar... sen om man kollar på de olika mjölksorterna bland "glutenfritt" så finns det många recept på de paketen.
  • EL I
    maribel skrev 2010-03-31 22:08:34 följande:
    Tack för tipsen, så svårt att lära sig allt utan vete
    mm verkligen. jobbar på det nu också...massor att lära sig. lätt att missa nåt men man lär sig så länge man lever!!
  • EL I
    maribel skrev 2010-04-01 14:49:47 följande:
    Oh har du också en allergisk 15 månaders, vad ger ni honom till frukost och mellanmål. Mat är inte svårt det är den andra biten och dessutom fick vi hans vete "diagnos" nu samtidigt som han har en besvärlig magsjuka (och övriga familjen). Hans syster är "bara " mjölk och äggallergisk och det har gått bra. Han är så van vid sina vanliga prodokter men måste försöka baka något bra bröd.
    Vi har också fått reda på hans veteallergi nu vid 15 månader. Fick reda på hans mjölkallergi vid 2 månader, soja vid 12 månader och nu 15 månader. Vet inte men vår son verkar inte bry sig så mkt han äter liksom det som sätts på bordet ÄN så länge

    Vete blir ju lite speciellt eftersom det finns typ i allt

    Till frukost får han ofta macka med smör och leverpastej och rismjölk. Ibland får han kräm av nåt slag t ex aprikoskräm, päronkräm etc. Nyponsoppa ibland. Han tycker inte om gröt så det har vi inte gjort nåt försök till. Gjorde risgrynsgröt någon gång  på rismjölk och det gick väl ner men inte mer än det

    Mellis blir oftast mest frukt. Han är ju på dagis vid mellis, men annars blir det ofta typ samma som frukost och sen nån frukt. Förut gjorde jag smoothies av nutra och nån frukt eller bär men det var ett tag sen nu.
  • EL I
    Mamsie skrev 2010-04-01 16:34:15 följande:
    Vi höll på att stångas och bråka en hel del med dagis i början, men nu fungerar det bättre med lite smidighet. Visst händer det att man blir sur. Säkert de på dagis också. Men så länge vi har kokerska med oss så kan vi hantera avdelning och rektor. Huvudsaken är ju att Max mår bra och inte känner sig som ett konfliktämne. Vi tar med hembakat bröd, bullar/muffins/kakor, glass, flingor, müsli, knäckebröd. Ibland pålägg som leverpastej etc. Kokerskan å sin sida är mer samarbetsvillig och tar kopior på tveksamma innehållsförteckningar. Ibland kan vi få med lite av det hon köpt in som vi å andra sidan har svårt att få tag i, hon bakar tex egen paj till Max och han avgudar hennes såser Igår var påskkärringen på dagisbesök så vi fixade sonens "chokladbollar" bestående av mandelmassebollar rullade i kakao. De hör alltså alltid av sig om det är något speciellt på gång och vi slipper komma på tex luciafika och sura över att Max inte fått något - vi tar ju med till honom istället! Vi har alltså fått släppa på principerna, men det är det värt - för Max skull!
    ja precis. jag tycker barnens dagis är helt underbart bra och jag hjälper mer än gärna tlil om det behövs. Skulle aldrig tjafsa om såna saker faktiskt för jag vill bara att sonen ska må bra på dagis

    Kokerskan försöker verkligen och sa direkt att hon skulle fixa så han skulle få "rätt" mat så snabbt det går och "fröknarna" är väldigt bra och försöker hjälpa till så gott det går.
    De märker ju också att han mår så mkt bättre utan vete. Kanske lättare för dem att förstå vikten nu när de varit med från början o sett när han mått dåligt och ser nu när han mår bra.
  • EL I

    Har nu varit hos mina föräldrar med barnen. Lille sonen (han som är allergisk) har gallskrikit jämt när han kommit hem till nån han inte känner, varit klistrad i min famn och ingen har ens fått titta på honom. Bilresor på 5 min eller åka vagn innebar gallskrik! Nu har vi åkt 45 mil enkel resa och han har inte gnällt en gång:) han har suttit och diggat till musik, busat, sjungit, skrattat hela vägen:) när vi väl kom dit så var han hur glad o nöjd o var inte skrikig eller klängig alls:) han har busat o klättrat o haft sig:) min nya "bebis" plutten!

  • EL I
    Mela78 skrev 2010-04-04 20:23:13 följande:
    Va härligt för er! Nästan som att få en ny version av sin "bebis"? Vi har åter fått känna på hur det var innan vi kom på alla allergier. Dottern har reagerat på något, misstänker godiset hon fått smaka på. Vet inte alls vad/vilket ämne dock? Eksem och diarréer går väl an, men måste hon va vaken i timmar i sträck på nätterna? *gäsp*
    usch aldrig roligt när man får en "icke favorit" i repris Känns som om det aldrig tar slut på nåt sätt!! Hoppas ni kommer på det snart. Har hon reagerat fler gånger eller är det "bara" denna gång så ni inte alls har någon ledtråd på vad det kan vara eller?

    Jag hade ju funderat på vete men det kändes inte som om sonen var "så dålig" så det skulle vara ytterligare en allergi. Kände mig nästan hypokondrisk  när jag tog bort vete (och havre) men nu känns det ju hemskt att vi inte tog bort det innan men bättre sent än aldrig
  • EL I

    apropå godis. Har läst lite ang godis förut men kommer inte ihåg riktigt. Försökte hitta något godis som sonen kunde äta nu i påsk men hittade inget. Han fick russin det var lika uppskattat  det, men tänkte till en annan gång. Han är allergisk mot mjölk, soja och vete/havre. Vi har gett sojasläktingar till honom och i dagsläget verkar han inte reagera på det i alla fall. Inget som vi märker i alla fall.

    Ska ta och sätta mig ner i kväll eller i morgon och skriva ner en lista på soja"ord" och vete"ord" till kokerskan på dagis. Hon hade blivit helt stressad när hon skulle hitta nåt som sonen kunde äta så hon hade t o m sagt till fröknarna (på skoj naturligtvis men ändå...) "jag säger upp mig, detta kommer aldrig att gå"
    Så jag tänkte prata med henne på tisdag och sen ta med lite papper på ord och sånt som hon ska tänka på att undvika, framför allt gällande vete/havre och soja. Mjölkallergiska barn har de haft hela tiden på dagis så det är de vana vid. Vete var tydligen väldigt länge sen. Någon  i denna tråd som har nån bra lista på deras blogg? fick nån lista i sädesslagstråden som jag skrev av men tänkte bara checka om det är nåt mer??

Svar på tråden Allergitråden