• Alema

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Hej! är ny här! Kul att hitta hit. Är diabetiker typ 1 och gravid för första gången. Än så länge har det mest flytit på. Men det blir måååånga stick och psykiskt påfrestande ibland..  Vissa dar mår man hur bra som hellst andra är man orolig och kämpar med svängningar. Men det är värt det! Nån mer som är gravid just nu??Skrattande

  • Alema

    Sitter och läser runt här lite.. GUD va skönt att läsa om att andra har det likadant som mig säger jag bara! Blir orolig så fort jag ligger på 10 i bs nu när jag är gravid. Vet att jag ska försöka inte tänka FÖR mkt på det men när man väl är där så blir man orolig. Mest rekyler som ställer till det då och då.. senaste tiden har jag iaf lyckats få rätt låga rekyler som oftast 10-11 faktiskt. Innan kunde jag ha 15-16. Men vissa dagar jätte fina andra lite mer svängigt men i längden lyckas man oftast hålla det nere. 
    Mitt hba1c började på 5.3 sedan gick det ner till 4.6 ( vaknade då VARJE natt med ett bs på 2 och det hjälpte knappt att äta) Senaste var 4.8 och har lyckats hitta rätt doser till lantus iaf så man slipper bli låg på nätterna. Tar ofta för mkt insulin till måltid och blir ofta låg då. Jag hoppas verkligen att allt ska gå bra och längtar så till nästa UL Skrattande

  • Alema
    Jokoo skrev 2010-11-15 13:59:47 följande:

    Jag har också pump men kollar ändå inte ketoner. Var dock hos bm i fredags och kvällen innan lade jag mig med 6 i bs, trodde jag var på väg ner så jag dämpade pumpen och vaknade istället på 8.7 i bs. Då mådde jag dock duktigt illa och kände mig både sjuk och förgiftad. Visade sig sen hos bm att jag hade +3 i ketoner så det var väl därför jag mådde så dåligt. Det konstiga var bara att jag ändå "bara" hade 8,7 i fastevärde.


    Bor i Hallands län och här suger för övrigt vården för gravida diabetiker. Någon som känner igen sig? Bodde tidigare i Göteborg och fick under min 1:a graviditet fantastisk vård på Östra sjukhuset. Saknar dem där!!


     


    Bor också i halland. Min diabetessköterska är suverän. Henne kan jag verkligen lite på å allt. Sen går jag hos specmödravården och dom ska ju samarbeta med diab ssk. Och det är meningen att dom ska få alla provsvar men dom har aldrig fått tex mitt nya Hba1c och så. Har inte upplevt att dom samarbetar speciellt mkt. Bm kan typ inget om diabetes och det känns lite synd för man ska ju gå dit rätt ofta. Men men vi får hoppas att det går bra. Hur fungerar det för dig? Går du både hos diab ssk och mödravård?
    Vaknade med 10 i bs imorse (rekyl från igår kväll) och då hade jag 4 plus i socker på urinstickan idag. Det kändes lite mkt för att ha ett bs på 10. Men men.. Ha det bra!
  • Alema
    Jokoo skrev 2010-11-16 14:42:15 följande:
    Emmisen: Bor du i norra Halland eller? Själv bor jag i södra. Där går jag på "vanlig" mödravård, som tur är har jag en riktigt bra bm även om hon inte kan något om diabetes. Provsvar och sånt kan både diabetesmottagningen i Halmstad och min bm se så det fungerar. Jag skickar mina värden en gång per vecka till diabetesmottagningen och min läkare ringer upp. Har hon vikarie så struntar de oftast i att ringa tillbaka. Jag är i vecka 20 nu och har börjat få sämre värden, jag tar extra insulin och har högt basaldoser osv men ligger mest hela tiden runt 8-10 i bs. Känns inget vidare, fick Hba1c idag men vet inte om det var nytt eller gammalt värde. Din rekyl på 10 och 4 i socker lät lite mycket, det håller jag med om. Men som min diabetesläkare sa så kan man vara mer känslig för både ketoner och annat än i vanliga fall.
    ja jag bor i norra halland. Altså det funkar ju bra så men tur man har så bra diab ssk. Skickar oxå in mina bs som du gör och så ringer hon upp 1 gång/v så det verkar va ung samma. Hittills har det funkat bra för mig är i v 15 än så länge men svårt med låga värden som det kan bli en del av. Ibland blir det en rekyl, ibland inte. Igår hade jag 3 låga värden på rätt kort tid.. var såå segt. Så då fick jag en rekyl efter sista låga värdet såklart...Obestämd men man kan ju inte hjälpa det lixom. Ja det måste va som du säger, man måste va känsligare. Som efter rekylen inatt kände jag mig helt torr å äcklig i munnen hela dagen idag och det har jag aldrig gjort innan om jag inte legat så högt som typ 20 men så högt har jag inte hamnat nu under grav. Ligger mest runt 4-8 men det kommer ju garanterat att ändra sig snart.. Hoppas att du hittar rätt doser och att du kan få må bättre förstår verkligen din känsla. Man har ju rätt så låga målvärden nu när man e gravid. Vi får kämpa på. Hur ofta testar du dig varje dag?
  • Alema
    Jokoo skrev 2010-11-17 15:38:21 följande:
    Emmisen:
    Testar bs 10-12 ggr per dag, ibland något färre, det är 9 obligatoriska enligt execelfilen jag ska fylla i men nu när det börjar ligga lite högre kollar jag oftare. Hade hba1c på 5,7 nu så det har ökat betydligt. Det är ju iofs helt enligt ordningen men blir ju ändå mer att jobba med liksom. Har du pump eller kör du med penna?
    ok, testar med 10 ggr/dag nu. Ja det är ju fortf bra Hba1c men jobbigt om det stiger..  Har penna. Lantus som jag tar morgon och kväll och humalog. Hittills har jag fått sänka doserna, spec lantus. Gått från 22e till 14. Men när brukar man behöva höja doserna? Dom säger ju nån gång efter v 20. Det kan väl inte börja så tidigt som i v 15? Legat runt 9 hela dagen. Svårt att få ner.. men det kan ju ifs bero på annat!
  • Alema
    Eeska skrev 2010-11-18 09:07:28 följande:
    Att gå ner 25 % från heltid ingår ju i föräldraförsäkringen. Hur ska då arbetsgivaren kunna neka? Låter märkligt. 

    Angående rättigheter utifrån föräldraförsäkringen så känner jag för tillfället några snea blickar på grund av att jag tar ut föräldraledighet över jul och nyår. Föräldraledighet kommer ju i första hand, ska mycket till innan man ska nekas det. Alla har inte möjlighet till ledigt över jul, flera som nekats i år, alltså för semester.  

    Någon som använder diasend för att ladda in bs-värden från mätaren till databas? Har fått inlogg till systemet idag och väntar på tekniska prylar (en sladd eller nåt) så jag kan börja använda tjänsten. Tycker det verkar toppen!

    Känner mig betydligt lugnare nu sedan jag såg sprattlet på ul i förrgår... Snart är du lika lugn L e j A :)
    Jag använder diasend. Det funkar kanon. Bra att se en samanställning och medelvärde. Har du veckokontakt med diab ssk med?
  • Alema
    Protea skrev 2010-11-18 19:40:16 följande:
    TurksikP - skickar en styrkekram, vad jobbigt ni har haft det. Hoppas verkligen att det fixar sig nu.

    Leja - grattis till bra resultat pa UL - visst ar det fantastiskt att se det lilla livet darinne!

    Minifer - da ar det ju jattenara for dig! Vad spannande, vet ni vad ni far?

    Villhabarnigar - Allt sag perfekt ut pa TUL idag, vager nu runt 2 kilo och ligger precis dar han ska pa kurvan - de raknar inte procent + eller - har sa allt jag vet ar att han ligger ratt pa kurvan och har vaxt som han ska.

    Emmisen - jag fick sanka Lantusen rejalt iborjan men har nu hojt till 2 enheter mer an nar jag blev gravid. Humalogen tog jag mellan 4 och 6 innan och tar nu 12.
    Tar oxå mellan 4-6 humalog nu. Vilken vecka är du i?
  • Alema
    harvärldensunderbarastefamilj skrev 2010-11-18 14:36:18 följande:
    Turkisk- Stort GRATTIS till Malte =) Förstår att det måste vara en mardröm med en sån start som ni fick, skönt att det ser bättre ut nu iaf =) Vet de vad hjärtfelet kan bero på? (tänker mest om det e diabetesrelaterat?)  O stå ut snart e du hemma o kan mysa med honom hur mkt som helst!!!!

    Eeska- skönt o grattis till bra UL

    LejA- håller tummarna för att det gick bra idag!!!

    Boomie- fy så jobbigt hoppas verkligen du inte blir smittat e ju så attans jobbigt med bs när man e sjuker

    Emmisen- jag har fått höja lite i början av grav, sen fick jag sänka, o sen höja lite runt v 18 har jag för mig o sen förra v har jag höjt rätt mkt (e i v 29 nu) Så tror det kan vara lite olika hur kroppen reagerar, men enligt min läkare så e det runt v 28 som man börjar bli insulinresistent.

    Protea- hur har det gått idag?

    hoppas jag inte missade någon nu =)
    Ja det är väl säkert väldigt individuellt det där. Men då kanske man ska vara beredd att få höja något snart då kanske och mer senare?
  • Alema
    Alema skrev 2010-11-20 12:54:44 följande:
    Tar oxå mellan 4-6 humalog nu. Vilken vecka är du i?
    Alema skrev 2010-11-20 12:54:44 följande:
    Tar oxå mellan 4-6 humalog nu. Vilken vecka är du i?
    Ung när fick du göra den höjningen?
  • Alema
    Alema skrev 2010-11-20 12:59:26 följande:
    Alema skrev 2010-11-20 12:54:44 följande:
    Tar oxå mellan 4-6 humalog nu. Vilken vecka är du i?
    Ung när fick du göra den höjningen?
    Oj det här blev visst lite konstigt... hehe. men denna frågan skulle vara till Protea Skrattande
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare