Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Övre åldersgräns

    Varken mannen eller kvinnan får enligt Socialstyrelsens riktlinjer (som baseras på prejudicerande domar i Regeringsrätten) ha fyllt 43 då man _ansöker_ om medgivande (beslutet kan alltså komma senare). Undantag kan göras om den ena av makarna är något äldre, det gäller ett barn man har en anknytning till eller det gäller ett syskon till barn som redan finns i familjen ... däremot är önskemål om medgivande för äldre barn inget skäl till undantag (medgivanden är normalt helt ålderslösa nu för tiden).

  • en glad
    Hej och Hopp skrev 2010-01-20 23:06:30 följande:
    Insatt: är det vanligt att man sätter snävare äldersgränseri kommunerna - vet du det? Jag antar att det är upp till den enskilda utredaren att bedömma men jag funderar eftersom några kurskamrat fick veta förra gången de fick medgivande att det var det sista de skulle få pga åldersskäl, men medgivandet är giltigt till i höst och hon fyller inte 43 förrän till jul och borde följdaktigen kunna ansöka om en ny utredning. (kanske hade de nya rekommendationerna inte slagit igenom hösten 08 då de fick besked om att de skulle bli för gamla nästa gång)
    jodå, hösten 2008 fanns de nya riktlinjerna (de kom sommaren 2008) - om än kanske inte riktigt "sjösatta". Det är alltid ok att ansöka om man inte fyllt 43 - annat håller inte i Länsrätten om sökanden överklagar (dvs att socn avslår pga ålder om man inte ännu fyllt 43 vid ansökan). Det är fö ok att ansöka även om man är 47, men då kan man (förstås) inte räkna med att få något positivt medgivande (ingen kan förbjudas att ansöka eftersom det inte är lagstiftat med åldersgräns)  
  • en glad
    birk skrev 2010-01-22 10:54:53 följande:
    Min man är 42.  Då vi ännu inte hade fått ihop så lång kötid, sa adioptionsutredarna nej till oss. Jag är 10 år yngre.  Vi har därför valt att använda oss av surrogatmamma i USA.
    Vadå sa nej? Utredarna kan inte vägra att ta emot er ansökan och göra en fullgod medgivandeutredning! Dessutom skall de förstås följa Socialstyrelsens riktlinjer - och 42 är INTE för gammalt (om inte du är mycket äldre?) ...
  • en glad

    Såg nu att du är 10 år yngre - då fanns ju INGEN anledning att avvisa er i kommunen! Och att ni har kort kötid i organisationen har öht inte med kommunens handläggning att göra!

  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 19:45:29 följande:
    Är 43-års regeln verkligen införd?
    Yes, den kom i riktlinjerna från Socialstyrelsen i juni 2008 ...
  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 22:46:44 följande:
    På vilken sida läser du om åldern? Och hur kan handboken och SOSFS gå emot varandra?
    Det står fel både i handboken och SOSFS (som ju finns som bilaga i handboken)!

    Det stycke du citerade (och som ju är korrekt; är man över 42 är man ju 43!!) kan indikera att du hittat ett ställe där texten korrigerats. För om du läser i den länk jag lämnade på sid 69 resp 221 så är det annorlunda formulerat .... på vilken sida hittade du citatet?
  • en glad

    Och när jag nu kollar din länk ser jag att man skrivit att de gjort en rättelse i texten avseende ålder!! Så bra då - men de flesta handläggare läser förstås pappersversionen i sitt dagliga arbete och där står det alltså fel!

  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 23:08:52 följande:
    Jag bara sökte Så du menar att texten jag hittade är korrekt? men då kan man ju vara äldre om särskilda skäl finns?
    Jag skriver om undantagen i mitt inlägg 3 ovan ....
  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 22:45:09 följande:
    Och vad jag förstår så är det en författning med allmänna råd dvs inga bindande regler utan huvudsaken är att målen som avses uppnås.
    - Det stämmer - ännu finns ingen lag om 42 som högsta ålder vid ansökan om medgivande

    Så so mjag förstått det så är den sk 43-års regeln ännu under utredning? 
    - den utredning som kom i somras (2009) om "Modernare adoptionsregler" förslår att 42-årsgränsen skall bli lag .... 
  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 23:13:15 följande:
    Ah då är jag med igen En fråga till - vet du vart man kan läsa om de tilltänka "stränga" reglerna med e nabsolu gräns på 43år och längre giltighet?
    Utredningen om "Modernare adoptionsregler" där du kan läsa om det heter SOU 2009:61
  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 23:21:14 följande:
    Vet man när dessa kan tänkas börja gälla?
    Nej - utredningen är troligen ute på remiss nu ....har inte koll på det. Men ändring av lagar brukar ta minst ett år .... så en kvlificerad gissning är väl 1 januari 2011 (om det nu ens går igenom) ??
  • en glad
    Angla skrev 2010-01-22 23:30:24 följande:
    I länken en glad postade står följande ang "nya" reglerna."12 a § BT,OrigGarmnd BT;">BT,OrigGarmnd BT;">I paragrafen, som är ny, finns en bestämmelse om sökandens ålder. (...) "Utgångspunkten är att ett medgivande inte får lämnas om den eller de som ansöker om medgivande har fyllt 43 år vid tidpunkten för ansökan. (...) Bedömningen av om det i övrigt finns särskilda skäl bör göras med hänsyn till barnets bästa – på detta stadium i de flesta fall det okända barnets bästa. Ett exempel kan vara att endast den ena av två makar eller sambor är äldre än 43 år." www.sweden.gov.se/content/1/c6/12/93/01/ad2e9... sid 300-301Detta tolkar jag som att man skall ansöka innan man fyllt 43 år för att få ett medgivande. Dvs dagen innan räcker och sen är det upp till Soc att utreda snabbt.Och att undantag visst kan göras om den ena är yngre.
    Exakt så tolkar jag det också .... och exakt så är socialstyrelsens redan nu gällande riktlinjer ... Om man undantar strulet med felformuleringen som du alltså hittade en rättelse till (som jag missat) ....
    och soc behöver inte utreda snabbt (alla par vill inte det, de vill hellre ta det lungt och samla kötid!) så länge ansökan är inlämnad i rätt tid ... _beslut_ om medgivande kan man alltså få vid 45 t.ex. - det finns inget hinder emot!!
  • en glad
    Annwika skrev 2010-01-25 18:18:10 följande:
    Något som kan vara bra att känna till är att det nyligen (2009-11-20) kommit en dom i Kammarätten i Göteborg, där ett par som var 44  och 45 år vid ansökan om nytt (dvs ett andra) medgivande fått bifall i sin överklagan. Kammarätten har valt att gå emot Länsrättens beslut om att inte ge dem ett nytt medgivande, med motiveringen att de redan väntat ett tag och troligen kommer att få ta emot barn inom en relativt snar framtid. Enligt vår utredare kommer denna dom bli prejudicerande för hur nämnderna fattar beslut i liknade fall framöver. Hela domen går att hitta på Juridik idag.  
    Kammarrättsdomar anses inte prejudicerande. Det gör endast domar i regeringsrätten/Högsta domstolen ... 
  • en glad
    Annwika skrev 2010-01-26 00:11:57 följande:
    Det har du rätt i , fel utryckt av mig. Enligt vår utredare kommer domen trots allt att vara vägledande för hur dessa fall bedöms i framtiden, och det är ju hoppfullt för de som hunnit komma över "gränsen" när deras medgivande måste förnyas!
    Tveksamt om jag håller med den utredaren.... soc/fr har ju sina riktlinjer från socialstyrelsen att följa - och de ändras inte pga en kammarrättsdom och det är tveksamt om landets Länsrätter kommer att bedöma överklaganden på annorlunda sätt pga en Kammarrättdom ...

    Det dyker då och då upp "gränsöverskridande" domar (även i andra sammanhang) som knappast förändrar något .... mer än att de förstås ger hopp om att överklaganden ännu KAN "löna sig"!

    Om kommunen väljer att överklaga denna dom så kan den ju däremot bli prejudicerande i nästa instans - Regeringsrätten!
Svar på tråden Övre åldersgräns