• Äldre 21 Jan 16:25
    16394 visningar
    21 svar
    21
    16394

    skillnad mellan adhd och autism?

    Känns som om jag tjatar på er, men jag har läst och läst. Men jag kommer inte fram till skillnaden mellan ADHD och autism?

    Känns som att kriterierna går in i varandra och är ganska lika.

    Finns det någon som har någon smart idé eller fakta om vad det är som skiljer dom två åt?

    tack på förhand
  • Svar på tråden skillnad mellan adhd och autism?
  • Örnie
    Äldre 21 Jan 16:35
    #1

    Ja, det är inte så lätt, för symptomen kan vara lika och ofta har personen både Aspberger och ADHD. På ett sånt här forum kan du knappast få särskilt uttömmande svar. Det finns böcker. Och om det gäller ditt barn, så är det bäst att du försöker få en utredning. Det finns en kriteriekatalog, som jag vet att tyska läkare har för Aspberger. Svenska läkare har möjligen en annan, men i vilket fall som helst, så finns dessa kriterier kanske att hitta på nätet eller i en bra bok.


    Dessutom tror jag att en del har symptomen utan att ha ovanstående diagnoser. Det kan bero på något annat också. Men en utredning borde inte vara fel.
  • Äldre 21 Jan 16:43
    #2
    Ja, det gäller min dotter.
    Och hon har autism och jag har ofta misstänkt adhd pga hennes hyperaktivitet.
    Men enligt habiliteringsläkaren så behövs ingen utredning. Så jag försöker samla på mig säkra kort till motivering för att en utredning ska påbörjas.

    När jag läser om adhd så låter det precis som autismens kriterier, just därför jag frågade om skillnaden.
  • frugan­L
    Äldre 21 Jan 16:45
    #3

    ADHD står för Attention Deficit Hyper(activity) Disorder och kännetecknas ofta av uppmärksamhetsproblem, koncentrationssvårigheter i samband med överaktivitet. Ett "bråkigt" barn utifrån hur dagens skolform ser ut.

    Ett barn med autism har ett annorlunda sätt att uppfatta världen och verkligheten. Förmågan att se helheter och samband brister ofta, det sociala samspelet fungerar inte som hos gemene man och känslolivet fungerar helt annorlunda.

    Aspberger är en diagnos inom autismspektrat, "högfungerande autism" enligt somliga. Ett barn med autism som kan lära sig fungera i samhället, men måste som sagt lära sig. Tolkandet av situationer är annorlunda än "förväntat", sambanden kan vara svårtolkade vilket gör att det här barnet också kan verka "bråkig" och lite "ADHDig".

    Varför upplever du att du måste ha en diagnos på eventuell ADHD?

  • Äldre 21 Jan 16:52
    #4
    Anledning till att jag vill veta om hon har andra problem än "bara" autism är för att jag vill att hon ska få rätt hjälp.
    Som det är nu har vi fått massa verktyg att jobba med, inom autismens regler det vill säga. Men det fungerar inte eftersom vår dotter aldrig kan lyssna klart, sitta still, kocentrera sig, sluta prata.. Det är inte lätt att få henne att förstå vissa saker när hon hinner tappa koncentrationen i den inledande meningen..
    Sömnbesvär då hon är vaken en-tre timmar per natt..

    Jag vill bara veta ifall det är adhd också, för iså fall kanske man kan få en helt annan förståelse för hennes impulsiva beteende och oförmåga att uträtta saker.

    Hon kan vara jätte duktig när hon är borta, men direkt på dörrmattan hemma så bryter tomultet ut.
    Vår vardag går ut på intriger och bråk.. det är det jag vill ändra på. Dignosen är inte viktig i sig, men jag vill veta vad hon har för problematik på alla plan.

    Jag kan inte bara kräva en utredning eller? Eller måste den där läkaren godkänna eventuella kännetecken först??
  • frugan­L
    Äldre 21 Jan 17:01
    #5

    Det där "inom autismens regler" förstår jag inte, eftersom det finns så många olika sätt autism kan uttrycka sig i. Bland annat koncentrationssvårigheter och förmåga att lyssna färdigt. De verktyg du ska få är såna som fungerar, det finns liksom inga "rätt" eller "fel". Trail and error tills förhoppningsvis något fungerar är det enda sättet, oavsett tilläggsdiagnoser eller inte!

    Oavsett om hon har ADHD eller inte så handlar det ju om att se HENNE och HENNES BEHOV, inte stämplar eller leta i böcker. Har hon uppmärksamhetsstörningar så har hon, oavsett vad det heter. Att gräva ner sig i diagnoser hjälper henne inte. Vad behöver hon? Bemöt det.

  • Äldre 21 Jan 17:09
    #6
    Vad tror du jag försöker göra?

    Jag försöker förstå hennes problematik, men det enda jag får hjälp med allmänt vad autistiska barn ofta svarar bra på.
    Och det inte vår dotter.. Hon klarar inte av bildschema, hon klarar inte av att inte sova. Hon klarar inte av att leka med andra, för dom tröttnar på den fysiska aktiviteten..

    Om habiliteringen skulle se dignosen adhd så skulle dom naturligtvis se andra sätt som fungerar bättre på adhd barn och jag skulle kanske få gå andra kursen som inriktar sig mot adhd-barns problem.

    Som det är nu så blir vi inte rätt bemötta eftersom hon inte är som dom flesta autistiska barn!!

    Ett team för autism kan ju inte hjälpa oss om det är något annat som stör henne!!
  • frugan­L
    Äldre 21 Jan 18:36
    #7

    Jag menade varken att dumförklara eller uppröra dig. Ber om ursäkt att jag feltolkade.

  • Fiolin­a
    Äldre 22 Jan 09:26
    #8

    adhd och autism går väl väldigt mycket i varandra och om jag förstått allt rätt, är vanligt att man har en dubbeldiagnog av dessa två.
    Jag tycker du ska stå på dig om du känner att det inte funkar där det "borde" funka med den hjälp ni fått, för att hantera livet hemma med rätt hjälp kankse inte behövs en diagnos bara man VET vad man ska göra och hur.
    Men det går inte att komma undnan med att för att få rätt hjälp i skolan och samhället i övrigt så behövs nästan en diagnos tyvärr, men det är bara min erfarenhet....

  • Äldre 22 Jan 10:02
    #9

    Min son är 4 år. han har diagnosen ADHD med autismliknande drag. Han har stora svårigheter med hyperaktivitet, koncentration och uppmärksamhetsstörning. ett typiskt "bråkigt" barn. utöver dessa problem så har han även dessa autismliknande drag som uttryckr sig genom att han inte förstår sig på empati, klarar inte av socialt samspel, är väldigt känslig för förändringar osv osv.


    Det är jättesvårt att hitta rätt hjälp. På autismcenter har vi blivit ombedda att arbeta utefter bildschema och belöningssystem. Det funkar bra i ett par dar tills Liam tröttnat. Han har liksom inte ro att fokusera på sånna saker. Han får även medicin, strattera som vi hoppas ska börja ge effekt på koncentrationen så att vi kan börja kunna träna på samspel och allt det där.
    jag förstår att du vill veta om din dotter ev har ytterligare problem. Rätt hjälp är viktigt! Det är inte lätt ala gånger. Lycka till!
    kram
    Liam 051107 Engla 070504 lillebror bf 100125
  • Äldre 22 Jan 10:40
    #10

    Hej,
    jag har inga klara svar men delar med mig av mina erfarenheter. Min som har autism. I perioder har han en väldig rastlöshet, myror i kroppen som kan yttra sig genom att han springer omkring planlöst, biter i möbler, biter ihop tänderna, gör ljud, spänner kroppen. Jag har inte tänkt på att han skulle ha ADHD, men en norsk DAN läkare som träffade sonen under en sån här period tog för givet att han även hade ADHD. Men eftersom man enligt DAN (se www.autism.com för mer om det) behandlar autism och adhd på samma sätt (bla med kost & olika tillskott) så var det inte nödvändigt att få någon diagnos på papper. Sen har hans "adhd-drag" kommit och gått väldigt mycket - kan vara beroende på olika behandlingar med tillskott och diet elelr kan vara slumpartat, jag skriver en del om detta i tråden autism- behandlingar, länktips. Men på det hela taget har vi en mycket mer harmonisk och lugn kille just nu än innan vi började med gf / cf diet & tillskott. Hur som helst så frågade jag även en "vanlig" autism specialist på neurologteamet när vi var där om man borde utreda för ADHD. Hon sa att det var möjligt att han hade det också, och om vi ville kunde vi få prova medicin för det, men eftersom autismen var en mer övergripande diagnos tyckte hon inte att en utredning var till någon större nytta. Jag ser inte heller nyttan med det - iallfall just nu - för vår del så jag har lämnat det där.

Svar på tråden skillnad mellan adhd och autism?