• Joggi

    Varför är folk så kräsna???

    Håller med både ts och inlägg 1 fullt ut!

    Har alltid fått äta det som står på bordet hemma och jag kan inte komma på en endaste sak jag inte skulle få ner mig på en bjudmiddag!

  • Joggi
    mosterYster skrev 2010-01-11 13:52:39 följande:
    Inte heller. Visst, jag gillar inte all mat (pasta tex) men det går ju att få ner. Och ärligt, jag är itne orolig över att bli bjuden på något oätligt hemma hos en vän. Det är ju inte så att de skulle servera slemmig fläsksvål med uppspydda katthårbollar precis.
    Hihi=) Okej, skulle det bjudas på det så tar jag tillbaka det jag sa, haha=)
  • Joggi
    MetalNea skrev 2010-01-11 14:26:57 följande:
    Jag är uppfostrad med att i alla fall smaka. Jag tycker man kan ta lite av det man inte tycker om. Tycker själv det känns oerhört tråkigt när folk sitter och petar i maten som man har stått och lagat. Sen om det är något man kräks av att äta så får man gärna tala om det när man blir bjuden. Det kan ju inte vara mer än ett par saker så då kan värden/värdinnan anpassa maten därefter. Det har jag inga problem med.Jag personligen äter allt nästan. Så blir jag bjuden äter jag ALLTID det jag bjuds på, även om det inte är en favorit eller om jag inte tycker om det.Sen blir man faktiskt inte tjock av kolhydrater, det handlar om att äta lrätt mängd och göra av med mer än man stoppar i sig.
    Jag är oxå uppfostrad med att smaka maten, alltid. Även fast jag smakat förr. Det har resulterat i att jag äter allt...
    Oliver smakade jag för första gången i tonåren skulle jag tro. Smakade riktigt illa, verkligen riktigt riktigt illa! Men sen varje gång jag fick chansen att smaka en oliv så gjorde jag det, när jag va bortbjuden, fick i sallad osv. Det slutade med att jag satt med en skål oliver på kvällen när andra åt chips, haha=)
    Jag tror att man lär sig att äta det mesta om man bara vill. Och inte är så trångsynt..

    Det här med att verkligen bli itvingad stora portioner mat och därför inte gilla det sen kan jag inte uttala mig om då min mamma inte gjorde så. Eller nån annan. Däremot alltid smaka av allt.

    Fick magsjuka av kassler och ris som liten och har haft svårt för det men lärde mig att äta det igen, oh nu gillar jag det!
  • Joggi
    7Illyl1 skrev 2010-01-11 14:37:42 följande:
    Tycker det låter som att dina föräldrar hade en jättebra inställning till mat.
    Tack, det tycker jag med=) Ska bli spännande att se hur det blir med den kommande bebisen och om man kommer att kunna sprida den inställningen vidare! Jag hoppas det!
  • Joggi
    Stårschan skrev 2010-01-11 14:49:43 följande:
    Är det bara jag som blir hungrig av att läsa den här tråden?
    7Illyl1 skrev 2010-01-11 14:55:14 följande:
    Nä jag sitter och sneglar på kylskåpet just nu. 
    Och jag har varit och satt igång maten nu, hehe=)
  • Joggi
    ToLmamma skrev 2010-01-11 15:04:39 följande:
    Har inte orkat läsa alla inlägg men är det inte lite roligt att TS säger nej till pommes frites om hon blir bjuden, är inte det exakt samma sak som att göra det hon klagar på ?? Är denna tråden bara ett skämt? Det spelar väl ingen roll vad man säger nej till, tomater eller pommes frites, eller varför anser du TS att det är mindre oförskämt att säga nej tack till detta?
    Men nu gällde saken att vara kräsen, inte att inte gilla en endaste smak av alla som finns..
  • Joggi

    Typiskt att man måste jobba! Har missat hela tråden!!

    Jag har en sak som jag stör mig enormt mkt på! Är ju oxå "kräsenhet", mn inte smak utan folk som inte kan äta saker pga konsistens! OMFG säger jag bara. Väx upp!

    "Tycker inte om champinjoner, eller jo jag gillar väl kanske smaken men inte konsistensen".. Har mamma och pappa tuggat och spottat ut maten åt dessa människor eller??? Som en fågeljäkel.....

  • Joggi
    Bonanza skrev 2010-01-12 16:59:41 följande:
    Eh? Det är just konsistensen som oftast gör att människor inte gillar mat. Jag kan t.ex. inte äta svamp eller den mesta sortens kött pga konsistensen. Det går inte.Det finns även en mängd andra saker jag inte äter, men antingen försöker jag dölja att jag inte äter av allt, eller så ursäktar jag att jag är kräsen och äter lite av annat som bjuds. Är det något jag inte kan äta alls (t.ex. smörgåstårta med skinka och leverpastej och sånt) så äter jag heller ingenting, vet jag om det i förväg erbjuder jag mig att ta med egen mat.Jag vet att jag är kräsen. Jag tycker att det tillhör sunt förnuft att man - om man bjuder över någon på middag - ser till att laga något som de äter. Däremot tycker jag också att det är trevligt om jag anpassar mig så mycket som jag kan.
    Ja men precis! Och det är jättelöjligt tycker jag..
    Leoella skrev 2010-01-12 17:00:49 följande:
    Jag har FULL förståelse för det där med konsistens. Och då är jag ändå en sån som äter nästan allt och "tiger och lider" om jag blir bjuden borta på något som jag mot förmodan inte gillar.Prova käka ostron får du känna på något som egentligen bara smakar saltvatten, men har konsistens som en stor snorblobba! ;)
    Ja ge mig ostron, gott ju!! (Allätare, verkligen allätare) Snor jämför jag däremot inte med pga att jag inte äter snor..
  • Joggi
    mosterYster skrev 2010-01-12 18:04:45 följande:
    Jag är seriöst allätare - men det finns tre saker jag inte äter pga konsistens. Ingen av dem är middagsingredienser dock. 1. Rn choklad. Äckligt och klistrigt ju!2. Rå banan, utan ngt till. I marängsviss o dyl går det bra.3. Om vindruvor har tjockt skal kan jag inte med skalet.Så det är inte så svårt att undvika.
    Jag kan inte säga en endaste sak som jag inte gillar eller inte kan äta.. Men det är ju lite knäppt egentligen=) Att folk inte gillar ett par smaker är ju det normala såklart!

    Men kräsna människor är jobbigt.. När man lagar middag och får ändra planerna 17 ggr för den ena inte äter det och den andra det osv..

    En middag hade jag 2 som inte åt gorgonzola och mögelostar. Jag hade bestämt mig att göra gorgonzolasås och det gjorde jag! När dom åt såsen så mmade dom och tyckte den va så god, dom frågade om receptet och när jag nämnde gorgonzola blev dom helt grön i anstiktet!
    Och med det sagt vill jag inte höra nåt om att det va respektlöst, för det va det inte. Jag känner dessa 2 väl och visste med 100 % att dom skulle tycka om såsen, pga att det är ren mögelost som har gjort dom rädda! Ordet mögelost!

    Det va roligt iaf=)
  • Joggi
    Joggi skrev 2010-01-12 18:11:05 följande:
    Jag kan inte säga en endaste sak som jag inte gillar eller inte kan äta.. Men det är ju lite knäppt egentligen=) Att folk inte gillar ett par smaker är ju det normala såklart!Men kräsna människor är jobbigt.. När man lagar middag och får ändra planerna 17 ggr för den ena inte äter det och den andra det osv..En middag hade jag 2 som inte åt gorgonzola och mögelostar. Jag hade bestämt mig att göra gorgonzolasås och det gjorde jag! När dom åt såsen så mmade dom och tyckte den va så god, dom frågade om receptet och när jag nämnde gorgonzola blev dom helt grön i anstiktet!Och med det sagt vill jag inte höra nåt om att det va respektlöst, för det va det inte. Jag känner dessa 2 väl och visste med 100 % att dom skulle tycka om såsen, pga att det är ren mögelost som har gjort dom rädda! Ordet mögelost! Det va roligt iaf=)
    Och det tycker dom med kanske man ska tillägga=)
    Och dom tycker om gorgonzolasås!
  • Joggi
    Bonanza skrev 2010-01-12 19:17:37 följande:
    Ja, visst är det handikappande. Finns ingen egentlig orsak, jag är född sån. Har varit kräsen sen jag var bebis, trots mina föräldrars kämpande. Ingen annan i familjen är kräsen, det är bara jag som är född sån.Jag tycker dock att det skulle vara jobbigare att lära mig att äta saker jag mår illa av än att bara undvika dem.
    Men varför vill man inte försöka? Bara frågar...

    Jag har försökt saker hela livet, även saker jag inte gillar från början. Det är väl en utmaning i livet eller? att inte falla in i samma spår, våga prova nya saker. Gäller allt egentligen, inte bara smaker. Jag gillar inte sthlm men åker dit ibland ändå, en dag kanske jag gillar staden.
    Förstår inte varför man ska vara så trångsynt bara..
  • Joggi
    Julmust skrev 2010-01-12 19:27:21 följande:
    Vet du att kräsenhet till viss del är genetiskt betingat? Du kanske har någon släkting bakåt som också var det. Gillar du mat i övrigt? Av någon anledning tycker jag "kräsenhet" är ett intressant ämne. Det viktigaste om man är kräsen är ju verkligen hur man hanterar det. Kanske speciellt med barn. Ett barn som skriker ut Blä, äckligt det här vill jag inte äta (som mina barn tyvärr gör just nu) är ju inte så roligt. Men om man lite diskret bara äter det man vill och lämnar resten så spelar det ju ingen större roll tycker jag.  
    Exakt! Du har så rätt i mina öron och jag tycker oxå att det är ett jätteintressant ämne! Skulle du ha sagt "Tycker du inte om det här??" till dina barn så lär du dom att inte tycka om, helt enkelt...

    Jag bjöd en kompis och hennes 3-åriga dotter på torsk och äggsås i somras. En spontan middag bara. Inget man bjuder på annars men dom droppade förbi och jag vet att vännen älskar den maträtten=) Hon sa att dottern inte tycker om fisk och sa att hon kunde åka och köpa nåt åt henne men då kom jag på att jag hade skinksås i kylen sen gårdagen. Kokade på spagetti och ställde fram maten (både fisken och pastan) och dottern utbrister -mm, fisk!
    Sen frågade jag om hon ville ha äggsås till men hon tyckte tydligen inte om det heller så det provades inte ens.
    Fel nr 1 - Att säga "tycker inte om" inför dottern.
    Fel nr 2 - Låta mig laga speciell mat åt dottern.
    Fel nr 3 - Inte lägga på sås på dotterns tallrik.

    F.ö så reagerade jag på att hon inte hade lagat fisk hemma nån gång... Konstigt. Dottern hade antagligen ätit det på dagis.
  • Joggi
    Bonanza skrev 2010-01-12 19:49:47 följande:
    jag försöker. Jag har smakat på svamp massor av gånger, för jag vill gilla det. Jag har smakat lamm flera flera gånger, men jag gillar det ändå inte. Jag tänker inte sitta och må dåligt för att andra människor ska tycka att jag är mindre kräsen. Jag är inte ett dugg trångsynt för den delen.
    Okej, då missuppfattade jag förut, sorry! Och då är du inte trångsynt heller, men det finns många som är det. Som vägrar smaka för dom gillade inte det som 3-åring lixom...
    Tycker så länge man smakar så är det kanon och fortsätter du smaka så kommer du antagligen vänja dig vid konsistensen och kanske tom gilla det=)
  • Joggi

    Varför lagar ni inte mat med lök (tex) i för att mannen inte gillar det? Låt han laga son egen mat då..... Jag skulle inte anpassat mig så för en vuxen människa.. Med lök kan man ju knappt laga en ny maträtt. Min sambo är visserligen allätare, men det finns nån sak han gillar mindre, tex couscous. Men det lagar jag ändå ibland, och det tänker jag fortsätta med. Jag är mindre förtjust i curry (observera mindre förtjust, men äter med god aptit ändå=), men lagar curryrätter ibland oxå. Det är att ge och ta. Och ett bevis på att varken jag eller min sambo är bortskämd när det gäller mat..

    Och vad är det med lök egentligen? Får en hemsk känsla av att det är mamma och pappa som har sagt "det är lök i det här lilla vännen, så du tycker nog inte om", istället för att ge ungen mat utan att säga såna saker.. Det tror jag! Hur kan annars halva sverige få för sig att lök är äckligt? Är ju som en krydda, ger ju bra smak på maten.. Att lök är äckligt är ett rykte som sprider sig bland barnen, från de vuxna säkerligen.....

  • Joggi
    Tindragull skrev 2010-01-13 15:12:39 följande:
    Det där har jag också funderat på... Varför är just lök så illa omtyckt? Min dotter äter det inte... Sonen glufsar i sig det dock. Än så länge... Just det där med vuxna som säger "det är lök i det här lilla vännen, så du tycker nog inte om" råkade jag ut för igår... Dottern ville ha lite av min kalla sås igår (creme fraiche med vitlök) och då kläcker maken ur sig " Den tycker du inte om, det är vitLÖK i den..." Höll på att gå upp i atomer!!!  För övrigt är dotterns favoritpizzasås.....vitlök... Så vad min make pysslade med har jag ingen aning om...
    Hihi=) Ja och då berättade din make för er dotter att vitlök tycker man inte om.. Är nog många som gör så utan att tänka på det.. Vissa barn tar nog åt sig av det! Men jag tror nog inte att han gör om det;)
  • Joggi
    PennyD skrev 2010-01-13 19:29:19 följande:
    Såhär serru;Det rör sig om en lust eller olust till att fysiskt stimulans och att eventuellt ta in något i kroppen. Man kan vara "kräsen" (ta sig själv och sina kroppsliga behov/luster/oluster på allvar) vad gäller både mat och sex. Inte sant?
    Öh..... Nja.. Jag håller inte riktigt med där!

    Mat är något som man lär sig hantera som barn och det är knappast sex. Sex är nåt som är nytt när man är äldre och det är ju knappast mat.. Så tyvärr...
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???