• JPL

    Allergitråden

    mummy40 skrev 2010-01-14 16:00:01 följande:
    hej allihopa som kämpar på i denna allergidjungel! Jag vill bara lägga mig ner och gråta nu.idag tog jag bort lapptestet för majs på Alex rygg,och ja,rutan var ilsket röd med skrovel i.Ska till NÄL imorgon för avläsning. men det var ju så här resultaten såg ut på sädesslag och soja i höstas... Under 3 dygn nu har Alex varit som en speedad duracellkanin spec nattetid + att det varit mycket mer klåda och en del eksem som ploppat upp. Jag har dessa dagar ätit en hel del hospitality marshsmallow=majssirap /stärkelse i,bakat på lailas gula=majsstärkelse,ätit och gett Alex uppmjukade santa maria nacho chips=majs,sempers mjölkfria risgröt innehåller majs,neocate har glukossirap i  som jag inte vet vad den baseras på men har mailat frågan till dem idag-ngn här som vet? Glutis pastan vi äter =majs. Något han själv ratar nu är majskrokarna vilka han ätit mycket av förut.Alltså, det är mycket som innehåller majs,så är det nu en majsallergi ,vad sjutton ska jag ersätta med???? känns som närings bristen lurar kring hörnet... Hur gör ni som har barn med majsallergi?jag hade precis hittat bra recept i bloggarna här,och känner nu hur jag bara rasar samman om vi får en till allergi.Men visst ,Alex mår inte bra,så NÅGOT beror det ju på ,så varför inte detta med majsen då...skall prata och få tiden för hemsaneringen imorgon också,för jag tror att han reagerar luftburet med.
    G reagerade mest av allt på majs på lapptest men han TÅL MAJS. håller tummarna för er. Här är JPLs sädesslag och majsfria bröd:

    (Jag har hittat på det själv och höftar alltid så det blir inga exakta mått.)


    8 dl vatten


    en näve linfrön


    en näve solrosfrön


    ca 0,5 dl ljus sirap


    lite gurkmjeja


    lite salt


    "mjöl" i form av hälften bovetemjöl och hälften rismjöl tills smeten blir som tjock sockerskakssmet.


    Låt stå och svälla, justera med med mjöl om det behövs, knåda sedan våldsamt och länge. Jag låter bakmaskinen göra jobbet.


    Se till att ugnen är varm och formarna smorda om det behövs. Tillsätt därefter bakpulver 6 tsk och nu är det bråttom så häll snabbt upp i formar. I början använde jag amerikanska muffinsformar men det blir dyrt så nu har jag flergångsmuffinsformar från Clas Olsson, de med sex stora gropar ger härliga bullar.


    Jag bakar i varmluftsugn allt på en gång 225 grader, 15 min för små och 20 min för stora bullar.


    Anmärkning:


    Sirapen behövs för god smak eftersom mjölerna inte är som vetemjöl. Förr sötade jag inte bröd, annat än till jästen, men nu tycker jag att hellre socker än alla tillsatser som finns i mixerna.


    Gurkmejan är för att ge en mer gyllene färg


    Linfröna gör brödet saftigare


    "Mjölet" går att blanda ut med flingor/gryn av tex quinoa och hirs för att öka på näringstätheten


    Jag har lagt märke till att smeten "jäser" om man låter den stå, även utan bakpulver, så jag ska testa att hälla upp i formarna och lämna ute över natten och se vad som händer.

  • JPL
    mummy40 skrev 2010-01-16 11:09:53 följande:
    Så blev det bekräftat igår:Alexander har en kraftig majsallergi.Också.Fick träffa dietisten med en gång,men det gav inte så där väldigt mycket.Får orgran rispasta på livsmedelshänv,det var det enda,ngra recept på bröd m ris.Vi skall  även utesluta allt m majsstärkelse,maltodextrin osv 2 veckor för att se om/ hur det förbättras.hade ju varit bäst om han trots allt klarar majsstärkelse men ja,vi får se. stod på apoteket för att köpa vitaminer  t Alex, för att vitaminberika hemgjord gröt med-ngn som har andra tips om det förutom att berika med neocate då.,men det var inte så lätt.Av de expediten tog fram och kollade innehållet i ,så funkade ingen utifrån hans allergier nu.Alla inehåller antingen ngt m majs ,soja ,mannitol=vete ellr?,laktos ,osv.Dietisten pratade om vitaminer som prematurer får som hon skulle ta upp med läkaren.Än så är det väl ingen överhängande fara ,ammar ju än  men efter det... Mivitotal för barn vad tro ni om det? verkade funka när jag kollade innehållet  här på nätet.Vad ger ni för vitaminer som är utan allt?Har även mailat företaget som står bakom gimmefive vitaminerna. Jag mailade ju nutricia ang glukossirapen i neocate och den är majsbaserad ja... Detta vet ni säkert redan men jag har ju gjort tror det är miralicias kokosplättar som vi gillade skarpt,men dom har jag nu modifierat:risdryck istället för kokosmjölk,rismjöl+potatismjöl ist för majsstärkelse,och dom blev helt ok,A gillade dom o det är det viktigaste:)! JPL:tack för ditt tips på brödet-ska testas en dag:)! Jag tar tacksamt emot fler recept/tips på risbaserade bröd,kakor,tårta osv eller kan man bara byta ut mot rismjöl och potatisstärkelse i recepten med majsmjöl /majsstärkelse?   En annan fråga:Alex bajsar  mng ggr /dag,och det luktar väldigt surt-syrligt.Blir röd i rumpan av det.kan ibland vara väldigt gult till färgen .kan det bero på allergierna,dolomoitpulvret med magnesium som framförallt jag tar, eller vad? jag ger blåbär för att han är oftare lös än hård, men det hjälper inte på honom.Vad är bra vid lösmage förutom majs som han ju nu inte kan äta? Det jag tänker nu är att majs visade ju inget på RAST,men starkt på lapp, vad säger att han inte likaväl kan vara allergisk mot ris??grejen är,att vi lång tid innan lapptesterna både i höstas och nu,gjorde tester hemma som alla faktiskt gav utslag.Så jag kommer att göra ett lapptest på ris här hemma snart för att få vägledning på det med.
    <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

    När vi körde majsfritt så bakade jag på bara bovete och rismjöl dvs utan potatismjöl. Potatismjöl är ju bara ren stärkelse så de andra två borde ha högre näringsvärde. Men variation förnöjer å andra sidan. Bovete är nyttigt och ger ett bröd som uppfattas som grövre, potatismjölet bör göra det till ett vitare bröd.


    Poängen med formarna som jag nämnde i mitt recept är att degen ska vara lös så jag tycket att jag fick högre höjd på bullarna med dem. Man kan ju göra limpa i form också såklart.


    Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.


    Kung markatta har frasbröd på bara ris och vatten. Råris vill jag minnas och bra för att få i sig mer näring. Lätta att hitta i vilken ica butik som helst. Rätt liten förpackning av genomskinlig plast.


    Av Orgrans pastaspiraler äter vi den med ris och hirs (millet på engelska) eftersom det blir bättre näringsvärde än med bara ris.


    www.allergimat.se finns det gott om produkter och deras innehåll så man kan utnyttja dem för att kolla igenom sortimentet även om man inte handlar av dem. Är kosten för enahanda är det kul att beställa från www.goodstore.se ibland för att testa lite roliga grejer.

  • JPL
    EL I skrev 2010-01-17 10:11:15 följande:
    Måste fråga ni som haft barn med allergi, innan ni förstått vad det varit har de varit gnälliga HELA tiden då eller har det funnits tillfällen då de varit nöjda?? Min son är missnöjd HELA tiden när vi är själva, när vi  åker bil, vagn osv men är som en solstråle när det är andra barn runtomkring. Känns som om ingen tror mig när jga säger att han är en missnöjd kille haha Eller är det bara så han är? känns konstigt att han kan vara nöjd när han är "upptagen" om han t ex har ont, det kliar etc. Då tycker maan han borde vara sån jämt!? Det är ju 3 saker som jag fortfarande funderar på. 1. hans eksem som nu även kommit på händerna trots uteslutning av ägg. 2. hans rossel 3. hans missnöjdhet stora delar av dagarna. Kanske bara "sån han är" o att jag ska sluta fundera på om det kan vara nåt han inte tål. Eller kan det vara nåt som inte stämmer.
    Min äldste är sk high need också så det är "sån han är", dvs han var gnällig hela tiden om man inte underhöll honom. Därför missade vi hans allergier i över tre år (han hade inga eksem). De andra två har bara varit gnälliga på kvällarna och sovit dåligt. Vad det gäller gnällighet, alla har andra symtom också.
  • JPL
    EL I skrev 2010-01-17 18:25:30 följande:
    ja men det är ju det som är så svårt att veta. En del bara är ju "såna" (=gnälliga, behov av uppmärksamhet, extrem närhet mm) medan för andra är det ett bevis på att nåt är fel. Jag upplever vår son som väldigt GLAD i det stora hela men SÅÅÅÅÅ gnällig när det gäller att vara i famnen och att åka bil/vagn etc. Har testat att gnugga ägg på hans underarm nu som inte visar nåt (misstänkte att det inte skulle göra det heller) så ikväll fick han faktiskt pannkakor så får vi se... Tycker detta är så fruktansvärt svårt. känns som om de flesta säger "så har min också" eller "så är min med" när jag nämner nåt "symtom" så det känns som om jag inbillar mig eller är "fånig" men det känns som om det är NÅT som besvärar honom, frågan är bara vad?! Kanske är nåt helt annat än allergi..
    det kanske bara är så han är eller något annat än allergi men jag önskar verkligen att jag hade testat mjölk- och äggfritt mycket tidigare. det finns mycket att vinna. är det inte det så är det ju bara att börja igen. mina visar inget på pricktest, och har aldrig gjort blodprov, men de är klart allergiska ändå.
  • JPL
    Miralicia skrev 2010-01-17 18:45:20 följande:
    Lailas blå med vetestärkelse innehåller guar E412
    Åh suck. Har haft ett paket hemma för att se om de kanske tål vetestärkelse. Vilken tur att jag fick reda på det!
  • JPL
    EL I skrev 2010-01-17 19:03:34 följande:
    vi har väl testat det vanligaste nu mjölk, soja och ägg. De två förstnämnda är han helt klart allergisk mot trots negativa test, men ägg verkar han tåla. Så nu tror jag kanske att man få lägga ner det och acceptera att det är sån han är? Eller vad säger ni? Andra saker är ju rätt ovanligt trots allt. Det kanske bara är att acceptera det som det är just nu o sen så får man väl se om det dyker upp något mer som gör att man kan misstänka någon annan allergi eller nåt annat. det som är är ju utslagen (som ju kan vara atopiska eksem) samt hans "gnäll" som säkert är hans personlighet.
    Jag tror att du får acceptera både och, både allergi och möjlig multiallergi. Så är alltså min äldste men inte de andra två, de är bara multiallergiska. Eftersom din son fortfarande har eksem så tycker jag att det vore klokt att utforska vidare, så vet du iaf säkert att det inte är det sen.

    Guar mfl är en rejäl humörsänkare för min äldste son. Han verkar väldigt mycket känsligare för det än tex vete. Eftersom din inte tål soja så är det inte särskilt långsökt heller.
  • JPL

    Grattis kajsa!

    Jag åt inte det barnen var allergiska mot under min senaste graviditet. Det är nog emot rådande teorier som säger att det är smart att utsätta barnen för _stora_ mängder tidigt för att öva liksom (graviditet+amning). Jag resonerade som så att efter två "misslyckanden" fick jag prova det andra alternativet. Jag åt ju vanligt under de första graviditeterna. Vad det verkar som nu, den minste är bara 2,5 månad, så har det inte spelat någon roll åt något håll.

    Jag har inte ätit mjölk och soja nu medan jag ammar minstingen. Tänkte att det skulle ge en lugn bebistid. Tyvärr har han haft problem med ägg och vete, så något lugn blev det inte iaf. Ännu bättre hade nog varit att sluta med allt och så införa det ganska snabbt som ren provocering. Förutom mjölk för min del och ägg för din del, där jag tror på tidigast 3 månader. Tarmarna ska ju vara lite mindre genomsläppliga i den åldern.

  • JPL
    EL I skrev 2010-01-26 16:18:13 följande:
    Måste fråga en sak till om ni orkar med mitt pladder Barnsköterskan jag pratade med påstod att det INTE kunde vara allergi pga att det bara var i ansiktet och ingen annanstans. ÄR det så?? Han har ju på kinder och haka och börjar få lite på händerna... om det inte är över hela kroppen är det aldrig allergi då??
    mina har ju inte eksem alls, så det är klart att det kan vara allergi ändå.
  • JPL

    hur reagerar era barn på fiskallergi? är det skillnad på fisksorterna?

    någon som reagerar på vitlök?

  • JPL
    Snutten skrev 2010-01-29 19:46:59 följande:
    Siri reagerar på lax=fet fisk , som är minst allergen, med våldsamma kräkningar och slöhet i flera timmar. Nu i förra veckan fick hon en svårt astma anfall av fisklukt så nu har vi varit och tagit nya RAST prover för att se om hon kanske har utvecklat en IgE medierad allergi mot torsk som är den fisk som är mest allergiframkallande. Så nu får de inte fisk på dagis när Siri är där under tiden vi utreder detta. Om testerna inte visar något ska vi provocera med fisk på sjukhuset/barnmedicin. I princip säger man att de feta fiskarna är mindre allergiframkallande och de magra torsk ffa är mer allergiframkallande.
    Hoppas vi kan fortsätta med lax då. Annars var det makrill jag misstänkte nu senast. Men reaktionen är i så fall helt annorlunda än hans andra allergier. Huden istf magen för att uttrycka mig väldigt kortfattat. Vad det gäller vita fiskar tex torsk och hoki, märker jag ingen större skillnad. Är det det i allergisammanhang tror ni?
Svar på tråden Allergitråden