Inlägg från: mosterYster |Visa alla inlägg
  • mosterYster

    Varför är folk så kräsna???

    Joggi skrev 2010-01-11 13:48:43 följande:
    jag kan inte komma på en endaste sak jag inte skulle få ner mig på en bjudmiddag!
    Inte heller. Visst, jag gillar inte all mat (pasta tex) men det går ju att få ner. Och ärligt, jag är itne orolig över att bli bjuden på något oätligt hemma hos en vän. Det är ju inte så att de skulle servera slemmig fläsksvål med uppspydda katthårbollar precis.
  • mosterYster
    giftgrodan skrev 2010-01-11 13:52:21 följande:
    varför klarar du inte av pommes frites, ts? Det kan ju vara så att andra människor har precis lika stora problem med flera maträtter som du har med pommes?
    Men har man så stora problem med många rätter tycker jag att man får försöka lära sig att i alla fall försöka äta lite för syns skull. Och ärligt talat, rätter som blodpudding, lever och bruna bönor (dvs rätter många har svårt för) brukar man ju inte få när man blir bjuden på middag.
  • mosterYster

    Men eh, tror inte att ts menar att man ska sitta och tvinga i sig 10 köpta köttbular (om man nu inte äter det). Jag tror att hon syftar på folk som kommer hem till någon och där kräver att få typ kycklingfilé och den ska vara tillagad utan dragon ädelost lufttorkad skinka koriander lime pepparrot fet grädde paprika osv osv osv.

    Det är en sak att vara allergisk. En annan att vara så kräsen att man bara äter makaroner, kyckling utan skinn och grillad korv. Typ.

  • mosterYster
    nickefiki skrev 2010-01-11 14:18:01 följande:
    Man måste inte. Vet du varför många är lite småmulliga? För att de är rädda att säga nej tack. De tror att de sårar andras känslor. De sätter sig själv i sista hand.
    Men om du blir bjuden på oxfilé, gräddsås och potatisgratäng är det enkelt för dig att hoppa över potatisen, eller hur? Det är väl ingen stor sak. Jobbigare med någon som tycker att oxfilén  är oätlig för att den är marinerad i rosmarin och timjan, potatisgratängen förstörd eftersom den inehåller vitlök OCH att såsen är äcklig för att den är smaksatt med cognac eller innehåller svamp. Då blir det liksom lite jobbigt för värdinnan.
  • mosterYster
    BängtRagnhild skrev 2010-01-11 14:21:23 följande:
    Jag kräver aldrig att få någonting tillagat eller något annat istället för. Jag låter bara bli att äta det jag inte tycker om. Jag är vad folk kallar "kräsen" men det grundar sig i att jag blivit tvingad att äta en massa saker under uppväxten och nu har en form av fobi. Så jo, jag äter bara precis det jag tycker om och det är inte mycket. Prova saker gör jag hemma när jag känner mig trygg. Det är väl inget att döma folk för. Som jag sa innan så förväntar jag mig att folk låter bli att äta saker dom inte tycker om hemma hos mig med.
    Om du kom hem till mig på middag och jag bjöd på... låt säga lammfärsbiffar fyllda med chèvre, skulle jag inte ta illa upp om du inte gillade chèvre oh därförbara åt köttet. Men jag skulle ta illa upp om du inte kunde äta av något av tillbehören heller. Vem gillar varken chèvre, lammfärs, potatisgratäng eller sallad, liksom?
  • mosterYster
    Lilla Hjärtat skrev 2010-01-12 11:43:01 följande:
    Apropå ouppfostrat. Haha, måste bara berätta om en dotter (14 år) ntill mammas nye man. Första gången vi träffades så gjorde jag en gratäng av nåt slag. Då tar damen och drar av hela osttäcket, enbart det,  och lägger det på sin tallrik. Sinnet rann på mig så jag sa till henne nåt i stil med "men sådär gör man väl inte". Då svarar ungen "varför då?" Och hennes pappa också "ja, varför då egentligen?" Sen följde världens löjligaste " halvgrälskonversation" där vi under hela måltiden diskuterade huruvida det är OK att dra av bara osttäcket. Både pappan och dottern förstod mej inte alls, "man får väl ta mat som bjuds hur som helst? Varför bjuder du på mat som man inte får ta?" o  s v o s v Efter denna hemska middag ville (som tur var) dottern aldrig följa med sin pappa till min mamma igen. Måste fråga er oxå, hade ni tyckt det var ok? hade ni sagt till? Var ju egentligen en struntsak...
    GAAAH, jag hade blivit tokig! Osten är ju det godaste!

    Var med om ngt liknande för några år sedan. Jag fick besök av en familj på 4 personer. Jag hade precis bakat (långpannekaka med glasyr) och tänkte att vad bra, då bjuder jag på fika! Barnen tar varsin kaka, tuggar lite på ett hörn, slickar av glasyren - och sträcker sig efter en till kaka! Jag blev helt paff, men tänkte att nåja, det må vara hänt. Men när de slickat av glasyren på kaka nummer två tar de en tredje... och fjärde... till slut har de varsin hög med kakor utan glasyr bredvid sig. Då griper pappan in och sätter stopp och han och hans tjej äter upp (några av) kakorna som barnen lämnat. Jag fattade ingenting.
  • mosterYster
    mosterYster skrev 2010-01-12 12:10:37 följande:
    GAAAH, jag hade blivit tokig! Osten är ju det godaste! Var med om ngt liknande för några år sedan. Jag fick besök av en familj på 4 personer. Jag hade precis bakat (långpannekaka med glasyr) och tänkte att vad bra, då bjuder jag på fika! Barnen tar varsin kaka, tuggar lite på ett hörn, slickar av glasyren - och sträcker sig efter en till kaka! Jag blev helt paff, men tänkte att nåja, det må vara hänt. Men när de slickat av glasyren på kaka nummer två tar de en tredje... och fjärde... till slut har de varsin hög med kakor utan glasyr bredvid sig. Då griper pappan in och sätter stopp och han och hans tjej äter upp (några av) kakorna som barnen lämnat. Jag fattade ingenting.
    Ja just det, kakorna på uppläggningsfatet hann ta slut innan de blev tillsagda, så jag gick och hämtade en omgång till (rejält lass bägge gångerna) och ungarna fortsatte slicka!

    Nu är de dock äldre och beter sig jättebra.
  • mosterYster

    Den här grejen med att alla gäster både måste smaka på och (i alla fall låtsas) gilla varenda rätt som dukas fram, förstår jag inte alls. När jag bjuder till middag har jag massor av tillbehör (och serverar alltid minst 3-rätters) just för att någon ska SLIPPA sitta och känna att oj, jag som varken gillar klyftpotatis eller lax, vad tråkigt/pinsamt. Då kan den gästen ta inget eller lite av det den inte gillar, och bli mätt på förrätten (som är tex en bit grönsakspaj eller en soppa) plus bröd, ostar, sallad, röror och annat plock jag ställt fram som komplement. Dock lagar jag ju inte lax om jag vet att en av gästerna inte gillar det.

    Svårigheten är när en gäst är muslim (inte äter fläsk), en är laktosintolerant och tål inte heller röda grönsaker, en är vegetarian och de tre övriga utesluter det mesta utom tomat, fläskkött och ost för att de "inte tycker om" något annat. Lite hårddraget, men ändå. Vad bjuder jag på då? Pasta med bönröra? Och hoppas på att de tre kräsna tycker att det går att äta och inte klagar högljutt - eller bakom min rygg?

  • mosterYster
    FannyGioia skrev 2010-01-12 15:32:48 följande:
    Jag känner folk som på fullaste allvar tycker att de har rätt att kommentera hur äcklig jag är som äter ärtsoppa, för att de inte tycker om det. Detta säger de under tiden jag sitter och äter ärtsoppa. Snacka om noll social kompetens. Jag vet att det är en klyscha, men ärligt talat, folk dör av svält världen över. Pinsamt så in i helvete att klaga på att det inte är favoriträtten som serveras. Varenda måltid behöver inte vara otroligt jättegod. Räcker det inte med att den mättar och ger energi?
    Jag har varit med om att vegetarianer har gett min mat (som jag håller på att äta) kommentarer i stil med "snuskigt med as" "likdelar" "kadaver" osv. Startade en tråd om detta och flera vegetarianer menade på att det var OK eftersom 1. det faktiskt är kadaver (ursäkta, men jag äter inte självdöda djur) 2. köttätare kan kommentera att de är gräsätare, typ, så då får de väl stå ut med att höra att deras mat är likdelar.

    Helt sjukt.
  • mosterYster
    FannyGioia skrev 2010-01-12 15:55:03 följande:
    Man märker snabbt vilka som är nyfikna på riktigt och vilka som bara vill trycka ner en. Så fråga på så länge du faktiskt vill veta.
    Hehe, har nog lite dålig erfarenhet av vegetarianer. Hade två kollegor som var det och en tredje kollega frågade en av dem varför hon valt att inte äta kött. Veg-kollegan snäste då "hardu inte med att göra!" Sedan dess har jag inte vågat fråga någon veg om något
  • mosterYster
    BertilB skrev 2010-01-12 17:31:29 följande:
    Folk skall inte tvinga i sig mat för att det bjuds! Däremot kan man i förväg berätta vad man inte äter för att slippa kontroverser. Alternativt så tackar man nej med någon vit lögn om man blir tvingad in i en situation! Jag och mina barn äter allt, men visst har barnen sina favoriter och så även jag.
    PennyD skrev 2010-01-12 17:07:10 följande:
    TS, vad tror du kräsenhet egentligen är för något. Vad innebär det att vara bortskämd när det gäller mat? Personligen ser jag kräsenhet och dylikt som klara tecken på att en människa tar sig själv och sin kropp på allvar. Jag kan inte tänka mig att någon tackar nej till mat för att göra det svårt för sig själv eller andra, eller för att vara märkvärdig. Vare sig via talar mat, sex eller annan fysisk konstruktiv verksamhet, så tycker jag att varje individ med all rätt rättar sig efter sina egna behov (så länge de inte kränker någon annans integritet).
    Det ts (och även jag) vänder oss meot är folk som knappt äter något utan beställer "passta med antingen kyckling eller skinksås" när de kommer. Blir man bortbjuden och inte kan styra över matvalet så gör man det bästa av situationen och äter av det man kan. Sallad och bröd i värsta fall. Och man klagar för i helvete inte.
  • mosterYster

    Och herregud vad många slarvfel man kan lyckas få in i ett enda kort inlägg. Grattis till mig.

  • mosterYster
    Joggi skrev 2010-01-12 18:01:14 följande:
    Ja ge mig ostron, gott ju!! (Allätare, verkligen allätare) Snor jämför jag däremot inte med pga att jag inte äter snor..
    Jag är seriöst allätare - men det finns tre saker jag inte äter pga konsistens. Ingen av dem är middagsingredienser dock.
    1. Rn choklad. Äckligt och klistrigt ju!
    2. Rå banan, utan ngt till. I marängsviss o dyl går det bra.
    3. Om vindruvor har tjockt skal kan jag inte med skalet.

    Så det är inte så svårt att undvika.
  • mosterYster
    mosterYster skrev 2010-01-12 18:04:45 följande:
    Jag är seriöst allätare - men det finns tre saker jag inte äter pga konsistens. Ingen av dem är middagsingredienser dock. 1. Rn choklad. Äckligt och klistrigt ju! 2. Rå banan, utan ngt till. I marängsviss o dyl går det bra. 3. Om vindruvor har tjockt skal kan jag inte med skalet. Så det är inte så svårt att undvika.
    Dock skulle jag äta även dessa saker om jag kände mig tvungen. Och jag skulle inte känna mig "kränkt" heller.
  • mosterYster
    Koloraturell skrev 2010-01-12 20:27:22 följande:
    Och när gästen vägrar äta någonting, för att det var EN sak den inte tyckte om, utan går omkring på festen och gnäller på maten (som han eller hon inte åt av), är du lika glad värdinna då?
    Nix. Inte förbannad heller dock, snarare extremt förvånad eller illa berörd a den personens vägnar, eftersom alla andra skulle ha tyckt att h*n gjort bort sig...
  • mosterYster
    mamlan skrev 2010-01-12 20:45:20 följande:
    Jag tycker nog inte det är att lyssna på sin kropp när man tex  som jag skrev i ett tidigare inlägg, sitter och gapar om vilket äckligt fika man fått eller  säger "det hät var typ det äckligast jag ätit, finns det inget annat?" Det är bortskämt och kräset, för i båda fallen var det inget som hellst fel på det som bjöds.
    Exakt!
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???