• Angla

    Övre åldersgräns

    Är 43-års regeln verkligen införd?


    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla
    Ålder
    Om sökanden är över 42 år då ansökan görs, bör utredaren
    klargöra, om det finns särskilda omständigheter som kan vara av betydelse för helhetsbedömningen av, om sökanden är lämpad att adoptera. Sådana omständigheter kan bl.a. vara att
    sökanden har en relation till det barn som ansökan avser, enbart den ena parten vid en gemensam ansökan är något över 42 år, eller ansökan avser medgivande för adoption av ytterligare ett barn i familjen.

    http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2008-8

    Detta står på socialstyrelsens sida, SOSFS 2008-8 Socialnämdens handläggning av ärenden om adoption. Och vad jag förstår så är det en författning med allmänna råd dvs inga bindande regler utan huvudsaken är att målen som avses uppnås.

    Så so mjag förstått det så är den sk 43-års regeln ännu under utredning?

     



    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla
    en glad skrev 2010-01-22 22:42:54 följande:
    www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/A...För att ytterligare komplicera det hela har socialstyrelsen gått ut med att det är feltryck i boken. Det står att man är "för gammal" om man ansöker vid 42 men rätt skall vara 43 (kanske är det okunskap om det som paret i inlägg 6 stupat på?)!
    På vilken sida läser du om åldern? Och hur kan handboken och SOSFS gå emot varandra?
    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla

    Jag bara sökte Så du menar att texten jag hittade är korrekt? men då kan man ju vara äldre om särskilda skäl finns?


    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla

    Ah då är jag med igen

    En fråga till - vet du vart man kan läsa om de tilltänka "stränga" reglerna med e nabsolu gräns på 43år och längre giltighet?


    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla

    I länken en glad postade står följande ang "nya" reglerna.

    "12 a § I paragrafen, som är ny, finns en bestämmelse om sökandens ålder. (...) "Utgångspunkten är att ett medgivande inte får lämnas om den eller de som ansöker om medgivande har fyllt 43 år vid tidpunkten för ansökan. (...) Bedömningen av om det i övrigt finns särskilda skäl bör göras med hänsyn till barnets bästa – på detta stadium i de flesta fall det okända barnets bästa. Ett exempel kan vara att endast den ena av två makar eller sambor är äldre än 43 år." http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/12/93/01/ad2e9519.pdf 
    sid 300-301

    Detta tolkar jag som att man skall ansöka innan man fyllt 43 år för att få ett medgivande. Dvs dagen innan räcker och sen är det upp till Soc att utreda snabbt.
    Och att undantag visst kan göras om den ena är yngre.


    Angla - mamma till slut, här & nu
  • Angla

    Wohoo Fast jag är ju bra mycket yngre och maken några år yngre än 42år så ... men fakta och kunskap är alltid bra att ha.

    tack!


    Angla - mamma till slut, här & nu
Svar på tråden Övre åldersgräns