• fruganL

    skillnad mellan adhd och autism?

    ADHD står för Attention Deficit Hyper(activity) Disorder och kännetecknas ofta av uppmärksamhetsproblem, koncentrationssvårigheter i samband med överaktivitet. Ett "bråkigt" barn utifrån hur dagens skolform ser ut.

    Ett barn med autism har ett annorlunda sätt att uppfatta världen och verkligheten. Förmågan att se helheter och samband brister ofta, det sociala samspelet fungerar inte som hos gemene man och känslolivet fungerar helt annorlunda.

    Aspberger är en diagnos inom autismspektrat, "högfungerande autism" enligt somliga. Ett barn med autism som kan lära sig fungera i samhället, men måste som sagt lära sig. Tolkandet av situationer är annorlunda än "förväntat", sambanden kan vara svårtolkade vilket gör att det här barnet också kan verka "bråkig" och lite "ADHDig".

    Varför upplever du att du måste ha en diagnos på eventuell ADHD?

  • fruganL

    Det där "inom autismens regler" förstår jag inte, eftersom det finns så många olika sätt autism kan uttrycka sig i. Bland annat koncentrationssvårigheter och förmåga att lyssna färdigt. De verktyg du ska få är såna som fungerar, det finns liksom inga "rätt" eller "fel". Trail and error tills förhoppningsvis något fungerar är det enda sättet, oavsett tilläggsdiagnoser eller inte!

    Oavsett om hon har ADHD eller inte så handlar det ju om att se HENNE och HENNES BEHOV, inte stämplar eller leta i böcker. Har hon uppmärksamhetsstörningar så har hon, oavsett vad det heter. Att gräva ner sig i diagnoser hjälper henne inte. Vad behöver hon? Bemöt det.

  • fruganL

    Jag menade varken att dumförklara eller uppröra dig. Ber om ursäkt att jag feltolkade.

Svar på tråden skillnad mellan adhd och autism?